Makaron w formie tortu czemu nie? Zamiast tradycyjnie podanego makaronu spaghetti albo bucatini obiad można sobie urozmaicić podając go w nietypowy sposób jako zapiekany tort. Myślę ze taka forma zapiekanki niejednego zachęci do takiego obiadu. Polecam, bo jest to fajna odmiana bolognese, mimo iż wiem ze nie jest to klasyczny sos jaki robią Włosi, ale dla mnie najlepszy takie domowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowe? Za to jest syta i lubiana przez nią. Co do proporcji i składników to daje to co mam w lodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu i warzyw. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJaki jest wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony
Bernika - moj kulinarny pamietnikmakaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje nadzienia, szpinakowe i tradycyjne mięsne. Taka lazania jest pyszna, kolorowa i bardzo syta i niestety kaloryczna, ale raz na jakiś czas czemu nie. Dodatkowo zachwyci każdego, wiec jeżeli traficie na taki makaron nie zawahajcie
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów, świeże zioła, pełnoziarnisty makaron i wyszedł obiad pierwsza klasa. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie smaczki - łazanki z kapustą, makaron z serem i śmietaną , albo z owocami. A ostatnio podpatrzyłam u Jamie'go Olivera ,, ogródkowe " sosy . To znaczy zrobione z tego co akurat rośnie. U mnie
Buniabaje w kuchnigotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia zwyczajnie ma ,, lenia ". I wbrew temu co powtarzają specjaliści na temat makaronu , że powinien być gotowany al'dente i na świeżo - czasem warto zrobić w ten sposób - pozwolić by makaron ,, wypił" sos , odstał swoje ,ostygł, a potem go podgrzać
Buniabaje w kuchniząbek czosnku * 3 łyżki pestek słonecznika * 3 łyżki tartego parmezanu * sok z cytryny - ja dałam z połowy cytryny * sól , pieprz * 100ml oliwy z oliwek * 300g makaronu spaghetti Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku , parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać
Magiczne Życie MartyUwielbiam przeróżne zupy, dzisiaj mój wybór padł na coś zupełnie innego niż tradycyjne zupy, które często goszczą na moim stole. Pyszna, lekka i wiosenna zupa z dodatkiem rewelacyjnego makaronu i naszej polskiej białej kiełbasy. Czy może być coś smaczniejszego? Nie sądzę! Składniki : * włoszczyzna * porcja rosołowa z kurczaka * 2 surowe białe kiełbasy * fasolka szparagowa zielona * 2 pomidory * kilka pieczarek(...)białej kiełbasie. Przyprawić, mięso odłożyć a ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry. Na łyżce oliwy poddusić pomidory pokrojone w ósemki oraz plasterki pieczarek, dodać do wywaru razem z fasolką. Dodać makaron i gotować do miękkości. Zupę podawać z pokrojoną białą kiełbasą oraz posypaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Jestem makaroniarą! Może tego nie widać na blogu, ale często goszczą u nas makarony, głównie na zmianę dwa klasyczne sosy - boloński i carbonara. Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu kupowałam carbonarę w postaci fixu. Jakoś mi nie przyszło nigdy do głowy, że można go zrobić samemu! :-) Kiedy już przyszedł ten dzień, już nigdy później nie sięgnęłam(...)gotową, bo ta jest o niebo lepsza! Kremowy, pyszny sos z serem i boczkiem, który dokładnie pokrywa makaron. Poezja :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćśmietanie? Nie ma mowy! KURKI W ŚMIETANIE. / znany;/ dla 1-2 osób 300g kurek 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 duża cebula sól, pieprz olej z pestek winogron 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego Cebulę obieram i siekam drobno. Szklę na rozgrzanym oleju. Kurki płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do cebuli. Kiedy wydzieli się woda, przykrywam, chwilę duszę, po czym odcedzam kurki. Dolewam(...)odrobinę oleju, smażę, na samym końcu dodaję sól, pieprz i śmietanę. Podaję na ciepło z makaronem pełnoziarnistym. UWAGI: Słyszałam o wersji ze słodką śmietaną od właścicielki stancji. Wersję z kwaśną śmietaną znam od dziecka, bowiem tak kurki robiła moja babcia. Następnym razem wypróbuję wersję właścicielki. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMakaron - przede wszystkim dodatek do zup albo do dań mięsnych czy warzywnych z sosem. A ja szukam innego zastosowania dla makaronów, czegoś nieszablonowego. Zrobiłam ciastka makaronowe, schrupaliśmy makaronowy chrust więc teraz coś konkretniejszego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla(...)przyprawami, formować klopsiki, podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie z oliwek i przełożyć do gotujących się jarzyn i gotować razem około 5-7 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem ugotowanym al dente
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaroli głównej uwzględnia trwający jeszcze sezon na cukinię i pomidory. Makaronowe muszle nadziewane tuńczykiem, duszonym porem i cukinią Składniki: c.d.n ;) przepraszam, że trochę to trwało - już uzupełniam: 250 g makaronu duże muszle (użyłam Conchiglioni nr 55 z Lubelli) nadzienie: 1 średnia cukinia 1 średni por 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor 1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól(...)cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki miodu sól, pieprz, świeże bądź suszone zioła Składniki na dressing wymieszać w naczyniu, przyprawiając na końcu solą, pieprzem i ziołami. Makaron ugotować al dente zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić pod przykryciem na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, gdy będzie miękki, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 130 g makaronu gwiazdki 2 średnie ogórki 1 pęczek rzodkiewki ok 200 g 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu do smaku przyprawa do sałatek Makaron gwiazdki ugotować. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku przyprawą do sałatek
Monia miesza i gotuje