łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej skórka otarta z 1/2 cytryny 150g śmietanki kremowej wierzch 200g masy kajmakowej 4 łyżki śmietanki kremowej sos jeżynowy 100g jeżyn 30g malin 1 łyzka cukru brązowego dodatkowo maliny, jeżyny, borówki Wykonanie spód: ciasteczka umieścić w blenderze, rozdrobnić na piasek, przełożyć do naczynia i połączyć z herbatą. Taką masą wylepic dno tortownicy (26cm) wyłożonej(...)uchylonym piekarniku. wierzch: masę kajmakową umieścić w rondelku, podgrzać ze śmietanką. Ciepłym kajmakiem udekorować wierzch sernika. Po wystygnięciu masy karmelowej sernik schłodzic w lodówce. sos jeżynowy : jeżyny i maliny umieścić w małym rondelku, zasypać cukrem i gotować kilka minut na małym ogniu do czasu, aż z owocowej masy powstanie gęsty syrop. Owoce nie muszą sie całkowicie rozpaść. Przestudzonym sosem polać
Raj dla PodniebieniaPiękny fioletowy kolor i ciekawy smak dodają borówki amerykańskie. W ramach wzbogacenia smaku dodałam skórkę pomarańczową i odrobinę domowego ekstraktu waniliowego. Talerz zdobi dodatek łuskanego słonecznika i moje ukochane maliny. Proste, szybkie, zdrowe i smaczne. Dobre zarówno na śniadanie, na deser lub na kolację. Danie jest bezglutenowe i zapewnia sporą dawkę witamin. Smacznego. Składniki : Na 4 porcje(...)wody 4-5 łyżek płatków ryżowych 50 g borówek amerykańskich 3 łyżki rodzynek sułtańskich kilka malin do przybrania 1 łyżka łuskanego słonecznika łyżeczka skórki pomarańczowej 1 łyżka ekstraktu waniliowego do smaku Wykonanie : 1. Szklankę wody zagotować i doprowadzić do wrzenia. Do wrzątku dodajemy rodzynki i ekstrakt waniliowy o gotujemy minutkę następnie wrzucamy
vaniliowoczekoladowamiasto choć na parę chwil. Wiosna do nas wróciła więc nie ma na co czekać... Ruszajmy w drogę, a do plecaka koniecznie zapakujmy taką owsianą muffinkę. Owsiane muffiny z malinami składniki: 150 g mąki owsianej 30 g mąki migdałowej 60 g ksylitolu 2 jajka serek ricotta - 60 g 200 ml mleka 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)maliny - u mnie mrożone po 3 na 1 muffinkę Krem do muffinek składniki: pozostała ricotta sok i skórka z cytryny miód - opcjonalnie wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Mieszamy 60 g ricotty z jajkami i mlekiem. Dodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek
Przysmaki Karolkiczubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (użyłam Mąki Szymanowskiej) 3,5 łyżki cukru waniliowego ( KLIK ) 1 łyżka masła Dodatkowo: kilka okrągłych biszkoptów (użyłam Biszkoptów Polskie Młyny) maliny w syropie ( KLIK ) Sposób wykonania: 1. 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszać z mąką. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, gotować na małym ogniu maksymalnie(...)minutkę, aż budyń zgęstnieje. 2. Przygotować pucharki: na dno wyłożyć 2-3 połamane biszkopty, dodać łyżkę malin, dodać też trochę syropu. Wyłożyć część ciepłego budyniu, na koniec dodać jeszcze łyżeczkę malin i 1 okrągłego biszkopta. 3. Deser smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego
Kuchnia domowa AniMamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej. Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było(...)śmietany 18% Masa : 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia Nadzienie: ½ kg rabarbaru 10 dag malin Skórka otarta z ½ pomarańczy 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać proszek
Wanilia i Kardamonpełną zamrażarkę i muszę najpierw je zużyć. Oczywiście wiecie, jak to się skończyło: w piątek wróciłam do domu z kilogramem truskawek, kolejnym rabarbaru i sześcioma pudełeczkami z malinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc gofry z przepisu Beaty(...)tylko zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajwyższy czas na opróżnianie zamrażalnika z zamrożonych owoców. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dania z wykorzystaniem makaronu czekoladowego oraz mrożonych truskawek, malin i jagód. Makaron czekoladowy pięknie pachnie - zarówno surowy, jak i ugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, tylko lekko kakaowy w smaku :) Aby całe danie było jeszcze bardziej sycące to dodałam do niego sos twarogowy przygotowany(...)naturalnego. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu czekoladowego 1 kostka twarogu (250 g) 2-3 łyżki jogurtu naturalnego cukier do smaku 2 garście mrożonych truskawek 1 garść malin kilka łyżek jagód Owoce z zamrażalnika rozmrozić. Do truskawek wsypać 1 łyżkę cukru i zmiksować za pomocą blendera. Twaróg pokruszyć na małe kawałki, dodać jogurt oraz 1 łyżkę cukru
UgotowaćZdecydowałam się je dzisiaj zrobić i wyszło super. Przygotowanie sosu malinowego – na patelnię dodać miód, ocet jabłkowy i balsamiczny. Podgrzewać tak długo aż miód się rozpuści. Następnie dodać maliny, gotować mieszając aż maliny się rozgotują. Dodać masło, szczyptę soli i delikatnie posypać pieprzem. Smażyć, aż masło się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszać i zdjąć z patelni(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem na oczywiście na koniec. Sprawdzić smakując wątróbkę czy już są wystarczająco usmażona. Na talerz rozłożyć sałatę, na to wątróbkę i cebulkę. Rozrzucić świeże maliny. Polać wszystko sosem malinowym. Smacznego, dla mnie to jest pyszne
Kuchnia Pokoleńgłośno, wesoło i… polatane. Dziś dowiedziałam się, że ciasto smakowało, więc cieszę się, że choć tak mogłam podziękować za wszystkie wypocone wspólnie godziny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Kokosanka z malinami Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki 130 g mąka kokosowa 75 g mąka ryżowa 2 łyżeczka proszek do pieczenia 60 g erytrol lub inne słodziwo(...)wiórki kokosowe 500 ml mleko kokosowe płynne 3 szt jajka duże (L) 2 łyżka olej kokosowy roztopiony 1 szklanka maliny mrożone lub świeże Sposób przygotowania Mieszamy osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy. Dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Masę przekładamy do formy o średnicy 25-30 cm, pieczemy w 180 st. C przez
KucharzycaKrwisty koktajl, czyli witaminowa bomba smaków. Idealny na drugie śniadanie :) Poniższy koktajl to połączenie upieczonych buraków, jabłka oraz malin. Do koktajlu nie dodałam cukru, ponieważ jabłko dodało słodyczy. Koktajl świetnie smakuje podany schłodzony. Składniki na 2 porcje: 2 małe, upieczone buraki (jak przygotować buraki - kliknij TUTAJ ) 200-300 ml wody sok z 1/2 cytryny 1 jabłko 2 garście(...)malin Jabłko umyć, przekroić na mniejsze części i pozbawić gniazd nasiennych. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć plasterki jabłka, kawałki buraka i maliny. Na sam koniec wlać sok z cytryny i 1 szklankę wody. Całość dokładnie ze sobą zmiksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli uważacie, że koktajl jest zbyt gęsty
UgotowaćJedno z lepszych kruchych ciast z owocami jakie ostatnio jadłam. Z całą pewnością jest to w dużej mierze zasługa pianki, która jest fantastyczna i niepowtarzalna. Malin użyłam mrożonych i żałuję, że w sklepie nie było dostępnych tych najbardziej znanej firmy;) Po otwarciu opakowania, okazało się bowiem, że te moje są niestety masakrycznie pokruszone, co niekorzystnie wpłynęło na odbiór wizualny(...)łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1 szkl. drobnego cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 op. budyniu waniliowego bez cukru 1/2 szkl. oleju Dodatkowo: 500 g malin (świeżych lub mrożonych) cukier puder do oprószenia wierzchu Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy starte na dużych oczkach tarki zimne masło. Siekamy nożem do momentu
Smaki Na TalerzuDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na poprawę nastroju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na 24 ptysie): Ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanki mleka 185 g masła Krem czekoladowy: 2 budynie do ciast i kremów „Winiary”- czekoladowy smak 2 serki mascarpone (500 g) około 4 łyżek cukru pudru maliny Puder z hibiskusa: 2 łyżki suszonego hibiskusa 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Zagotować mleko z masłem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić
Oryginalny smakktóre z powodzeniem może zastąpić sernik. Jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Jest puszysty, delikatny i bardzo oryginalny w smaku. 200 g kaszy jaglanej 400 g kefiru 2 jajka maliny mrożone wedle uznania 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa Kaszę gotujemy w 300 ml wody. Gdy wchłonie całą wodę dodajemy kefir i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, erytrol(...)mieszamy dokładnie. Wylewamy do naczynia żaroodpornego, wrzucamy maliny i pieczemy w 170 st. C przez ok. 50 minut. Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Przekładamy na talerz. Jeśli chcemy z polewą to garść, dwie malin gotujemy z ok. 50 ml wody i łyżką erytrolu. Dodajemy łyżeczkę agaru lub żelatyny i rozpuszczamy. Z agarem gotujemy przez ok. 2 minuty. Przestudzoną frużeliną polewamy
KucharzycaJedwabisty w smaku, wybitnie delikatny, kremowy i wcale nie ciężki deser. Niesamowity smak, mimo niewielkiemu nakładowi pracy. Bardzo dobrze pasują tu maliny, które sprawiają, że całość nie jest mdła, a pucharki prezentują się ślicznie. Polecam :-) Składniki (5 porcji) 10 sporych ciasteczek (dowolnych, Waszych ulubionych - u mnie domowe) tabliczka czekolady opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (na 500 ml mleka) * 6 łyżek(...)cukru 400 ml mleka 250 ml zimnej kremówki 2 banany 2-3 garście mrożonych malin odrobina wrzątku łyżka cukru z wanilią Ciastka pokruszyć, czekoladę zetrzeć, wymieszać z ciastkami. Połowę rozłożyć pomiędzy 5 pucharków. Maliny z odrobiną wrzątku i cukrem z wanilią rozgotować w garnuszku i ostudzić. Budyń ugotować z cukrem w 400 ml mleka zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kremówkę
Słodkie inspiracjeinternecie, zrobiłam je natychmiast... I jest super, naprawdę dawno mój własny wypiek aż tak mi nie smakował. Dwa wilgotne, ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 3 żółtka(...)kwaśnej śmietany Beza 3 białka szczypta soli 150 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałowych Krem 200 g śmietanki kremowej 30%, 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 150 g malin Masło utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać żółtka i ubijać do czasu, aż dokładnie połączą się z resztą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą
Słodkie inspiracje