Jedno z moich ulubionych ciast: aromat kawy, biała czekolada i maliny, czy może być coś lepszego? Składniki: Biszkopt: 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 330 ml kremówki, 250 g mascarpone, 100 g białej czekolady (można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki) Dodatkowo: maliny, okrągłe biszkopty, kawa Inka(...)zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy, najlepiej całą noc. Następnie ubijamy masę na sztywno, dodajemy serek mascarpone. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową kremu, wciskamy maliny, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Obsypujemy kawą inką
słodki bratekbyło w sam raz . Biszkopt do tortu wykonałam z TEGO przepisu. Oczywiście tort możecie udekorować według własnej wyobraźni . Tort z frużeliną malinową i wafelkami Frużelina malinowa 180 g mrożonych malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki agar-agar Krem z frużeliną malinową 100 g frużeliny malinowej 200 g śmietanki kremówki 36 % 100 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Krem z wafelkami(...)miękkiego masła 160 g mleka w proszku ((pełnotłustego, użyłam łaciate, 27 %)) Nasączanie tortu 300 ml wody 1/2 cytryny 2 łyżeczki cukru Frużelina malinowa Do garnka włóż mrożone maliny gotuj je na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj do nich cukier i mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a maliny się rozpadną. Na koniec dodaj 2 łyżeczki agar-agar
Przepisy na widelcuDomowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę. Składniki: Pasztet 500g udka z kurczaka bez kości 500g karkówki bez kości 200g wołowiny 300g wątróbki drobiowej 9 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka(...)gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach
Szalona Kuchnia Ewelinyszpinaku 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe około 400 g malin 3 szklanki wrzątku Krem: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej wody 250 g borówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)pieczenia i wylać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 35-40 minut (do suchego patyczka). 3. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia. Maliny umyć, dodać do tężejącej galaretki. Z ostudzonego biszkoptu skroić wierzch. Następnie pokruszyć do miseczki. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 4. Żelatynę
Danka Pichcikaczki – przepis na gnocchi – pad thai z kurczakiem – domowy makaron Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 2 piersi kacze – 4 łyżek świeżych lub mrożonych malin – 100 ml czerwonego wytrawnego wina – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka przyprawy piernikowej – sól i pieprz Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 o C. Kaczkę wyjmij(...)przez 8 minut, po czym wyjmij je z piekarnika i odstaw na 5 minut aby odpoczęły. W czasie pieczenia i odpoczywania przygotuj sos. Do garnuszka lub na patelnię włóż maliny, miód, czerwone wino i przyprawę piernikową, najlepiej domową (zwróć uwagę aby przyprawa nie miała mąki, wielu producentów oszukuje i dodaje do niej niepotrzebnych wypełniaczy). Podgrzewaj aż sos nieco zgęstnieje, część
nietylkopasta.plświąteczny stół proponuję sernik na chrupiącym pistacjowym spodzie, uwieńczony malinową glazurą. Jego delikatny i wyrafinowany smak na pewno uwiedzie waszych gości. Do jego przygotowania możecie użyć mrożonych malin. Sernik będzie się pięknie prezentował na talerzykach Ambition . Smacznego! Czas przygotowania: 25 min. Pieczenie: 1 godz 30 Chłodzenie: 5 godz. Porcja dla 6 osób Składniki na sernik o średnicy 24 cm: Składniki(...)pistacjowy: ● 200 g mąki typ 550 ● 125 g drobnego cukru ● 125 g masła ● 50 g niesolonych łuskanych pistacji ● 1 jajko ● 1 szczypta soli Składniki na malinową glazurę: ● 500 g malin (mrożonych lub świeżych) ● 100 g cukru ● 3 listki żelatyny (4 g) ● sok z ½ cytryny Przygotowanie: Przygotuj pistacjowy spód: Masło potnij w kawałki. Pistacje drobno posiekaj. Wymieszaj przesianą mąkę, pistacje, cukier
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaorzechowe . Kruche ciastka z okienkiem Kruche ciastka 180 g mąki pszennej ((użyłam typ 405)) 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru szczypta soli Konfitura malinowa 150 g mrożonych malin 50 g erytrytolu lub cukru 1 łyżeczka agar-agar lub żelatyny Kruche ciastka Masło utrzyj z cukrem pudrem jasną masę. Następnie dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrabiaj ciasto ręcznie(...)okienkami posyp cukrem pudrem. Na pełne ciastka nakładaj po łyżeczce dżemu lub konfitury malinowej i zakrywaj drugim ciastkiem z okienkiem. Ciastka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Konfitura malinowa: Maliny włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj erytrytol lub cukier i wymieszaj. Gotuj przez około 5 minut, aż maliny się rozpadną. Po tym czasie przelej zawartość
Przepisy na widelcuporcje: – 400 mleczka kokosowego – 1 laska wanilii – 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu – 4 łyżeczki żelatyny w proszku lub 4 listki – ok. 100 g malin (świeżych lub mrożonych) – 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu – kilka borówekamerykańskich do dekoracji Przygotowanie: Żelatynę zalewamy wodą ilością tylko do pokrycia. Mleko przelewamy do rondelka. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż(...)mleka. Dodajemy ksylitol. Całość podgrzewamy na małym ogniu.Dodajemy żelatynę i rozpuszczamy, energicznie mieszając. Masę przelewamy do silikonowych foremek ( u mnie wysokie na muffinki) i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Maliny płukamy jeśli używamy świeżych. Dodajemy ksylitol lub erytrytol i gotujemy, aż maliny się rozpadną. Panna cottę wyciągamy z foremek na płaskie talerzyki. Serwujemy z musem malinowym i borówkami
I LOVE LIFEciężkie i wilgotne ciasto, które skradnie niejedno serce . Ma kremową konsystencję i jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać zdrowszą i mniej kaloryczną wersję, pomińcie polewę czekoladową, a maliny dodajcie do ciasta przed pieczeniem . Dodam, że smak ciecierzycy w cieście jest niewyczuwalny, co sprawdziłam na kilku osobach . Brownie z ciecierzycy 480 g ciecierzycy konserwowej ((2 puszki po odsączeniu(...)masła 4 jajka 2 banany 2 łyżki ciemnego kakao 100 g erytrytolu lub innego słodzidła ((1/2 szklanki)) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g malin ((lub innych owoców) ) 100 g czekolady mlecznej ((1 tabliczka)) 1 łyżka oleju kokosowego Ciecierzycę wysyp na sitko i opłucz wodą. Ciecierzycę, jajka, masło, banany, kakao i erytrtol zblenduj na jednolitą masę. Następnie dodaj proszek
Przepisy na widelcuProsty i szybki deser w stylu FIT. Mamy ochotę na coś słodkiego ale o zmniejszonej liczbie kalorii to szczerze polecam. Potrzebujemy owoc granatu, jogurt naturalny, musli, świeże maliny i miód ( opcjonalnie)Składniki układamy warstwami najlepiej w szklanych pojemniczkach. Deser wygląda apetycznie zachęcając do skosztowania:) Składniki jogurt naturalny duży typu Greckiego owoc granatu 1 duży lub 2 mniejsze 2-4 łyżki(...)musli z kawałkami czekolady lub suszonymi owocami świeże maliny 2 łyżki miód 1-2 łyżki ( opcjonalnie) Owoc granatu przekroić, wyjąć owoce, sok wycisnąć, wypić lub schować do lodówki. Na dno słoiczka, szklanki, wykładamy 2 łyżki jogurtu, następnie połowę owoców granatu. Kolejna warstwa jogurt, musli i jogurt. Na wierzchu układamy owoce granatu i maliny. Wierzch polewamy opcjonalnie miodem. Można zrezygnować jeżeli
gotuj ze mnąkaszy gryczanej białej niepalonej pół średnio dojrzałego banana (80 g) 1 suszony daktyl 80 ml mleka owsianego (lub innego napoju roślinnego) 1 łyżka orzechów nerkowca 1 łyżeczka kakao garść malin 1/2 łyżeczki płatków migdałowych szczypta nasion chia do posypania listki mięty do przybrania Dzień wcześniej. Kaszę wysypać na sitko, opłukać dokładnie zimną wodą, przesypać do miski i zalać dwukrotną ilością(...)wypłukać, odcedzić na sitku i przełożyć do naczynia rozdrabniającego blendera. Dodać banana, daktyla, mleko, orzechy i kakao. Zmiksować na gładkie smoothie. Mus przełożyć do szklanki, udekorować płatkami migdałowymi, malinami i listkiem mięty. Posypać nasionami chia. 1 porcja to ok. 460 kcal* , węglowodany: 75g*, białko: 13g, tłuszcz: 12g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,6 WBT. Co do zawartości
DietologWszelkie uwagi, o których tylko pamiętałam, również napisałam. Mam nadzieję, że to słynne już ciasto w najbliższym czasie zagości na Waszych stołach i będzie właśnie wg tych moich wskazówek. Malin już nie mam w zamrażarce, ale truskawek sporo, więc już się przymierzam powoli do zrobienia wersji z tymi owocami... Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)lodówki) 4 łyżki przesianego cukru pudru 1 łaska łyżeczka proszku do pieczenia 1¼ szklanki przesianej mąki pszennej tortowej Galaretka: 1 litr gorącej wody 4 galaretki malinowe 650g mrożonych malin (nie rozmrażamy wcześniej) Krem: 550ml słodkiej śmietany 30% lub 36% 2 śmietan fixy 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 1 szklanka drobnego cukru
Kuchnia w czekoladziepszennej (użyłam tortowej) 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub herbaty lub alkoholu Frużelina malinowa: ok 1/2 kg malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 36% 150g kremu czekoladowego typu Nutella 100g gorzkiej czekolady(...)piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka *** *** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty *** *** Biszkopty nasączamy kawą, herbatą lub alkoholem *** *** Frużelina: maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi malinami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia
Blog z Apetytem