makarony - 24536 przepisów (strona:768/1636)

Makaron z tuńczykiem, fasolką szparagową i zielonym groszkiem 166

Pomysł na naprawdę błyskawiczny obiad. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie makaronu ;) Najpierw miałam ochotę na sałatkę z tuńczykiem, też z makaronem, ale później pomyślałam, ze skoro nie mam pomysłu na obiad to może sałatkę zamienię w ciepłe danie? Czytaj więcej

bistro mama
Tagliatelle z fasolką szparagową, pieczarkami i salami w delikatnym sosie 184

Makaron na obiad mogłabym jeść codziennie. Stąd też na blogu pojawia się tagliatelle w kolejnej odsłonie. Do zestawu: makaron + sos śmietanowy pasuje naprawdę wiele dodatków. Ograniczać nas może tylko własna wyobraźnia lub brak jakichkolwiek produktów w lodówce ;) Czytaj więcej

bistro mama
Spaghetti Bucatini z dynią i kurkami 194

października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Spaghetti pełnoziarniste z cukinią i szynką parmeńską 122

Czas przygotowania: ok 15-20 min. Koszt na 2 osoby: 12,50 zł SKŁADNIKI: Makaron Spaghetti ok 220 g Cukinia 1 (średnia) Szynka parmeńska 4 plastry Cebula 1 Czosnek 2 ząbki Pomidorki cherry Oliwa z oliwek Sos Pesto Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Następnie dodajemy porwane plastry szynki parmeńskiej i doprawiamy(...)solą i pieprzem. Dodajemy sos Pesto. Łączymy makaron z usmażoną cukinią. Przed podaniem dodajemy świeżo pokrojone pomidorki cherry

kulinarnyJa
Spaghetti z kurkami 112

startą marchewkę i posiekanego pora. Dodajemy świeże i dobrze umyte kurki. Wszystko dusimy pod przykryciem. Dodajemy jogurt lub śmietanę. Doprawiamy przyprawami : bazylią, solą i pieprzem. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania (aldente do 8 min.) Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy usmażone kurki. Posypujemy świeżo posiekana natką i pomidorkami koktajlowymi

kulinarnyJa
Spaghetti w sosie pomidorowym ze świeżą bazylią 117

ząbki czosnku parmezan oliwa z oliwek świeże liście bazylii sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron ok. 7-8 min. Do sosu pomidorowego dodajemy świeżo posiekaną bazylię i odrobinę parmezanu. Sos gotujemy, do momentu zgęstnienia. Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy świeżą bazylią i parmezanem

kulinarnyJa
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 156

boczniakami w kremowym sosie z natką pietruszki. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczek z piersi kurczaka 200 g makaronu spaghetti 6 szparagów 8 średnich boczniaków 2 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny natka pietruszki grana padano lub parmezan 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szklanki białego wina oliwa sól(...)dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Szparagi odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych boczniaków i kurczaka. Dolewamy śmietany, doprawiamy solą i pieprzem. Sos redukujemy, aż lekko zgęstnieje

kulinarnyJa
Kluski z makiem 136

składniki * 30 dag maku * 2 łyżki miodu * 2-3 łyżki cukru pudru * cukier wanilinowy * olejek migdałowy * bakalie  (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone morele ) * makaron szerokie wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy.  Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto(...)garnek z wrzątkiem, a w nim garnek z masą makową (w tym wypadku masa na pewno się nie przypali).Do gorącej masy dodać pokrojone bakalie i wymieszać, nadal podgrzewać. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z masą makową i podawać

Mix smaku
Sałatka ze świeżym ogórkiem 11691

składniki * 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu * 30 dag wędliny drobiowej, najlepszy filet z indyka * 2 ogórki wężowe * 1 pęczek koperku * 5 łyżek majonezu * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany * 1-2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób wykonania Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Ogórki i koperek umyć. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, koperek drobno posiekać

Mix smaku
Zupa grzybowa z łazankami 179

bulionu warzywnego 60 g suszonych grzybów ( u mnie głównie kapelusze podgrzybków i prawdziwków) sól do smaku 3-4 łyżki śmietany 18 % 3 łyżki mąki pszennej łazanki Czaniecki (lub inny makaron) Grzyby namoczyć wcześniej w letniej wodzie, ok 1-2 godzinki. Nastepnie grzyby osączyć z wody, zalać bulionem i ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Potem grzybki wyłowić lub po prostu(...)dodać do garnka. Dodać też pokrojone grzyby i wszystko zagotować. Do smaku doprawić solą. Gdyby zupa miała zbyt mocny aromat grzybowy dolać bulionu warzywnego. Podawać z łazankami lub innym makaronem

Monia miesza i gotuje
Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami,oliwkami,serem i kurczakiem 405

Składniki: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku Makaron penne gotujemy na al dente. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka

Bon Appetit Małgorzaty
Dietetyczne spaghetti z włoszczyzną 201

jest bez mięsa, mąki i bez śmietany :)  Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 1 mały seler 2 puszki pomidorów suszone oregano sól, pieprz Ponadto: makaron (u mnie tagliatelle)  Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony czosnek. Następnie dodajemy(...)marchewkę i seler oraz puszki z pomidorami. Wszystko ze sobą dusimy około 20 minut, aż warzywa będą dobre. doprawiamy ziołami, sola i pieprzem. Podajemy z makaronem. Dietetyczne spaghetti z włoszczyzną

Bon Appetit Małgorzaty
Kurki i pieczarki z mascarpone ze świeżymi ziołami 166

biała część 1 małe opakowanie mascarpone 5 łyżek kwaśnej śmietany u mnie 18 % gałązka rozmarynu kilka łodyżek tymianku kilka listków bazylii plaster masła do smażenia dodatkowo makaron ( u mnie tagliatelle) sól,  czarny pieprz Na maśle szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz białą część pora pokrojoną w paseczki. Na patelnie dorzucamy pieczarki pokrojone w plastry oraz umyte(...)Smażymy wszystko około 4 - 5 minut. Dodajemy mascarpone oraz śmietanę.  Dusimy wszystko 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami. Podajemy z makaronem.  Kurki duszone w mascarpone

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z chili i kurkami 149

danie z kurkami, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:) Składniki; koszyczek kurek 200 ml śmietanki kremówki 1 papryczka chili sól, pieprz zioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghetti łyżka masła Na maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami(...)wszystko dusimy około 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym al dente.  Spaghetti z kurkami i chili

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 161

miejsce w konkursie "makaronowe love" w Polska Gotuje :)  Składniki na 2 porcje: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ok.20 suszonych grzybków 100 ml śmietanki kremówki 1 duża cebula opakowanie makaronu pappardelle suszony tymianek do sosu 1 główka czosnku 4 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia(...)oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.  marynowanie polędwiczki Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowy

Bon Appetit Małgorzaty