lodu, dorzućcie odrobinę świeżej mięty. Zdziwicie się jak fajnie smakuje taki napój :) Wypieki i desery z owocami to latem podstawa. Królują drożdżowe ciasta obficie okraszone truskawkami, czereśniami, malinami. Rogaliki z ciasta francuskiego kuszą delikatnością i wspaniałym zapachem. Galaretki, bite śmietany i jogurty - wszędzie owoce. Kolorowo, pachnąco i smacznie :) Zapraszam do stołu, dzisiaj na deser kefirowe
Codzienna kuchnia niecodziennaCukiniowe gofry z jajkiem sadzonym/ pomidorem i keczupem (potem) Bo jeżeli jajko sadzone to koniecznie z płynnym żółtkiem ^^ Najlepszy okres roku uważam za otwarty, maliny na targu w cenie przystępnej dla zwykłego śmiertelnika, jeszcze mi tylko borówek i jagód brakuje, ale jeżeli o te drugie chodzi, to sama muszę sobie je w lesie uzbierać xd A teraz idę piec tort
More food, love and dreamsPrzyznajcie, wygląda cudownie!?! Podczas warsztatów przygotowanych zostało kilka dań - zupa z żabnicy z warzywami, mule na parze z sokiem z cytryny, szparagi na parze czy chociażby miętowe naleśniki z malinami i malinowym dressingiem - z tego co zauważyliśmy naleśniki podbiły serca wszystkich - były przygotowane na patelni groszkowej bez tłuszczu! Nam bardzo spodobała się zupa - szalenie prosta, bez soli, bez tłuszczu - jest
Plate of Joymogłam się już dłużej opierać i postanowiłam go upiec. Jest lekko wilgotny, z dużą ilością błonnika i cukinią. Łatwo kroi się w cienkie plastry. Jednym słowem cud, miód malina! Do przygotowania bochenka chleba potrzebujemy: – 500 g serka typu homo (odtłuszczony) – 500 g mieszanki musli (5 ziaren) – 2 opakowania proszku do pieczenia – szczypta soli – 1 mała
Szybko Tanio Smaczniepapryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne taniny i całkiem sporo ciała. Poważniejsze wino do poważniejszych dań mięsnych. Dekantować przed podaniem. Saint-Émillon Grand Cru AOPChâteau Pontet
królestwo garówgorzkiej czekolady dobrej jakości ( 1,5 tabliczki) łyżka masła + do wysmarowania kokilek 4 białka dwie łyżki brązowego cukru + do wysypania kokilek szczypta soli dodatkowo: cukier puder pistacje/ suszone maliny/ żurawina etc. lody waniliowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kokilki wysmarować masłem. Bardzo ważne jest by smarować je ku górze, wtedy suflety ładnie i równo wyrosną. Wysmarowane foremki wysypać cukrem i wstawić
DefinicjaSmakuDaiquiri to przepyszny drink na bazie rumu, słodkiego syropu oraz kwaśnego dodatku w postaci soku limonki, czy cytryny. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem musu ze świeżych owoców - truskawek, malin, kiwi, brzoskwiń, mango, czy innych miękkich owoców. W lodówce miałam akurat trochę truskawek i jedno dojrzałe mango, długo nie musiałam myśleć nad sposobem ich wykorzystania :) SKŁADNIKI Daiquiri truskawkowe
DefinicjaSmakuowijać w bawełnę, maliny się kończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam
DefinicjaSmakuwyciagamy ją z piekarnika i studzimy. Dodajemy lekko przesiekane orzechy oraz żurawinę (w całości) i mieszamy. Przekładamy do szczelnego słoja. Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym i owocami np. malinami, kiwi, bananem, jako dodatek do deserów, albo wyjadana prosto ze słoiczka :D Smacznego
DefinicjaSmakumleka ( w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 2 łyżeczki brązowego cukru maliny lub inne ulubione owoce SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt
DefinicjaSmakuefektowne okręgi, które utworzą na tarcie wzór zebry. Gotową tartę wstawić na minimum 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawawć samą lub z ulubionymi owocami - maliny, borówki, granat. Smacznego
DefinicjaSmakuszklanka cukru 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy ( opcjonalnie w celu zabarwienia ciasta na żółty kolor ) cukier puder do dekoracji owoce np. truskawki, maliny, borówki Sposób wykonania : Jajka, cukier i olej dokładnie zmiksować mikserem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Wsypuj po trochę do zmiksowanego płynu i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto
Przepisy i porady kulinarneSzybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest
Mała Cukierenkaogólnikowy. Na dodatek w polskiej wersji powieści pominięty jest dodatek pitayi i większość przepisów na polskich stronach albo kompletnie pomijała dodatek owoców, albo pojawiały się w nich gruszki albo maliny. Myślę, że to dobre alternatywy, ale ja chciałam spróbować oryginału. I znalazłam fantastyczny opis na świetnym brytyjskim blogu . Autorka szczegółowo opisała swoje zmagania z tym przepisem, a ja bezczelnie
les mirabellesłyżki mąki (kokosowej, ryżowej lub pszennej) 1 łyżka otrębów żytnich (lub pszennych) 1 łyżka mleka 1 łyżeczka syropu z agawy DODATKOWO: 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki malin i borówek (lub innych ulubionych owoców) 1 szklanka soku pasteryzowanego (smak według uznania) WYKONANIE: Wszystkie składniki na muffinki umieść w blenderze i zmiksuj na gładka masę. Przelej
Słodko-Słony Świat Ilony