Prosecco najbar dziej znamy ze Spritza tak bar dzo popularnego nie tylko w słonecznej Italii. Musujące białe wino i dealnie komponuje się z mieszanką smakową owoców. Połączenie cierpkiego smaku malin, sło dkiego mango i orzeźwiającego arbuza daje ciekawego wyrazistego doznania. Spróbujcie zwłaszcza w te ostatnie wakacyjne dni jakie są prze d nami :) Skła d niki(...)porcje): kieliszek Prosecco 25 dag malin 1/4 dojrzałego mango arbuz 2 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Maliny myjemy. Mango przekrajamy na pół, usuwamy pestkę, a miąższ razem z malinami umieszczamy w misie blen dera. Miąższ z "łó dki" arbuza razem z sokiem z limonki dołączamy do reszty owoców. Wszystko miksujemy i dolewamy wino. Ponownie miksujemy je dynie
ChilliJemyzostawić na chwilkę, aż napęcznieje. Zagotować pozostały sok i zalać nim żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Gęstniejącą żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Dodać maliny i znowu wymieszać. Ja mieszałam już łyżką, ale maliny należy lekko rozgnieść. Tak żeby było widać że one tam są, ale żeby nie były całe. To spowoduje, że aromat malin(...)napęcznieje. Następnie zalać wrzącym pozostałym sokiem, wymieszać dokładnie. Zostawić, aż zacznie gęstnieć. – gęstniejącą wlać do masy twarogowej, musi być motylek,czas 20 sek, obroty 3 – dodać maliny i za pomocą kopystki wymieszać, lekko rozgniatając. Takie ciasta należy zawsze przykrywać wkładając do lodówki. Takie ciasto lubi wciągać zapachy z lodówki, a wtedy będzie okropne. Ja tego nie cierpię Masa
Kuchnia PokoleńWakacje to sezon obfitujący w pyszne maliny. Jest to zdecydowanie za krótki czas, dlatego co roku część owoców zamrażam. Czy wiesz, że 100 gramów malin (półtorej garści) to jedynie 29 kcal i bogactwo witamin. Jakie owoce wybrać? Do mrożenia wybieramy maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree(...)cukru na 450 g owoców- maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki). Jak zamrażać? Całe owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g cukru na 450 g owoców). Ile przechowywać w zamrażarce? Czas przechowywania: całe owoce 12 miesięcy
Tradycyjna Kuchniawkręcił :) Zazwyczaj dostaję jakiś słoiczek w prezencie i wówczas dawkuję sobie przyjemność w ślimaczym tempie ;) Tym razem jednak sama zabrałam się za przygotowanie chutneya. Na tapet (nie tapetę ;)) wzięłam maliny, które uwielbiam pod każdą postacią. Dodałam do nich sprawdzony zestaw przypraw oraz cebulę, żeby nadać im wytrawny charakter. I tak stałam się szczęśliwą posiadaczką słoiczka z własnoręcznie przygotowanym malinowym dodatkiem(...)wiem, czy dorównuje przetworom Maćka, ale mnie bardzo smakuje. Z pewnością będę dalej podążać "chutneyowym" szlakiem :) Składniki: 300 g malin 1 mała cebula 1/2 szkl. cukru 4 goździki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pasty imbirowej (lub kawałek korzenia imbiru) 1/3 szkl. octu balsamicznego szczypta soli sok z połowy cytryny Wykonanie: Maliny wsypać do garnka, dodać
zadanie-gotowanieMrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców. Na wierzchu znalazła się delikatna pianka cytrynowa i maliny :) CIASTO MAKOWE: 1 szklanka białek (ok 5 białek) szczypta soli 3/4 szklanki maku suchego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła GALARETKA(...)BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 szklanka cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki wody PIANKA cytrynowa: 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wody ok 150g świeżych malin Suche składniki umieścić w misce, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Za pomocą łopatki, delikatnie, w paru porcjach wmieszać w ciasto makowe. Przelać
https:KKuchniaMniamDzień Kobiet zaserwowałam sobie czekoladowe ciasto z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki – ciasto robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być – po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)gorzkiej czekolady 120g masła 2 łyżki kakao 150 ml wody 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko szczypta soli 100g malin ( ja miałam mrożone) Sposób przygotowania W garnuszku rozpuścić masło, czekoladę, wodę, kakao i cukry. Podgrzewać na małym ogniu, do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko
Pink EnvelopeSezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami. Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego(...)galaretka o smaku malinowym + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka wrzącej wody 2-3 łyżki cukru pudru świeże maliny spód 65 g orzechów włoskich 10 daktyli suszonych *użyłam tortownicy o średnicy 18 cm Na samym początku rozpuścić galaretki. Uwaga: galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, natomiast
UgotowaćKremowy i sycący koktajl z owoców czarnej porzeczki, malin i jagód. Koktajl idealny na lato. Może zastąpić posiłek lub ugasić nasze pragnienie. Koktajl zrobiony na bazie maślanki, ale równie dobrze sprawdzi się tutaj kefir. W zależności od Waszych upodobań możecie pobawić się ilością dodawanego cukru jak i ilością i rodzajem owoców. Możecie zamiast cukru dodać miodu, lub w ogóle pominąć(...)Tylko tam owoce w dużej ilości jak tutaj, zastępowano dżemem. Nie powiem, aby to były moje ulubione napoje, ale dało radę jakoś je wypić. Drukuj Koktajl z czarnej porzeczki, malin i jagód window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 l maślanki 200 g czarnej porzeczki 250 g malin 100 g jagód 4 łyżki cukru Sposób przygotowania Owoce umyć, osuszyć. Wszystkie składniki
Mieszam w Garnkuzimno z orzechów nerkowca . Nie zawiera glutenu, bez pieczenia, paleo. Dobór sezonowych owoców do naszego sernika pozostawiam Wam. Truskawki powoli się kończą, ale pojawiają się jagody, są też dostępne maliny. Każdy znajdzie swój ulubiony smak. Ja w swoim ogródku mogę się już cieszyć świeżymy poziomkami. Tegoroczna ich odmiana pozwala się cieszyć owocami non-stop Więc to właśnie one stały się(...)głównym składnikiem mixu owocowego. Razem z malinami i jagodami stworzyły obłędne owocowe szaleństwo! Ale, ALE najlepszy w tym serniku jest krem z orzechów nerkowca, który ma delikatny, wręcz aksamitny smak. Przygotowanie tego słodkiego cuda zajmuje tylko kilkanaście minut. Zapomniałbym o spodzie do tego ciasta, prażone orzechy laskowe i daktyle, które idealnie balansują pomiędzy słodką owocową warstwą a naszym kremem. Składniki
PaleoLifelato! Składniki: Na 4 porcje: 120 g podłużnych biszkoptów Likier truskawkowy do skropienia biszkoptów Krem malinowy: 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 25 dag serka mascarpone 15 dag świeżych malin 1 łyżka likieru truskawkowego 1 listek żelatyny 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kora mleczno-biała do posypania Listki mięty do dekoracji Świeże maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopty połamać(...)pucharkach. 4 sztuki zostawić w całości do dekoracji. Przygotować krem: W misie miksera umieścić serek mascarpone, wlać słodką śmietankę oraz wsypać cukier puder, zmiksować na krem, dodać rozdrobnione maliny oraz łyżkę likieru truskawkowego, dodać rozpuszczoną żelatynę zmiksować ponownie, wyłożyć krem na biszkopty, powciskać w krem świeże maliny, udekorować korą mleczną, odłożonymi biszkoptami oraz świeżą miętą, chłodzić minimum 3 godziny
Wanilia i KardamonKremowy, rozpływający się w ustach sernik z malinami i płatkami migdałów. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Matka Wariatka . Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o śr. 25 cm: 5 jajek 200 g cukru 1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli(...)malin 3/4 szklanki płatków migdałowych Dodatkowo: cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY *WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier, twaróg, śmietankę, aromat, obie mąki i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy, układamy
My Culinary Artpogodę, takie jakieś pobudzone, a ja bym tylko kawę hektolitrami piła, bo w druga stronę, mogłabym spać na siedząco ;))). Wczoraj pisałam, że dziś będzie przepis na torcik z malinami , więc podaję. Torcik pyszny, prosty w przygotowaniu i lekki. U mnie troszkę zmieniona warstwa z białą czekoladą, ale tylko troszkę, bo do musu dałam dwie całe, a nie trzy czekolady(...)ktoś lubi bardziej słodkie, to musi dać trzy i zamiast truskawek maliny . Przepis polecam, bo warto zrobić :)) Udanego dnia Wam życzę :)) Inspiracja: klik Składniki na ciasto tortownica 23 cm: 50 g gorzkiej roztopionej i przestudzonej czekolady 2 duże jajka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki powinny być
kruche babeczkiśniadania. Szybki i prosty do przygotowania :) Jeżeli szukacie inspiracji na koktajle to zajrzyjcie tutaj . Składniki na 2 porcje: 1 duży jogurt naturalny + ewent. odrobina mleka 150 g malin 2 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki wiórek kokosowych Maliny umyć, osuszyć. Do kielicha blendera wsypać maliny, dodać jogurt naturalny, cukier i wiórki kokosowe. Wszystko ze sobą zmiksować. Jeżeli koktajl jest(...)zbyt gęsty, to należy dolać odrobinę mleka. Przygotowany koktajl od razu podawać. Ewentualnie przed podaniem ozdobić świeżymi malinami i wiórkami kokosowymi
Ugotowaćkawą, skórką pomarańczy i cynamonem (tak, jak to robią w Katalonii) oraz podawać z zapieczonymi owocami. Ta ostatnia wersja jest moją ulubioną, szczególnie jeśli dorzucimy do niej kilka malin, które świetnie przełamują słodycz deseru i podkreślają jego wyrafinowany smak. * SKŁADNIKI na 4 porcje 5 żółtek z dużych świeżych jaj 500 ml śmietany kremówki 36% 100 g cukru + 4 łyżeczki(...)laska wanilii 150 g świeżych malin * PRZYGOTOWANIE Laskę wanilii przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Kremówkę przelej do rondelka i wrzuć wanilię wraz z ziarenkami. Wsyp cukier (100 g), a garnek wstaw na mały ogień. Gotuj powoli, mieszając od czasu do czasu. Gdy zauważysz, że śmietanka zaczyna wrzeć przy ściankach rondelka, natychmiast zdejmij ją z ognia, a laskę wanilii wyjmij
Food Squarejestem ciekawa, ile razy go użyje Nasza smoothie opiera się na ciężkim awokado, do którego dodaliśmy sok z połowy limonki i owoce, jakie mieliśmy pod ręką, czyli dzisiaj jabłko, maliny i truskawki. Do tego dołożyłam końcówkę mleka prosto z lodówki ( trzeba przecież wykańczać otwarte rzeczy:) i powstało 2 min smoothie. Świetnie chłodzi i wypełnia głodne brzuszki. Swoją drogą będąc(...)Oczywiście, nie polecam takich wynalazków na codzień, ale raz na jakiś czas, można zaszaleć Smoothie w zwykłym słoiku, bo mój kufelek gdzieś się zapodział Drukuj Smoothie z awokado i malinami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 awokado garść truskawek 250 g malin 3/4 szkl. zimnego mleka 1 jabłko Sposób przygotowania Awokado wydłubujemy ze skórki. Dodajemy resztę składników i blendujemy
Mieszam w Garnku