Dawno nie było u mnie ciasta ;) Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto z budyniem i malinami pod mięciutką pianką i chrupiącą kruszonką. Koniecznie wypróbujcie bo jest przepyszne :) Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;) Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice. Duży talerz "Agawa Gold" Filiżanka "Diament Gold" Ciasto: 4 szkl mąki 4 żółtka(...)cukru 1 cukier waniliowy kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 0,8l mleka 2 budynie śmietankowe Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru kisiel malinowy ok 30 dag malin cukier puder do posypania Ciasto: Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać żółtka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części
Smakołyki Asijajek 60g płatków migdałowych Krem: 1l śmietanki 30% 2,5 łyżki żelatyny 7 łyżek cukru pudru łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Dodatkowo: 500 g malin galaretka malinowa Ciasto: Zwykły cukier wymieszać z waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć z połową cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Następnie partiami dodawać(...)ciastach, posypać cukrem i płatkami migdałów. W ten sposób upiec 2 jednakowe spody. Ciasto pieczemy 20 minut w 180st. Krem: Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z malinami. Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody, odstawić do napęcznienia. następnie podgrzać do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i z cukrem z wanilią. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę
Smakołyki Asiodsączamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Masło, ser i cukier puder miksujemy razem na gładką masę i przenosimy na wcześniej przygotowany spód ciasta. Składniki na wierzch: 1 małe opakowanie malin 1 galaretka malinowa albo garść malin garść borówek amerykańskich 300 ml śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru świeża mięta Sposób wykonania: Maliny układamy na wierzchu sernika. Opakowanie galaretki rozpuszczamy(...)lodówce. Następnie przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przenosimy ją na wierzch sernika. Do bitej śmietany możemy dodać Śmietan-Fix Dr.Oetkera, aby utrzymać jej konsystencję. Ciasto dekorujemy malinami i borówkami oraz świeżą miętą. "Nie ma zbyt wiele czasu, by być szczęśliwym. Dni przemijają szybko. Życie jest krótkie. W księdze naszej przyszłości wpisujemy marzenia, a jakaś niewidzialna ręka
Kuchnia Pani Wiosnyniebywale krępujące. To wprawia we frustrację, gdy siedzi się przy stoliku w restauracji nie mając nikogo, kto usiadłby obok czy naprzeciwko.” Maarten 'T Hart Gorące i lekko kwaśne maliny z delikatnym śmietanowym kremem. Duet idealny. Mój drogi czytelniku - znalazłeś swój? Nie rezygnuj ze szczęścia. Szukaj go. W sobie. Codziennie. Składniki dla 4 osób: 250g serka mascarpone 200ml śmietanki(...)żółtka 100g cukru pudru 200g świeżych lub mrożonych malin 1 łyżka cukru 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią Sposób wykonania: Maliny smażymy z cukrem w garnuszku. Miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy skrobię ziemniaczaną. Śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone, żółtkami i cukrem pudrem. W pucharkach przekładamy masę mascarpone z gorącymi malinami. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyPuszysty, delikatny, słodkawy, pełnoziarnisty biszkopt z kwaskowatymi malinami. Poza sezonem można użyć malin mrożonych, ale raczej w mniejszej ilości. Myślę, że nie będzie przesadą jeśli uznamy, że ciacho jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe ;) Zwłaszcza z ksylitolem zamiast cukru. Składniki na małą blaszkę: 5 dużych jajek 5 niezbyt czubatych łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki ksylitolu (może być ew. cukier) 300-400 g malin Przygotowanie : Maki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto
Ze smakiem i z pasjąpiękny, żółty kolor. Wyszło niesamowicie mięciutkie i puszyste, jak gąbeczka! Dzięki pieczeniu do góry nogami, mogło sobie spokojnie wyrosnąć... Wierzch (choć w zasadzie spód) stanowi mieszanina fig i malin zatopionych w słodkim karmelu. Poezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy(...)nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 60 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzefareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Puszysty biszkopt, delikatny budyniowy krem, maliny i kopuła z bitej śmietany. Całość otula cienka warstwa marcepanu, której szczyt wieńczy urocza marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach: zielonym i różowym choć pojawiają się również inne(...)folią spożywczą, tak by folia dotykała kremu. Wystudzić krem. Schłodzić w lodówce. Krem można przygotować dzień wcześniej. oraz: 800 g schłodzonej śmietany kremówki 36 % 135 g świeżych malin 3 łyżki gęstego dżemu malinowego (bez pestek)* Dekoracja: 500 g gotowej masy marcepanowej różowy lub zielony barwnik spożywczy cukier puder do podsypania i oprószenia czerwona lub różowa różyczka z marcepanu
maniapieczeniaekstraktu z wanilii - skórka starta z 1 cytryny - 2 łyżeczki soku z cytryny - 3 jajka - 1 żółtko - 300 ml kwaśnej śmietany 18% Składniki na galaretkę malinową: - 200 g malin - 40 g cukru - 20 g wody - 6 g żelatyny Tortownica o średnicy 26 cm. Najpierw dokładnie owijamy tortownicę folią aluminiową (również na zewnątrz – najlepiej dwukrotnie) tak aby podczas kąpieli wodnej(...)stopni i pieczemy ok 50 minut do momentu aż powierzchnia sernika się zetnie. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Gdy sernik jest gotowy to robimy galaretkę malinową. Maliny wraz z cukrem wrzucamy do rondelka i lekko przesmażamy aż się maliny rozlecą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i łączymy z malinami. Gdy galaretka przestygnie i zacznie lekko tężeć rozprowadzamy
Kuchenne Wariacjedziecku sklepową kaszkę, która oprócz tego, że zawiera cukier w nieznanych mi ilościach, to z dodatkiem owoców tak na prawdę niewiele ma wspólnego (w kaszce malinowej jest 0,9% maliny....). Zatem robimy SWOJĄ kaszkę ze znacznie większą ilością malin! ;-) SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki wody - 2 łyżeczki kaszki mannej - 3 miarki mleka modyfikowanego - 3 łyżki soku z malin * - 4-5 łyżeczek malin
Wielopokoleniowoskładniki: 2000 g malin 500 g cukru wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, rozgniatamy lub miksujemy na średnich obrotach przy pomocy robota kuchennego np. Thermomixa. Następnie podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 15 -20 min., nie doprowadzamy do zagotowania. Po tym czasie przecedzamy przez np. sitko lub gazę sok. Przelewamy do wyprażonych butelek. Pasteryzujemy. Dno garnka wykładamy ściereczką, wkładamy zakręcone butelki(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 10 -15 min. Pyszny, domowy sok z malin na zimę. Na pewno przyda się w okresie przeziębień
Domowy Smak Jedzeniaszklanki cukru (160g) 200 g masła 150 g białej czekolady 3 jajka 3/4 szklanki mąki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli (karmel kocha sól ) 300 g malin Wykonanie : Do garnka (lub na patelnię) wsypujemy cukier , dodajemy 1/4 część masła , podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i zacznie nabierać lekko karmelowego koloru i zapachu (trwa to dosłowne(...)miksera) Wsypujemy mąkę z proszkiem i solą. Łączymy wszystkie składniki , Wylewamy ciasto do formy wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia (ciasto dość mocno przykleja się do formy) Posypujemy po wierzchu malinami. Pieczemy ok 35 minut w 180'C. Staramy się nie przedłużać pieczenia ,żeby ciasto nie wyschło. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkamówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę eksperymentować z bezglutenowo-wegańskim ciastem drożdżowym, aż uda mi się znaleźć idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe drożdżówki. Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu - jeszcze ciepłe ♥ Jednak drugiego i trzeciego dnia są równie smaczne - polecam podgrzać(...)piekarniku przez chwilkę :) DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE przepis autorski // 6-8 bułeczek ~szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba") ~20g świeżych drożdży ~1/4 szklanki mleka roślinnego, lekko ciepłego - "letniego" ~3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego i ostudzonego) ~3 łyżki cukru ~szczypta soli Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce, dolewamy mleko, dodajemy
chili & sugarSkładniki na 1 miseczkę: 1,5 szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Moja Galeria SmakuPrzepyszna tarta z kremową masą budyniową z aromatycznymi malinami i jeżynami oraz orzeźwiającą galaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany(...)szklanki mleka (500 ml) 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej cukier waniliowy 170 g masła w temperaturze pokojowej ok. 200 g malin ok. 200 g jeżyn galaretka owocowa (najlepiej malinowa) Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko
Słodka StronaMalinowy mus z ricotty z mąką kokosową Tak jakoś mi się o tym musie z ricotty przypomniało, a że jeszcze lato, i maliny to sie nawet nie zastanawiałam ^^ Próbuję sobie uświadomić, że szkoła, że pora się jakoś zmobilizować, ale odwołanie dwóch pierwszych godzin wcale nie pomaga, no, ale lekcje do 16.10 już bardziej mnie przekonują, że jednak szkoła(...)wyszło, a u was jak tam plany? zadowoleni? :D Przepis: 200g ricotty ok.50g serka sernikowego jajko 2 czubate łyżeczki cukru pudru ( + ew,do smaku) ok. 2 szklanek malin 2-3 pełne łyżki mąki kokosowej (coś ok.20-30g) Sery mieszam ze sobą, dodaję mąkę i połowę rozgniecionych malin, dokładnie mieszam. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaje łyżeczkę cukru
More food, love and dreams