Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku w plastikową butelkę. :) Kolejna pozycja - makarony bo czego innego się spodziewać. Najbardziej słynna chyba carbonara ale bez śmietanki tak jak u nas, czy spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy
Brzuszki Łakomczuszkirosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 łyżki cukru trzcinowego pół limonki 0,5 opakowania cienkiego makaronu ryżowego sól, pieprz Kroimy czosnek i cebulę i drobną kosteczkę. Zdejmujemy z trawy cytrynowej zewnętrzną skórę (1 warstwę), obraną trawę kroimy na 4 równe odcinki. Trawę rozbijamy tępą częścią noża(...)składniki. Dodaję sos rybny, sojowy, cukier, przyprawiam solą i pieprzem. Wyciskam sok z limonki, następnie skórkę z resztą miąższu wrzucam do garnka. Gotuję kolejne 10 minut. Wyłączam gaz, wrzucam makaron i pozostawiam pod przykryciem ok 3 min. Całość można posypać kolendrą. Palce lizać
Brzuszki ŁakomczuszkiKolejna odsłona bobu- tym razem zapiekany z makaronem. Nie mogłam się powstrzymać od stworzenia takiego przepisu, jeszcze jeden całkiem ciekawy świta mi w głowie... ale to już niebawem! Składniki 500 gram bobu, ugotowanego, obranego ze skórki 50 gram zielonej fasolki szparagowej- ugotowanej, pokrojonej w centymetrowe kawałki pół małej papryki zielonej pół papryki czerwonej trzy łyżki masła (jedna(...)będzie bardzo drobna kostka, łatwiej będzie się nadziewało). Smażymy warzywa przez kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy wodę lub bulion oraz śmietankę. Dusimy całość jeszcze przez kilka minut. Makaron cannelloni nadziewamy gotowym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym (na dno naczynia wlewamy 2-3 łyżki beszamelu. Gdy wszystkie rurki będą napełnione, polewamy je pozostałym beszamelem, posypujemy startym serem i pieczemy
Mango PapajaLubię makaron, ale staram się wybierać tylko ten najwyższej jakości. Chociaż teraz nie jest on wskazany w mojej diecie, często przygotowuje dania na jego bazie dla reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro(...)przyprawach piersi z kurczaka 1 mała papryka - u mnie czerwona 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz kolorowy w młynku sól ziołowa Przygotowanie: Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku. Wszystkie składniki wymieszać. Ząbki czosnku obrać i zmiksować
Ze smakiem i z pasjąkukurydzę i mieszamy. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy 2 płaty lasagne (używam takich, które nie wymagają wstępnej obróbki). Wykładamy połowę farszu, posypujemy 1/3 sera. Następnie układamy 2 kolejne płaty makaronu i znów farsz i znów 1/3 oscypka. Przykrywamy płatami makaronu, polewamy beszamelem i posypujemy serem i papryką. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 30 min. Smacznego!!! Już w ten piątek
Miksturowniktygodniu będzie makaronowo... Obiecałam to pewnej osobie, która potrzebuje przepisów. Kasiu - zaczynamy :) Cannelloni z mięsem mielonym 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia opakowanie makaronu Cannelloni sól, pieprz, przyprawy do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej 300 ml sosu pomidorowy sól, pieprz do smaku 15-20 dag żółtego sera Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać(...)minut. Doprawić do smaku czosnkiem solą i przyprawami. Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej. Rurki cannelloni nadziewać mięsem - dość ciasno. Układać w naczyniu jedną przy drugiej. Sos pomidorowy doprawić - zalać makaron. Posypać tartym serem żółtym. Piec około 40 minut w 170 stopniach
kolorowotorcikowominutę, uważaj żeby czosnek się nie spalił. Zalej całość sokiem z cytryny - duś 2 minuty Do sosu dodaj serek mascarpone, dopraw do smaku sola, pieprzem i tymiankiem. Makaron ugotuj al'dente. Wymieszaj z sosem cytrynowym. Łososia pokrój w paseczki. Na porcji makaronu układaj paski łososia, posyp rukolą. Smacznego
kolorowotorcikowoLubella 1 opakowanie świeżego szpinaku 5-6 średnich pieczarek 1/2 cebuli 2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2% 100 g sera cheddar sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia, do cebuli dodać bardzo drobno posiekany(...)wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec. Na środku położyć porcję makaronu. Smacznego
kolorowotorcikowobidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól, pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki, smażyć przez 4-5 minut. Dodać śmietanę i przyprawić(...)smaku. Wszystko wymieszać, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z makaronem i natką pietruszki. insertCookd("502e07162bf4355efc72f23179ec997f
Pasja Smakusosom. Składniki: "Pomysł na...Spaghetti Napoli" (Winiary) 300 ml wody 1/2 zielonej papryki 2 łyżki oliwy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opakowanie makaronu spaghetti sól, pieprz 10 dag żółtego sera Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie przez ok. 10 minut. Wlać wodę, dodać zawartość torebki i dokładnie wymieszać. Gotować przez(...)minuty. Dodać odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów. "Pomysł na..." jest dobrą
Pasja Smakujego sukces. Wyszło ciekawe, z pewnością sycące, chociaż nie każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli. źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej(...)kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki
Pasja Smakuklasyczna pomidorówka z koncentratu, czy passaty, a zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów. Inne przepisy na zupę pomidorową: Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (krem) Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa z mozzarellą Pomidory są najsmaczniejsze jesienią, ale teraz wiosną również pojawiają się smaczne włoskie, czerwone, pachnące pomidory, więc ja korzystam ze świeżych pomidorów, a nie ich przetworzonych odpowiedników(...)kwaśnego smaku, oraz dodajemy pozostałe pokrojone pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów z makaronem kolanka i posypujemy zupę natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędziesiejszy obiad smakowal przyzwoicie i dlatego z czystym sumieniem polecam go wszystkim tym, ktorzy tak jak ja nie maja czasu na stanie przy garach ;) Spagetti z tunczykiem Makaron spagetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Sos do makaronu Na patelni, na oliwie z oliwek, podsmazamy dwa posiekane zabki czosnku. Nie rumienimy, czosnek ma sie zeszklic. Nastepnie dodajemy do tego tunczyka
Przysmaki KarolkiPozostajac w temacie "Orzechowego tygodnia" postanowilam dzis uraczyc swoja rodzine makaronem z orzechami. Przyznam, ze to byla prawdziwa improwizajca, chociaz sam pomysl sosu wypatrzylam w ksiazce "Kuchnia wloska". Jednak ten sos wydal mi sie jakis niedokonczony, czegos mi w nim brakowalo wiec troszke zaszalalam dodajac do niego szynke parmenska i smietane. To bylo wlasnie to! Sos okazal sie idealny, kremowy(...)posiekany czosnek i orzechy, tez posiekane. Dodajemy pokrojona w kawaleczki szynke i smazymy razem okolo 1 minute. Dolewamy smietanke, dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu tagliatelle. Na talerzu posypujemy startym parmezanem. Smacznego
Przysmaki KarolkiSezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewaj ą się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnik