porcje Składniki spód: 100 g płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 5 moreli suszonych 40 g wiórków kokosowych 40 g ziaren słonecznika Składniki mus malinowy: 400 g mrożonych malin 50 g nasion chia 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika Składniki masa: 400 g jogurtu kokosowego laska wanilii łyżka erytrolu 3 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania: Do misy malaksera włóż(...)szklanki wyłóż ok. 2 – 3 łyżek masy (ilość w zależności od wielkości naczynia). Wyrównaj spód i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie przygotuj mus malinowy: maliny włóż do rondelka, dodaj nasiona chia oraz erytrol lub inny słodzik. Do garnka wlej również ok. pół szklanki wody. Całość gotuj do czasu aż maliny się rozprażą. Następnie mus odstaw
365 dni dookoła kuchniPrawdziwie letnie ciasto bez pieczenia na maślanych herbatnikach z budyniową warstwą oraz czekoladową z serkiem mascarpone , całość dopełnia warstwa galaretki z malinami. Błyskawiczny, słodziutki , wyborny i orzeźwiający deser na ciepłe dni. Nie jest trudny do wykonania. Zaskakująco pyszny. Zapoznajcie się z tym przepisem, będzie służył całe lato, można tylko zmieniać owoce. Polecam. Blaszka(...)łyżki masła 82% Warstwa czekoladowa: 300 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 10 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki cukru pudru Warstwa malinowa: ½ kg malin (ja miałam mieszane z borówką ) 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Sposób wykonania: Na dnie wyłożonej papierem pergaminowym blaszki wyłożyć warstwę herbatników maślanych, przygotować masę budyniową: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem
Wanilia i KardamonPuszyste ciasto z rabarbarem to szybkie sezonowe ciasto, które przygotujecie w niecałą godzinę. Ciasto będzie puszyste, delikatnie słodkie… Rabarbar ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Do nadzienia dodałam jeszcze trochę malin, które miałam w zamrażarce. Połączenie bardzo udane. Polecam takie sezonowe ciasta. Składniki (23x33cm): Kruchy spód: 4 żółtka 150 g masła / margaryny 1 łyżka smalcu 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: kilka łodyg rabarbaru 200 g malin 2 łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta(...)miksować do wyczerpania cukru. Piana powinna być szklista i sztywna. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto z zamrażarki, lekko oprószyć bułką tartą, dodać rabarbar z cukrem i maliny, całość przykryć warstwą piany. Wierzch posypać płatkami migdałów. 5. Piec 50 minut w 170 st.C. Wystudzić w piekarniku, by beza była chrupka. Smacznego
Kuchnia domowa AniKoktajl truskawka z maliną na mleku kokosowym . Kto lubi truskawki i koktajle z ich udziałem? Ja uwielbiam, tak samo jak cała moja rodzina. Dziś moja znajoma w promocyjnej cenie sprzedała mi pyszne truskawki. Oczywiście część zjedliśmy od tak z miseczki, ale resztę wykorzystałam do przygotowania pysznego koktajlu z dodatkiem malin i mleka kokosowego. Uwielbiam i już nie mogę się doczekać(...)praktycznie codziennie A jeśli szukacie pomysłów na pyszne i proste ciasto z truskawkami polecam Wam ten przepis (klik) Składniki: truskawki – u mnie około 18 sztuk kilka malin około 200 ml mleka kokosowego Koala Poland syrop z agawy lub płynny miód do smaku *ilości orientacyjne, mając więcej owoców dodajemy więcej mleka itd Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy owoce
Słodkie okruszkiTorcik malinowy Torcik malinowy Składniki na biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru z dodatkiem malin (może być też biały) 2 łyżki mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej na czubku łyżeczki proszek do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę na sztywno. Do ubitej piany powoli małymi partiami dodawać cukier z dodatkiem malin, w dalszym ciągu ubijać. Do ubitej piany(...)formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Torcik malinowy Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru z dodatkiem malin 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka malinowa Galaretkę rozpuścić w możliwie niewielkiej ilości wody jednak nie więcej 100- 150 ml. Żelatynę rozpuścić w ok 50 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia
Pomysłowa kuchniaSkładniki na blaszkę 24cmx34cm: Ciasto kruche: -150g mąki -100g masła -30g cukru pudru -3 żółtka -kilka kropel olejku waniliowego -pół łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z malinami : -3 malinowe galaretki -1litr wrzątku -500g mrożonych malin Krem śmietanowy z mascarpone: -500ml śmietanki 30% -250g serka mascarpone -4 duże łyżki cukru pudru (ilość do smaku(...)czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto pieczemy na złoty kolor przez 15-20 minut, studzimy. Galaretki rozrabiamy w 1 litrze wrzątku, odstawiamy do ostygnięcia, wrzucamy zamrożone maliny i delikatnie mieszamy, proces tężenia to jakieś 15-25 minut, warto mieć to na uwadze i zacząć robić galaretkę jak już ciasto będzie ostudzone. Tężejącą galaretkę wykładamy na zimne ciasto, formujemy równo
Wypieki Renemalinami i kremem kajmakowym 12 babeczek: 125 g masła 3 jajka 120 g jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g malin krem: 100 g masy kajmakowej 150 g jogurtu skyr Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy do masła po jednym jajku(...)koniec dodajemy jogurt. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy partiami do maślanej masy. Na koniec dodajemy maliny i mieszamy delikatnie. Masę wykładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. C. Jogurt ubijamy z masą kajmakową. Przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przestudzone muffinki. Dekorujemy owocami. 1 babeczka
Kucharzycaszybko Znacie smak gotowanego sernika? Ten deser powstał na podstawie przepisu na Sernik gotowany na herbatnikach . Pyszna kremowa, lekko klejąca się masa w dwóch smakach: waniliowym i czekoladowym, maliny, czekolada i beziki, które są nowością marki Brześć. Można powiedzieć, że jest to takie ciasto deser , bo w rzeczywistości bardzo przypomina właśnie ciasto, ale zrobione jest w niezwykle prosty sposób(...)pucharków): 1 kg twarogu z wiaderka 250 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 2 budynie waniliowe bez cukru 50 g czekolady mlecznej 2 garści malin Do ozdoby: gorzka czekolada beziki, u mnie Brześć Gotowany sernik w pucharkach przygotowujemy według następujących czynności: W rondelku rozpuszczamy masło, nie zdejmując ze źródła ciepła dodajemy do niego cukier
MamaOskarkamąki pszennej -250 ml mleka -1 jajko -1 łyżka cukru -3 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli – do podania: serek mascarpone, świeże lub mrożone maliny, miód,syrop klonowy, cukier puder Przygotowanie: Ubij białko. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki ( olej, cukier, mleko i sól, żółtko). Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita pianę(...)wykładamy najlepiej na kratkę. Propozycja podania: Bierzemy jeden wafel i smarujemy serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Następnie układamy na nim drugi wafel, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy malinami. Opcjonalnie polewamy syropem klonowym lub miodem. Artykuł Wafle z mascarpone i malinami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Sernik: 500 g twarogu (np. z wiaderka) 100 g cukru 1 budyń waniliowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Brownie: Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy połamaną czekoladę i na bardzo małym ogniu rozpuszczamy składniki cały czas(...)uzyskania jednolitego ciasta. Sernik: Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości malin i znów mieszamy lub miksujemy, tak aby owoce się częściowo rozpadły. Formę (20cm x 30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę browni a na nią masę serową
Qchnia po prostuśmietankę kremówkę jeszcze bardziej. Wykonanie deseru nie jest trudne jeśli będziecie przestrzegać podanych proporcji i wskazówek podanych w przepisie. Smak jest obłędny mocno waniliowy i świetnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami... A więc smacznego. Składniki : 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 3,2% 80-100 g cukru kryształ 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 1 laska wanilii(...)łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Składniki na sos: 250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: 1.Mleko, śmietankę,ekstrakt i cukier podgrzewamy ( nie gotujemy!!!) na bardzo małym ogniu. Laskę
vaniliowoczekoladowasprawdziłam smak, stwierdziłam, że całość może być troszkę mdła. Dlatego do kremu wycisnęłam sok z połowy cytryny. Efekt końcowy: więcej niż zadowalający Do tego zblendowane herbatniki i kilka malin i deser gotowy. PS. Dziękuję za Waszą liczną obecność na fanpejdżu bloga Składniki na 4 małe porcje: – 75 g białej czekolady – 250 ml śmietanki kremówki(...)połowy cytryny (lub limonki): można też zetrzeć skórkę – 6-7 herbatników maślanych (myślę, że kakaowe pasowałyby smakowo i wizualnie lepiej) – około 100 g malin Wykonanie: Połowę śmietanki wrzucamy do garnka wraz z białą czekoladą. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do ostudzenia. Herbatniki blendujemy na piasek. Resztę śmietanki ubijamy na sztywno. Do lekko ostudzonej białej czekolady
Relaxtimesobie jest pyszny! Polecam Składniki: Budyń waniliowy: 2 szklanki mleka 3,2 % 4 żółtka 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 250 g malin świeżych lub mrożonych 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 6 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: Budyń waniliowy: Zagotować 1 szklankę mleka. Mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, żółtka i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Powoli(...)mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Następnie przełożyć do salaterek. Sos malinowy: Do rondelka wlać wino, wsypać cukier trzcinowy i dodać maliny. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Następnie przetrzeć przez sitko i polać budyń. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może
Oryginalny smakDeser galaretkowy z malinami - słodki i jednocześnie lekko kwaśny, zimny i orzeźwiający. Składniki: 300 g jogurtu naturalnego, 2 galaretki kryształowa - bezbarwna cytrynowa, galaretka malinowa, łyżeczka kakao, ok 120 g malin Przygotowanie: Pół galaretki kryształowej rozrabiamy w 5 łyżkach ciepłej wody - mieszamy aby maksymalnie się rozpuściła. Dodajemy stopniowo 150 g jogurtu (najlepiej, żeby miał temperaturę pokojową) mieszamy, dodajemy łyżeczkę kakao(...)jogurtu, mieszamy, przelewamy na galaretkę malinową. Wkładamy do lodówki na 15 minut. W 300 ml ciepłej wody rozrabiamy drugą bezbarwną galaretkę. Studzimy. W tym czasie na jasnej masie układamy maliny, zalewamy powoli bezbarwną galaretką. Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby wszystkie masy dobrze stężały
Lena Gotuje