Kwaśno- słodki deser Gorące maliny z piernikiem i bitą śmietaną SKŁADNIKI: mrożone maliny pierniczki śmietana 30% lub 36% cukier kakao Malinki powolutku zagotować. Jeśli są zbyt kwaśne można dodać łyżeczkę cukru. Pierniczki zmiksować a śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Do dużej szklanki wsypać zmiksowane pierniczki, dodać gorące maliny a na sam wierzch ułożyć bitą śmietanę. Całość posypać kakao
MarciochaKucharzyłyżeczka miodu -> 2 łyżki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka płatków owsianych - > 1-2 łyżki soku z pomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką(...)zwilżyć dłonie wodą]. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażymy około 2 minut z każdej strony na małym ogniu. Kisiel: W między czasie wrzucamy mrożone maliny do małego garnka dodajemy miód. Na małym ogniu grzejemy, aż część wody odparuje. Gdy mieszanka się zagotuje dodajemy około łyżeczki żelatyny dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Nakładamy kisiel
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Goji :) Z wielką radością po szklaneczce tego koktajlu piszę Wam: Smacznego!!! :) Składniki: (na 1 porcję) 1 banan 1 łyżka stołowa suszonych owoców Goji 2 łyżki gorącej wody garść świeżych malin 3/4 szklanki kefiru- najlepiej nisko tłuszczowego Dekoracja: świeże maliny suszone owoce goji Przygotowanie: 1. Owoce Goji włożyć do szklanki i zalać gorącą wodą. Trzymać je w wodzie przez(...)godzinki aż napęcznieją i zmiękną. 2. Napęczniałe owoce i syrop który powstał z wody przełożyć do miski o wysokich ściankach, dodać pokrojonego na mniejsze części banana, maliny oraz kefir i miksować przy pomocy blendera aż koktajl będzie miał gładką, gęstą i bez grudkową konsystencję. Smacznego
KreatywnePinymój własny pomysł na tartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są maliny, borówki, jeżyny J Składniki Spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek owsianych 75 g masła (koniecznie prawdziwego) Nadzienie: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1/3 kostki masła(...)łyżki cukru owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny, jagody – ja tym razem użyłam jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto
Kulinarne InspiracjeOstatnie maliny, jeżyny i soczyste brzoskwinie z miodem pod orzechową kruszonką - super pomysł na śniadanie lub szybki deser. W wersji śniadaniowej pysznie smakują z naturalnym jogurtem. Jako deser świetnie sprawdzą się podane w pucharkach z lekko tylko osłodzoną bitą śmietaną. Takie crumle przygotowałam ostatnio w sobotni poranek. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosił się owocowy zapach, a śniadanie... cóż(...)użyć dowolnych owoców, ale o tej porze roku szczególnie polecam połączenie soczystych, słodkich brzoskwiń z jeżynami. Ta kompozycja jest po prostu idealna! Składniki: 1 duża brzoskwinia garść jeżyn garść malin 1,5 łyżki miodu 4 łyżki mąki 2 łyżki cukru pudru garść orzechów włoskich 1/4 kostki masła łyżeczka cukru trzcinowego Przygotowanie: Brzoskwinie pokroić na spore kawałki (2,5 cm), wymieszać
Kulinarne InspiracjePyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, z dodatkiem owoców (u mnie jabłko i maliny), obsypane kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki ciasta(...)łyżek ksylitolu lub cukru (np.trzcinowego) Z powyższych składników zagnieść kruszonkę. Mnie wspomaga w tym jak zwykle hak miksera, ale można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Dodatkowo: - 1 jabłko - 150g mrożonych malin lub dowolne inne owoce W misie miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Mieszając dodać śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać
Smaczne ZdroweByło bardzo ciepło w ubiegły weekend i zatęskniłam za domowymi lodami. Maliny już są, więc nie było większego problemu. robię lody nie używając maszynki, gdyż jej nie posiadam :) Zamrażam, miksuję, zamrażam, miksuję aż otrzymam pyszne lody :) Polecam, są pyszne Składniki: 2 pojemniki śmietany kremówki po 330 ml każdy 1/2 szklanka mleka skondensowanego 1 szklanka malin opcjonalnie cukier puder(...)czekoladowa: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki mleka skondensowanego lub zwykłego Wykonanie: Kremówkę wlewam do misy blendera i miksuję na średnich obrotach. Do gęstej śmietanki dodaję maliny i opcjonalnie cukier puder, nie przerywając miksowania. Masa powinna zrobić się na tyle gęsta, że podczas miksowania widać wyraźne ślady piórek. Delikatnie dolewam mleko skondensowane, miksuję przez kilka sekund
Ciasteczkowy PotwórJest, nareszcie!!!!! Rozpakowałam i coś trzeba zrobić by go przetestować. I tak zrobiłam coś po między deserem, a drugim śniadaniem :) Składniki: 200 ml śmietany kremówki 1/2 szklanki świeżych malin 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie ) Wykonanie: Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję maliny i miksuję przez chwilę. Płatki kukurydziane siekam na drobno. Śmietanę z malinami nakładam
Ciasteczkowy Potwórsera białego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 jajek; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny; ewentualnie rodzynki; 1 l malin; Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, potem po trochę sera. Masę dobrze utrzeć. Następnie do masy dodać trochę olejku, budyń(...)wrzątkiem rodzynki. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier
In my kitchenpłaska łyżeczka sody oczyszczonej; szczypta soli; 240g jogurtu naturalnego; 2 łyżki soku z cytryny; 2 duże jajka lekko ubite widelcem; 4 łyżki masła; skórka starta z 1 cytryny; 200g malin; 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego; Wykonanie: Masło roztopić i przestudzić. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym(...)naczyniu. W drugim naczyniu wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C
In my kitchenbiałek; 1 szklanka cukru kryształu (drobnego); 1 cukier waniliowy (16g); 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g); 0,5 szklanki oleju słonecznikowego (125 ml); Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej); cukier puder do posypania upieczonego ciasta; Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier(...)budyniowy cały czas przy tym miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia się składników. Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wetknąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190 st.C przez około 30-40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć
In my kitchenSkładniki: (na 2 sztuki) 2 duże jabłka 2 małe garstki świeżych malin- bądź mrożonych- muszą być jednak przed pieczeniem uprzednio całkowicie odmrożone 2 łyżki frużeliny bądź konfitury malinowej 2 białka 120 g cukru pudru pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki octu winnego Dekoracja: suszone maliny, rozdrobnione na czerwony puder cukier puder opcjonalnie frużelina Potrzebne również będą: kokilki sufletowe(...)Przygotowanie: 1.Jabłka umyć, odkroić górę i wydrążyć ogryzek i trochę miąższu ze środka. Jabłka włożyć do kokilek sufletowych. 2. Do otworka włożyć maliny i po łyżce frużeliny/konfitury 3. Przygotować bezę: Ubijać białka mikserem, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet. 4. Gotową bezę położyć na jabłku- można użyć szprycy bądź rękawa cukierniczego z końcówką
KreatywnePinywiększości dodaję naturalnie słodkiego banana. Tak jest i w tym przypadku. W jednym z ostatnich wpisów zachęcałam do jedzenia mrożonych truskawek. W tym zachęcam do innych mrożonych owoców - malin. :-) Można zmielić je jeszcze zamrożone, powstanie z nich coś na styl sorbetu. Rozcieńczony mlekiem, z dodatkiem banana daje przyjemny efekt. :-) 1 średniej wielkości banan 2 garście mrożonych malin 250ml mleka(...)Mrożone maliny wyjmujemy z zamrażarki i zostawiamy na około 10 minut. Ten czas wystarczy by zmiękły, blender lepiej sobie z nimi poradzi. 2. Owoce przekładamy do miski blendera, dodajemy również mleko. 3. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji
Szefowa kuchniPuszyste ciasto, na maślance z malinami pod kruszonką, powstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną(...)pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 szklanka maślanki 2 jajka 1/3 szklanki oleju kruszonka 50 g masła 60 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo 150 g świeżych/mrożonych malin 100 g rozpuszczonej białej czekolady Sposób przygotowania Przygotować kruszonkę - na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem
pink envelopeSkładniki: ( na 2 porcje) 2 małe jabłka około 100-150 gram mrożonych malin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie: Do garnuszka(...)wkładamy maliny, zalewamy alkoholem i dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną i rozpadną się na kawałeczki, dodajemy wtedy miód oraz całe obrane jabłka z ogonkami, Jeśli garnuszek jest spory i jabłka są duże a sos nie zakrywa jabłek w całości nic nie szkodzi podlewaj jabłka sosem co jakiś czas i delikatnie obracaj je tak by jabłuszko dusiło się w malinowym
KreatywnePiny