śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin (mogą być mrożone) Najpierw rozpuszczam 2 galaretki w 800 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia. Następnie przygotowuję biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję powoli cukier a następnie(...)wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania kremu szpinakowego: Śmietankę podgrzewam
Słodki sentymentktórym pokazuję jak zrobić drip z ciemnej czekolady: A teraz pora na sam tort:) Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą, do tego maliny i konfitura z czarnej porzeczki. To było pyszne:) Biszkopt (średnica 18 cm): 5 jaj 125g cukru 100g mąki 30g kakao 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubić śmietanę . Następnie dodaj czekoladę i krótko wymieszaj. Składniki dodatkowe: sok z czarnej porzeczki – nasącz (możesz dodać do niego alkohol np. wódkę, brandy) konfitura z czarnej porzeczki 150g malin Wykonanie tortu: Z biszkoptu odkrój górną wypukłą część, resztę podziel na trzy równe warstwy. Przygotuj tortownicę, w której będziesz robić tort (tę samą co do upieczenia biszkoptu), wyłóż ją papierem
Słodki Blogachów", i napiszę co nieco na temat samej tarty... Składa się ona z przepysznego, kruchego spodu - naprawdę wyśmienitego... Nadzienie to tylko dwa, idealnie się ze sobą komponujące składniki: maliny i biała czekolada... Na wierzchu jest pyszna, lekko zrumieniona "beza" z białek, a właściwie pianka, ponieważ zapieka się ją tylko jakieś 10 - 15 minut na już wcześniej podpieczonym spodzie, więc robi(...)pokrojonego w kostkę 3 łyżki słodzidła (erytrytolu, ksylitolu cukru - według uznania) SKŁADNIKI NA BEZOWĄ PIANKĘ: 3 białka 2,5 łyżki słodzidła (erytrytolu, ksylitolu, cukru - według uznania) DODATKOWO: 2 garści malin mrożonych lub świeżych 150 g białej czekolady (1,5 tabliczki) odrobinka masła do wysmarowania formy WYKONANIE: CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć razem i wyrób krótko na gładko lub szybciej
Słodko-Słony Świat IlonyDziś wpuszczę was trochę w moje ukochane maliny. Pyszny i łatwy deser, którym będziecie się zajadać. Obiecuję. Co nam trzeba? 1 paczka budyniu śmietankowego 0,5l mleka łyżka masła 2 łyżki cukru do warstwy białej dodatkowo: 3 rządki białej czekolady do warstwy czekoladowej dodatkowo: 3 rządki gorzkiej lub deserowej czekolady duży, gruby plaster dojrzałego mango, który kroimy w kosteczkę(...)łyżeczki orzechów, ziaren słonecznika (dowolnie) maliny- dobre 200g Robimy! Budyń przygotowujemy tradycyjnie z cukrem i masłem, lekko studzimy. Ma być ciepły, ale nie gorący Dzielimy na dwie części w ilośći 60-40 Do tej większej części rozpuszczamy białą czekoladę W mniejszej gorzką i dodajemy nasze orzechy ziarenka itp W pucharkach (po 2 łyżki)wykładamy najpierw warstwę masy śmietankowej
LatosiowydomNiedawno dostałam spory zapas mrożonego rabarbaru i postanowiłam przygotować z niego dżem. Do duetu wybrałam maliny. Przyznam, że dżem malinowo-rabarbarowy z limonką był strzałem w dziesiątkę. Niebanalny i pyszny. Zapiszcie sobie ten przepis na kolejny sezon! Składniki: 1,2 kg rabarbaru 1 kg malin 400 g cukru 1 limonka Wykonanie: Do przygotowania dżemu można użyć również mrożonych owoców(...)Rabarbar umyć (nie obierać!), pokroić na kawałki, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin lub całą noc. Następnego dnia do garnka z rabarbarem wrzucić maliny i podgrzewać na małym ogniu, aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy doprowadzić dżem do zagotowania, zmniejszyć ponownie ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż odpowiednio zgęstnieje
Pasja SmakuPełne smaku, zdrowe ciasteczka z mąki gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej. Z olejem kokosowym i masłem orzechowym. Opcjonalnie także ze świeżymi malinami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, bez bałaganu na blacie i używania miksera. Sprawdzą się na podwieczorek do herbaty lub jako zdrowa przekąska do śniadaniówki (nie tylko dla dzieci). SKŁADNIKI / 9 sztuk * 1 szklanka płatków owsianych(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki masła orzechowego 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko 1/2 szklanki świeżych malin (można pominąć) * Ciastka są dość duże, można upiec 18 mniejszych. Wówczas nabieramy po 1 pełnej łyżce masy na 1 ciastko i pieczemy w dwóch partiach, skracając czas pieczenia do około
cool and mintySERNIK Z RICOTTY I MASCARPONE Składniki: 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 50 g mleka w proszku 30 g cukru pudru 10 g mąki ziemniaczanej 1 jajko maliny dodatkowo: maliny cukier puder Thermomix przepisy. Sernik z ricotta i mascarpone. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie składniki sernika. Miksujemy czas 30 s/obr 5. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy(...)papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy maksymalnie 18 cm. Jeżeli chcemy zrobić w większej tortownicy zwiększy proporcjonalnie ilość składników. Na wierzch kładziemy maliny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 160 stopni przez 60 min. Sernik pozostawić do przestygnięcia. Zimny sernik oprószyć cukrem pudrem. Na drugi raz kiedy będę piec sernik dodam również ziarenka wanilii. Thermomix przepisy. Sernik. The post
Themo przepisyPuszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI 350 g mąki pszennej 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 100 ml letniego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła 120 g malin lub pokrojonych truskawek LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru(...)przeciągów. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na placek o wymiarach 25x35 cm. Na całym placku układamy maliny i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Zlepiamy brzegi. Kroimy na 9-12 plastrów. Układamy na blaszce, z zachowaniem odstępów. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut
cool and mintyDeser jogurtowy z malinami – to prosty i szybki sposób na małe co nieco do poobiedniej kawy :) Nie wymaga użycia wielu składników oraz nie jest wysokokaloryczny, więc idealny dla osób na diecie. Deser z malinami Prosty i szy The post Deser jogurtowy z malinami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeWitam Was cieplutko :) Na niedzielę upiekłam pyszny sernik, taki na cieście czekoladowym, które utarłam na tarce zamiast rozwałkowywać na stolnicy. Na serniku znalazło się sporo malin z domowego ogródka. Sernik wyszedł lekko kwaśny. Taki idealny na podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 mała płaska łyżeczka proszku(...)smaku waniliowym ) 1 szklanka cukru 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kisiel o smaku malinowym 15 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy Dodatkowo: około 2 szklanki malin Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego, a następnie wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie
IzabelawkuchniJeżyny i maliny owocują w moim ogrodzie jak szalone, dżemów mam już dziesiąt, ale w sezone trzeba się cieszyć świeżymi owocami ile wlezie. Przepis na to ciasto wykombinowałam ponad tydzień temu i uwierzcie mi, że piekę je co dwa dni, bo tak nam przypadło do gustu. Byłam w szoku, bo Misiek po raz pierwszy w życiu nie czekał(...)oleju kokosowego lub rzepakowego, słonecznikowego 100 g cukru kruszonka: 75 g oleju kokoswego (w temp. pokojowej) 75 g cukru 150 g mąki + około 500 g owoców typu jeżyny, maliny, borówki Przygotowanie ciasta: Do mleka dodaj ocet i odstaw na czas przygotowywania ciasta (10 minut). Banana, cukier i olej zblenduj na gładką masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski
greenscarfdużo pisać gdy to ciasto urzeka smakiem, zresztą nie może być inaczej gdy połączy się wilgotny biszkopt czekoladowy, krem z dodatkiem nutelli oraz galaretkę z zanurzonymi w niej malinami. Z pewnością skradnie podniebienia nie tylko fanów czekolady. Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao szczypta soli Oddzielamy(...)łyżki kremu i dokładnie mieszamy, a wymieszaną wlewamy do pozostałej masy i miksujemy jeszcze chwilę, by składniki się połączyły. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki (użyłam truskawkowych) ok 0,5 kg. malin 1/2 szklanki mocnej herbaty Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody i studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Na jednej połowie biszkoptu rozsmarowujemy krem czekoladowy (3 łyżki zostawiamy
Cynamonowe szczęściedelikatn ą w smaku mas ą sernikow ą na bazie ricotty, serka mascarpone i śmietany z kawa ł eczkami bia ł ej czekolady. Do dekoracji użyłam malin, które wspaniale współgrają ze słodkim smakiem sernika, tworząc harmonię smaku i aromatu. Smacznego! SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy 200 g ciasteczek typu digestive 80 g masła Masa(...)sera) 250 g mascarpone 125 ml śmietany kremówki 50 g cukru pudru 100 g bia ł ej czekolady 25 g żelatyny w listkach 1 laska wanilii Dekoracja 200 g malin kawa ł eczki bia łej czekolady cukier puder **** INGREDIENTI Base di biscotti 200 g di biscotti tipo digestive 80 g di burro Crema 650 g di ricotta
La grande e la piccola cuocabee.pl. Szeroka paleta produktów oraz niezmienna, wysoka jakość zachęcają do wygodnych zakupów. Dziś zapraszam na puszyste, soczyste drożdżówki wypełnione słodkim budyniem przełamanym dodatkiem jagód i malin. Niebo w gębie! Bardzo polecam. Składniki na: Drożdżówki z budyniem, jagodami i malinami na 16 sztuk CIASTO 500 g mąki tortowej typ 405 lub 400 40 g świeżych drożdży(...)ściereczką i odstawiamy na około 60 minut do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy budyń. BUDYŃ: 2 budynie waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 700 ml mleka po 2 garście malin i jagód Zagotowujemy 500 ml mleka, w 200 ml rozpuszczamy budyń i cukier. Gdy mleko się gotuje wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy około 0,5 minuty. Studzimy
Rozpustne gotowanieupieczeniu faworków, pączków pozostały Wam białka to zachęcam do upieczenia domowego tortu bezowego. Wbrew pozorom bezowe wypieki są bardzo łatwe do przygotowania. Poniższy tort nadziałam oraz udekorowałam świeżymi malinami i borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy(...)małe opakowanie śmietany 30% (200 g) 1/2 opakowania mascarpone (125 g) 2 łyżki cukru pudru sos agrestowy 200 g agrestu 1 łyżka zwykłego cukru do dekoracji 150 g malin 150 g borówek listki świeżej mięty Na samym początku przygotować blaty bezowe. Białka wlać do miski. Za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. Gotowa
Ugotować