bobu 50 g makaronu pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek koperek płatki migdałów Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie ( można dodać gałązkę kopru do smaku ). Ostudzić i obrać. Płatki migdałów uprażyc na suchej patelni. Koperek drobno posiekać. Czosnek przeciśnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Wszystkie
Atlas SmakówKupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniełyżki sosu sojowego po płaskiej łyżeczce pieprzu cytrynowego, kurkumy, mielonego imbiru, granulowanego czosnku, czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu cayennne 2 łyżki soku z cytryny 400 ml mleczka kokosowego makaron sojowy Przygotowanie: Krewetki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmujemy je. Następnie dodajemy szklankę marchewek typu baby i gotujemy wszystko przez około 15 minut Czerwoną cebulę kroimy w pół(...)Pamiętajmy aby przed dodaniem go do zupy najpierw wymieszać mleczko łyżką w puszce. Jeśli zupa wydaje nam się być za mało słona - można dodać odrobinę soli. Zupę podajemy z makaronem sojowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Taste TherapyPowrotu do przeszłości ciąg dalszy. Chyba każde dziecko uwielbia makaron z twarogiem, słodką śmietanką i rodzynkami. Mi osobiście kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, letnimi obiadami w biegu i całymi dniami spędzonymi na dworze. Mama robiła coś na szybko, najlepiej do zjedzenia na zimno lub w ręku, żeby przypadkiem inne dzieci nie musiały za długo czekać. To smak wolności. U mnie(...)będziecie potrzebowali widelców! Potrzebne nam: - 12 dużych muszli makaronowych - opakowanie drobno zmielonego twarogu półtłustego - pół małego kubeczka śmietany 12% - 2 łyżki cukru waniliowego - 1,5 garści rodzynek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym hartujemy w zimnej wodzie. Wykładamy na talerze. Twaróg mieszamy ze śmietaną, rodzynkami i cukrem. Powstałą masą napełniamy muszle. Najlepiej smakują, gdy przed podaniem
W poszukiwaniu inspiracjipieczarek 100 g parmezanu 400 g śmietany 22% 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli pęczek szczypiorku kilka liści świeżej bazylii 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku makaron (4-5 porcji) + sól do wody Pieczarki drobno posiekać, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Parmezan utrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę wymieszać z parmezanem oraz wyciśniętym(...)Dodać do pieczarek i dokładnie wymieszać. Smażyć przez chwilę na średnio rozgrzanej patelni. Na koniec dodać drobno posiekane szczypiorek i bazylię. Dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Można dodatkowo posypać odrobiną parmezanu
BullioWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczony łosoś podany na makaronie z domowym pesto z rukoli. Bardzo proste, smaczne danie. Do pesto użyłam rukoli, ze swojego ogródka, którą zasadziłam już jakiś czas temu. W przepisie zasmakował mi szczególnie pomysł na zamarynowanie łososia w białym winie, dzięki czemu ryba nabrała bardzo fajnego, wyrazistego smaku. Przepis
Marta Gotujemojej kuchni :) a właściwie torbie. Co dzisiaj polecam? Pełnoziarniste spaghetti z czerwonym pesto, warzywa gotowane na parze + świeża surówka z pieczoną piersią z indyka. Składniki: (na 2 porcje) 50g makaronu spaghetti pełne ziarno (25g/porcję) 250g fasolki szparagowej i brokuła łącznie (125g/porcja) garść roszpunki 5 suszonych pomidorów 2 pomidorki koktalowe 1 lub 1/2 pieczonej piersi z indyka(...)małych plasterków jak u mnie zioła prowansalskie Do dzieła: Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i po odsączeniu mieszamy z red pesto. Ja mam tym razem gotowe, ale niebawem zrobię domową wersję i podam wam przepis :) Fasolkę i brokuły wrzucamy na sito do gotowania na parze lub po prostu gotujemy również al-dente, kiedy warzywa są gotowe, przyprawiamy
Spektrum SmakuSkładniki: 100 g makaronu 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 10 pieczarek 3 ogórki konserwowe 3-4 liście sałaty 1 cebula 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, przelać wodą i odcedzić. Pieczarki myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie, a gdy przestygną kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Cebulę kroimy
magiczna kuchnia Kasikuchni włoskiej wypróbowałam już wiele, nie wypróbowałam natomiast tych najprostszych przepisów i jednym z nich jest Spaghetti alla puttanesca. Tłumaczenie nazwy to makaron w stylu śmieci i faktycznie wszystkie resztki są tam użyte, zapraszam. Makaron z sosem alla puttanesca. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProste potrawy zwykle są najsmaczniejsze. Składniki 400 g makaronu spaghetti 2 małe ząbki czosnku 3 nieduże pomidory 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli szczypta cukru pół łyżeczki pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej bazylii 2 łyżki świeżo startego parmezanu Przygotowanie Czosnek roztarłem na pastę ze szczyptą soli. Pomidory sparzyłem wrzątkiem obrałem ze skórki. Dwa pokroiłem(...)kawałki, usunąłem pestki, trzeci zmiksowałem i wymieszałem z pozostałymi oraz roztartym czosnkiem. Dodałem sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Ugotowałem makaron. Po osączeniu polałem oliwą. Dodałem do pomidorów i szybko wymieszałem. Wyłożyłem na talerze, każdą porcję posypałem bazylią i świeżo startym parmezanem
R'n'G Kitchenmoich ulubionych szybka, łatwa no i smaczna przez to często robię ją dla moich domowników. Świetnie nadaje się na kolację. Składniki: 250 g makaronu 350 g piersi z kurczaka 1/2 główki brokułu 2 pomidory łyżka ziół prowansalskich sos 10 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku 1/4 pęczka matki sól,pieprz (do smaku) Wykonania: Mięso pokroić(...)kostkę, polać oliwą, posypać ziołami, solą oraz pieprzem i usmażyć. Makaron ugotować al dente, osączyć, przelać wodą. Brokuł podzielić na różyczki i blanszować 5 minut. Pomidor pokroić w kostkę. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko razem połączyć z oliwą doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wrzucić do miski polać sosem i wymieszać
magiczna kuchnia KasiSkładniki 450 g dyni (miąższ) suszone pomidory (10-12 sztuk) 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów świeże oregano (2 garści) starty parmezan opakowanie makaronu spaghetti sól ,pieprz Przygotowanie Czosnek drobno posiekałem ,pomidory pokroiłem w paski. Dynię pokroiłem w kostkę i lekko podsmażyłem na rozgrzanej oliwie z masłem (do momentu ,kiedy stała się lekko(...)miękka). Oprószyłem solą i pieprzem ,dodałem czosnek ,pomidory i oregano. Makaron ugotowałem al dente ,odcedziłem i połączyłem z dynią i suszonymi pomidorami. Podałem ze startym parmezanem
R'n'G Kitchensmacznie. Danie robione na bazie francuskiego ratatouille. Składniki 4 małe cukinie 4 małe pomidory duża cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek podwójny filet z kurczaka 300 g makaronu penne 3 łyżki cebulki marynowanej łyżka ziół prowansalskich natka pietruszki 300 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię i cebulę(...)prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenKolejne bezmięsne danie ,proste i bardzo smaczne Składniki 300 g makaronu farfalle 500 g pieczarek 6 dymek świeży tymianek 2 łyżki masła 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego lubczyku łyżeczka estragonu 1/2 łyżeczki rozmarynu 200 ml gęstej śmietany 150 g sera startego corregio sól ,pieprz Przygotowanie Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy(...)ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym ogniu redukujemy sos (wg własnych upodobań). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu ,mieszamy i lekko podgrzewamy. Przed podaniem posypujemy startym serem
R'n'G Kitchen