maliny - 13977 przepisów (strona:173/932)

Ryżowe pole 111

śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie(...)wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego: Śmietankę podgrzewam

Słodki sentyment
Panna cotta z musem owocowym 110

jednak też kontrasty – podaje się ją z owocowym musem (ewentualnie konfiturą), który przełamuje łagodną słodycz oraz kremowość i wprowadza nieco pazura (mi najbardziej odpowiadają w tej roli kwaskowe maliny – o tej porze roku używam oczywiście mrożonych). Taki deser idealnie sprawdzi się na randkę czy walentynki. Panna cotta z musem owocowym: 500 ml śmietanki kremówki 30% 3 pełne łyżki(...)cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii 2 i ½ płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju 250 g malin, truskawek lub innych owoców zmiksowanych z cukrem pudrem (do smaku) Żelatynę w małym naczyniu zalewamy dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiamy na 5 minut do napęcznienia. W garnuszku podgrzewamy śmietankę wraz z cukrem pudrem. Dodajemy

Poezja smaku
WAFLE RYŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM, MALINAMI I BANANAMI - ZDROWA FIT PRZEKĄSKA 149

SKŁADNIKI: wafle ryżowe masło orzechowe (domowe - przepis TUTAJ ) lub kupnhe dobrej jakosci) - polecam z kawałeczkami orzechów mus malinowy (składniki poniżej) banany wiórki kokosowe SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY: 200 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka maki ziemniaczanej 3 łyżeczki wody WYKONANIE: MUS MALINOWY: W garnuszku z grubym dnem umieść maliny (świeże rozgnieć widelcem), zagotuj (mrożone rozgnieć(...)będą ciepłe). Dodaj miód i gotuj całość 3-4 minuty , aż zacznie gęstnieć.  W zimnej wodzie rozpuść mąkę ziemniaczaną i wlej ją do malin. Gotuj jeszcze mus przez około 1 minutę, aż ładnie zgęstnieje . Pozostaw do ostygnięcia. WAFLE: Wafle posmaruj masłem orzechowym, a na nie wyłóż pokrojone w grube plastry banany - posyp całość wiórkami. W drugiej wersji

Słodko-Słony Świat Ilony
Malinowa chmurka 169

Malinowa chmurka Znane i lubiane ciasto na kruchym spodzie, z malinami, kremem śmietankowym i chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i przepyszne. Polecam na szczególne okazje, efekt wow murowany!     Składniki: Ciasto kruche: 3 żółtka 150g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 30g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Masa malinowa: 0,5kg malin – świeżych lub mrożonych(...)ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny *** *** Trzy galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie, wrzucamy maliny (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej) i mieszamy. Całość odkładamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężec *** *** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary

Blog z Apetytem
Ciasto różowa pychotka 170

różowa pychotka Dziś zapraszam Was na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto różowa pychotka. Nazwę wymyśliła moja córeczka, która uwielbia różowy kolor Połączenie kruchego ciasta z pyszną budyniową pianką, malinami i dżemem porzeczkowym. Całość przygotowuje się naprawdę szybko. Ciasto różowa pychota jest idealne do filiżanki kawy, na przyjęcia i święta. Bo kto powiedział, że jak święta, to tylko pierniki(...)pieczenia mała szczypta soli Na różową warstwę: 5 białek jaj klasy M 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń wiśniowy (40 g) 1 budyń waniliowy (40 g) 1 słoiczek malin w syropie Domowa Spiżarnia Moryń 1/4 szklanki oleju 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do oprószenia ciasta przed podaniem Przygotowanie: Pierniki rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
Przepis na tartę z malinami w aksamitnym kremie 134

Niesamowite połączenie aromatycznych malin, kruchego, chrupiącego w ustach ciasta i aksamitnego kremu uwiedzie każdego… dorosłego Pieczenie ciasta zajmie tylko kwadrans, samo przygotowanie kremu i owoców dodatkowe 10 minut, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, które wywoła efekt WOW. Czasem to właśnie w prostocie i idealnym zestawieniu smaków i faktur tkwi tajemnica sukcesu. Smacznego *Nie zapomnijcie(...)następnie wyciśnij sok. Śmietankę dokładnie ubij a potem łyżką delikatnie wymieszaj z serkami, likierem oraz z sokiem z cytryny i ze startą skórką. Krem wyłóż na upieczone ciasto. Maliny rozłóż równomiernie na kremie i wcinaj z zamkniętymi oczami Składniki KREM 1/4 l śmietany kremówki 36% 1/2 cytryny 300g homogenizowanego serka waniliowego 4 łyżki ajerkoniaku lub gęstego likieru 1/2 kg malin

Eat me! Fit me!
Deser malinowy z dodatkiem czekolady 104

mleczka, musy, budynie na zimno, które zajadaliśmy jako dzieciaki Dlatego z sentymentem połączyłam to i owo i powstał deser malinowy z dodatkiem czekolady. Z pewnością wyglądałby ładniej ze świeżymi malinami, ale nasze jeszcze nie urosły (jest początek maja), a te z odległych krajów nie za bardzo do mnie przemawiają Deser nie jest duży – mieści się w 20 cm, niewysokiej foremce(...)babkę, zatem jeśli potrzebujecie większej ilości, to proponuję zrobić podwójną porcję. Składniki: 1 ½ galaretki malinowej 400 ml wody 150 g malin 200 g jogurtu naturalnego 1 czekolada 50 g masła 50 ml śmietanki 30% 3 garście płatków kukurydzianych lub rozkruszonych biszkoptów ½ galaretki malinowej rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia. W foremce na babkę (metalowej lub silikonowej

Słodki sentyment
Malinowe piaskownice na Dzień Dziecka 89

oleju 3 łyżki syropu malinowego Dodatkowo: 250 g mascarpone 4 łyżki śmietanki słodkiej 12% 1 łyżka cukru pudru ½ czekolady 5 ciasteczek petite beurre 24 łyżeczki syropu malinowego 100 g malin (mogą być mrożone) Babeczki przygotowujemy w następujący sposób: Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka, olej i sok malinowy(...)całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy ¾ łyżki ciasta. Do każdej foremki wkładamy po 2-3 maliny i wlewamy małą łyżeczkę syropu malinowego. Maliny przykrywamy ciastem (po ½ łyżki na każdą babeczkę) (ciasto powinno zajmować ok. ¾ papilotki, żeby po upieczeniu za bardzo nie wystawało). Babeczki pieczemy w temperaturze

Słodki sentyment
Kulista ekspresja 110

wyrazistą czekoladową dekoracją. Rewelacyjnie lekki i delikatny deser, który idealnie wpasuje się w te ciepłe dni. Nie potrzebujemy piekarnika, a jedynie lodówkę i trochę cierpliwości. Smaki czekolady i malin idealnie się komponują, a płatki migdałów zapewniają delikatny „chrupek” Składniki: 300 ml wody 1 galaretka malinowa 2 czekolady (mleczne lub ciemne) 250 g śmietanki 30% 400 ml jogurtu naturalnego 3 garście(...)malin 2 garście płatków migdałowych 20 małych biszkoptów ½ białej czekolady 3 barwniki spożywcze Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w misce nad gorącą wodą) i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy i wstawiamy do lodówki. Wykorzystałam tutaj foremkę w kształcie kuli, ale możecie użyć dowolną foremkę do babki albo tortownicę. Kiedy

Słodki sentyment
Ryżowe pole 107

śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie(...)wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego: Śmietankę podgrzewam

Słodki sentyment
Jak zrobić tort w stylu drip cake 156

którym pokazuję jak zrobić drip z ciemnej czekolady:   A teraz pora na sam tort:) Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą, do tego maliny i konfitura z czarnej porzeczki. To było pyszne:) Biszkopt (średnica 18 cm): 5 jaj 125g cukru 100g mąki 30g kakao 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubić śmietanę . Następnie dodaj czekoladę i krótko wymieszaj. Składniki dodatkowe: sok z czarnej porzeczki – nasącz (możesz dodać do niego alkohol np. wódkę, brandy) konfitura z czarnej porzeczki 150g malin Wykonanie tortu: Z biszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem

Słodki Blog
TARTA Z MALINAMI, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BEZOWĄ PIANKĄ (OBŁĘDNIE PYSZNA) 343

achów", i napiszę co nieco na temat samej tarty... Składa się ona z przepysznego, kruchego spodu - naprawdę wyśmienitego... Nadzienie to tylko dwa, idealnie się ze sobą komponujące składniki: maliny i biała czekolada... Na wierzchu jest pyszna, lekko zrumieniona "beza" z białek, a właściwie pianka, ponieważ zapieka się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi(...)pokrojonego w kostkę 3 łyżki słodzidła (erytrytolu, ksylitolu cukru - według uznania) SKŁADNIKI NA BEZOWĄ PIANKĘ: 3 białka 2,5 łyżki słodzidła (erytrytolu, ksylitolu, cukru - według uznania) DODATKOWO: 2 garści malin mrożonych lub świeżych 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) odrobinka masła do wysmarowania formy WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem i wyrób krótko na gładko lub szybciej

Słodko-Słony Świat Ilony
Deser śmiatnkowo-czekoladowy z malinami 121

Dziś wpuszczę was trochę w moje ukochane maliny. Pyszny i łatwy deser, którym będziecie się zajadać. Obiecuję. Co nam trzeba? 1 paczka budyniu śmietankowego 0,5l mleka łyżka masła 2 łyżki cukru do warstwy białej dodatkowo: 3 rządki białej czekolady do warstwy czekoladowej dodatkowo: 3 rządki gorzkiej lub deserowej czekolady duży, gruby plaster dojrzałego mango, który kroimy w kosteczkę(...)łyżeczki orzechów, ziaren słonecznika (dowolnie) maliny- dobre 200g Robimy! Budyń przygotowujemy tradycyjnie z cukrem i masłem, lekko studzimy. Ma być ciepły, ale nie gorący Dzielimy na dwie części w ilośći 60-40 Do tej większej części rozpuszczamy białą czekoladę W mniejszej gorzką i dodajemy nasze orzechy ziarenka itp W pucharkach (po 2 łyżki)wykładamy najpierw warstwę masy śmietankowej

Latosiowydom
Dżem malinowo-rabarbarowy z limonką 106

Niedawno dostałam spory zapas mrożonego rabarbaru i postanowiłam przygotować z niego dżem. Do duetu wybrałam maliny. Przyznam, że dżem malinowo-rabarbarowy z limonką był strzałem w dziesiątkę. Niebanalny i pyszny. Zapiszcie sobie ten przepis na kolejny sezon! Składniki: 1,2 kg rabarbaru 1 kg malin 400 g cukru 1 limonka   Wykonanie: Do przygotowania dżemu można użyć również mrożonych owoców(...)Rabarbar umyć (nie obierać!), pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia do garnka z rabarbarem wrzucić maliny i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy doprowadzić dżem do zagotowania, zmniejszyć ponownie ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż odpowiednio zgęstnieje

Pasja Smaku
CIASTKA GRYCZANE Z KASZĄ JAGLANĄ I MALINAMI 135

Pełne smaku, zdrowe ciasteczka z mąki gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej. Z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Opcjonalnie także ze świeżymi malinami.  Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bez bałaganu na blacie i używania miksera.  Sprawdzą się na podwieczorek do herbaty lub jako zdrowa przekąska do śniadaniówki (nie tylko dla dzieci). SKŁADNIKI / 9 sztuk * 1 szklanka płatków owsianych(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki masła orzechowego 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1/2 szklanki świeżych malin (można pominąć) * Ciastka są dość duże, można upiec 18 mniejszych. Wówczas nabieramy po 1 pełnej łyżce masy na 1 ciastko i pieczemy w dwóch partiach, skracając czas pieczenia do około

cool and minty