ciut mniej 1 łyżka z górką mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki masła około 3 czubate łyżeczki konfitury z czarnego bzu – u mnie firmy Matecznik jeżyny i maliny do dekoracji + opcjonalnie listki świeżej mięty *ja tym razem użyłam większej ilości ciasteczek (tyle mi zostało ) – około 325 g i przez to ciut więcej masła Przygotowanie: Herbatniki przekładamy
Słodkie okruszkideseru. Składniki ; biały ser w kostce - 340 g galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 3/4 szkl śmietanka kremówka - 250 ml kurkuma - 1/2 łyżeczki corn flakes - 6 łyżek Dodatkowo: maliny borówki amerykańskie mięta do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę cytrynową zalać gotowaną wodą, dobrze wymieszać, aby się rozpuściła, odstawić, aby przestygła. Śmietanę kremówkę, ubić na sztywno. Do miksera włożyć biały ser, wlać wystudzoną rzadką
Kuchnia DanusiPrzepis znaleziony gdzieś w sieci, fajny pomysł na wykorzystanie owoców sezonowych. Ja dziś przedstawiam ciasto z agrestem ale równie dobrze dodajcie jabłka, maliny, czy jeszcze inne, Wasze ulubione owoce. Polecam ciasto bardzo gorąco. Ciasto z agrestem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegęste smoothie powstało z połączenia letnich owoców: truskawek i malin z mango, które daje oprócz smaku właśnie tę charakterystyczną gęstość, która jest taka ważna ;) A na koniec mała ilość mięty - tak, żeby smak był bardziej odświeżający
Milion Smakówbędę Wam tutaj przytaczał nudnej definicji. Chciałem to zrobić, ale usnąłem podczas pisania… Była nudna. Dla mnie focaccia to po prostu drożdżówka, w której zamiast borówek, truskawek czy malin, znajdziemy pomidory i oliwki. Oczywiście oliwki, jak i pomidory można zastąpić innymi składnikami. Świetnie sprawdzą się kapary, suszone pomidory, a nawet papryka i kukurydza. Ja jednak jestem wierny klasyce
BlendmanLato to dla mojej rodziny czas objadania się surowymi owocami i warzywami sezonowymi. Kochamy borówki, maliny, ogórki, porzeczki, pomidory, kapustę... Gdyby nie córka, to zapewne w upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko
Jeść, by żyć w zdrowiurozumiem). Banana dodaję aby użyć możliwie najmniej cukru (następna wersja będzie bez banana i cukru, ale dajcie mi chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką, imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki
greenscarflubię ją robić i jeść też he he. Tym razem wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto. U mnie oprócz borówek miały być jeszcze maliny, ale nie udało mi się kupić, a nie chciało mi się już chodzić za nimi i szukać :-). Miłego tego upalnego dnia kochani :-) Blaszka 24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka
kruche babeczkiSzybkie, proste i zdrowe lody z banana przygotować można w wielu wersjach smakowych. Zwykle robiłam takie lody z dodatkiem innych owoców - porzeczek, truskawek czy malin. Ale przecież czekolada i banany to równie dobre połączenie, prawda ? Do przygotowania czekoladowych lodów z bananów potrzebujecie tylko banany i kakao. By urozmaicić lody możecie dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę lub masło orzechowe. Dodając masło
kolorowotorcikowoprzypadku diety FODMAP musisz pominąć miód albo zastąpić go syropem klonowym lub w ostateczności cukru. PaleoSMAK Pamiętaj, że niektóre owoce są ubogie w składniki FODMAP (banany, truskawki, maliny i większość cytrusów), a inne mają ich całkiem sporo (jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czereśnie itp). Po szczegóły zajrzyj tutaj . Lody owocowe paleo są dozwolone są nawet na ścisłym protokole autoimmunologicznym – restrykcyjnej
PaleoSMAKbędzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego
Różne smaki w kuchniSuszone owoce mają również swoje zdrowotne właściwości: suszone banany – z racji na dużą zawartość magnezu i potasu pomagają zwalczyć skurcze suszone jabłka – usprawniają krążenie krwi i pracę serca suszone maliny – zwalczają komórki rakowe rodzynk i – działają odkwaszająco suszone śliwki – działają uspokajająco suszone pomidory – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, obniżają ciśnienie krwi
w mojej kuchnipięknie wyglądające kostki lodowe z owocami i miętą. Czyż nie wyglądają ślicznie? Będą super wyglądać w szklance z wodą czy drinkiem na ciepłe wieczory :) Składniki: - ulubione owoce (użyłam maliny, kiwi, winogrono, borówkę) - listki mięty - woda Owoce obrać i jeśli jest konieczność to pociąć je na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w foremce na kostki lodowe, zalać wodą i wsadzić do zamrażalki
CookYourselfprostu z opakowania w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty A wracając do deseru – możecie go podać tak jak ja w towarzystwie borówek lub innych małych owoców np. malin. Spróbujcie. Szybki deser karmelowo-limonkowy (na słomce ptysiowej) dodaję do akcji na Facebook Błyskawiczne piątki . Zachęcam i Was do udziału we wspólnej zabawie. Składniki: (na 2 porcje) 250 g serka mascarpone
Słodkie okruszkiMoją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą być inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa
Różne smaki w kuchni