maliny - 13477 przepisów (strona:254/899)

Aksamitne serniczki z malinami 164

same pyszności, dobrą zabawę i ciekawe rozmowy. Przygotowałam kilka propozycji, nigdy nie wiem ile powinnam przygotować, aby trafić w gusta każdego. Jedną z nich były te aksamitne serniczki z malinami. Idealny piknikowy deser, nadający się również na inne okazje. Jak się Wam podobają?"Składniki:600 g białego sera6 łyżek śmietanki 30 %łyżka ekstraktu goździkowegołyżka oliwy orzechowejjajko2 łyżki mąki pszennejszklanka malin(...)jest dodanie ekstraktu goździkowego i oliwy orzechowej.Pod koniec miksowania dosypujemy mąkę i mieszamy.Masę serową przekładamy do foremki na babeczki wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej babeczki układamy kilka sztuk malin. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 130`C.Pieczemy około 35 minut.Studzimy w formie, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można zostawić je na całą noc).Podajemy na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na spodzie amaretto 265

Jestem w szoku jak długo w tym roku utrzymują się maliny! Są słodkie i piękne, choć dawno myślałam, że ich czas dawno minął. Jeżeli tak jak ja lubicie te małe cudeńka, mam dla Was coś pysznego! Fantastyczny, lekki, słodko kwaśny sernik z ciasteczkami amaretto. Słodycz kruchego spodu z ciasteczek i słodko kwaśny wierzch malinowy sprawiają, że na jednym kawałku(...)budyń waniliowy i mąkę - mieszamy.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Lodowy tort z owoców leśnych 188

tradycji być musi no i lodowy, bo w końcu mamy lato! Czego tu w nim nie lubić? Jeżeli nie macie pod ręką świeżych owoców możecie oczywiście użyć mrożonych. Zamiast malin - użyć truskawki, zamiast jagód - borówki. Dowolność wyboru jak najbardziej wymagana. Częstujcie się Lodowym tortem z owoców leśnych.Składnika:5 białek (wielkość M)250 g cukru1 łyżeczka octu winnego jabłkowego1 łyżeczka(...)nią połowę owoców i przykrywamy drugim blatem. Wierzch bezy smarujemy dokładnie resztą lodów, zawijamy w folię, wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 godziny.Do miseczki wrzucamy 100 g malin i lekko je rozdrabniamy tworząc sos.Po 2 godzinach, tort wyjmujemy, dekorujemy resztą owoców i polewamy sosem malinowym.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Naleśniki na serwatce z twarogiem malinowym 167

słyszę, że robię pyszne naleśniki (poza dwoma wpadkami, przy nowej patelni i nowej zabawce - indukcji :) ) Dlatego dziś zaproszę Was na wersję kukurydzianą z moim ulubionym, domowym serem z dodatkiem malin. Naleśniki są aksamitne, a podsmażenie ich na maśle z dodatkiem oleju sprawiają, że stają się chrupiące z zewnątrz. Po prostu pycha! Spróbujcie.Składniki (duża porcja):200 g mąki kukurydzianej300(...)najbardziej lejąca, ale pozostawiał ślad na łyżce.Na rozgrzanej (u mnie teflonowej) patelni smażymy z obu stron. Następnie przygotowujemy nadzienie: Do miski wrzucamy ser, dodajemy cukier i maliny. Wszystko dokładnie rozgniatamy, w razie potrzeby dodajemy czubatą łyżkę śmietany (aby masa się złączyła)Usmażone naleśniki smarujemy przygotowana masą serową, zawijamy w trójkąty i ponownie podsmażamy na roztopionym maśle

Słodkie Przyjemności
Krem patissiere z mleka kokosowego z malinami 213

krem który robi się w mgnieniu oka? Już nie musicie się martwić i dalej szukać. Znaleźliście idealny krem do ciast i deserów. Krem patissiere (waniliowy) z mleka kokosowego z malinami, jest wariacją tradycyjnego kremu patissiere do którego dodaje się tylko mleko krowie (bez kokosowego) i pomija się maliny. Sposób przygotowania się niczym nie różni. Dlaczego to mówię? Bo nie każdy

Słodkie Przyjemności
Tarta malinowa z kremem patissiere 246

postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi, inaczej kruche ciasto namięknie i będzie gumowe. Wypróbujcie koniecznie(...)zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodąNa gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy cukrem pudrem.Wstawiamy do lodówki na około godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 186

lubię chłodu i szybkich ciemności. Jedynym pozytywem jesieni są jej dary, które nam daje. Wrzesień to okres przejściowy  - jeszcze lato, choć już jesień. Dlatego warto to wykorzystać - letnie maliny, już bardzo słodkie i dojrzałe z drugiej strony gruszki i żurawina pełna jesiennego smaku i zapachu. Dziś wykorzystałam wszystkie te trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk(...)będzie jednolita dolewamy olej i ponownie miksujemy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dosypujemy stopniowo do masy jajecznej.Ciasto przelewamy do okrągłej blaszki, na wierzchu układamy maliny i pokrojone w cienkie paski gruszki. Całość posypujemy suszoną żurawiną i polewamy miodem.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort czekoladowy z malinami 166

Niebawem jesień pochłonie cały kraj. Wielka szkoda, bo to będzie oznaczać przymrozki. A jak przymrozki to koniec sezonowych owoców, w tym malin, które są teraz jak dla mnie najsmaczniejsze! Dlatego nie ma na co czekać, tylko trzeba te ostatki w kuchni wykorzystywać - i choć nie jest to już czas na przetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około(...)wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy od Was, kiedy nadejdzie ochota na jego przygotowanie. Może dziś?Składniki:4 jajkaszklanka

Słodkie Przyjemności
Sernik z malinami 174

utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Białka ubić  na sztywną pianę.Do powstałej masy dodać twaróg,kisiele i wszystko dokładnie utrzeć.Na koniec dodać pianę z białek, maliny i delikatnie wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na upieczone i ostudzone ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 50 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto pozostawić w wyłączonym

Mix smaku
Ryż Kondeuszów 231

robiłam, więc skorzystałam z „przypominacza”, z jedną różnicą. Ponieważ użyłam ryżu jaśminowego, gotowałam go krócej, niecałe 20 minut. Moja wersja z sosem malinowo truskawkowym i malinami.    Składniki:                     - 200g ryżu (u mnie jaśminowy)- 2 szklanki mleka- pół laski wanilii (dałam cukier wanilinowy i extrakt waniliowy)- 10 dag cukru pudru- 3 dag masła- 2 żółtka         Składniki na sos:         - 300g malin(...)pudrem (przed użyciem żółtek na surowo – jajka sparzam wrzątkiem przez ok. 30 sek.) i extraktem waniliowym. Utarte dodałam do ryżu – wymieszałam. Przygotowałam sos malinowo truskawkowy. Przebrane, umyte maliny (kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć

mojewypiekiinietylko
Galaretka z fantazją 154

problem. Galaretka, śmietana i owoce. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny, prosty, efektowny  i bardzo elegancki deser  - galaretkę z fantazją.    Składniki: - 500ml double fresh cream- 1 opakowanie galaretki malinowej- maliny- limonka- 1 łyżka cukru pudru- 285ml wrzącej wody- 215ml zimnej wody- listki mięty Galaretkę kroimy na kawałki, zalewamy 285ml wrzącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia. Dolewamy 215ml zimnej wody, ponownie(...)przechylone w zamrażarce. Można też ustawić je w lodówce, czy innym chłodnym miejscu – w ten sam sposób i zostawić do rana, do zastygnięcia. Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru. Maliny kroimy w cienkie plasterki i „przyklejamy” na pustej części kieliszka. Tak samo „przyklejamy” cienkie plasterki limonki, czy inne owoce. Wypełniamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami i listkiem mięty.Jak podać

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 218

mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych(...)pszennej40 g świeżych drożdży1/4 szklanki i 2 łyżki cukru 2 jajka250 ml mleka1/2 łyżeczki soli70 g masła roztopionego1 łyżka syropu waniliowego ETERNO Dodatkowo:konfitura pomarańczowa ETERNO2 garście malin (użyłam mrożonych)1 łyżka cynamonu mielonegocukier perlisty Wykonanie:Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam ciepłym mlekiem

Blondynka Gotuje
Dietetyczny deser na świąteczny stół! 186

serka śmietankowego- kilka ziaren wanilii- 3 łyżki żelatyny- 3 łyżki wrzątku- świeże malinyoremki np. kokilki.Żelatynę rozpuść we wrzątku, serki i jogurt wymieszaj energicznie z żelatyną, dodaj maliny i delikatnie wymieszaj. Wylej do kokilek. Wstaw na minimum 4-5 godzin do lodówki.Sos malinowy do deseru:- 150 g malin- 3 słodziki (rozpuść w jak najmniejszej ilości płynu)- 1/2 łyżeczki soku

SMYKWKUCHNI
Najlepszy deser truskawkowy z tahini i stewią 210

bita smietana zdecydowanie przegrywa konkurencje.I to nie tylko z powodu wysokiej zawartosci tluszczu.Zanim przygotowalam owoce zjadlam pol miseczki kremu chalwowego i zabraklo mi do przystrojenia gory.Lekko kwaskowate owoce (dodalam maliny) ze slodycza chalwowa tworza genialny mix smakowy.Deser jest przepyszny! Nie mozna jednak przesadzic z dodatkiem tahini,bo zamiast intensywniejszego smaku chalwowego,zaskoczy nas lekki posmak goryczki.Taka"uroda" tahini.Uzywam ciemnej tahini(...)uzylam 10 %,ale sa ponoc chudsze)2 lyzki tahini2 lyzki miodu lub stewii 1 lyzka cukru pudru , miodu lub stewii6-8 orzeszkow pistacjowych300 g truskawek,2 garstki mrozonych malin i 1 garstka jagod+2 op.stewii a 2,1 g lub cukier po prostuWykonanie: Pokroic truskawki w talarki,zamrozone maliny i jagody-wszystko razem umiescic w malym garnuszku .Dodac stewie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5270

waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy:400 g malin (mogą być mrożone)1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wodycukier do smakuDodatkowo:cukier puder do posypaniaKiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że na długo zapadnie(...)przełożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika (z termoobiegiem). Piec przez około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze.W międzyczasie można przygotować sos malinowy. Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier do smaku. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z 2 łyżkami wody i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut  cały

Świat Domowej Kuchni