cukru waniliowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka oliwy i masło do smażenia do smażenia, około 150 gram owoców (pół na pół: borówki amerykańskiej i maliny) Przygotowanie: Jajka, cukier i jogurt mieszamy ze sobą, następie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Kiedy uzyskamy jednorodną masę dodajemy do ciasta maliny nadal mieszając, aby ciasto uzyskało(...)delikatnie mieszamy. Całość smażymy na małym ogniu, na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem masła. (jak można zauważyć na zdjęciach nie do końca mi się to udało ) Ważne: Dodając najpierw malin uzyskujemy kolor różowy – czyli omlet malinowo-borówkowy. Jeśli jednak zamienimy kolejność i jako pierwsze dodamy borówki omlet będzie ciemniejszy i bardziej fioletowy (omlet borówkowo -malinowy). różowy omlet Inny sposób
rozgotowanapara kaloszy. Jeżeli jednak użyjecie kupnych, deser jest gotowy w 2 minuty. Dodatkowo jest bardzo smaczny i po prostu ładnie wygląda. Składniki: 10 małych bez szklanka śmietany kremówki szklanka malin (przepis na 3 porcje) Bezy rozkruszamy, maliny myjemy i trochę rozdrabniamy widelcem, bardzo zimną śmietanę ubijamy. W wielu przepisach jest dodatek cukru, ja go nie używam, dla mnie deser(...)kieliszków. I dość istotna uwaga: deser trzeba zjeść od razu, bezy dość szybko łapią wilgoć z reszty składników, stają się miękkie i mało sympatyczne. Artykuł Eton mess z malinami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyszerbecie, który jest dzisiejszą gwiazdą, chciałam napisać już w zeszłym roku. Nie złożyło się. Dziś się złożyło zdecydowanie. Udało mi się wczoraj kupić na katowickim targu piękne i smaczne maliny. Rano zostały zmasakrowane i zamrożone. I tak sobie cicho marzę o maszynce do robienia lodów. Na razie, cicho. Składniki: 500 g malin 100 ml wody 70 g cukru(...)połowy cytryny mała puszka mleczka kokosowego Wodę gotujemy z cukrem na wolnym ogniu, około 2 minut. Studzimy. Maliny miksujemy w blenderze na gładki mus, przecieramy przez sito. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, przelewamy do szerokiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mieszamy widelcem mniej więcej co godzinę. U mnie szerbet całkowicie zamroził się po całym dniu. Artykuł Malinowy szerbet z mleczkiem
Kardamonovytylko że z pomidorami i truskawkami. Rach ciach i mamy kolejne ciekawe odkrycie. Odkrycie jak dla mnie. Zróbcie koniecznie. Składniki: 1 opakowanie mieszanki sałat 10 pomidorków koktajlowych dwie garści malin pół czerwonej cebuli 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Migdały prażymy na patelni do zrumienienia. Mieszankę(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do niej maliny, pokrojone na pół pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę i migdały. Wszystko polewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i od razu jemy. Artykuł Sałatka z malinami i pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyresztek po Toli. Królewna ma czasami różne zachcianki, ale nie zawsze te zachcianki kończy. Zaczyna banana, nie kończy, zaczyna mandarynkę, jabłko – nie kończy. Dziś np. zrobiliśmy koktajl z malin i jabłek, których nie skoczyła. Dodaliśmy do tego jeszcze parę innych składników i wyszło z tego naprawdę fajne smoothie (zupełnym przypadkiem). Aż byłam zaskoczona smakiem, nie planowałam tego nawet tutaj(...)publikować. I żeby nie było, nie jestem za tym, aby w listopadzie kupować dziecku maliny. Tym razem decyzja została podjęta beze mnie. Czasami i tak się zdarza. Jeżeli macie ochotę do napojów dodawać sezonowe owoce, na które sezonu nie ma, kupujcie mrożone. Są dużo zdrowsze niż wspomniane maliny w listopadzie. I droższe niestety, ale coś za coś. Mam jeszcze
KardamonovyCiasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczne, nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis(...)sernik (użyłam sera z wiaderka) Dodatkowo: 400g masy krówkowej (użyłam z puszki) 250g herbatników kakaowych (można użyć jasnych) Wierzch: 2 galaretki malinowe 600ml gorącej wody 400-500g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić) Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał
Mała Cukierenkatutaj Pyszny, delikatny, wilgotny sernik z kruchym ciastem, do którego dosypałam przyprawy korzennej do piernika. Przyznam, że to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. TRADYCYJNY SERNIK Z MALINAMI NA KRUCHYM SPODZIE- przepis tutaj Łatwy przepis na sernik, który zawsze się udaje. Jest wilgotny w środku, lekki, nie za słodki i wygląda bardzo efektownie. SERNIK KRAKOWSKI(...)krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI- przepis tutaj Sernik, który zawsze się udaje, jest delikatny w smaku z pysznym, kruchym spodem. Szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny, gotowy do krojenia praktycznie zaraz
Zrób to smacznieurozmaicenie śniadania na słodko. Ja stawiam wtedy na różne płatki. Dzisiaj wykorzystałam ryżowe, które są dość delikatne w smaku. Doskonale komponują się z bananową nutą, którą przełamałam lekko kwaśnymi malinami. Gotowane na mleku płatki są dość węglowodanowym posiłkiem, dlatego by wzbogacić je o białko można dodać do nich bezsmakowej odżywki białkowej, która nada im bardziej mlecznego posmaku. Składniki(...)porcje: 200ml mleka (lub napoju roślinnego) 5 łyżek płatków ryżowych ½ banana 100g mrożonych malin 1 łyżeczka erytrytolu (lub innego słodzidła np. cukru, ksylitolu) 1 łyżka płatków migdałowych 1 miarka bezsmakowej odżywki białkowej (opcjonalnie) Przygotowanie: Mleko zagotować. Dodać płatki ryżowe. Gotować kilka minut do zgęstnienia. Między czasie na patelni poddusić zamrożone maliny. Osłodzić do smaku Wymieszać z rozgniecionym
Fabryka pomysłówpierniki malinowe potrzebują trochę czasu, aby nabrały pełni smaku. Najlepsze moim zdaniem były po 2 tygodniach leżakowania w puszce. Do tego to bardzo łatwy przepis, polecam Składniki: 150 g malin (mogą być mrożone) 7 białek 1,5 szklanki cukru 350 g mielonych migdałów 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej(...)szczypta mielonych goździków Uwaga: szklanka 200 ml Jeżeli korzystamy z mrożonych malin, należy je rozmrozić. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy powoli cukier i cały czas ubijamy, aż cukier się rozpuści (jak do bezy). Do ubitej piany dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy łopatką. Maliny miksujemy i dodajemy razem ze skórką pomarańczową i przyprawami do piany
Słodki sentymentkocyk, ulubiona lektura i mamy propozycję na spędzenie miło czasu :-) Skład: pigwa, woda, cukier trzcinowy, imbir świeży, laska cynamonu, goździki i sok z cytryny Prawda, że aromatyczny ? Syrop z malin Syrop z malin to ulubiony syrop mojej córki. Uwielbia pić go z dodatkiem aceroli. Ten syrop jest pełen owoców, bo 100 ml przygotowany z minimum 75 g owoców(...)soku znajdziemy tylko dwa składniki czyli maliny i cukier. Taki sam robi co roku moja mama. Potem mamy zapasy na całą zimę :-) Syrop Pani Magdy nie odbiega smakiem od tego mojej mamy, Ma nawet naturalny osad z owoców. Syrop idealnie sprawdzi się do herbaty, do deserów, owsianki, moje dzieci uwielbiają z kaszą manną, działa też rozgrzewająco i antyseptycznie. Jest więc
kruche babeczkiżyczę Wam wszystkim miłego weekendu w gronie najbliższych. Składniki: 500 g twarogu sernikowego* płynny miód do smaku – u mnie leśny 3/4 opakowania ciasteczek maszynowych w czekoladzie Brześć garść malin *np. Jana Przygotowanie: Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami. Rozdrabniamy na piasek. Do miski przekładamy twaróg sernikowy. Dodajemy stopniowo miód, mieszając energicznie składniki np. ręczną trzepaczką, tak by nasz(...)delikatnie słodki (ja dziś dodałam około 5-6 łyżek). Przygotowujemy dwa duże pucharki lub 3 mniejsze. Na dno wykładamy część rozdrobnionych ciasteczek, następnie porcję miodowego sera, potem 5-6 malin, resztę ciasteczek (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i znów ser. Całość ozdabiamy malinami i odrobiną rozdrobnionych ciasteczek. I gotowe! Smacznego The post Deser miodowa chmurka first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkisposób koło tego duetu przejść obojętnie ;) Brownie kawowo- czekoladowe to wypiek który zawsze wychodzi, no bo nie ma opcji, że może coś pójść nie tak, w połączeniu z malinami i polewą wywołuje natychmiastowy uśmiech na twarzy…a filiżanka małej czarnej arabiki od Przyjaciele Kawy dopełnia całości. Odmiana Peru ma mocny wyrazisty zapach z nutami czekolady, cytrusów(...)formę 20/25 cm Brownie: 20 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła ½ szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki kawy naturalnej Peru ¾ szklanki trzcinowego cukru muscovado 15 dag świeżych malin Polewa: 5 dag gorzkiej czekolady 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% Sposób przygotowania: Masło roztopić do płynnej konsystencji w rondelku. Nie gotować ! Do gorącego dodać połamaną na kawałki czekoladę
Wanilia i Kardamonsmakach, malinowym i skondensowanego mleka . Lubicie batoniki twarogowe? Spróbujecie wegańskiego odpowiednika? Nazwa: Wegańskie batoniki z tofu o smaku malinowym i skondensowanego mleka Firma: Veggo Skład: Malina – tofu (woda, ziarno sojowe, utwardzacze: siarczan wapnia, chlorek wapnia) 53,3%, cukier, tłuszcz kokosowy, kakaowa glazura bezmleczna 16% (tłuszcze roślinne kokosowe, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu(...)kokosowy, kakaowa glazura bezmleczna 16% (tłuszcze roślinne kokosowe, cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 18%, emulgator: lecytyna rzepakowa, aromat), aromat skondensowanego mleka. Masa netto: 40g Wartości odżywcze: Malina – 100g/ 372 kcal, tłuszcz – 27,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 23g, węglowodany – 24,3g w tym cukry – 22,7g, białko – 6,5g, sól – 0,06g Skondensowane mleko – 100g
Candy PandasJesienna owsianka z puree dyniowym, mango, malinami i gruszką. Zrobiłam ją na mleku migdałowym, ale można wykorzystać każde inne mleko roślinne lub zwierzęce. Polecam też taką owsiankę do pracy na wynos. 300 g płatków owsianych malinowych 2 łyżki puree dyniowe 1/4 mango 350 ml mleczka migdałowego 1/2 szklanka malin 3 łyżki migdałów(...)gruszka olej kokosowy Dynie ugotowałam wcześniej. Do garnka wsypuję płatki, wlewam mleko migdałowe i gotuję na wolnym ogniu dwie minuty. Dodaję puree z dyni i połowę puree z mango. Maliny miksuję blenderem. Przekładam do miski, dodaję owsiankę. Gruszkę kroję na pół, wydrążam środek i przesmażam na oleju. Układam na owsiance, wypełniam ją pokrojonym mango, orzechami
wesoła kuchniawszystkich kochających mocno czekoladowe ciasta:) Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach, to jest raj dla podniebienia. Można serwować z różnymi dodatkami takimi jak: świeże maliny , gałka lodów, bita śmietana, itp. Zachęcam do wypróbowania przepisu, będziecie wracać do niego nie jeden raz:) Składniki 6 jajek 1 szklanka cukru 40 g masła min 80 % tłuszczu 200 g gorzkiej(...)czekolady min 70 % kakao Polewa 1/3 szklanki podgrzanej śmietanki 36% 20 g masła 100 g gorzkiej czekolady min 70% kakao 250g świeżych malin Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę, lekko podgrzewać i mieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zestawić z ognia na bok. Żółtka oddzielić od białek
gotuj ze mną