maliny - 13977 przepisów (strona:213/932)

Owsianka z malinami 158

zapychający ;) Przepis po raz kolejny poznałam przez Kwestię Smaku Składniki:   (2 porcje) pół szklanki płatków owsianych łyżka cukru 1/2 - 3/4 szklanki wody pół szklanki mleka kokosowego pół szklanki malin, mogą być mrożone miód lub syrop klonowy Płatki owsiane przepłukać wodą kilka razy aż nie będzie mętna. Świeżą wodę z płatkami zagotować i na mniejszym ogniu gotować(...)jakiś czas mieszkając. Dodać cukier, mleko kokosowe i gotować kilka minut. Maliny lekko podgrzać i rozmieszać np. widelcem żeby lekko się rozpadły. Do płatków lub malin jeśli są bardzo kwaśne dodać miodu lub cukru do smaku. Można zrobić na wieczór, zjeść pół i przechować w lodówce do rana na śniadanie. Płatki wsiąkną więcej płynów, ale nadal będą smaczne

W kuchni bez szafek
French Martini 150

Nowym Jorku , gdzie pojawił się w menu po umieszczeniu go w menu w jednym z jego innych lokali. Jest słodki i kremowy dzięki sokowi ananasowemu i likierowi z czarnej maliny Chambord. Podstawowym składnikiem jest wódka, choć czasami zamiast niej stosuje się rum. Likier Chambord likier na bazie koniaku z dodatkiem malin, jeżyn, miodu i wanilii. Charakteryzuje się obłędnym aromatem owoców(...)złożonym, harmonijnym smakiem. Dominują w nim słodko-kwaśne czerwone owoce (maliny, poziomki, porzeczki) oraz naturalnie skoncentrowane owoce leśne (zwłaszcza jeżyny), delikatnie żywiczne. Przepis jest bardzo prosty, ale ma nieziemski smak oraz wygląd. Przypadnie do gustu wielu osobom. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki: 40 ml czystej wódki 10 ml Likier Chambord 40 ml soku ananasowego Kostki lodu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bulgur na parze z jabłkiem i sosem malinowo-czekoladowym | Test parowaru Morphy Richards Intellisteam 133

sklepie online znajdziecie tu —>KLIK Bulgur na parze z jabłkiem i sosem malinowo-czekoladowym 100 g kaszy bulgur 2 małe jabłka sok z połowy cytryny szklanka malin (użyłam mrożonych) 3 kostki gorzkiej czekolady 90% świeża mięta Napełniamy zbiornik na wodę do maksymalnego poziomu. Kaszę wysypujemy na tackę na ryż i zalewamy 100 ml zimnej wody. Drugi pojemnik rozdzielić(...)przegródką. W jednej połowie układamy jabłka pokrojone w ósemki, skropione sokiem z cytryny. Do drugiej wkładamy dołączoną miseczkę wypełnioną malinami i czekoladą. Kaszę i sos nastawiamy na 20 minut, jabłka na 15 minut. Włączamy urządzenia. Po zakończeniu gotowania kasze przekładamy do miseczek. Podajemy z jabłkami i polewamy malinami zmieszanymi z czekoladą. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego :) Artykuł Bulgur na parze

Mienta blog
Tort malinowy 142

innego jak zaprosić po przepis:) Składniki Biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju Krem 700 ml śmietanki 36% świeże maliny 200 g, lub mały słoiczek konfitury malinowej 1/4 szklanki cukru pudru ( opcjonalnie) 1 fix do śmietanki Krem do tynkowania 1/5 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo maliny liofilizowane(...)upiec 2 biszkopty w formie 20 cm:) Pieczemy w 160 stopni do suchego patyczka, lub do zrumienienia , ok 40 minut. Wyjąć , wystudzić( można dzień wcześniej upiec) Jeżeli używamy świeżych malin, trzeba je wcześniej zmiksować. Przygotować krem do przełożenia tortu. Ubijamy śmietankę ( można dodać cukier ale to nie jest konieczne) na sztywno. pod koniec dodajemy fix, mieszamy. Następnie dodajemy konfiturę

gotuj ze mną
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE Z WANILIOWYM SERKIEM I BANANAMI 137

Cieniutkie, czekoladowe naleśniki z pysznym nadzieniem z waniliowego serka i bananów. Najlepiej smakują podane z bitą śmietaną i rozgniecionymi z cukrem malinami. Będą idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko.  Homogenizowany serek waniliowy możecie zastąpić twarogiem rozgniecionym z cukrem, ziarenkami wanilii i opcjonalnie także 1-2 żółtkami. Najwygodniej od razu przełożyć wszystkie naleśniki i w takiej formie przechowywać w pojemniku(...)serka waniliowego (lub twarogu rozmiksowanego z 2 łyżkami cukru i ziarenkami wyłuskanymi z 1/2 laski wanilii) 1-2 banany 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: bita śmietana, 250 g malin świeżych - rozgniecionych w miseczce z  2 łyżkami cukru (można dać więcej jeśli owoce są kwaśne) WYKONANIE NALEŚNIKI: Masło kroimy w kostkę i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu. Lekko

cool and minty
Pavlova z owocami leśnymi 134

białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja bezy przypadła wszystkim do gustu, a kilka osób miało ochotę na dokładkę. Składniki na Pavlovą z owocami(...)cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego 1 szczypta soli 500 ml śmietany kremówki, dobrze schłodzonej 300 g świeżych owoców z lasu (jagód, jeżyn, malin) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca

niecodziennikpary
Panna cotta 130

panna cottę Panna cotta: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 ml mleka 3,2% 3 łyżki cukru 1 / 2 laski wanilii 3 łyżeczki żelatyny Sos malinowy: 200 g malin (mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Panna cotta: Połówkę laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć ziarenka. Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody(...)kokilek, małych miseczek lub filiżanek rozlać po 125 ml płynu, odstawić do przestygnięcia, a gdy będzie zimny, wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Sos malinowy: Mrożone maliny rozmrozić, świeże opłukać, przełożyć do garnka, wsypać cukier. Gotować, aż owoce puszczą sok, następnie go zredukować. Przełożyć na gęste sitko, przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Odstawić do wystygnięcia. Wykonanie Naczynia

niecodziennikpary
Panna Cotta z galaretką i malinami 152

Dzień dobry :-) Dawno na blogu nie było deserów. Dzieci się dopominały o coś z galaretką, więc na szybko powstała panna cotta z galaretką malinową i malinami. Polecam jest pyszna :-) Miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka naturalnego aromatu waniliowego z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru trzcinowego 1 galaretka malinowa mrożone maliny(...)Letnią rozlewamy do pucharków/szklaneczek i wstawiamy do lodówki. 3. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Studzimy. 4. Jak panna cotta nam się zastygnie, wlewamy warstwę z galaretki. Wyjmujemy maliny z zamrażalnika i kruszymy. Takie zamrożone, pokruszone wrzucamy do galaretki. Wstawiamy do lodówki żeby galaretka się nam zastygła. Smacznego

kruche babeczki
DESERY NA WALENTYNKI 137

umiejętnie skomponowanym menu. Po wybornym głównym posiłku, przystawce przychodzi czas na kieliszek szampana i na zmysłowy deser. Rozpływająca się w ustach bita śmietana, czekolada, owoce granatu, truskawki, czy kuszące maliny – sprawdźcie jakie pyszne połączenia smakowe i kolorystyczne zaserwować w Walentynki , by oczarować wybraną osobę. Pamiętaj jednak, że deser na Walentynki powinien być przemyślany. Dlatego proponuję Wam dzisiaj zestaw 24 wypróbowanych(...)które będą idealne na zakończenie walentynkowej kolacji. Poniżej znajdziecie propozycje słodkich deserów na Walentynki . Deser z czekoladą i bitą śmietaną Deser bezowy z porzeczkami Deser z bitą śmietaną i malinami Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną Deser z kaszy manny z owocami Deser jagodowy mrożony. Mrożona śmietana z jagodami Dietetyczny mus z malinami Galaretka jogurtowa z owocami granatu Galaretka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brownie z fasoli z sosem malinowym 164

jajka 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, rozdrobnionej 1 dojrzały banan 1 szklanka przesianej mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Dodatkowo do dekoracji orzechy włoskie rozdrobnione około 1/2 szklanki 3/4 szklanki cukru, na karmel Polewa 1 gorzka czekolada 1/4 śmietanki kremówki 30% Piekarnik(...)wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady i powstania jednolitej polewy. Wylać na ciasto. wyrównać. Połowę ciasta posypać karmelizowanymi orzechami, włożyć dekorację z karmelu, jak udało się zrobić:) Ułożyć kilka malin. Sos Maliny i połamaną czekoladę włożyć do rondelka. Podgrzewać i cały czas mieszać do stworzenia gęstego sosu. Gotowe ciasto kroić w trójkąty i polewać gorącym sosem. Z samego pisania mam już

gotuj ze mną
Czekoladowy budyń jaglany z malinami 135

Składniki (na 1 porcję) - 1/5 szklanki kaszy jaglanej (ok. 36 g), - 4 suszone daktyle (ok. 20 g), - 1 i 1/4 szklanki mleka 2% (ok. 310 ml), - pół szklanki malin (ok. 60 g), - łyżeczka kakao (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie (w celu pozbycia się goryczki). 2. Kaszę, daktyle zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym(...)ogniu, pod przykryciem do miękkości ok. 15 min. 3. Podgrzewamy maliny. 4. Ugotowaną kaszę i daktyle miksujemy z dodatkiem kakao na gładki budyń. 5. Budyń jaglany podajemy z sosem malinowym. Czekoladowy budyń jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sernik w szklankach. Sernik piankowy z owocami 146

galaretką to pyszny deser sernikowy, który ma formę lekkiej serowej pianki. Ten sernik w szklankach jest prosty i bardzo szybki do przygotowania. Oprócz borówek na powierzchni w serniku zatopiłam maliny, ale mogą też być inne owoce albo bakalie np. siekane orzechy, czy też migdały. Uważam, że sernik piankowy z owocami to doskonałe smakowo i wizualne połączenie. Piankę owocową przygotowałam(...)wiaderka: Składniki na 2 porcje: 150 g sera z wiaderka albo serka homogenizowanego 350 ml wrzącej wody 1 galaretka krystaliczna o dowolnym smaku ( u mnie cytrynowa) mrożone borówki i maliny Przygotowanie sernika piankowego z owocami: W 350 ml wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną, całość dokładnie mieszamy aż się rozpuści, studzimy. Ok. 1/3 odlewamy do innego naczynia. A pozostałą galaretkę wlewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rarytas galaretką i malinami 161

Kilkuwarstwowe ciasto z orzeźwiającą galaretką i malinami, dwoma kremami oraz biszkoptami nasączonymi w kawie.     SKŁADNIKI: Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kajmakowy: 125 g mascarpone, 200 g masy kajmakowej Krem z białą czekoladą: 200 ml śmietany kremówki, ¾ tabliczki białej czekolady(...)mascarpone Dodatkowo: okrągłe biszkopty, 1 szkl. mocnej kawy, 1 galaretka malinowa, maliny, kawa Inka lub kakao do posypania WYKONANIE: Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut

słodki bratek
Tort z mascarpone i frużeliną malinową 251

śmietanki kremówki 750 g serka mascarpone 9 łyżek cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego opcjonalnie: jeżeli tort będzie przewożony 3 opakowania fixu do bitej śmietany Składniki na frużelinę : 500g malin (mogą być mrożone) 1/4 szklanki syropu malinowego 3 łyżeczki żelatyny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przepis na biszkopt: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Tortownice 26 cm wyłożyć(...)pozostawić do ostygnięcia, Wyjąć z formy i pokroić na 3 blaty (dopiero po całkowitym ostygnięciu). Przepis na frużelinę : Żelatynę wymieszać z 3 łyżkami wody i zostawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnka lub patelni (mrożonych malin nie rozmrażamy). Dodać syrop i cukier. Masę zagotować, Po zagotowaniu dodać do masy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody, całość wymieszać i gotować

tyfranbox
Ukraina - Śniadaniowe syrniki 157

czubate łyżki mąki - jeśli ktoś bardzo musi: rodzynki (zdecydowanie nie polecamy!!!!! uważamy, że dodanie takowych do syrniczków to okropna na nich zbrodnia) - olej (do smażenia) - do podania: cukier puder, maliny (jagody, truskawki, jeżyny, porzeczki też mogą być, ale maliny to klasyka!), kwaśna śmietana Przygotowanie: 1) Jak już wspominaliśmy, syrniczki to śniadanie ekspresowe! Do miski wrzucamy twaróg i rozgniatamy widelcem(...)się użyć łyżki do lekkiego rozprowadzenia ciasta i nadania mniej więcej okrągłego kształtu naszemu syrniczkowi. Smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony. 4) Podajemy z owocami (polecamy maliny) oraz kwaśną śmietaną i odrobiną cukru pudru. дякую

Roślinożerni urlopowicze