mieszanych orzechów ) 30 dkg daktyli 1 łyżka miodu 180 g czekoladowych katarzynek Toruńskich Kopernik ( 3 opakowania ) 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii borówki, maliny i mięta do dekoracji
Kulinarne Fantazje Mariolikokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również malin lub truskawek. Równie dobrze się sprawdzą! A! I żeby nie było, że nie ostrzegałem! Ciasto jest tak dobre, że wcale nie będzie przesadą zrobienie dwóch blach naraz. Ja bardzo żałowałem
Food SquareKupiłam więc trochę, połączyłam potem z korzennymi przyprawami i dolałam czerwonego wina. Tak powstała nieco dekadencka konfitura truskawkowa o aromacie grzanego wina :) Pomyślałam, że skoro podajemy gorące wino z malinami, to słodkie truskawki też będą dobrze komponować się z tym trunkiem, a anyż i goździki to kuchenny spontan...ale jaki trafiony! :D Grzanka lub rogalik z winną konfiturą w pochmurny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaNadszedł czas na dietetyczny deser. Co można powiedzieć – pycha. Koniecznie spróbujcie. Nie będziecie zawiedzeni. Polecam. Składniki: / na 4 porcje ½ jabłka ( 82g ) 100 g borówek amerykańskich 100 g malin 8 g płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych Wykonanie: Jabłko kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce rozkładamy do czterech kokilek. Do naczynia wlewamy miód ( jeżeli
Smaki Ewypotrzebna nam tylko mąka ziemniaczana, cukier, woda no i owoce. Zimą korzystam z mrożonych owoców lub wykorzystuję owoce z kompotu. Składniki: 1 litr wody 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny jogurt naturalny Przygotowanie: W jednej szklance zimnej wody rozmieszać mąkę
Ala piecze i gotujepiernikach! Smak pierników idealnie współgra z kawą i amaretto a całość tworzy doskonałą bazę dla kremu z mascarpone. A smak? Rewelacja! Jeśli mogłabym coś zmienić, to jedynie dodałabym tutaj maliny, których nie udało mi się niestety dzisiaj kupić. Schłodzony deser świetnie nadaje się na upalne dni. A kolejną zaletą jest fakt, że aby przygotować ten deser, nie musimy odpalać piekarnika
Mieszam w Garnkucukru waniliowego z wanilią szczypta zmielonych goździków 1 jajko 1 łyżka wódki ( w przepisie jest wiśniówka) 1 żółtko tłuszcz i bułka tarta do blaszki 25 dag konfitury z malin ( użyłam śliwek ) Sposób przygotowania: Migdały utrzeć z cukrem , wsypać mąkę , kakao , cynamon, goździki i cukier z wanilią. Dodać alkohol , jajko oraz posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć
Różne smaki w kuchniŚniadanie idealne! Uwielbiamy te placuszki i latem zjadamy je z czym tylko się da. Borówki, maliny czy inne. Z podanych niżej proporcji wykarmicie całą rodzinę albo dwójkę głodomorów. Do przygotowania potrzebujemy (nam wyszło 15 całkiem sporych placuszków): 500 g jogurtu greckiego (10 % tłuszczu) ok 200 ml mleka 1 jajko 350 g mąki pszennej 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu
Szybko Tanio Smaczniekupić miody od Wowka . Właściciele produkują tu doskonały cydr pod tą samą nazwą oraz prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Możecie spędzić tu leniwy weekend, ćwicząc jogę, leżąc nad jeziorem i zbierając maliny w okolicznym ogrodzie. Po drodze zajrzyjcie do sklepu firmowego Jutrzenki w Dobrym Mieście, producenta krówek, irysów i śliwek w czekoladzie. Czekoladą oblewają tu zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank
GRUBY WAŁEKwylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach Dodatkowo : – 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru – dowolne owoce: u mnie maliny z borówkami Gdy ciasto ostygnie ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Jeżeli chcemy żeby bardziej trzymała ona formę polecam dodać Śmietan-fix, który ją usztywni. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto
Relaxtimesorbet jest inspirowany weneckim drinkiem Bellini, którym zachwyciłam się ostatnio na blogu Facet i Kuchnia :) TU znajdziecie przepis na niego. Co prawda doczytałam, że tradycyjnie dodaje się jeszcze kilka malin, aby drink zyskał różowy odcień, ale mi chodziło o taki efekt kolorystyczny jak koktajl u Szymona. Wyglądał tak zachęcająco, że od razu pomyślałam, iż lody o takim smaku będą maksymalnym
Quinoa Raz!kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl wody 200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne 1300 ml gorącej przegotowanej wody sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę
Ala piecze i gotujesmakowało, a to najważniejsze. Do takiego deseru możecie użyć różnych kolorów i smaków galaretek. Dobierzcie je wedle własnego gustu i smaku. W galaretce na wierzchu możecie zatopić dowolne owoce - maliny, kawałki świeżych nektarynek, winogrona lub ananasa z puszki. Zróbcie sobie wersję żółtą, czerwoną albo zieloną. Niebieska wygląda jakby ktoś wlał do niej atrament z pióra, ale jest bardzo smaczna. ROZWIŃ
Smaczna PyzaWażne żeby wam smakował 😉 Koniecznie musicie spróbować. Składniki: 200 ml mleka krowiego 4 łyżki nasion chia 1 łyżka miodu wielokwiatowego (opcjonalnie) ulubione owoce i dodatki np. banany, maliny, borówki, orzechy, gorzka czekolada Przygotowanie: Dzień wcześniej najlepiej wieczorem wlej mleko do miseczki i wymieszaj razem z nasionami chia i miodem. Odstaw do lodówki na noc. Następnego dnia pudding
Słodka Strefaużyć nie tylko do zapiekanek. 1 szklanka migdałów 3 szklanki wody 200 g makaronu świdry Lubella 2 łyżki budyniu waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego 100 g borówek 100 g malin 300 g jeżyn 2 łyżki migdałów obranych mięta Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam
wesoła kuchnia