makarony - 24536 przepisów (strona:761/1636)

Łazanki- szybkie i smaczne danie na każdą kieszeń 129

Składniki: makaron na łazanki (ja użyłam Międzybrodzki) kapusta kiszona cebula boczek wędzony masło klarowane sól pieprz Sposób przygotowania: Podsmażyłam boczek  i cebulkę pokrojone w kosteczkę na odrobinie tłuszczu.Dodałam kapustę kiszona i chwilkę poddusiłam.Przed dodaniem kapusty najlepiej ją przepłukać wodą,żeby nie była zbyt kwaśna.Następnie całość mieszamy z ugotowanym makaronem i podsmażamy na patelni. Smacznego

Wielki apetyt
Zapiekane conchiglione 94

Składniki: makaron conchiglione oliwa z oliwek extra vergine (u mnie Monini) fix do spaghetti bolognese szpinak mrożony ze śmietaną (można użyć tradycyjny i dodać samemu 2 łyżki śmietany) czosnek ricotta feta boczek wędzony w plastrach sól pieprz odrobina masła Sposób przygotowania: Fix bolognese mieszamy ze szklanką wody.Wylewamy na dno(nasmarowanego masłem) naczynia żaroodpornego.Następnie na patelni smażymy rozdrobniony szpinak(...)śmietaną, czosnkiem,serem feta .Do tego dodajemy ser ricotta i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Nadziewamy podgotowany makaron ( z dodatkiem oliwy i soli) i układamy go w naczyniu.Posypujemy żółtym serem i parmezanem.Zapiekamy ok.15 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy z podpieczonym boczkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Letnie casarecce 96

Składniki: 200g makaronu casarecce 1/2 czerwonej papryki 100 g kurek garść roszponki kiełki brokuł garść czarnych oliwek mozzarella odrobina smalcu sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 6 minut (al dente). Kurki obsmażamy na smalcu,dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę.Następnie dodajemy pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku.Podajemy z roszponką, kiełkami i kawałkami mozzarelli. Smacznego

Wielki apetyt
Słoneczne Fussilli 88

Składniki: makaron Fussilli Lunghi Zielone oliwki czarne oliwki papryka czerwona cukinia roszponka sól czosnkowa (Kamis)  feta oliwa z oliwek ( u mnie Lidl) Sposób przygotowania: Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Doda(...)makaronu.Całość dokładnie wymieszać.Na talerzu układamy kolejno makaron z czosnkiem,smażone warzywa i pokrojoną Fetę.Całość dekorujemy roszponką. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 145

Dziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie(...)sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty

Kulinarne Inspiracje
Tortellini z brokułami 254

Dziś na obiad zrobiłam mix składników jakie miałam akurat pod ręką i wyszło smaczne danie. Obiad powstał dość szybko i bardzo smakował moim domownikom. Polecam! Makaron z tortellini i brokułami Składniki: 250 g tortellini z serem, brokuł, podwójna pierś z kurczaka, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz, przyprawa gros, olej. Wykonanie: Brokuł dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy(...)miękkości. Filet z piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy do miękkości. Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Różyczki brokuła i tortellini odcedzamy. Ser żółty kroimy w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Smacznego

paapilotkaa
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 151

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku(...)majonez glassa sojowa do dekoracji Wykonanie: Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI

Malinowe Pocałunki
Penne z wędzonym boczkiem 325

Składniki: kilka plasterków wędzonego boczku  natka pietruszki cebula ząbek czosnku pół piersi z kurczaka fix carbonara sól, pieprz makaron penne Przygotowanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kurczaka w paski. Wlać na patelnię łyżkę oleju i podsmażyć na nim boczek. Następnie dodać cebulę z kurczakiem. Czosnek dodać na końcu z solą i pieprzem.  Przygotowany według przepisu(...)opakowaniu fix, wlać na patelnię i trzymać na ogniu, aż zgęstnieje. Ugotowany makaron wmieszać w mięso i boczek, posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe............ Smacznego

Gaździnka warzy
Tagliolini al nero di sepia z pesto z sałaty 166

Takie danie sobie wymyśliłam mając nadmiar sałaty . Makaron szybko się przygotowuje bo nie trzeba go gotować tylko sparzyć a do tego pesto z sałaty, orzeszki piniowe i obiad gotowy. Pesto robię już praktycznie ze wszystkich jadalnych zielonych liści, niewiele dodatków i pyszne smarowidło albo dodatek do makaronu gotowy. Zapraszam i polecam gorąco. Tagliolini al nero di sepia z pesto

Moje Małe Czarowanie
Łazanki z kapustą i kiełbasą 169

Składniki: 1/4 główki kapusty 2 kiełbaski np. śląskie 1 cebula olej sól, pieprz ewentualnie ulubione przyprawy makaron typu łazanki Sposób wykonania: 1. Kapustę gotujemy, studzimy, wyduszamy z nadmiaru wody. Drobno siekamy. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy posiekaną cebulkę i dodajemy kapustę, całość dusimy. 3. Na drugiej patelni rumienimy pokrojoną w kostkę kiełbasę. 4. Kiełbasę dodajemy do kapusty, całość jeszcze(...)chwilkę smażymy i doprawiamy solą i większą ilością pieprzu. 5. Ugotowany makaron mieszamy z kapustą i kiełbasą. Podajemy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Spaghetti z „pesto” z roszponki 107

Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Szynkę pokroić w paski szerokości 0,5 cm. Podsmażyć na mieszance masła i oliwy. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka(...)ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ). Ułożyć jajka na makaronie.    zastawa

królestwo garów
Tagliatelle fresche z niedzwiedzim czosnkiem, pomidorkami malinowymi i kalarepka 82

wyciśnięty ząbek czosnku Kalarepkę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, wyciśnięty ząbek czosnku, dusić 10 minut. Doprawić sola i pieprzem. Ugotować makaron al dente. Makaron połączyć z sosem i posypać kolendrą. zastawa

królestwo garów
Tagliatelle z owocami morza 110

cytryny, oliwę – wymieszać. Marynatę podzielić. Ośmiorniczki wymieszać z marynatą. Kalmary i ogony krewetek wymieszać z marynatą. Odstawić na 20 minut. Cebulki dymki pokroić w kostkę. Szczypior posiekać. Ugotować makaron. Pomidorki przekroić na pół. Na oliwie przesmażyć cebulę, włożyć ośmiorniczki, kalmary krewetki, smażyć na silnym ogniu 1 minutę. Następnie dodać pomidorki i szczypior, podsmażyć je chwilę, wlać wino. Smażyć 2 minuty(...)Włożyć makaron, wymieszać, doprawić solą. Podawać posypane kolendrą. zastawa

królestwo garów
PESTO Z RUKOLI (VEGAN) 187

Zielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2 opakowania rukoli (ok. 100-125g) 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki nasion łuskanego słonecznika niesolonego sól, pieprz do smaku ok. 1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek Pestki słonecznika prażę na suchej patelni(...)słonecznikiem, solą, pieprzem umieszczam w kielichu blendera i miksuję na gładką masę, dolewając cienkim strumieniem  stopniowo oliwę - jej ilość zależy od naszych upodobań dot. konsystencji, Podaję z gorącym makaronem, najlepiej spaghetti. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
klopsiki z fasolką i makaronem... 183

szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, fasolka szparagowa 50 dag/opakowanie, przecier pomidorowy 150 ml, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, makaron 25 dag, rzeżucha - ile potrzeba mielone z indyka wymieszać dobrze z jajkiem, tartą bułką, oregano, kucharkiem, papryką i formować nieduże kotleciki smażyć na gorącym oleju na rumiano i odkładać na talerz(...)tłuszczu zeszklić cebulę, wsypać fasolkę mrożoną, przecier pomidorowy i podsmażać z 5 minut wlać wodę i dusić do miękkości fasolki, do smaku doprawić przyprawą w płynie podać z ugotowanym makaronem nitki gniazdka, posypać rzeżuchą - syty, smaczny jednogarnkowy obiad.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię