masła roślinnego 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (15 g) 0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa truskawki lub maliny na wierzch Mleko wymieszać z żelatyną. Gotować do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pozostawić do ostygnięcia. Białka utrzeć na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i masłem roślinnym. Do masy dodać chłodne mleko
BullioBardzo łatwe do wykonania ciasto z owocami. Zamiast borówek i jeżyn można użyć truskawek, malin lub śliwek. Ciasto jest gęste, dzięki czemu owoce nie opadają na dno. Miękkie a zarazem wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu i masła. 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 3 jajka pół szklanki jogurtu greckiego 150 g masła
Bulliodziecko wymyśliło taki oto koktajl owocowy: kiwi, pomarańcze i jabłko . Jego kolor może jest trochę mało zachęcający, ale w smaku jest pyszny. Teraz już tylko czekamy na polskie truskawki, maliny, porzeczki... I będziemy kombinować z innymi smakami. Koktajl: kiwi, czerwone pomarańcze i jabłko Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jabłka 1 kiwi 2 czerwone pomarańcze Wykonanie: Jabłka, kiwi
Kulinarne przygody GatityGruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową (źródło: kuchnialidla.pl) Poziom trudności: średni Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 1h Składniki na konfiturę malinowo-żurawinową: 250g świeżych lub mrożonych malin 100 g suszonych żurawin 2 łyżki miodu Składniki na gruszki: 3-4 gruszki, umyte, przekrojone na pół 0,5l wody 150ml białego wina półsłodkiego 50 g cukru Sposób przygotowania: Konfitura malinowo-żurawinowa
WojnaNaSmaki.plagar-agar i intensywnie mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Do swoich bardzo często dodaję witaminy, np. witaminę C. Dzięki temu żelki zyskują lekko kwaskowaty smak (pasuje do mdłej słodkości maliny) i codzienną porcję witaminy. Jeśli planujecie imprezę dla dzieci, warto przygotować kilka kolorów żelków. Kolor żółty uzyskacie dzięki sokowi jabłkowemu i dosypanej odrobinie kurkumy. Rozlewam
IzaGotujeostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie
Moja Delicjasztucznych barwników, za to piękny zielony kolor jest uzyskany naturalnie :) Polecam do dekoracji truskawki bo naprawdę dobrze smakowo się tu komponują, jednak inne owoce też będą tu dobrze smakować (maliny, poziomki etc) Ja piekę to ciasto w formie torciku przełożonego bitą śmietaną, jednak jeśli chcecie można upiec w blaszce prostokątnej lub każdej innej (oczywiście należy pamiętać, żeby zrobić więcej
Jedzeniomaniawięcej agaru. Składniki (10-12 dużych żelków): 1 czubata łyżeczka agaru Opis produktu agar-agar <klik> 1 pełna szklanka malin 3/4 szklanki truskawek 1/4 szklanki wody x2 1-2 łyżki syropu słodzącego lub cukru jeśli lubimy słodkie żelki (ja dodałam łyżkę golden syrup) (Ogólnie na szklankę musu powinno się dodać
Pora na pora i pomidoraPrzekonajcie się sami dlaczego :) Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 1 kg twarogu w wiaderku budyń śmietankowy łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki masła opakowanie mrożonych owoców, np. wiśni, malin - możecie zamiennie wykorzystać owoce świeże lub z puszki Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: W pierwszej kolejności przystępujemy do przygotowania blaszki, którą wykładamy dokładnie papierem
Taste Of My DayPrzygotowanie: 1. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć, pokroić w plasterki i włożyć do kokilek 2. żółtka ubić z cukrem na puszystą, jednolitą, gęstą, gładką masę 3. Gotowym koglem-moglem zalać maliny w kokilkach Piec: W temperaturze 180 stopni do momentu ścięcia się kogla - mogla na wierzchu; może to potrwać od 5 minut do 10 max. 15 minut. Wierzchnia część
KreatywnePinyPyszny, zdrowy deser. Robi się go ekspresowo, jeszcze szybciej zjada :) U mnie z truskawkami, ale świetnie będzie smakował również z malinami czy borówkami, co kto lubi :) Takie łatwe, a takie dobre ;) Polecam! Składniki: 250 g truskawek 200 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g jogurtu greckiego cukier puder do smaku granola Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć. Twaróg połączyć
Domowa cukiernia Ewywątróbki jagnięcej (można użyć wątróbkę cielęcą), 2 łyżki mąki, 300 g mrożonych malin, 300 g mrożonej mieszanki owoców, 7 g agaru, 3 cebule, 2 jabłka winne, sos Kikkoman, 200 ml miodu pitnego trójniak, 2 łyżki masła, oliwa. Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 500 ml przecieru, brakującą
królestwo garówmiesiące w dębowych beczkach a następnie 24 miesięcy w butelce przed skierowanie do sprzedaży. Ma rubinowy kolor z jasnymi odcieniami fioletu. Dominują w nim aromaty dojrzałych owoców wiśni i malin oraz nuty korzenne czarnego pieprzu. W ustach jest mięsiste i pełne. Garbniki są miękkie i przyjemne. Oprócz win niekwestionowaną gwiazdą tego dnia był słynny Parmigiano Reggiano. Ten wyrabiany
królestwo garówłyżki śmietany Przepis II – łatwiejszy, też kruche 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 400 ml śmietany kremówki 30%, 2 – 3 łyżki cukru pudru maliny, jagody, borówki, porzeczki.... Wykonanie w przypadku obu przepisów takie samo. Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć
królestwo garówsłoikach grzyby suszone kiszone pomidory z papryką konfitura z brzoskwiń konfitura z czerwonych pomarańczy konfitura z mirabelek konfitura z morwy konfitura z orzechów włoskich kwas buraczany maliny na zimę mirabelki w occie morele w occie nalewka sosnowa nalewka z mirabelek ogórki małosolne papryka pieczona pesto ze szczypiorku czosnkowego "pesto" z czosnku niedźwiedziego pomidorki koktajlowe
królestwo garów