kasza jaglana z bananem i malinami Mam na swój własny użytek pewne powiedzenie, którym określam czas, kiedy na wszystko brak mi ... właśnie czasu, mówię wtedy że jestem w niedoczasie. Najczęściej rezygnujemy wtedy z własnoręcznie wykonywanych posiłków, na rzecz różnych "substytutów". Dziś jednak chce pokazać, że nawet będąc w wspomnianym powyżej niedoczasie, możemy w chwilę zrobić posiłek smaczny i zdrowy(...)składniki dla trzech osób 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1-1,3 jabłek 2 banany 100 g malin ewentualnie dodatkowo 2 łyżki cukru brązowego sposób przygotowania Kaszę jaglaną płuczemy kilkukrotnie, pod bieżącą wodą ( dobrze jest ją wcześniej namoczyć, skraca to bowiem czas gotowania). W garnku zagotowujemy dwie szklanki wody a następnie dodajemy, do garnka, szklankę wypłukanej kaszy. Gotujemy
Miód i pieprzpatelni teflonowej bardzo dobrej jakości, na jak najmniejszej ilości klarowanego masła. Placuszki przełożyłam ulubionym dżemem dyniowy, ale ten krok można pominąć. Polałam gorącym sosem malinowym. SOS MALINOWY: - 150 g malin - 70 ml wody - słodzik Maliny wymieszaj z wodą za pomocą widelca, rozgnieć maliny. Zagotuj sos i gorącym polej placuszki SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FANPAGE SMYKWKUCHNI NA FACEBOOKU I INSTAGRAMA SMYK
SMYKWKUCHNIZIEMNIACZANEJ 1/2 SZKL.MĄKI PSZENNEJ ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA SZKL.CUKRU ŁYŻKA KAKAO 500 L ŚMIETANKI 30 % 2 ŚMIETAN FIX 4-5 ŁYŻEK CUKRU PUDRU(W ZALEŻNOŚCI JAK SŁODKIE MAMY MALINY) MALINY(LUB INNE ULUBIONE OWOCE) PRZYGOTOWANIE: BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK I UBIJAMY ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNO,DODAJEMY PO JEDNYM ŻÓŁTKU I PO TROCHĘ CUKIER,NA KOŃCU DODAJEMY MĄKĘ WYMIESZANĄ(...)PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY ZA DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) CIASTO ROZWIJAMY MOŻEMY LEKKO NASĄCZYĆ SOKIEM MALINOWYM SMARUJEMY BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPUJEMY MALINAMI ZWIJAMY ROLADĘ,MOŻNA POLAĆ ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ LUB TAK JAK JA NA SZYBKO POSYPAĆ CUKREM PUDREM-PYSZNOŚCI..... DO RANA ZOSTAŁ MI TYLKO MAŁY KAWAŁECZEK SPRÓBUJCIE KONIECZNIE SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoByło domowo, teraz nieco bardziej "egzotycznie". ;) Nie każdy bowiem lubi połączenie mięsa z owocami. U mnie bywa z tym różnie, ale tak maliny, jak i na przykład ananas, to dodatki, którym nie umiem się oprzeć. Mięso na zdjęciach jest dopieczone odpowiednio, nie było surowe. Kolor sosu sprawił, że po zetknięciu z mięsem, dał mu barwę "krwistego". ;) 1 podwójna pierś kaczki(...)sól, świeżo mielony czarny pieprz sos: ok. 80 gram malin 3 łyżeczki sosu worcestershire szczypta suszonego tymianku 1 łyżeczka miodu większa szczypta chilli Pierś kaczki ze skórą dzielimy na pół i płuczemy pod bieżącą wodą, następnie osuszamy. Skórę nacinamy delikatnie na całej długości, nie naruszając mięsa. Obydwa kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej
Kuchenna Kontrrewolucyasuchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy ją do miksowanych(...)malin i mieszamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Serek mascarpone miksujemy, stopniowo dodajemy ubitą śmietanę a następnie maliny. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Biszkopt delikatnie rozwijamy. Rozprowadzamy krem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub dowolnie dekorujemy. (inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniaszklanka, mąka krupczatka 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, szpinak mrożony 450 gram, śmietana 30 % 330 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, jeżyny 250 gram, maliny 250 gram, borówki 100 gram, herbata owocowa 1/2 szklanki z cytryną szpinak drobny rozmrozić na sicie i przed użyciem odcisnąć jeszcze nadmiar wody - jajka "L", cukier w robocie utrzeć(...)owocową herbatą z cytryną bez cukru, na pierwszy nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane, osuszone jeżyny, przykryć drugim blatem na blat nałożyć część bitej śmietany i ułożyć opłukane maliny, przykryć trzecim blatem na blat nałożyć resztę śmietany, jeżyny, maliny, i opłukane borówki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest obłędnie smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięnakrapiane ciacha musiały być, nie było innej opcji. Wam polecam ten przepis, jak już się zrobi nieco chłodniej, sezon na owoce leśne w pełni, więc można szaleć. Muffinki z malinami 1 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szkl. syropu daktylowego albo klonowego, ewentualnie cukier kokosowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej jogurt(...)naturalny (200g) 3 jajka 100g roztopionego masła 1/2 laski wanilii tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (80 bądź 85% kakaa) 200g świeżych bądź mrożonych malin Zgodnie z muffinkową sztuką, potrzebujemy dwóch misek. Do pierwszej wsypujemy wszystkie suche składniki, przesiewając je przez sitko. Do drugiej wrzucamy składniki mokre (jogurt, jajka i przestudzone masło) plus jeszcze ziarenka z połowy laski wanilii i dokładnie
Przepysznik - BLW i nie tylkomleko. Polecam jednak każdemu - to bardzo smaczny sposób na urozmaicenie swojej diety :) Przygotowuje się go błyskawicznie. Składniki: 150 g nerkowców łyżeczka płatków drożdżowych łyżka syropu z agawy garść świeżych malin Przygotowanie: Nerkowce namoczyć w ciepłej wodzie 15 minut (lub w zimnej przez całą noc) Dodać syrop i płatki drożdżowe, zmiksować na gładką masę (opcjonalnie można dodać trochę wdoy, jeśli masa(...)jest zbyt gęsta) Dodać maliny i zmikoswać tak, by kawałki malin były wyczuwalne Smacznego
pyszne zdrowościszczerze to nie miało co się nie udać, gdyż są to najprostsze lody do zrobienia. I co najważniejsze są bardzo smaczne. Składniki: ( na cztery gałki) dwa dojrzałe banany, 150g malin, 4 gotowe wafelki do lodów. Przygotowanie: Banana obrać ze skórki i pokroić na kilka kawałków. Maliny umyć, i podsuszyć na ręczniku papierowym. Banany i maliny razem zblenderować. Włożyć
W kuchni u MonikiDzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie: Wodę zagotować. Maliny umyć i wrzucić razem z cukrem do gotującej się wody. Chwilę gotować na małym ogniu. Jeżeli nie chce się kawałków malin w kisielu, można przetrzeć przez sitko. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić
W kuchni u MonikiSkładniki: biszkopty ( ja użyłam podłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny(...)malinową wylać do formy na biszkopty i włożyć do lodówki. Pozostawić do stężenia - nie trwa to długo. Trzecia warstwa: Zrobić tak samo jak warstwę drugą z użyciem jeżyn zamiast malin. Wylać masę jeżynową na masę malinową i pozostawić w lodówce do stężenia. Czwarta warstwa: 2 galaretki rozpuścić w 500ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Gdy ostygną włożyć do lodówki. Tężejącą
W kuchni u MonikiSkładniki: 110g - 115g malin z syropu lub z soku, tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g) - można dać 3-4 kostki więcej dla pewności, że wystarczy ponieważ wgłębienia w formach silikonowych są różne, a mi 100g starczyło w sam raz. Przygotowanie: Tabliczkę czekolady podzielić, połamać na mniejsze części. Do garnka wlać wodę ( ok. 1/4 wysokości garnka) i doprowadzić do wrzenia. Na górę(...)grubszą warstwę należy dać. Włożyć do lodówki na kilka minut, aż zastygnie. Następnie nałożyć drugą warstwę czekolady i również włożyć do lodówki. Gdy czekolada już zastygła nałożyć do środka maliny, lekko dociskając je w środek. Nie wypełniać wgłębień malinami do samego końca. Na górę położyć warstwę czekolady, tak by dokładnie brzegi były sklejone. Włożyć do lodówki aż czekolada zrobi się
W kuchni u Monikiidealna na upalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże maliny, truskawki itp. Składniki: - po 1-2 garści rukoli na porcję - schłodzony arbuz (dowolny kawałek) - czerwona cebula - feta (u mnie owczo-kozia) - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - 1 łyżka soku(...)wyciśniętego z cytryny (lub dowolnie) - kilka łyżek oliwy z oliwek - kilka malin, truskawek itp. (nie trzeba) - szczypta soli - natka pietruszki - listki świeżej mięty Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i odstawić. Na talerze wyłożyć rukolę, ułożyć na niej kawałki arbuza (bez skóry), wyłożyć plastry cebuli, rozkruszyć ser feta, oprószyć świeżo mielonym pieprzem
Smaczne Zdrowedodatek od niedawna. Jak już robię to nie robię zdjęć ... aż w końcu postanowiłam zrobić tort od tak na weekendowe objadanie. Tort jest prosty można go zrobić z malinami lub truskawkami. Przepis na biszkopt i krem pochodzi z blogu Kwestia smaku a pomysł z wykorzystaniem biszkoptów Lady fingers z blogu Sweet place Składniki (na tortownicę 24 cm) : Biszkopt(...)dobrze schłodzonej 1 szklanka cukru pudru (ja wolę mniej słodkie masy i dodaję tylko 1/2 szklanki cukru pudru) Przełożenie : 1 słoiczek niskosłodzonego dżemu malinowego maliny ilość wedle uznania ja dodałam kubek Nasączenie : 1 szklanka mocnej ciemnej herbaty (z dwóch torebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa
cucinare