maliny - 13977 przepisów (strona:198/932)

Koktajl bananowo kokosowo malinowy 238

składników dla naszego organizmu. Oczywiście… nie tylko, bo wrażenia smakowe też będą niezapomniane.   Składniki:  - 2 dojrzałe banany- 400 ml mleka kokosowego- cytryna- 2 łyżki syropu klonowego- 250 g malin- 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny Umyte maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny – rozparowujemy (8-10 minut). Rozparowane(...)maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Przelewamy do czystego rondelka i gotujemy ok. 5 minut, aby sos zgęstniał. Ponownie przecieramy przez sito, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Połowę mleka kokosowego wlewamy do pojemnika, w którym będzie robiony koktajl. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego i obrane, pokrojone 2 banany. Całość miksujemy blenderem, dolewamy pozostałe

mojewypiekiinietylko
Kefir malinowy z grzybka tybetańskiego 234

cieszy się doskonałą reputacją prozdrowotną. Jest lekkostrawnym źródłem białka i wapnia w diecie. Sezon letni stwarza idealną okazję, aby kefir z grzybka wzbogacić o świeże owoce, tym razem… w maliny.     Składniki: - kefir z grzybka tybetańskiego- świeże maliny- syrop klonowy, stewia, cukier (do wyboru)            Bardzo dokładny opis historii, hodowli, codziennej procedury opieki nad grzybkiem, w właściwości zdrowotnych, przepisów kulinarnych(...)sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a wodą po      przepłukaniu grzybka będzie czysta.Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiemitd.”Przygotowanie kefiru malinowego, to zaledwie chwila. Maliny miksujemy z dodatkiem syropu klonowego lub innej substancji słodzącej. Dolewamy kefir, ponownie miksujemy. Podajemy schłodzony. Z dobrodziejstw grzybka tybetańskiego korzystam już drugi rok. Robię przerwy, raz krótsze, raz dłuższe. Wtedy

mojewypiekiinietylko
SERNIKOWY TORT KOKOSOWO-MALINOWY 1346

element tortu możesz wykonać dzień wcześniej albo 2-3 h przed przystąpieniem do robienia tortu.Zagotuj 200 ml wody i rozpuść w niej dwa opakowania galaretki malinowej. Pozostaw do przestygnięcia.Maliny zblenduj z cukrem i sokiem cytrynowym na gładko. Gotowy mus dodaj do przestudzonej galaretki.Dno tortownicy o wymiarach 18 cm  (lub - jak to było w moim przypadku - rondla(...)najlepiej na całą noc) do całkowitego stężenia.Po tym czasie zdejmij obręcz z foli aluminiowej i obkrój nożem cały tort po bokach, żeby dobrze odszedł od formy.Udekoruj malinami posypanymi cukrem pudrem lub według uznania. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Owocowe racuszki 262

zwał tak zwał – mogłabym zajadać codziennie!Niezastąpione na szybki obiad , ale i leniwe śniadanie!Dziś mam dla Was wersję ” full wypas ” – pełne soczystych owoców!Z malinami … brzoskwiniami … jeżynami i odrobiną płatków migdałowych!Na jednym się nie skończy – gwarantuję! SKŁADNIKI:- mleko – 250 ml- mąka – 300 g- cukier – 100 g- jajko(...)oliwa – 3 łyżki- proszek do p. – 10 g- sól – 1 szczypta- maliny – 150 g- jeżyny – 100 g- brzoskwinia – 2 szt- płatki migdałowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy mleko i oliwę.Dokładnie miksujemy dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy umyte i pokrojone owoce (   brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny

Ostra na Słodko
Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno 236

Mocno owocowy sernik na zimno z orzeźwiającymi jagodami i malinami. Serniczek pięknie się prezentuje, letnie kolory cieszą oczy, a smak - podniebienie. Idealny deser na wakacyjne dni. Ciasto proste w przygotowaniu, i co ważne zrobimy je bez konieczności włączania piekarnika. Malinowo Jagodowy Sernik na Zimno - Składniki:250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp. pokojowa(...)sztywno**, dodajemy cukier puder. Następnie, delikatnie mieszając stopniowo dodajemy po łyżce twarogu. Ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wrzucamy maliny, do drugiej jagody.Chwilę miksujemy do połączenia składników. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Jagodową masę wylewamy na spód formy

Słodka Strona
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 235

klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu! Składniki (na 12 babeczek) : 120 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jajka(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli Lukier: 80 g cukru pudru 2-3 łyżki wrzątku kilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie) maliny do dekoracji Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz

Food Square
Czekoladowe ravioli z serkiem, malinami, borówkami i sosem z białej czekolady 235

mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanki gorącej wody 2 łyżki cukru Sos z białej czekolady: 100 g białej czekolady 150 ml śmietany kremówki Farsz: serek Almette z malinami i jagodami maliny borówki Dodatkowo: uprażone płatki migdałów listki mięty Przygotowanie: Kakao mieszamy z mąką. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy do mąki. Na stolnicy wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy(...)wlewamy ją do miski z czekoladą i dokładnie mieszamy.  Na rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałów. Ravioli podajemy polane sosem z białej czekolady, posypane uprażonymi płatkami migdałów i udekorowane malinami, borówkami i listkami mięty

Smakowity Blog Kulinarny
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 302

łyżki cukru pudru - 2 łyżeczki żelatyny Na przybranie: - 350 ml śmietanki 30% - 6 łyżek wiórek kokosowych - 1 łyżka cukru pudru - 2 łyżki likieru kokosowego - 30-40 dag ładnych, świeżych malin - 1 łyżeczka żelatyny   Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na średnich obrotach około 4 minut, aż się spienią. Cały czas ubijając zwiększać obroty miksera dodając po trochu cukier(...)łyżki wiórek i delikatnie pomieszać. Likier połączyć z żelatyną i dodać do śmietany, ubijając na średnich obrotach. Gotową masą pokryć boki i wierzch tortu. Pozostałymi wiórkami obficie posypać wierzch. Maliny umyć, osuszyć i udekorować nimi boki tortu. Można też, tak jak ja, z malin ułożyć wiek jubilata na wierzchu tortu. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie, połowy już nie było :) Gotowy

W poszukiwaniu inspiracji
Malinowy smak lata 185

Kupiłam pudełeczko malin. Ostatnie, które stało na półce w sklepie. Wyglądało na wyjątkowo znudzone samotnością, więc zgarnęłam je do koszyka. A później zaczęłam się zastanawiać, jak by je tu wykorzystać... Kilka malinek nie nadawało się już do spożycia, więc zostało mi niecałe sto gram. Za mało na ciasto, w sam raz na jakiś deser, ale słodkiego w domu pod dostatkiem(...)zdecydowanie nie mogły. Wyjęłam więc z zamrażarki lody, waniliowo-brzoskwiniowe, bo akurat takie ostatnio nabyłam, z lodówki - mleko, i zmiksowałam sobie błyskawiczny, pyszny koktajl. Lekko słodki, lekko kwaskowaty od malin, które jeszcze przecież przed sezonem. Bez zbędnych dodatków i udziwnień. Pycha! W dodatku miał uroczo różowy kolor, któremu przecież nie sposób się oprzeć. Wyszła mi szklanka jak na zdjęciu, czyli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenny sernik z mascarpone 358

czasie pieczenia lekko się skarmelizowało - na wierzchu sernika powstała cudowna karmelowa skorupka, a całość nabrała niesamowitego zapachu i delikatnego posmaku karmelu. Do tego wanilia i owoce - u mnie maliny i borówki amerykańskie, bo akurat to miałam w lodówce. Wyszło pysznie - sernik jest delikatny i lekki, słodki, ale nie za bardzo. Owoce idealnie tutaj pasują, bez nich ciasto mogłoby być nieco(...)serowa: 500 g serka mascarpone 150 g mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 150 g borówek amerykańskich 85 g malin 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo: 40 g malin 50 g borówek amerykańskich 1/2 opakowania (37 g) galaretki morelowej 200 ml wrzątku 350 ml śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać do miski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Owoce w cukrze 254

tego wytwarza się pyszny sok, z którego można zrobić galaretkę, lemoniadę lub jesienią dodawać zamiast cukru do herbaty. Same plusy! Poza porzeczkami można tak przygotować wiśnie, jagody, maliny i jeżyny. I być może agrest, ale tego jeszcze nie próbowałam. Truskawki robią się miękkie i ciapowate (maliny trochę też, ale za to ten sok - bajka) i takie mi nie odpowiadają. Wolę(...)Jeśli więc macie dużo owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was. Owoce w cukrze Składniki: (ilość zależy od ilości użytych składników) owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny 2-3 łyżki cukru na słoik Owoce umyć, oczyścić, wiśnie wydrylować. Układać w słoikach, przesypując cukrem. Kilka razy uderzyć słoikiem o stół, żeby owoce się uleżały, dosypać do pełna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malina z rozmarynem 206

dodała posiekany rozmaryn, pewnie jego smak byłby wyraźniejszy (i jeśli chcecie taki efekt osiągnąć, to polecam ten sposób), nie chciałam jednak niczym zakłócić idealnie kremowej konsystencji. Przygotowałam je z malin, które sami zebraliśmy w lesie, narażając się na ataki ze strony wielgachnych pokrzyw i straszliwie strasznych pająków. Udało się zebrać raptem trzysta gram; poza tym nie były specjalnie zachwycające. Małe(...)troszkę zgniecione, średnio słodkie. Na lody jednak - idealne. Lody malinowo-rozmarynowe Składniki: (na 800 ml lodów) 300 g malin 200 ml mleka 3 gałązki rozmarynu 100 g cukru 3 żółtka 150 ml śmietany kremówki (38%) Mleko zagotować z całymi gałązkami rozmarynu, ostudzić. Gdy mleko całkowicie ostygnie, wyjąć rozmaryn, zagotować raz jeszcze. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
333. 222

Przesz naprzód, krok za krokiem, z nadzieją, że nawet jeśli się cofniesz, to tylko trochę, tak że kiedy znowu ruszysz przed siebie , szybko nadrobisz zaległości.”   ricotta hotcakes* z malinami *pełnoziarniste  Miało być zupełnie co innego, ale gdy moja wielka waniliowo-czekoladowa budyniowa muffina siedziała w piekarniku, tata akurat wrócił z targu(na który swoją drogą i tak pojechałam(...)jeszcze z mamą, bo tata wszystkiego nie kupił) z pysznymi malinami, a ja wiedziałam, że gdzieś w czeluściach lodówki jest jeszcze ricotta, w ten o to sposób moja muffina musiała trochę poczekać... tak do drugiego śniadania :P bo wizja tych placków nie chciała mi wyjść z głowy. waniliowo-czekoladowa Budyniowa muffinka z masłem orzechowym, malinami i truskawkami Muffina zainspirowana

More food, love and dreams
352. 177

Problem to nie problem. Problem to twoje podejście do problemu."   orkiszowe placki z kruszonką*, rozgniecionymi malinami i borówkami * cynamonowa z mąki orkiszowej inspiracja Jeszcze przed wyjęciem wszystkich składników zastanawiałam się czy aby na pewno to dobry pomysł, czy to już nie przegięcie, no bo placki z kruszonką O.o Ale, powiem wam, że całkiem dobre :P No to od dzisiaj(...)kluchy na parze, czy jak to się tam zwie? Podane z sosem jagodowo-borówkowym i śmietaną <3  Lub jeżeli wolicie (waniliowy) budyniowy ryż na mleku z rozgniecionymi malinami z dodatkiem cytryny i cynamonu Słodycz malin i kwaskowatość cytryny <3 A teraz idę piec (znów) sernik

More food, love and dreams
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 333

przyrządzić sobie takie cudowne i pożywne steki wołowe zwłaszcza, że ich przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;)  Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją! Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcje Sos malinowy: - cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin - 100ml wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu(...)garść sezamu białego Sos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy aż się rozpuści.  2. Na rozpuszczony karmel wrzucamy maliny i dolewamy odrobinę wina półsłodkiego. Smażymy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, póki nie uzyskamy gęstego płynu.  3. Następnie sos przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek

Sajkofanka smaku