zrobić rano. Placuszki z tego przepisu smażymy bez tłuszczu. Pachnące wanilią, miękkie, idealne na ciepłe, dobrze smakują również, gdy przestygną. Najlepiej podawać je w towarzystwie świeżych, słodkich owoców, jak maliny czy truskawki. Polecam. Moje dzieci je uwielbiają. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 3 małe jajka klasy M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru(...)łyżeczki cukru wanilinowego Ulubione dodatki: u nas świeże maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dodajemy cukier. Wszystkie składniki mieszamy ręczną trzepaczką do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Można też wszystko zmiksować mikserem. Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze pancakes na małym ogniu z obu stron na jasnobrązowy kolor. Placuszki smażymy bez tłuszczu
Słodkie okruszkipuszysty... Otynkowany był pysznym kremem z masła, kremówki i białej czekolady. Tynk w trzech kolorach Nadia odpowiednio nałożyła od dołu, aby powstał efekt ombre. Górę udekorowała przepięknie świeżymi truskawkami, malinami, bezikami, makaronikami (również samodzielnie upieczonymi!), jadalnymi perełkami, opłatkami w kształcie serduszek oraz piankami marshmallows... Tort wyglądał przepięknie! 🥰😍 Zarówno koleżanka, jak i jej rodzina oraz my sami - wszyscy byliśmy zachwyceni smakiem(...)śmietankowego SKŁADNIKI NA TYNK - KREM DO OBŁOŻENIA TORTU: 370 g miękkiego masła 200 g białej czekolady 1/3 szklanki śmietany kremówki 36% lub 30% DO DEKORACJI: świeże truskawki i maliny beziki makaroniki jadalne perełki opłatki serduszka WYKONANIE: BISZKOPT: Piekarnik nagrzej do temperatury 165 stopni C (grzałka góra - dół). Trzy tortownice o średnicy 19 cm wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilonyzmodyfikować sposób przygotowania, gdyż agar należy zagotować z płynem, aby uaktywnić jego właściwości wiążące. Keto śmietanowiec z owocami Owoce jagodowe Typowo letnie owoce , do których zalicza się jagody , borówki , maliny czy jeżyny . Są niskowęglowodanowe, stanowią więc idealną wręcz keto przekąskę lub składnik keto ciast i deserów . U mnie była to mniej więcej taka właśnie mieszanka. Owoce idą do najwyższej warstwy(...)Modern Cavegirl Ingredients 1 opakowanie przezroczystej galaretki bez cukru o smaku owoców leśnych ( w wersji wege/vegan zamienić na galaretkę na bazie agaru) 1 garść malin (mogą być mrożone) 1 garść jeżyn (mogą być mrożone) 1 garść borówek (mogą być mrożone) 2 łyżki erytrytolu 1 litr
Modern Cave Girlkanapkowo- sernikowego z pudełka) 1-2 łyżeczki cukru z wanilią 6g żelatyny + 40ml wody Wierzch: 600g borówki, umytej i dobrze osączonej (można ją wysuszyć na ręcznikach papierowych) około 100g malin 2 łyżki galaretki w proszku (to jest tak około połowa opakowania galaretki, użyłam przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym, można użyć dowolnej) 120ml gorącej wody troszkę posiekanych pistacji Spód(...)Wierzch: 9. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostudzenia, galaretka ma być lekko tężejąca. 10. Na wierzchu schłodzonej tarty poukładać borówkę i maliny. Owoce posmarować galaretką, patrz FILM . Brzeg tarty posypać posiekanymi pistacjami. Ciasto wstawić na chwilkę do lodówki, aby galaretka stężała. 11. Wierzch ciasta przed podaniem udekorować ciasteczkami w kształcie kwiatuszków. Udanych
Mała CukierenkaPropozycja dla tych, którzy nie przepadają za bezą. Składniki Ciasto: 150 g mąki 100 g masła 90 g cukru 3 żółtka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami: 2 i 1/2 opakowania galaretki malinowej 700 ml wody 500 g malin Krem śmietankowy: 250 g mascarpone 500 ml śmietanki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto połączyć(...)energicznie wyrobić. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką i wylepić ciastem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć wystudzić. 2.5 galaretki rozpuścić w 700ml wody. Wrzucić maliny 500 g. Wykorzystałam mrożone. Tężejące wylać na ciasto i wstawić do lodówki. 250 g mascarpone ubić z 500 ml śmietanki i trzema płaskimi łyżkami cukru. Można dodać odrobine esencji waniliowej. Wyłożyć na galaretkę, ozdobić
Wasze Przepisyłyżeczka, kakao 2 łyżki, Krem: śmietanka 36 % 800 ml, mascarpone 250 g, cukier puder 6-7 łyżek do smaku, śmietan fix 2 opakowania, maliny 450 g, Dodatkowo: herbatniki kakaowe 150 g, Biszkopty podłużne 21 szt, Do nasączenia: woda 125 ml, cukier waniliowy 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka(...)ubić na sztywno, zaczynając od niskich obrotów miksera. Następnie dodać śmietan fix oraz cukier puder i zmiksować do połączenia. Krem podzielić na dwie części i do jednej dodać połowę malin i zmiksować krótko mikserem do połączenia. Biszkopt posmarować delikatnie jasnym kremem, wyłożyć pozostałe maliny, które należy przykryć pozostałym białym kremem. Na cieście ułożyć herbatniki, posmarować pozostałą wodą z cukrem. Wyłożyc
kulinarne odsłony patiDesery na zimno z owocami są nieodłącznym elementem lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać. Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam(...)serka mascarpone 10 dag białej czekolady 4 dag cukru 4 listki żelatyny Dr.Oetker 1 laska wanilii Dr.Oetker Frużelina z owoców lata: 35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 listki żelatyny Dodatkowo; Biała czekolada Świeże owoce i mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Żelatynę
Wanilia i Kardamonlodówki. masa serowa: - 450g gęstego twarogu (wykorzystałam "Mój ulubiony") - 300g mascarpone - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5l wody) + 1 dodatkowo na wierzch masy serowej - 230g mrożonych (lub świeżych) malin 3 galaretki rozpuszczamy w 750g gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Czwartą galaretkę rozpuszczamy w 300g wody i również odstawiamy. Ser ubijamy chwilę razem z mascapone, dodajemy mrożone(...)świeże, choć osobiście wolę mrożone- masa szybciej ściąga...) maliny. Ubijamy, aż maliny rozpadną się i zabarwią masę. Strumieniem wlewamy 3 schłodzone galaretki. Gdy masa zacznie gęstnieć (wykorzystując mrożone owoce, masa gęstnieje błyskawicznie), wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki. Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto
Smaczne Zdrowemożliwość pojawia sie tylko raz w sezonie. Moje akacje zebrałam w parku, po prostu tyle, ile zmieściłam w dłoniach. - myślę, że około 20 kwiatów. Do masy dodatkowo wykorzystałam słoiczek malin z płatkami róży z Łowicza, galaretkę malinową, śmietanę - koniecznie 36 % i to wszystko. Oczywiście, można pominąć akację w masie, wykorzystać wyłącznie konfiturę malinową, przetartą przez sitko(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja, rozmiar L 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa: 1 kubeczek śmietany 36 % - 200 gram 1 słoiczek malin z dziką różą Łowicz - 240 gram ( w zastępstwie może być po prostu konfitura malinowa ) około 20 kwiatów akacji sok z 1/2 cytryny 1/2 opakowania galaterki malinowej Do wykończenia: 1/2 szklanki
Kronika Piekarnikaowoce muszą kusić swoim estetycznym wyglądem. Deskę przekąsek możesz modyfikować i przyrządzić z tego co lubisz lub tego na co aktualnie jest sezon. Możesz dodać szynkę parmeńską, pomidorki koktajlowe, maliny, krakersy, bakalie. Sprawdzi się wszystko co smaczne i świeże. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Smakowita deska ser\u00f3w i przek\u0105sek","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/05\/deska-przekasek.jpg(...)u017cesz modyfikowa\u0107 i przyrz\u0105dzi\u0107 z tego co lubisz lub tego na co aktualnie jest sezon. Mo\u017cesz doda\u0107 szynk\u0119 parme\u0144sk\u0105, pomidorki koktajlowe, maliny, krakersy, bakalie. Sprawdzi si\u0119 wszystko co smaczne i \u015bwie\u017ce.","text":"Desk\u0119 przek\u0105sek mo\u017cesz modyfikowa\u0107 i przyrz\u0105dzi\u0107 z tego co lubisz lub tego
ProstePesto.plTradycyjne i pyszne ciasto z mojego domu rodzinnego. Piekę go obowiązkowo gdy tylko pojawi się rabarbar w ogródku. Malin oczywiście użyłam mrożonych ale nic nie stoi na przeszkodzie jeśli macie już dostęp do świeżych ;) ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia zaraz po ostygnięciu, cudownie mięciutkie i naprawdę smakuje wspaniale. Nie spotkałam jeszcze osoby której by nie smakowało. Jest bardzo(...)Młynomag 1 szklanka drobnego cukru 16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker 1 szklanka naturalnej maślanki ½ szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 30 dag rabarbaru 20 dag malin Maślana kruszonka: 10 dag mąki pszennej tortowej 7 dag miękkiego masła 16 g cukru wanilinowego 4 łyżki cukru Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski
Wanilia i Kardamonkreowanie nowy receptur na koktajle. Powracam do Was z nowymi koktajlowymi inspiracji, tylko zaopatrzę swoją lodówkę w nową porcję owoców. Póki co, koktajl z maślanki z dodatkiem malin i sałaty rzymskiej. Super orzeźwiający, w sam raz, gdy brakuje nam energii. Koktajl malinowy z sałatą rzymską / 2 porcje Składniki: 500 ml maślanki naturalnej 200-250 g malin kilka(...)wewnętrznych i jasnych listków z sałaty rzymskiej, plus 2 do dekoracji (opcjonalnie może być sałata lodowa lub masłowa) Przygotowanie: W kielichu blendera umieszczamy umyte i osuszone maliny (mogą być mrożone, dzięki temu koktajl będzie gęstszy). Dodajemy umyte i osuszone listki z sałaty rzymskiej. Wlewamy maślankę i miksujemy, aż uzyskamy jednolity płyn. Dekorujemy listkami sałaty rzymskiej
Moja smaczna kuchniacukru pudru 2 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej 1½ łyżki gorącej wody 1 łyżka zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Krem malinowy: 100g serka mascarpone 100ml słodkiej 30% śmietanki 50g świeżych malin 1 łyżka miodu Dodatkowo: Maliny Ciastka oreo do dekoracji Mały słoiczek dżemu malinowego Sposób przygotowania Biszkopt: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki(...)kremu. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy kawę i krótko ubijamy. Dzielimy na 3 części. Wykładamy na biszkopt pierwszą i przykrywamy kolejnym. Krem malinowy: Maliny rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Śmietankę, serek mascarpone i miód ubijamy do gęstości, powoli dodajemy owoce. Krem wykładamy na drugi biszkopt. Pozostałym kremem tynkujemy schłodzony tort, a następnie dekorujemy wg własnych upodobań
Kuchnia w czekoladzieśmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 180-200 g gorzkiej czekolady 100 g masła 4 żółtka 100 g ksylitolu/cukru 50 g orzechów włoskich SOS MALINOWY 500 g malin 50 g cukru pudru WYKONANIE Śmkietanę wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Orzechy włoski prażymy na suchej patelni, na średnim ogniu, przez około 10 minut, aż zaczną odchodzić od skórki(...)Odstawiamy do wystygnięcia, obieramy ze skórek i zgrubnie siekamy. SOS MALINOWY: Maliny miksujemy/rozgniatamy z cukrem pudrem i przecieramy przez sitko. Formę keksową o wymiarach 10x20 cm wykładamy arkuszem folii spożywczej. MUS TRUFLOWY: Połamaną na kostki czekoladę i pokrojone w kostkę masło umieszczamy w rondelku i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy z ognia. Żółtka
cool and mintyjajka szczypta soli 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki 4 opakowania serka waniliowego (może być Danio) 250 g świeżych malin Cukier 100 ml zimnej wody 1 łyżka mąki z tapioki Przygotowanie: Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko i wodę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych(...)mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Każdy płat naleśnika obficie smarujemy serkiem, zawijamy. Maliny płuczemy, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy cukrem. Mąkę rozrabiamy w 100 ml zimnej wody, dodajemy do malin. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Naleśniki podajemy polane ciepłym sosem malinowym. Normal
R'n'G Kitchen