szklanki, mąka ziemniaczana 1/4 szklanki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, krem: ser mascarpone 250 g, śmietanka 36% 600 ml, cukier puder 7 łyżek, dodatkowo: galaretka czerwona 3 szt, maliny świeże lub mrożone 600 g, woda gorąca 3,5 szklanki, ciastka rurki z kremem ok. 4 opakowania, czekoladowe drażetki z kolorową polewą, do nasączenia: woda 1/4 szklanki, cukier waniliowy(...)przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wyjmujemy z blaszki. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Jeśli do ciasta używamy mrożone maliny, to należy je odmrozić na sitku. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. Gdy galaretka całkowicie ostygnie, to dodajemy do niej maliny. Z upieczonych biszkoptów zeskrobujemy delikatnie powstałą podczas pieczenia skorupkę
kulinarne odsłony patiPyszne za każdym razem, ucierane ciasto z owocami. Dobre z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, jabłkami. Szybkie do przygotowania i niezawodne, pod warunkiem, że nie zapomnicie wyjąć wcześniej masła i jajek z lodówki. Zwróćcie także uwagę, na dokładne i długie ubicie masła z cukrem - na jasną i puszystą masę. SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 100 g (1/2 szklanki) cukru 4 jajka(...)szklanki) mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g owoców (np. truskawki, borówki maliny) WYKONANIE Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C. bez termoobiegu. Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Truskawki kroimy w dużą kostkę, maliny
cool and mintymigdałowym mlekiem i śmietanką kokosową. Aby uniknąć kofeiny w kawie, użyłam kawy zbożowej Inki – tym razem z dodatkiem wapnia, aby wspomóc zasadotwórcze działanie (wapń odkwasza organizm). Podsypka z liofilizowanych malin nadaje nie tylko kontrastowego koloru, ale i wspaniałego intensywnego smaku. Całość migdałowo-kokosowo-malinowa to nie tylko superfood, ale i supersmak. Dodająca energii bezkofeinowa kawa ze spiruliną: 2 czubate łyżeczki(...)Inki Wapń i witaminy 1 płaska łyżeczka spiruliny (1 g; u mnie niebieska) ¾ kubka mleka migdałowego (można użyć dowolnego) ¼ kubka gorącej wody 2 łyżki lekko ubitej śmietanki kokosowej liofilizowane maliny płatki migdałowe Spirulinę (zieloną lub niebieską) wsypujemy do dużego kubka/szklanki i zalewamy gorącym mlekiem (może być spienione jeśli lubimy). Intensywnie i szybko mieszamy, aby spirulina się rozpuściła. W drugiej szklance
Poezja smakurazem było to gęste kokosowe mleczko, więc smoothie było bardzo sycące. Dodatkowo dodałam do niego zmiksowane mango, a przed podaniem dorzuciłam jeszcze kilka kosteczek tego owocu oraz parę malin. Uwielbiam takie kolorowe mikstury :) 1 porcja: 200 ml gęstego mleczka kokosowego 3 łyżki jagód (użyłam mrożonych) pół mango kilka listków mięty kilka malin Jagody miksujemy na gładko z mleczkiem kokosowym oraz(...)listkami mięty. Przelewamy do szklanki. Mango miksujemy i dodajemy do koktajlu. Opcjonalnie podajemy z malinami lub innymi owocami. Smacznego :) Artykuł Kokosowo-jagodowe smoothie z mango pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdeser dość kaloryczny (ze względu na maślaną kruszonkę) mogłabym je jeść każdego dnia ..... 😉 Tu znajdziecie jabłkową wersję tego pysznego deseru 😊 Składniki: (na 5 kokilek) 300 g malin cukier (ilość zależy od tego jak kwaśne bądź słodkie są nasze owoce) cukier waniliowy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej masło do wysmarowania kokilek Kruszonka: Przepis na tradycyjną maślaną kruszonkę jest(...)tutaj . Wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Mieszamy. Kokilki lub inne naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy maliny, a na nie sporą ilość kruszonki. Wierzch możemy posypać dodatkowo odrobiną cukru waniliowego lub posypać płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na około 15 minut (do uzyskania złotego koloru kruszonki). Deser zjadamy mocno ciepły
Walijskie PichcenieTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejny sobie dogodziłam :D Rewelacyjne ciasto z malinami, galaretką, śmietaną i mascarpone na cieście kruchym, całość okryte pyszną bezą <3 Prawdziwa rozkosz <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: 3 żółtka 1,5 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 50g masła 180g mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ: 500g(...)malin świeżych albo mrożonych 2 galaretki malinowe 2 szkl wody SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 300ml śmietany 30% 250g serka mascarpone 1,5 łyżeczki żelatyny + 4-5 łyżek gorącej wody cukier puder do smaku około 2-4 łyżki SKŁADNIKI NA BEZĘ: 3 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g cukru płatki migdałowe WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy
Dziś Ja gotujeTabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi, ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka czekolady, to coś więcej ! Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej . Czekolada to coś co zawsze poprawia mi humor i wywołuje uśmiech , uwielbiam ją w każdej postaci. Pisząc przepis na ten deser(...)mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto lub rumu Bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 1 pełna łyżeczka cukru pudru Sos owocowy: 15 dag mrożonych malin 20 dag truskawek 1 łyżka cukru 2 listki żelatyny Dr.Oetker 2 łyżki wody Wiórki startej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Mrożone maliny i truskawki przesypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem
Wanilia i KardamonSkładniki na naleśniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 2 jajka szczypta soli szczypta cukru olej do smażenia Składniki na mus malinowy 150g mrożonych malin 3 łyżki cukru Przepis na naleśniki Składniki przekładamy do miski i przy pomocy miksera mieszamy do uzyskania gładkiem konsystencji ciasta. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Na patelni posmarowanej olejem smażymy(...)cienkie placuszki. Jak odrobinę wystygną smarujemy środek dżemem, rolujemy i polewamy musem malinowym. Przepis na mus malinowy Maliny przekładamy do rondelka z grubym dnem. Jak delikatnie puszczą sok, dodajemy cukier i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 20 minut aż maliny się rozpadną i mus zgęstnieje. Smacznego! Artykuł Naleśniki z dżemem i musem malinowym pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione. Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną(...)oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao Duża szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: ½ szklanki świeżych lub mrożonych malin Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości. W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao
Wanilia i KardamonKisiel domowy , taki najlepszy.Tym razem zrobiłam z dżemu z malin, pyszny był. mały słoiczek dżemu z malin 3 łyżki cukru cukier waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2 szkl.wody 1 1/2 szkl. wody zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać dżem i gotować 5 minut.Mąkę rozprowadzić w 1/2 szkl. zimnej wody(...)powoli wlewać do gorącego przecieru z malin. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, do chwili, gdy kisiel zgęstnieje. Ilość cukru w zależności od gustu,wody zresztą też
Moje domowe kucharzenieCzekolada to magia! Za oknem pogoda wcale nie zimowa, można powiedzieć listopadowa, trzeba się ratować słodkościami choć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów, aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków, Słodkość(...)szklanka dość drobnego brązowego cukru 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku 4 jajka 1 1/3 szklanki mąki pszennej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag świeżych mrożonych malin Sposób przygotowania: Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić. Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Jajka wbić
Wanilia i Kardamonktóry w połączeniu z owocami nadał temu prostemu deserowi odświeżającego smaku i jeszcze większej lekkości. W sezonie do gofrów dodaję świeże owoce, zimą zaś świetnie sprawdzają się mrożone, szczególnie maliny i borówki. Kawę Inkę i inne potrzebne składniki można kupić bez wychodzenia z domu w supermarkecie internetowym bdsklep.pl . Lubię i często robię zakupy w sklepie internetowym, gdyż jest to duża(...)cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g masła Krem kawowy: 500 ml śmietany 36% (schłodzić) 8 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka Dodatkowo: maliny, borówki (mogą być mrożone) Jak zrobić gofry belgijskie? Świeże drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki, odstawić na 5 - 10 minut, aby podwoiły objętość. Suchych
Kuchcik gotujeproste i szybkie. Wygląda apetycznie i jest bardzo smaczne. Na jednym kawałku nie można poprzestać. Ciasto jest owocowe, maślane, słodkie od bezy i pachnie cudownie. Mnie najlepiej smakuje z malinami i porzeczkami. Polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami(...)tortowej) 250g masła 5 żółtek 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego Środek: 450g mrożonych, drobnych owoców (użyłam malin i porzeczki) 5 białek 150g cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i krótko wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną
Mała Cukierenka