instrukcją na opakowaniu) 5 paluszków krabowych 1 duża dymka garść listków świeżej kolendry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina soku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól(...)pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy
Tajskie smakimorza 100g mąki tempura (do kupienia w dziale "kuchnie świata") 100ml lodowatej wody 1 jajko mąka do obtaczania sok z cytryny lub limonki sos sojowy olej do głębokiego smażenia + makaron sojowy do podania (opcjonalnie) 1. Owoce morza rozmrażamy (jeśli zalejecie je letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny(...)cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy po 3-4 minuty niewielkimi partiami, żeby olej zbytnio nie stracił temperatury. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy z makaronem sojowym i kawałkiem cytryny lub limonki. Smacznego :) P.S. W taki sam sposób przygotowujemy krewetki królewskie do sushi
Tajskie smakioliwek Sól, pieprz Marchewkę i cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. W między czasie możemy nastawić wodę na makaron. Do rondelka wrzucamy wcześniej przyszykowane warzywa. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kilka minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy oregano. Wszystkie składniki(...)dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego
Kolizje Smakówmięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub drobiowego puszka pomidorów krojonych olej rzepakowy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, czosnek granulowany 200 g makaronu Przygotowanie: Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, podsmażyć i dodać mięso mielone z czosnkiem. Smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut, często mieszając. Po tym czasie dodać pomidory i doprawić(...)przyprawami. Dusić 5 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez przykrycia. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Podając można posypać porcje tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią
Kulinarny Pamiętniksposobów: mięsem, warzywami, serami. Ja chciałabym zaproponować nadzienie z trzech rodzajów sera: ricotty, parmezanu oraz lekko pikantnego sera pecorino. Potrzebujemy: - płaty makaronowe przygotowane wg. przepisu na mój makaron domowy - opakowanie sera ricotta (250 g) - 2 czubate łyżki startego parmezanu, plus odrobina do posypania ravioli - 2 czubate łyżki startego sera pecorino, plus odrobina do posypania ravioli - 2 łyżeczki majeranku(...)cytryny - sól, pieprz - oliwa z oliwek do smażenia - kilka listków świeżej szałwi Zaczynamy od zagniecenia ciasta na ravioli (po sposób przygotowania zajrzyj: tutaj ) Źródło: internet W czasie gdy makaron "odpoczywa" w lodówce, zabieramy się za nadzienie do naszego ravioli. W misce mieszamy ricottę, parmezan, pecorino, majeranek, oliwę z oliwek oraz otartą skórkę z cytryny na jednolitą masę. Doprawiamy solą
W mojej holenderskiej kuchnipotrzebne na 4 porcje: - mięso mielone 250g ( ja używam wołowiny) - 2 puszki całych pomidorów - 6 ząbków czosnku - 1 cebula - szklanka piwa - bazylia - oregano - oliwa z oliwek - makaron - ser 250g (używam goudy ale może być taki jak lubisz) - papryczka piri piri Krok 1: Na oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy(...)woda z pomidorów i piwo wyparowało, a żeby powstała konsystencja sosu. Po ok 1h doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2: Gotujemy makaron i łączymy z sosem i z serem. Smacznego
Niezły Młynekbrokułów ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska w młynku pieprz czarny w młynku 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, na której obsmażamy plasterki czosnku i różyczki brokuła. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię z czosnkiem i brokułami
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu rigatoni podwójny filet z kurczaka opakowanie zielonych warzyw mrożonych FRoSTA 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 szczypty cayenne sól morska i pieprz kolorowy w młynku do smaku Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i dusimy najlepiej pod przykryciem razem z posiekanym czosnkiem i mrożonymi warzywami(...)rozgrzanym oleju przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty, odcedzamy i dodajemy do warzyw z kurczakie razem z cayenne i doprawiamy do smaku, mieszamy delikatnie i po 2 minutach gasimy płomień. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniamiała być z dodatkiem majonezu,ale okazało się ,że majonezu w domu brak..więc był sos z torebki -sałatkowy winaigrette.. kawałek sałaty lodowej kawałek polędwicy drobiowej pomidor ogórek makaron wietnamski szczypiorek kubeti o smaku kurczaka sos sałatkowy francuski vinaigrette Kluski -makaron przygotować według wskazówek znajdujących się na opakowaniu [ pokruszyć , zalać wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem
Moje domowe kucharzenierozdałam resztę staram się w jakiś sposób wykorzystać. Zrobiłam spaghetti z cukinią ala carbonara. Dodatek lekko chrupiącej cukinii nadał bardzo oryginalnego i aromatycznego smaku. Było pysznie. Składniki: 50 g makaronu spaghetti 100 ml kremówki 30% 1 żółtko 80 g cukinii pokrojonej w spaghetti 50 g boczku wędzonego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz Przygotowanie(...)rozgotowała a była lekko chrupiąca. Do śmietany dodać żółtko doprawić solą, pieprzem i dokładnie rozmieszać, wlać na patelnię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać ugotowany w osolonej wodzie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujewszelkie nowości w tym zakresie zawsze przykłuwają moją uwagę. Już od jakiegoś czasu zabierałam się za zrobienie zapiekanki w formie nadziewanych muszli. W końcu udało mi się zakupić makaron (o dziwo nawet w hipermarketach nie zawsze jest dostępny) , więc zostało mi jedynie wymyślenie co dalej z nimi zrobić ... Zwykle nadziewam Cannelonni, więc muszle wydały mi się miłą(...)podsmażyć pozostałą cebulę. Dodać pomidory z puszki i dusić około 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy , czosnek, cukier, ocet i przyprawy. Dusić do momentu aż powstanie gładki sos. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę
Mania Gotowaniawszystkie u mnie! :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej/żółtej 1/2 młodej cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 pomidor 1 garść groszku cukrowego 2-3 gniazda makaronu pełnoziarnistego wstążki sól pieprz Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulkę. Po chwili dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Wszystko smażymy kilka minut mieszając. Pomidora, paprykę(...)groszek kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Ja dodałam odrobinę cukru. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z kurczakiem i warzywami. Proste prawda
Olikowa kuchniaskładniki - 1 awokado dojrzałe - garść świeżej bazylii i oregano - garść pistacji - sól morska - sok z limonki - łyżka oliwy z oliwek Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę. Gotujemy makaron (najlepiej włoski) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pesto mieszamy z makaronem. Smacznego
SMYKWKUCHNIgram makaronu Conchiglioni 100 gram kurek 250 gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej 50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie sól pieprz oliwa z oliwek oregano łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy
Mango Papajasię wielka miłość. Składniki (duże porcje dla 2 osób): duże krewetki (bądź wołowina) ilość zależy od tego czy wolimy bardziej krewetkowo czy mniej, ja użyłam 25 dag (mrożonych, surowych) makaron ryżowy (ten szerszy) użyłam 2/3 opakowania 2 jajka (rozmącone) 30 g oleju garść kiełków sojowych szczypiorek 2 łyżki sosu ostrygowego 75g keczupu (jeżeli lubicie bardzo ostre, to pikantnego jeśli mniej(...)woku (bądź zwykłej patelni, jeżeli woka nie mamy) rozgrzewamy olej, gdy już będzie gorący dorzucamy rozbełtane jajka, cały czas szybko mieszkamy. Dodajemy krewetki cały czas energicznie mieszając. Dodajemy pokrojony makaron (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez jakieś 10 min) i smażymy mieszając, aż będzie szklisty. Dodajemy tofu, sos ketchupowy, sos ostrygowy i mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę orzeszków ziemnych i kiełki
Brzuszki Łakomczuszki