makarony - 24536 przepisów (strona:753/1636)

Zupa jarzynowa z tortellini 166

szczególnie za to, że do tej pory do zupy nie dodawałam przesmażonych wcześniej warzyw - a to dobra metoda, bo zupa zyskuje na smaku. W przepisie podany był makaron tortellini serowy, a ja kupiłam akurat ricottę ze szpinakiem i takiego użyłam - wyszło przesmacznie :) TU znajduje się przepis oryginalny, ja podaję tak jak sama przygotowałam. Składniki: Bulion: 2-3 duże marchewki(...)puszki (w oryginale było, aby je przetrzeć przez sitko, czego ja nie zrobiłam). Po chwili zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wrzucamy makaron tortellini i na małym ogniu gotujemy do miękkości - około 10-13 minut. Tuż po wyłączeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pozostawiamy na kilka minut, aby zupa naszła jej aromatem

Kolorowy Przepisownik
Pyszne, ekologiczne pesto z pieczonych buraków 137

porcji. Składniki: - 400-500g buraków - 50g orzeszków piniowych (lub migdałów) SYMBIO - 40g parmezanu z nerkowców lub zwykłego - 2-3 łyżki oliwy - 2 ząbki czosnku   - dowolna ilość makaronu Przekrojone na pół lub na ćwiartki buraki umieszczamy owinięte w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz!) w 180 stopniach na 1,5-2 godziny i pieczemy do miękkości (dobrze nakłuwać widelcem(...)się z nich aromat (czuć mocno orzechowy zapach w powietrzu), lecz uważamy by ich nie przypalić! Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji pesto. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu nie przelewamy go zimną wodą i podajemy z pesto. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu 154

wspólnego. Składniki: 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego sól 2 ½ ostrej papryki w proszku ½ kostki (100g) wędzonego tofu 1 łyżka orzechów piniowych 1 łyżka posiekanej natki(...)garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku.  W międzyczasie przygotuj

Roślinna - blog wegański
Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą 208

Proste i bardzo smaczne danie. Składniki: 1 kilogram kiszonej kapusty 0,5 kilograma makaronu łazanki 0,5 kilograma wędzonego boczku 2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sól,pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Kapustę kiszoną przekładamy do garnka,dodajemy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego,zalewamy wodą.Gotujemy pod przykryciem do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Łazanki z pieczarkami i kapustą kiszoną 275

Smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 500 gram pieczarek 250 gram makaronu łazanki 1-2 cebule 2 listki laurowe 3 ziela angielskie sól,pieprz majeranek olej Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka ,dodajemy listki laurowe,ziele angielskie,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około godzinę.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Ostudzoną odciskamy i kroimy.Pieczarki

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z makaronem i cieciorką 222

Sałatka, która nie wymaga dużego nakładu pracy. W zasadzie robi się ją błyskawicznie. Wystarczy tylko ugotować makaron, połączyć go z resztą składników i podać rodzinie. Mój syn nawet prosił o … Czytaj dalej Sałatka z makaronem i cieciorką

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem 305

Pożywna zapiekanka idealna na obiad lub kolację. Wszystkie składniki zapiekanki łączy w całość sos serowy. Zapiekanka palce lizać :) składniki: zapiekanka 400 g makaronu, u mnie castellane parmigiane 1 brokuł (500 g) 350 g piersi z kurczaka sól ziołowa olej do smażenia sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1-2 garście(...)pokroić w kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem soli i cukru, dobrze osączyć na sicie. Makaron również ugotować al'dente i osączyć na sicie. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. U mnie naczynie owalne 35x24.  Przygotować sos serowy na bazie

Monia miesza i gotuje
Pomidorowa zupa z soczewicy 138

plasterki papryczki chilli puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki wody łyżka papryki słodkiej(w proszku) 3 zioła angielskie  2 liście laurowe gałązka maggi sól, pieprz, szczypta cukru Makaron do podania Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka(...)chilli, maggi i liście. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut i blendujemy. Gotujemy na małym ogniu, doprawiając przyprawami oraz koncentratem jeszcze około 10 minut.  Zjadamy na gorąco z makaronem. Smacznego

ChilliJemy
Makaron ryżowy z gulaszem z żołądków 117

Składniki żołądki z kurczaka, 500g marchewka, 1 średnia sztuka kostka rosołowa, 1 sztuka ziele angielskie, 5-6 kulek liść laurowy, 2 sztuki makaron ryżowy, 100g mąka kukurydziana 3łyżeczki majeranek, 1 łyżeczka sól, pieprz Przygotowanie Żołądki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody. Marchewkę obieramy, dorzucamy do żołądków. Dodajemy kostkę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 1 godziny(...)części, ale nie jest to konieczne. Dodajemy majeranek zagotowujemy i zagęszczamy mąką kukurydzianą wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody. Gotujemy około 5 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą, po 5 minutach odsączamy. Wykładamy wszystko na talerz

Gotowanie moimi oczami
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 90

Składniki makaron łazanki lub inny, 1 opak (około 250-300g) kapusta kiszona, 600g grzyby suszone, 2 garście boczek surowy, 200g masło, 50g sól, pierprz Przygotowanie Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po tym czasie gotujemy do miękkości (około 1 godz.) w wodzie, w której się moczyły. Odsączamy i drobno siekamy. Wodę z gotowania grzybów pozostawiamy. Kapustę płuczemy(...)gotujemy przez godzinę do miękkości, odsączamy. Na sporej patelni wytapiamy drobno pokrojony w kosteczkę boczek, rumienimy. Dodajemy posiekane grzyby i kapustę, podsmażamy całość przez 10 minut. Makaron (u mnie wstążki) gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odsączamy i wrzucamy do pozostałych składników. Smażymy jeszcze przez kilka minut, dodając masło (dla wzmocnienia smaku). Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby gdy danie

Gotowanie moimi oczami
Kotlety z makaronu 203

Składniki: 2 kubki ugotowanego makaronu spagetti 2 jajka 15 dag kiełbasy szynkowej pół szklanki otrębów pszennych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cebula do panierowania :   2 jajka mąka bułka tarta   Sposób wykonania:   makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące

Darcia w kuchni
Spagetti Patryka 108

oliwek 4 ząbki czosnku polskiego 4 łyżeczki cukru 2 przeciery pomidorowe po 160 gram 350 gram mięsa mielonego  1/2 szklanki wody przyprawy; sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Makaron do spagetti ( u mnie Lubella ) 400 gram Sposób wykonania: Patryk podgrzał odrobinę oliwy z oliwek, dodał czosnek przepuszczony przez praskę i cukier, następnie mięso mielone a na koniec przecier pomidorowy(...)Mieszał, żeby lekko się podsmażył, ale nie przywarł, wlał wodę, dodał przyprawy w tym dość sporo ostrej papryki. Makaron ugotował al dente wg przepisu na opakowaniu, wymieszał z mięsem

Darcia w kuchni
Tagliatelle ze szpinakiem, piersią kurczaka i orzechami 156

Składniki: Makaron tagliatelle 400 g opakowanie serka mascarpone 250g czosnek 2- 3- ząbki świeży szpinak 500 g. pierś drobiowa 1/2 sztuki orzech włoski 10 sztuk sól , pieprz, gałka muszkatołowa masełko , olej Sposób wykonania: Szpinak umyłam , osuszyłam, rozdrobniłam.  Pierś pokroiłam w mniejsze paski, orzechy wyłuskałam, rozdrobniłam, podsmażyłam z dodatkiem soli na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodałam orzechy, odstawiłam(...)niewielką ilość masła, dodałam szpinak dusiłam przez kilka minut. Dodałam serem mascarpone, podsmażoną pierś z orzechami, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zagotowałam, gotowałam przez chwilę.  Makaron tagliatelle ugotowałam al dente odcedziłam dodałam do szpinaku, wymieszałam. ponownie doprawiłam do smaku

Darcia w kuchni
spaghetti z wędzonymi małżami 186

Składniki: 300 gram makaronu spaghetti 200 gram wędzonych małż w oleju 1 niezbyt duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g - puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 papryczka chili natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Czosnek obrać przepuścić przez praskę , papryczkę chili posiekać na drobno, cebulkę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej ( użyłam tego z wędzonych małż ) podsmażyć cebulkę(...)czosnkiem i papryczką chili, dodać pomidory z puszki, zagotować, dodać małże. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na chwilę żeby smaki się przegryzły. Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Podawać posypany natką pietruszki

Darcia w kuchni
Łazanki z kapustą i pieczarkami 105

duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia cebuli i duszenia pieczarek 400 g makaronu łazanki - (są to 4 porcje) Wykonanie farszu: Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dajemy majeranek i całość podsmażamy na małym ogniu na oliwie do momentu zeszklenia się cebuli. Pieczarki drobno szatkujemy, wrzucamy(...)godziny. Po ugotowaniu, kapustę studzimy , odciskamy z wody i kroimy, aby była drobniejsza. Tak przygotowane pieczarki, cebulę i kapustę łączymy, doprawiamy solą oraz dość mocno pieprzem i dokładnie mieszamy. Makaron łazanki gotujemy al dente i dorzucamy do farszu. Całość mieszamy. Łazanki na talerzu możemy ozdobić pietruszką. Smacznego :) Danie dołączam do akcji

Smak mojego domu