maliny - 13477 przepisów (strona:253/899)

Ciasta na Komunię Świętą 684

robiłam w życiu! Dla fanów mocno czekoladowego ciasta i porzeczek. Nie jest zbyt słodkie, a masa porzeczkowa nadaje mu lekko kwaskowego charakteru. Całość uzupełnia czekoladowa polewa. Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką Rewelacyjne ciasto, do którego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce - w tym przypadku są to maliny, robiłam jednak wersję z jagodami i truskawkami - i wszystkie były przepyszne! Ciasto(...)chrupiącymi orzechami i polewą ze słodkich krówek! Które dziecko nie byłoby tym zachwycone?!  Jabłkowe odwracanki Proste odwracanki z ciasta francuskiego i jabłek z cynamonem. Tarteletki z panna cottą, malinami i borówkami Babeczki ze świeżymi owocami i puszystą panna cottą przypominającą konsystencją budyń - jednak zupełnie inną w smaku

Moje Qulinaria
Tarta z panna cottą i malinami 154

Tarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady Panna cotta: 1,5 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny 200 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Dodatkowo: maliny na wierzch tarty Ciasteczka dokładnie(...)waniliowym. Zagotowane mleko odstawić i dokładnie wymieszać z żelatyną. Garnek wstawić do zimnej wody. Kiedy masa przestygnie odstawić do lodówki. Tężejącą masą zalać spód tarty. Po kilkunastu minutach ułożyć maliny (kiedy masa jest jeszcze miękka ale nie całkowicie zastygła). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Bullio
Sernik z białą czekoladą i malinami 178

Aksamitny sernik z białą czekoladą. Spód wykonany z ciasteczek owsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone(...)białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru 20 g budyniu śmietankowego (proszku) 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczenej 3 jajka Dodatkowo: 100 g malin, łyżeczka masła do wysmarowania formy Ciastka dokładnie pokruszyć w malakserze. Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Dno i boki tortownicy o średnicy około 23 cm posmarować masłem. Dno wyłożyć masą z ciastek, delikatnie ją ugniatając. Wstawić

Bullio
Smoothie kokosowe w czterech smakach - kiwi, malina-truskawka,banan-mango, borówka 155

Eksplozja smaku i bomba witaminowa. Czterowarstwowy koktajl idealny. 4 smaki - 4 kolory- 9 składników. Kiwi, malina, truskawka, banan, mango, borówka, szpinak,awokado i mleczko kokosowe. Składniki (2 duże porcje): 1/2 mango 1 banan 1 i 1/2 kiwi 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki mrożonych truskawek 1/3 szklanki mrożonych borówek 1/2 awokado 5 listków szpinaku 4 łyżki mleka kokosowego(...)kokosowe Przygotowanie (15-20 minut): ZIELONY:  miksujemy kiwi z łyżką mleczka kokosowego i szpinakiem KREMOWY/ŻÓŁTY: miksujemy 1/2 banana z awokado, mango i łyżką mleczka kokosowego CZERWONY: miksujemy maliny z truskawkami i 1/2 banana oraz łyżką mleczka kokosowego. Zostawiamy 3 łyżki koktajlu do części fioletowej FIOLETOWY: miksujemy borówki z 3 łyżkami części czerwonej i łyżką mleczka kokosowego SMACZNEGO

Pora na pora i pomidora
Chia Cotta z Malinami, czyli Niskokaloryczny Deser Blondynki 144

Udało się. Postanowiłam nie słodzić deseru białym cukrem, posłodziłam więc miodem akacjowym. Czy smak miodu jest wyczuwalny w smaku? Nie! Deser jest słodki i lekki. Jedynym kalorycznym dodatkiem są Maliny w Syropie , to zestawienie jest świetne, ale jeśli jesteś na diecie i mocno ograniczasz cukier, możesz polać deser zmiksowanymi owocami. Przygotowanie to kilka chwil, tężeje w lodówce już samo. Składniki(...)się kryje w nasionach Chia?" Składniki na 10 sztuk: 2 szklanki mleka (500 ml) 2-3 łyżki miodu akacjowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka nasion Chia Maliny w syropie Wykonanie: W połowie szklanki mleka namoczyłam nasiona Chia, podczas pierwszych 15 minut moczenia, często je mieszałam widelcem, aby się nie zbryliły. Moczyłam około godzinę. Po tym czasie żelatynę namoczyłam

Blondynka Gotuje
Maliny zapiekane pod koglem-moglem 137

Składniki: (na 2 porcje) 200-250 g świeżych malin 4 duże żółtka 3 łyżki cukru 2 kropelki ekstraktu z wanilii Przygotowanie: 1. Maliny umyć, osuszyć i włożyć do kokilek 2. żółtka ubić z cukrem na puszystą, jednolitą, gęstą, gładką masę 3. Gotowym koglem-moglem zalać maliny w kokilkach Piec: W temperaturze 180 stopni   do momentu ścięcia się kogla - mogla

KreatywnePiny
Naleśniki z Serem i Musem Truskawkowym 228

serem i dżemem. Tu miałam problem z przepisem na naleśniki, bo ciasto na nie zawsze robię na "oko", ale troszkę się postarałam i mniej więcej odmierzyłam :) Ser lekko podrasowałam malinami w syropie ETERNO i tak jak zauważycie bie dodawałam żółtka, a dżem? Dżem to już moja robota z zeszłego roku, raczej Mus Truskawkowy , który uwielbia mój syn. Czemu(...)mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny w syropie (syropu i owoców) DODATKOWO: domowy  Mus Truskawkowy Tu tak samo prosto jak przy naleśnikach, a nawet prościej. Ser z syropem z malin i owocami zmiksowałam razem, dosłodziłam

Blondynka Gotuje
Orzeźwiający kisiel wieloowocowy domowej produkcji. 151

długą zimę chwilami miałam wrażenie, że już nigdy nie nastąpią ciepłe dni, pełne słodkich smaków. Ale na szczęście nastał ten czas. Ogrody pełne aromatycznych sezonowych przysmaków: wiśni, porzeczek, agrestu, malin. Czereśnie i truskawki niestety już się kończą. Kilka dni temu postanowiłam wykorzystać to, że udało mi się kupić truskawki w przystępnej cenie i jeszcze dobrym stanie, a Teściowie przekazali(...)mieszankę kompotową (porzeczki czerwone, borówki, maliny). Przygotowałam orzeźwiający kisiel owocowy. Ten prosty przepis mojej Mamy pozwala w kilka minut utrwalić świeży aromat owoców w orzeźwiająco lekkiej konsystencji kisielu. Składniki (na 3-4 miseczki deserowe): po garści ulubionych owoców kompotowych ( polecam wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, maliny) woda cukier do smaku ok. 1 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Umyte owoce podgrzałam

Kuchnia po mojemu
Francuska słodka niespodzianka walentynkowa 113

Musiały być serduszka... Czas przygotowania 20 minut :D SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie mrożone maliny łyżka cukru Rozmrożone maliny (połowa opakowania),miażdżymy z cukrem. Podgrzewamy piekarnik na 200-220 stopni  Na rozłożonym cieście francuskim, równomiernie rozkładamy maliny. Obustronnie skrecamy placek. Tniemy w paski 1,5-2 centymetrowe. pionowo układamy na papierze do pieczenia.Formujemy kształt serduszkowy Pieczemy 15-20 minut

MarciochaKucharzy
Cała Polska smaży naleśniki kakaowe z malinami i miętą 188

Dziś biorę udział w akcji: Cała Polska smaży naleśniki U nas: Kakaowe naleśniki z serkiem straciatella z malinami i miętą SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki kakao cukier mleko, woda łyżeczka oleju 2 serki Danio, maliny, mięta, bita śmietana, lody czekoladowe ( tak na dodatek:P ) Do mleka wbić jajka i cukier, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać mąkę, kakao(...)mleko, olej. Dokładnie wymieszać do uzyskania dobrej konsystencji dodać gazowanej wody. Smażyć małe naleśniczki. Przełożyć naleśniki serkiem homogenizowanym i malinami. Udekorować miętą i lodami czekoladowymi. I tak można świętować :D Pychotka

MarciochaKucharzy
Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną 172

Kwaśno- słodki deser Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną SKŁADNIKI: mrożone maliny pierniczki śmietana 30% lub 36% cukier kakao Malinki powolutku zagotować. Jeśli są zbyt kwaśne można dodać łyżeczkę cukru. Pierniczki zmiksować a śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do dużej szklanki wsypać zmiksowane pierniczki, dodać gorące maliny a na sam wierzch ułożyć bitą śmietanę. Całość posypać kakao

MarciochaKucharzy
Serniczki pomarańczowe z malinowym kisielem 173

łyżeczka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka płatków owsianych - > 1-2 łyżki soku z pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką(...)zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej strony na małym ogniu.    Kisiel:  W między czasie wrzucamy mrożone maliny do małego garnka dodajemy miód. Na małym ogniu grzejemy, aż część wody odparuje. Gdy mieszanka się zagotuje dodajemy około łyżeczki żelatyny dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Nakładamy kisiel

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Koktajl: owoce Goji-maliny-banan 166

Goji :) Z wielką radością po szklaneczce tego koktajlu piszę Wam: Smacznego!!! :) Składniki: (na 1 porcję) 1 banan 1 łyżka stołowa suszonych owoców Goji 2 łyżki gorącej wody garść świeżych malin 3/4 szklanki kefiru- najlepiej nisko tłuszczowego Dekoracja: świeże maliny suszone owoce goji Przygotowanie: 1. Owoce Goji włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą. Trzymać je w wodzie przez(...)godzinki aż napęcznieją i zmiękną. 2. Napęczniałe owoce i syrop który powstał z wody przełożyć do miski o wysokich ściankach, dodać pokrojonego na mniejsze części banana, maliny oraz kefir i miksować przy pomocy blendera aż koktajl będzie miał gładką, gęstą i bez grudkową konsystencję. Smacznego

KreatywnePiny
Tarta z owocami lasu 135

mój własny pomysł na tartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są maliny, borówki, jeżyny J Składniki Spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek owsianych 75 g masła (koniecznie prawdziwego) Nadzienie: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1/3 kostki masła(...)łyżki cukru owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny, jagody – ja tym razem użyłam jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto

Kulinarne Inspiracje