makarony - 24536 przepisów (strona:769/1636)

Macarone - pomidore ;) 138

Składniki na 3 porcje: 4 duże pomidory (u mnie malinówki) 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu świeża bazylia  sól i pieprz ulubiony makaron. u mnie szpinakowy Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory(...)dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy bazylią. Niebo w gębie

Bon Appetit Małgorzaty
Cannelloni z mięsem mielonym i zielonym groszkiem 207

Pomysł na faszerowane rurki makaronowe pochodzi z opakowania makaronu Lubella. To pyszne i pożywne danie. Składniki: makaron cannelloni 50 dag mięsa mielonego 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 3 ząbki czosnku 1 puszka zielonego groszku 20 dag żółtego sera 50g masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka s ó l, pieprz   gałka muszkatołowa zioła prowansalskie olej Sposób

Kuchnia domowa Ani
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 326

lazania jaką robiłam. Przyznam, że jest przy tego typu daniach trochę roboty, ale warto. Przepis znalazłam u Wedelki na blogu . Mi jeszcze bardziej smakowała odgrzana na drugi dzień. Składniki: makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę) 100 g żółtego sera Mięso: 300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka) olej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula mielona(...)osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym. 5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem. 6. Lazanię piec

Kuchnia domowa Ani
pomidorowo - cukiniowy sos do makaronu 180

jeszcze oliwą i dusić ok 40 min. Przez pierwsze 10  - 15 min dusiłam pod przykryciem, potem już bez. Sos powinien być gęsty. Doprawić do smaku solą i pieprzem Makaron ugotować zgodnie z instrukcją , odcedzając zostawmy nieco wody , może się przydać do  rozrzedzenia  sosu jeśli mocno się zredukował  Najlepiej  makaron wrzucić do sosu , wymieszać i podawać

Stare Gary
Włoska zapiekanka makaronowa z brokułami i mozzarellą 225

Cebulę  siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Cały boczku kroimy w cienkie paski. 300 g makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Małym nożem wycinamy różyczki  brokułu , następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku(...)kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidorki  kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidorki, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły. Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą

Kredowe Menu
Sałatka makaronowa ze szprotem 235

Sałatka makaronowa ze szprotem nie dość że pyszna to bardzo łatwo i szybko można ją przyrządzić. Składniki : 20 dag makaronu wstążkowego 3 kolorowego (z pomidorem i szpinakiem) 20 dag pieczarek puszka szprota w oleju średnia cebula kilka gałązek pietruszki łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie : Makaron gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu, pieczarki oczyszczam i kroję w grubsze pół plastry

Mechanik w kuchni
Lasagne bolognese 276

dowolnie urozmaicić o ulubione składniki i zawsze wyjdzie nam pyszne i syte danie, które spokojnie można przygotować na obiad na 2 dni.  Składniki na 4 porcje: 6 plastrów makaronu lasagne świeżego (250g) 0,5 kg mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej 70 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Sól(...)beszamel. Masło rozpuścić, dodać mąkę, chwilę smażyć zalać mlekiem i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji sosu. Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Wyłożyć na spód trochę sosu beszamelowego, na to makaron, na to mięso mielone, na to beszamel i posypać odrobiną startego sera żółtego. Czynność powtarzać, a na wierzch wyłożyć resztki sosu beszamelowego i posypać resztką sera żółtego. Piec

Fabryka pomysłów
MAKARONOWE MUSZLE Z SEROWYM TRIO 274

Drodzy, jeśli nie macie pomysłu na pyszny obiad lub wyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam! SKŁADNIKI(...)cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania) 2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczko suszonej bazylii WYKONANIE: MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Odcedź. Mozzarellę poszarp na małe kawałeczki, camembert pokrój w drobną kostkę. Oba sery wymieszaj w misce. Każdą muszlę nadziej 3/4 łyżeczki mascarpone i łyżeczką

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak cytrynowy z woka 319

łyżek * sok z cytryny – 3 łyżki * słodkie sherry – 2 łyżki * cebula dymka – 1 pęczek * trawa cytrynowa – 2 szt * cukier puder – 0,5 łyżeczki DODATKOWO : * makaron – 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka kroimy w paseczki , odrobinę solimy. W woku bardzo mocno rozgrzewamy olej ( głębokie smażenie ). Zmniejszamy płomień i smażymy kurczaka przez ok. 4 minuty(...)ogniu gotujemy ok. 3 minuty aż sos zgęstnieje. Wrzucamy posiekaną dymkę , trawę cytrynową i usmażone mięso. Mieszamy tak , by sos dokładnie obtoczył kurczaka. Podajemy gorące z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego

Ostra na Słodko
Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 209

przesmażone cukinię i bakłażany oraz mielone mięso. Wymieszałam i nadziałam tym muszle. SUROWE bo ja z tych co to się nie lubią przemęczać (lazanię też robię na surowym makaronie, a co! ). Sos musi być po prostu bardziej mokry i makaron dokładnie przykryty z góry - u mnie resztką przecieru pomidorowego,  i posypany serem. Zdjęcie jeszcze bez sera i przecieru, żeby

Z butelką mleczka w tle
Klasyczne Łazanki z Kapustą 247

mnie w domu składa się jedynie z cebuli oraz kapusty i przyznam, że takie skromne połączenie najbardziej mi smakuje. Polecam. Klasyczne Łazanki z Kapustą - Składniki: 400 -500 g makaronu łazanki mała główka kapusty (do 2 kg) 2 duże cebule 1 kostka bulionowa - grzybowa masło maggi sól  pieprz Klasyczne Łazanki z Kapustą - Sposób przygotowania: Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez(...)nadmiaru wody - przekładamy do zeszklonej cebuli i wszystko razem smażymy przez ok. godzinę dość często mieszając. Pod koniec dodajemy kostkę grzybową, niewielką ilość maggi i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzony przekładamy do usmażonej kapusty i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane świeżo zmielonym pieprzem. Moje posty

Słodka Strona
Bazyliowo - cytrynowe pulpeciki z piersi kurczaka w rosole 232

kuleczki i wkładamy je (bez żadnego obtaczania w mące) do wrzącego wywaru. Gotujemy przez 8-10 minut na delikatnym ogniu. Pulpeciki z powstałym podczas gotowania rosołem podaję z makaronem. Tak tak, własnoręcznie zrobionym :)  Smacznego! p.s jak przygotować makaron domowy? :) pisałam o tym tam:  KLIK! Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę  KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lasagne ze szpinakiem i cukinią 144

oraz z cukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki(...)ząbkami czosnku, oregano i odrobiną soli. Płaty lasagne obgotować przez 2 minuty w lekko osolonej wodzie. (Nie jest to konieczne, ale przyspiesza czas pieczenia i mamy pewność, że makaron będzie miękki). Zahartować w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowych ręcznikach, tak aby się nie posklejał. Przyrządzić sos z mascarpone. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić drobno posiekane szalotki. Dodać resztę

Food Square
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 166

łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz sól oliwa z oliwek Dodatkowo: ulubione świeże zioła (u mnie bazylia i pietruszka), do posypania 500 g razowego makaronu spaghetti Przygotowanie: Kaszę przesypać do garnka i prażyć przez chwilę na małym ogniu aż zacznie pachnieć. Następnie przepłukać wrzątkiem i odcedzić. Ponownie włożyć ją do garnka, zalać 2 szklankami wrzątku(...)powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami. W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti. Podawać razem z sosem i pulpetami. Smacznego

Food Square
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 172

Składniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy: 1/4 kostki masła czubata łyżka mąki szklanka mleka żółtko 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz biały szczypta gałki muszkatałowej Przygotowanie: Na patelnię wlewam 2 łyżki oliwy, wkładam zamrożone liście szpinaku, dodaję odrobinę wody (około(...)śmietany - jeśli jest już taki, dodaję do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty. Sos doprawiam szczyptą gałki muszkatałowej oraz solą i białym pieprzem. Makaron obgotowuję przez około 2 minuty (po kilka płatów) w dużej ilości lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy, a następnie delikatnie odsączam i rozdzielam płaty lasagne. Naczynie do zapiekania smaruję

Smakowity Blog Kulinarny