malinowy to nic innego niż przetarte maliny z cukrem. Przetarte przez gęste sitko, pozbawione malutkich pestek świetnie nadają się do deserów, placków, naleśników, a także do gorącej herbaty w zimne jesienne i zimowe wieczory. Mój sos nie jest zbyt gęsty, gotowałam go krótko, zależało mi na płynnej konsystencji. Nie chciałam z niego robić galaretki, ale jeśli ktoś woli galaretkę(...)można dodać więcej cukru i dłużej gotować. maliny cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny przetrzeć przez gęste sitko - ja przecierałam w robocie kuchennym, wrzucałam surowe owoce. Jeśli przecieramy ręcznie należy maliny podgrzać, żeby puściły sok i ciepłe przecierać. Przetartą pulpę malinową zasypać cukrem (do smaku). Zagotować i gotować przez 10-15 minut. Gotowy, gorący sos zlewać do wyparzonych słoików, nie trzeba
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche • 400 g mąki • 50 g cukru • 150 g masła • 2 żółtka • szczypta soli Masa(...)budynie waniliowe • 100 g masła • maliny Wykonanie: • Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. • Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka
To co kochamDziś pomysł trochę inny niż zawsze. Już niedługo wakacje i pyszne lipcowe maliny. Z chęcią na pewno każdy z nas robi z nich nie tylko soki, dżemy i desery, ale można także zrobić też pyszne Wino. Warto go zrobić i trzymać w domowej piwniczce. Ja mam kilka takich butelek schowanych i jeśli jest okazja to wyciągam. Wspominamy wtedy lato(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min Malinówka 1 kg malin 600 ml spirytusu 96% pół kg cukru 1 l wody Maliny oczyszczamy ze wszystkich niepotrzebnych części, typu szypułki, liście. Wkładamy do dużego naczynia, które możemy potem przykryć, a następnie zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odkładamy, aż maliny puszczą soki. Otrzymany sok zlewamy do osobnego naczynia, owoce zaś zalewamy wodą
Gotuję TestujęCZAS: do 10 min -PORCJE: 2 Koktajl malinowy z bananem i jabłkiem 30 dag malin 2 małe banany 1 jabłko sok z połowy cytryny 3 łyżki cukru mały kubek jogurtu Maliny oczyścić z szypułek i wsypać je do blendera, jabłko obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i dołożyć(...)malin. Z banana ściągnąć skórkę, obkroić końcówki, włożyć do jabłka oraz malin wszystko razem zmiksować. Następnie wlać z kubeczka jogurt, dodać cukier oraz wycisnąć sok z połowy cytryny. Wszystkie składniki połączone razem dokładnie zmiksować i gotowe przelać do szklanek
Gotuję TestujęJeden z zaległych przepisów z końcówki lata. Na upartego można jeszcze przygotować to danie używając innej odmiany pomidorów i rozmrożonych malin :) 200 g makaronu rurki łyżka zielonego pesto dobrej jakości 2 pomidory malinowe garść malin 120 g naturalnego twarożku z ziołami 2 łyżki mieszanki ziaren łyżka posiekanego szczypiorku Makaron gotujemy al dente. Gorący mieszamy z pesto. Podajemy z malinami, pokrojonymi(...)pomidorami i twarożkiem. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i ziarnami. Smacznego :) Artykuł Makaron z pesto, twarożkiem, pomidorami i malinami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogłyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Masa : 120 gram mascarpone 250 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru maliny około 20 dkg Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdy położyć talerzyk deserowy i odrysować ołówkiem jego kontur. Białka schłodzić, przelać do metalowej miski i ubić mikserem. Stopniowo dodawać(...)jeszcze mieszamy. Wystudzony blat delikatnie ściągamy z papieru do pieczenia, układamy na podstawie na której będzie stał nasz tort docelowo. Na bezie delikatnie rozsmarowujemy masę ze śmietany układamy maliny, kładziemy następny blat i znowu śmietanę i maliny i tak też postępujemy z ostatnim blatem. Ostatni blat smarujemy masą i dekorujemy malinami. Uff, gotowe ! Uwaga ! Tort jest pyszny
Kuchnia na wzgórzuweganizm stało się to niemożliwe z wiadomych powodów. Na długi czas zapomniałem o tym dyskomforcie, aż wczoraj nagle na mnie spłynęła ochota zjedzenia go w towarzystwie czekoladowego makaronu i malin. Co prawda nie ma co się oszukiwać, że jest to 1:1 makaron z białym serem , który pamiętam. Bardziej makaron z masą sernikową. Mi jednak to zupełnie nie przeszkadzało(...)cytryn (w zależności od ilości soku i jego mocy) 2 łyżeczki wanilii 50g, do smaku, ulubionego słodziwa (erytrol, cukier... co chcesz) szczypta soli Na sos malinowy: 200g mrożonych malin 1 łyżka słodziwa (ja używam erytrolu) Wykonanie: 1 Ugotuj kaszę w mleku. Kasza nie wypije całego mleka, dlatego sprawdzaj stan jej ugotowania. 2 W międzyczasie umieść pozostałe składniki, za wyjątkiem makaronu
Blendmanłyżka octu jabłkowego Składniki kremu: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 3 płaskie łyżki cukru pudru 1/3 szklanki gęstego przecieru malinowe (na przecier potrzeba 2 szklanki mrożonych malin) lub tyle samo syropu malinowego Do przybrania ziarenka z 1 owocu granatu Przygotowanie blatów bezowych: Schłodzone białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie nadal(...)grube, dlatego najlepiej piec je przez 40-45 minut w temperaturze 110 stopni. Wyłączyć piekarnik i pozostawić uchylony do wystygnięcia blatów bezowych. Przygotowanie kremu malinowego: Jeśli używacie mrożonych malin, należy je umieścić w garnku, podlać 1/3 szklanki wody i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i przez kolejne 10 minut redukować płyn, często
Codziennik Kuchennyłyżki pestek słonecznika 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka oleju Składniki musu malinowego: 2 szkl. malin 2 łyżki brązowego cukru Przygotowanie granoli: Składniki granoli dokładnie wymieszać w misce, aby miód i olej pokryły wszystkie ziarenka i płatki. Granolę piec na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały. Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przygotowanie musu malinowego: Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut. Przetrzeć maliny przez sito o małych oczkach
Codziennik KuchennyKlasyka włoskiego deseru z orzeźwiającymi, kwaskowymi malinami. Konsystencja zbliżony jest do klasycznego budyniu, jednak jego smak jest dużo aksamitny z wyraźnym posmakiem Masali. Robię go zawsze gdy przyrządzam piegusa z którego zostają mi żółtka. Składniki: 6 żółtek jajek 7 łyżek białego cukru 1/2 szklanki półwytrawnego wina Marsala maliny listki mięty do dekoracji Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy wodę(...)żółtka z cukrem i ubijamy aż masa zrobi się puszysta a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy wino i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. W dno pucharków wykładamy kilka malin, zalewamy zabaglione i dekorujemy wierzch malinami i listkami mięty
Pyry na Gazsmaku- taki właśnie jest malinowo-bzowy słoiczek pełny odporności, który jesiennym popołudniem przypomni malinowe dni ciepłego lata :) Malinowy dżem z owocami czarnego bzu ok. 2 słoiczki Potrzebujesz: 1kg malin 3 kiście dojrzałych owoców czarnego bzu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Maliny umieść w garnku. 2. Kiście czarnego bzu zwiąż gumką recepturką za łodyżki(...)postaw na malinach. 3. Owoce zasyp cukrem i gotuj pod przykryciem przez ok.20min. 4. Owoce czarnego bzu wyjmij z garnka ( wszystko dobrego co miały już oddały) i wyrzuć. 5. Maliny gotuj na małym ogniu bez przykrycia, żeby zredukować sok. 6. Połowę malinowej masy przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek, zmieszaj z pozostałą połową, dodaj sok z cytryny i zagotuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOpis: Smakowite eklerki z serkiem mascarpone oraz z dodatkiem malin. Są delikatne i słodkie, ale nie przesłodzone. Może się wydawać, że ich przygotowanie jest skomplikowane, ale jest to bardzo prosty przepis. Przygotujemy je na prawdę szybko. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka wody 120 g masła szczypta soli 120 g serka mascarpone 100 g malin (świeżych(...)stopni przez ok 20-25 minut. Po upieczeniu eklerki należy przekroić wzdłuż. Śmietanę, serek mascarpone oraz cukier puder ubijamy na sztywny krem. Spodnią połowę eklerka smarujemy przygotowanym serkiem oraz malinami. Składamy eklerki. Gotowego eklerka przed podaniem możemy opruszyć delikatnie cukrem pudrem. Artykuł Eklery z kremem i malinami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneNaleśniki ze słodkim kremem jaglanym z dodatkiem białej czekolady. Przełamane owocowym smakiem kwaskowatych malin. Smaczne i sycące naleśniki, świetne na pożywne śniadanie. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju KREM Z KASZY JAGLANEJ: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru waniliowego(...)czekolady białej ok 200 g świeżych malin Przygotować naleśniki ucierając jajka z solą do białości. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki. Wodę na kaszę zagotować. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i tuż przed wrzuceniem do garnka przelać na sicie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się
https:KKuchniaMniam