maliny - 13477 przepisów (strona:248/899)

Dżem malinowy 189

Czas przetworów już nadszedł. Dzisiaj chciałabym polecić dżem wykonany w poprzednim sezonie, który przetrwał próbę czasu. 3 kg malin 1 kg cukru Maliny gotować na wolnym ogniu, mieszając z niewielką ilością wody - kilka łyżek. Stopniowo dodawać cukier. Gotować na wolnym ogniu, mieszać. Dżem przygotowywać przez 2-3 dni. Gotując i studząc, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Wkładać do słoików

Humanistka w kuchni
Poro - tort 216

składniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami * truskawki * jagody * maliny * morele * galaretka cytrynowa spód * mieszanka owoców * galaretka agrestowa wierzch * 250 ml śmietany 30% * 250 g serka mascarpone * 2 łyżki cukru pudru * 2 banany * masa marcepanowa różowa, naturalna i zielona lub brązowa(...)wcisnąć ją, aż do jej brzegów i odstawić do stężenia.   Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia. Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości. Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa

Mix smaku
pyszny sernik z malinami na kruszonce... 181

Składniki: twaróg 40 dag, jogurt gęsty 340 ml, jajka 103 sztuki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, budyń waniliowy 1 opakowanie, maliny 1 pudełko większe KRUSZONKA CIASTO: jajka 1 sztuka, mąka tortowa 250 gram, cukier 100 gram, masło lub margaryna 130 gram, proszek do pieczenia - szczypta z podanych składników mikserem zrobić ciasto jak na kruszonkę i schować do lodówki(...)maszynce tortownica 20 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i na dnie wyłożyć 3/4 ciasta, przyklepać do dna na ciasto wylać masę serową, dodać opłukane, obsuszone maliny i trochę zostawić do dekoracji, na masie serowej rozsypać resztę ciasta kruszonkowego piec w 180 C około 60 minut na 2 poziomie i grzanie góra/dół, sernik wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 218

oscypek, oscypek kroimy w plastry i grillujemy, podajemy z dressingiem malinowo chrzanowym e) dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos

upichcona
Kruchy orzechowiec 239

Kruche ciasto przełożone orzechową masą, dodatkiem malin i kajmaku. Dopełnieniem jest warstwa ubitej śmietanki. Dominującym smakiem w cieście są orzechy i maliny. Całość tworzy rewelacyjną i spójną całość. Kruche ciasto zostało upieczone z dodatkiem oleju Kujawskiego. Kruche ciasto: 3,5 szklanki maki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny 50 ml oleju Kujawskiego(...)żółtka Krem orzechowy: 200 g orzechów włoskich 3/4 szklanki mleka 200 g masła 120 g cukru pudru Dodatkowo : 250 g malin w żelu lub frużeliny malinowej/ konfitury 5 łyżek kajmaku 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Kruche ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią

VioletoweKucharzenie
Rolada z malinami 225

wolne popołudnie postanowiliśmy przygotować coś słodkiego, do pysznej kawki z mlekiem. Rolada z malinami smakuje idealnie. Delikatny biszkopt, słodka bita śmietana przełamana lekko kwaskowymi owocami malin (można użyć też innych owoców np. truskawek) to wspaniałe połączenie. W letni dzień łatwo i szybko można przygotować takie lekkie i orzeźwiające ciasto.   Składniki: 3 jajka pół szkl. cukru pół, szkl. mąki(...)ważne aby pilnować przez ten czas naszego biszkoptu).  Upieczone zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie możemy ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto smarujemy bitą śmietaną i posypujemy malinami  Delikatnie przy użyciu silikonowej maty zawijamy nasz biszkopt i gotowe. Smacznego

cookpl
Biszkopt z kremem i malinami 154

kogo: dla mających dość biszkoptu z truskawkami :) dla fanów malin dla lubiących lekkie, owocowe ciasta Składniki na biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru) 500ml mleka Składniki na owocowy wierzch: 2 galaretki malinowe ok. 700g malin (1,5 koszyczka) Wykonanie biszkoptu:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Mania Wypiekania
Tiramisu z malinami 160

razem zapraszam Was na tiramisu owocowe. Jeszcze mamy ostatnią chwilę na maliny, więc postanowiłam je jeszcze wykorzystać. Deser bardzo smaczny i szybko zniknął z lodówki.   Składniki: - kilka okrągłych biszkoptów - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa rozpuszczalna - kakao do posypania wierzchu - 1 opakowanie malin   Najpierw myjemy malinki i w między czasie zaparzamy kawę

Kuchenne Wariacje
Zdrowa tarta czekoladowa (wegańska, bez glutenu, bez pieczenia) 245

zdrowy deser... a jednak :) Z resztą sami spróbujcie, bo przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy i schłodzić. Zdrowa tarta czekoladowa z kokosową nutką i malinami zdecydowanie poleca się na poprawę humoru. A jeszcze świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić na dodatkowy kawałek  - bezcenna :) Składniki: Spód tarty: 2 szklanki orzechów (użyłam nerkowców) pół(...)łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego ) 4 łyżki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej)  Dodatkowo do dekoracji: opakowanie świeżych malin Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze zmiksować orzechy, wiórki kokosowe i sól. Następnie dodać pozostałe składniki (płynne) i chwilkę miksować tylko do ich połączenia. Masę wyłożyć na formę do tarty

Domowa Cookierenka Agi
.551. powtórka 137

razowa kardamonowa muffina nadziana ricottą i malinami~ Przy okazji TEGO śniadania napisałam, że powtórzę tę muffinę. I oto jest! Tym razem przepis był moim wymysłem i nieskromnie mówiąc muffina wyszła równie pyszna :) Jednak z ricottą to przesadziłam... :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki razowej ~1/2 łyżeczki kardamonu (dałabym więcej bo nie było go za bardzo czuć - łyżeczkę?) ~jajko(...)łyżki mleka ~łyżka oleju rzepakowego ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku ~ricotta - ja dałam 50g, ale radzę jednak zmniejszyć tę ilość do ok. 40g :) +ew. coś do posłodzenia ~garstka malin (mrożonych nie rozmrażamy) Jogurt, mleko, olej i jajko wymieszać, dodać pozostałe (suche) składniki i ponownie wymieszać. Połowę masy wylać do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Ricottę opcjonalnie posłodzić, wyłożyć

breakfast of dreams
.842. jaglanka w ricottcie 101

jaglany sernik z ricotty z malinami (również w środku) ; herbata pomarańcza-czekolada ~ Zapiekam ponownie...Ale aż żal nie skorzystać z piekarnika, kiedy ma się wolne poranki, prawda? :) Wieczorem piekarnik też zostanie włączony - a to żeby upiec sernik cynamonowy z powidłami , który już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam(...)kaszę poprzedniego wieczoru, zaoszczędzicie dużo czasu :) PRZEPIS /1 porcja/ ~40g kaszy jaglanej ~3/4 szklanki mleka/wody ~125g ricotty (pół opakowania) ~1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~jajko ~100g malin Kaszę gotujemy na mleku/wodzie. Studzimy i mieszamy z pozostałymi składnikami, zostawiając trochę malin na wierzch (jeśli używacie mrożonych nie należy ich rozmrażać). Przekładamy całość do naczynia do zapiekania i pieczemy

breakfast of dreams
.973. to nie ja 157

ryż basmati z herbatą matcha, malinami (również w środku) i mieszanką ziaren słonecznika "Migdałowy Przylądek" ~ Tato mi kupił maliny...Darowanemu koniowi (czy tam malinom...:p) się w zęby nie zagląda więc koniec końców wylądowały w śniadaniu, ale to jeszcze nie to co nasze letnie i polskie owoce na które czekam z niecierpliwością, ale...już niedługo! ♥ Dzisiaj siedzę w domu, zamiast

breakfast of dreams
NAJLEPSZE CIASTO NA ŚWIECIE? BROWNIE! 163

Polecam ten przepis, jest bardzo łatwy, ciasto wychodzi wilgotne i zbite - czyli takie jak brownie być powinno. Więcej czasu zajmuje pieczenie niż jego przygotowanie :) W oryginalnym przepisie były także maliny, ja jednak pominęłam ten dodatek. Domownicy określili je mianem najlepszego ciasta jakie kiedykolwiek jedli , a ja w zupełności się z nimi zgadzam! tylko   tyle mi zostało do zdjęcia! BROWNIE(...)dobrej jakości ~75g masła ~3/4 szklanki cukru  ~szczypta soli ~1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ~2 duże jajka ~1/3 szklanki mąki pszennej ~1 czubata łyżka ciemnego kakao    opcjonalnie: maliny Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na 2 minuty, następnie wymieszać z ekstraktem waniliowym (jak to pachnie! <3). Do masy dodać jajka, jedno

chili & sugar
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 179

czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy: 10 dag klasycznej  gorzkiej czekolady Goplana 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię i uprażyć.W rondelku zagotować wodę z cukrem mieszać do momentu rozpuszczenia cukru, cały(...)robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków.Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki. Sos malinowo-czekoladowy : Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.  Schłodzony deser wyjmujemy delikatnie z formy, kroimy

Wanilia i Kardamon
Rabarbarowe ciasto drożdżowe z malinami 156

deserów się nie obejdzie :) Składniki: 40 dag mąki , 1 opakowanie suszonych drożdży, 17,5 dag cukru, 2 jajka, 100 ml mleka, 75 gram masła, 1 kg rabarbaru, 40 dag malin mrożonych ( mogą być z kompotu) sól do smaku. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać 10 dag cukru, szczyptę soli, jajka, mleko i 75 gram masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć(...)piekarnik do 200 stopni, a w między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta. Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut. Maliny możemy zastąpić innymi owocami jakie mamy w spiżarni, byle były słodkie

Tradycyjna Kuchnia