FANTAZJA MALINOWA Z BORÓWKAMI Składniki: - 100g biszkoptów - 200g serka homogenizowanego waniliowego - 450g malin - 50g borówki amerykańskiej - 1 łyżka soku z cytryny - 3 łyżki cukru - 3 białka - 4 łyżeczki cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny - 5 łyżek zimnej wody - 1 łyżeczka gorącej wody - 2 galaretki malonowe - 500ml gorącej wody Sposób przygotowania: Na dno tortownicy o średnicy 24cm wykładamy biszkopty. Do garnka(...)wkładamy 250g malin, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru. Gotujemy do rozpadnięcia owoców przez ok. 15minut na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. W misce miksujemy serek homogenizowany razem z wystudzonym musem malinowym. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Białka ubijamy na sztywno i miksujemy z napęczniałą żelatyną rozcieńczoną 1 łyżeczką
Mentor SmakuCiasto, które podrasowałam kilkoma mrożonymi malinami. Dają one lekko kwaśny smak. Są to składniki na średniej wielkości blachy 20x30 lub mniejsze, wtedy będzie wyższe. Lub tortownice 26 cm. POTRZEBUJEMY DWIE MASY: Na czekoladową : - 1 szklanka cukru - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki kakao ciemnego - 250 g masła - 1 cukier wanilinowy - 4 jajka rozdzielone - 5 łyżek mleka Na serową(...)zmielonego twarogu - 4 jajka rozdzielone - nie całą szklankę cukru pudru - 100 g masła - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i do wykończenia kilka malin świeżych lub mrożonych. Na ciemną masę zagotuj w garnku mleko, kakao, cukier i cukier wanilinowy, masło. Gotuj ok. 3-4 minut na malutkim ogniu, czasem zamieszaj. Ostudź. Gdy masa stygnie posmaruj boki blachy masłem i posyp bułką
Pasje JolkiMiałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie. Szybko, prosto i na temat. Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto mocno czekoladowe z malinami Masa czekoladowa: 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła 82% + 2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 i 1/4 płaskie(...)łyżeczki sody oczyszczonej NaHCO3 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub malinowego Owoce: ok. 350 g malin, można więcej Przygotowanie: Oprócz masła wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy na początku na wolnych obrotach miksera stopniowo je zwiększając do najwyższych. Na końcu dodajemy stopione masło (niecałe pół szklanki roztopionego masła ok. 95 g.) i dalej miksujemy do uzyskania
Eat Shrimpspieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli KREM: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy coś(...)śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia. Do miski dajemy serek mascarpone, dodajemy 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/4 masy przełożyć do osobnej miseczki. Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy) , pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna). Do większej części kremu dodajemy
Serce zamknięte w formie pysznościpieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli KREM: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g malin 200 g borówek 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanka gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki truskawkowej/wiśniowej/malinowej + dżem truskawkowy(...)śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, wymieszać wszystko mikserem. 1/2 zostawiamy w misce, a drugą połowę masy dzielimy na dwie równe części i przekładamy do osobnych miseczek. Maliny należy zmiksować na gładką masę o przełożyć do miseczki, następnie zmiksować borówki na gładka masę i przełożyć do miseczki. Przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy), pozostawiamy do momentu
Serce zamknięte w formie pysznościświąteczne czapki Mikołaja dobrze nadają się zarówno maliny jak i truskawki. Jeśli będziecie mieć problem ze znalezieniem świeżych owoców możecie spróbować wykorzystać cukrowe maliny z galaretką w środku. W zależności od wielkości owoców warto dobrać większy lub mniejszy rozmiar babeczki. Owoce myjemy i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby wyschły. Biały lukier ( tu znajdziecie przepis ) przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy(...)wyciskamy pasek wokół spodu truskawki lub maliny. Owoc przyklejamy na przestudzoną babeczkę (np. taką ). Na czubku wyciskamy małą lukrową kulkę jako pompon, można posypać ją dodatkowo cukrowymi koralikami lub kokosem, żeby wydawała się bardziej "puszysta". Babeczki czapki Mikołaja Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan(...)olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy 0/5 szklanki malin, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(średnica ok. 21 cm). Na wierzch wysypujemy resztę malin. Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni
Mienta blogmąki pszennej 0,5 szklanki oleju (dałam rzepakowy) 1/3 szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych) 2 łyżki wiórek kokosowych 2 jajka Szczypta soli 1-2 garście mrożonych malin 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ tabliczki gorzkiej czekolady (50g) ½ szklanki cukru Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej i mieszać mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodać mleko. Połączyć(...)owsiane, wiórki kokosowe, sól, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Stopniowo dodawać do płynnych składników, aż do połączenia. Tabliczkę posiekać lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać wraz z malinami do masy. Połączyć na niskich obrotach lub łyżką, aby maliny za mocno się nie rozleciały. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 4 krople olejek pomarańczowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 kartonik mały maliny, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi na sicie malinami piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą pomarańczy i kwaskowymi malinami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 14 sztuk, maliny 20 dag jajka "L", miękka palma, cukier, aromat cytrynowy utrzeć mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć(...)minuty tortownica 22 cm - dno wyłozyc papierem do pieczenia, na dnie rozsmarować połowę ciasta i wsypac maliny opłukane i obsypane mąką pszenną na malinach rozsmarować resztę ciasta i poukładać sliwki bez pestek piec w 200C około 40-45 mimnut, w blaszce ciasto zostawić do wystudzenia ciasto jest pysznie owocowe...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięuznania. Masę malinową przygotowałem błyskawicznie wykorzystując gotowy półprodukt i co najważniejsze bez uszczerbku dla smaku i konsystencji. 500ml śmietany kremowej 1 torebka -"Masa śmietanowa o smaku malinowym" dr.Oetkera 500g malin Masę przygotować wg instrukcji na opakowaniu ,czyli ubić śmietanę i dodać "proszek" Oetkera. Ja do ubitej masy dodałem połowę malin, lekko wymieszałem i przełożyłem na krążki biszkoptu. Wierzch obsypałem resztą(...)malin i czarną porzeczką. P.s. Nie jestem zwolennikiem gotowych mas ,ale w tym przypadku nie zawiodłem się
Kulinarny karnet ChristopheraProponuję dwie , łagodną wegetariańską i ostrzejszą dla reszty świata. Kabaczek z farszem łagodnym - miseczki z malinami. Najbardziej tutaj pasują końcowe części warzywa. Z obu końców odciąć po dwie, 2-dwu centymetrowe części. 4 miseczki z kabaczka 200 g sera twarogowego 3 łyżki śmietany 2 łyżka pociętych listków mięty 200 g malin 20 listków mniszka lekarskiego lub rukoli Kabaczka(...)włożyć do wrzącej ,lekko osolonej i posłodzonej wody. Gotować 5 min. Nie rozgotować! Ostudzić. Serek wymieszać ze śmietaną ,dodać miętę .Wypełnić kabaczkowe miseczki listkami mniszka ,serkiem i malinami. Ułożyć na talerzu polanym klasycznym kremowym balsamico . Dodatek mięty wspaniale współgra z łagodnym kabaczkiem. Kabaczek z szynką. 4 miseczki 4 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 opakowanie sera feta 1 puszka tuńczyka
Kulinarny karnet ChristopheraSummer mushrooming. Składniki. 1 płat ciasta francuskiego 300 g malin 200 ml śmietany 36% 2 łyżeczki cukru pudru jajko do posmarowania Wykonanie. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy 5 cm. Ułożyć na lekko natłuszczonej blaszce ,posmarować jajkiem i piec w temp. 200 stop. około 7 min, aż się ładnie zarumienią. Pod koniec można włączyć nawiew. Sos coulis -połowę malin(...)dodając cukier i przetrzeć przez sitko. Sos wylać na przygotowane talerzyki. Upieczone, wyrośnięte ciasteczka przeciąć w poprzek. Ubić śmietanę z 1 łyżeczką cukru. Spody ciasteczek wypełnić ubitą śmietaną i malinami. Przykryć kapeluszem. Ułożyć po trzy grzybki na sosie malinowym
Kulinarny karnet Christopheraowocami, twarogiem i masłem orzechowym- pełnowartościowy posiłek i duża dawka energii na dobry początek dnia. SKŁADNIKI: 40g kaszy jaglanej przed ugotowaniem 100g twarogu 50g banana 50g malin + owoce do dekoracji borówki amerykańskie do dekoracji masło orzechowe lub płatki migdałowe łyżeczka miodu(opcjonalnie-ja użyłam samego banana) PRZYGOTOWANIE: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą na sitku Wsypać do garnka(...)woda zbyt szybko odparuje- uzupełnić braki, aby kasza nie była ugotowana na sypko- lepsza jest wersja bardziej kleista Ugotowaną kaszę lekko przestudzić Do garnuszka z kaszą dodać twaróg, banana, maliny i miód i zblendować wszystko na gładką masę Podawać ze świeżymi malinami, borówkami i masłem orzechowym lub płatkami migdałowymi
peanutbuttermonsterostatniej chwili nie wiedząc, w jaki sposób go wykorzystam. W końcu się zdecydowałam i... już wiem, że bardzo dobrze zrobiłam. Lekko kwaskowaty smak porzeczki świetnie skomponował się ze słodkimi malinami, a dodatek mleka sojowego zmienił moją tradycyjną owsiankę, przygotowywaną zawsze wyłącznie z użyciem wody, w jej delikatniejszą wersję. Nie wspominając o przepysznym połączeniu dżem+masło orzechowe- tutaj wszystko idealnie(...)mowy! SKŁADNIKI: 40g otrębów owsianych 1 szklanka wody 0,5 szklanki mleka sojowego bez dodatku cukru 25g porzeczkowego dżemu 100% firmy Łowicz- 1 łyżka 60g malin- u mnie mrożone 150g serka wiejskiego lekkiego łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 20g masła orzechowego PRZYGOTOWANIE: Otręby zalewamy wodą, dodajemy cynamon, imbir i mieszamy Jeżeli przygotowujemy je wieczorem- odstawiamy na noc pod przykryciem, w przeciwnym
peanutbuttermonster