uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się na danie wege, kilka dni gotowania z głowy:) SKŁADNIKI(...)dodaję koncentrat i ciecierzycę. Gotuję jeszcze kilka minut do połączenia smaków. Podaję z mixem świeżej natki+kolendy, posypuję tartym serem. Jako dodatek wybieram ryż, kaszę gryczaną lub dowolny krótki makaron. Smacznego
Zasmakuj Kuchniprodukty sojowe, oleje roślinne, oliwki, słonecznik, nawet lekki majonez), a także zdecydowaną większość warzyw. Produktami absolutnie zakazanymi są m.in.: pieczywo (poza pieczywem chrupkim w niewielkiej ilości, o czym niżej), makarony, ryż, kasza, chipsy, chrupki, krakersy, paluszki, musli, owoce i soki, oczywiście czekolada i napoje słodzone, a także takie warzywa, jak ziemniaki, buraki, marchew, dynia czy rośliny strączkowe. Jednym z głównych(...)godzin. Tak, dobrze widzicie – będziemy się opychać batonikami przed snem. Jak to: batonikami!? Otóż do grona produktów dozwolonych dochodzą nam wytęsknione produkty: „normalny” chleb (najlepiej żytni), ziemniaki, ryż, kasza, makarony, buraki, marchew, krakersy wielozbożowe (jak popularne Sunbites), batoniki proteinowe, mleko, musli, chlebki pita, płatki owsiane lub jęczmienne, popcorn (prażony bez tłuszczu), kukurydza, groszek, fasola, soczewica, a także owoce. Oczywiście
Proste-przepisy.plbędą zdrowe i zbalansowane, to jeszcze – dzięki przepisom Jamie’ego Olivera – bardzo łatwe w przygotowaniu. To zdrowe dania, ale jednocześnie takie, które aż pragnie się zjeść! A wśród nich – makarony, ciasta, zupy i sałatki, a także mnóstwo pomysłów na śniadania, które sprawią, że pożegnasz się bez żalu ze swoimi słodkimi płatkami śniadaniowymi. Gotuj zdrowo dla całej rodziny, dla przyjaciół(...)zaadaptowałem w zgodzie ze swoją filozofią zdrowego jedzenia. Znajdziesz tu przepisy na smaczne śniadania oraz wspaniałe obiady i kolacje – błyskawiczne dania, zdrową klasykę, sałatki, curry i potrawki, zapiekanki, makarony i risotta oraz zupy. Książka zawiera też bonusowy rozdział o moich kuchennych trikach, a na końcu poradnik „Zdrowie i zadowolenie” pełen przydatnych rad i wskazówek. Smacznego! Jamie Oliver
Proste-przepisy.pljednej średniej marchewce pomarańczowej, żółtej i bordowej (po ok. 150g) 1 łyżka oleju sezamowego 2 płaskie łyżeczki ziaren sezamu Do przygotowania tej surówki użyłam spiralizera (urządzenia do robienia makaronu z warzyw), robiąc z marchewek cienkie nitki. Wymieszałam pokrojone marchewki z olejem sezamowym i posypałam ziarenkami sezamu. Nic specjalnego, bo to tylko marchewka, ale sprawiłam sobie taką przyjemność, że postanowiłam się(...)marchew w 3 kolorach. A, byłabym zapomniała, czerwona marchew brudzi podobnie jak burak, więc trzeba szybko mieszać żeby całość nie przybrała czerwonego koloru (a jeśli chcemy zrobić 3-kolorowy makaron na ciepło, to każdy kolor trzeba gotować oddzielnie). 1 porcja (ok. 230g) to ok. 150 kcal , węglowodany: 12g, białko: 3g, tłuszcz: 10g Informacje dla diabetyków: w porcji surówki znajduje się
Dietologponiedziałek zazwyczaj serwuję niedzielne resztki. Tygodniówka No to zaczynamy… Wczoraj przyrządziłam mielone , dzisiaj je dokończyliśmy z dodatkiem surówki i ziemniaczanego puree. Na wtorek zaplanowałam makaron z kremowym sosem . Do sosu można wykorzystać resztki szynki lub jakiegoś mięsa lub po prostu zjeść makaron z sosem. Sos jest bardzo pożywny. W środku tygodnia planuję zupę. Na czasie jest obecnie zupa grzybowa
codojedzeniaMuhammarę. Jest to pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich wywodząca się z Syrii. Sprawdzi się oczywiście jako pasta do kanapek, dodatek do tortilli czy nawet jako “sos” do makaronu. W oryginalnym przepisie jest melasa z granatów. Zachęcam Was do wypróbowania tego produktu, bo dodaje charakterystycznego delikatnie kwaśnego smaku. Naprawdę warto jej użyć. Ale pamiętajcie, żeby przed zakupem sprawdzić skład(...)wszystkie składniki oprócz melasy i wody. Zblenduj całość na gładką pastę. Do pasty dolewaj powoli wody regulując w ten sposób jej konsystencję. Bardziej gęsta pasta na kanapki, rzadsza do makaronu. Na koniec dodaj melasę i dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left
wiecejwarzyw.plnależący do ekspresowych. Świetny pomysł na obiad po powrocie z pracy. Robi się naprawdę szybko! Składniki: * podwójna pierś z kurczaka ok. 40 dkg * 25 dkg szpinaku * 50 dkg ulubionego makaronu * 300 ml śmietany 30% * 2-3 ząbki czosnku * ok. 5 dkg masła * sól, pieprz * do posypania parmezan albo inny ulubiony ser * opcjonalnie kawałek sera czosnkowego typu brie Szpinak zblanszowałam(...)chwilę jeszcze podgrzewałam żeby sos się zredukował. Dorzuciłam do gorącego pokrojony w kawałeczki ser typu brie (ok. 1-2 łyżek pokrojonego). Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ugotowałam makaron i wyłożyłam go na patelnię z kurczakiem i szpinakiem. Nakładałam do talerzy, przed podaniem posypywałam serem. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSzybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Polędwiczka wieprzowa z warzywami i ananasem w bardzo smacznym słodko-kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 250g ananasa z puszki 2 łyżki oleju sól i pieprz 2 łyżki sezamu Warzywa (można użyć gotowej mieszanki warzyw(...)składniki w miseczce *** *** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** Przed podaniem posypujemy sezamem. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemdominują potrawy z grzybów. Grzyby dodaję do wszystkiego. Robię z nich sosy, przyrządzam farsze, gotuję zupy i gulasze. Grzyby pachną lasem i są niesamowicie pysznym dodatkiem do jesiennych potraw. Makaron z grzybami Wciąż zbieram grzyby i natychmiast coś tam z nimi gotuję. Moje ulubione przepisy na jesienne potrawy z grzybami to bez wątpienia makaron z grzybami i gulasze. Nieważne jakie
codojedzeniaweekend się kłania jak nic. Dziś u nas kawałki kurczaka z pieczarkami brązowymi, papryką, kukurydzą i cebulą w sosie jogurtowym. Lekkie i smaczne danie, które podaję z rozmaitymi makaronami krótkimi, kaszami lub brązowym ryżem. SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g) 2 cebule 3 ząbki czosnku puszka kukurydzy 400 g 500 g pieczarek, u mnie brązowe 1 czerwona(...)smażę do gotowości mięsa (przykrywam pokrywką lub nie, od czasu do czasu mieszam, by równomiernie przesmażyć mięso). Wlewam jogurt grecki, wrzucam kukurydzę, mieszam, jeszcze chwilę smażę. Danie podaję z makaronem, dekoruję natką. Taki obiad na talerzu można posypać także tartym serem. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniSkładniki: 500g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki), 3 niewielkie cebule, 2 łyżki masła, 1 duża marchewka, 1 litr wywaru, 200ml jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, dwie garści makaronu jajeczna krajaneczka Lubella , 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren kulek jałowca, łyżeczka curry, sól, pieprz. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki. Na patelni stopić masło(...)liść laurowy, ziele, jałowiec. Zagotować. Do gorącego wrzucić startą marchewkę oraz podsmażone grzyby z cebulką. Gotować ok 20 minut pod przykryciem na małej mocy. Po tym czasie wrzucić surowy makaron i gotować ok 10 minut, aż zmięknie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Do śmietany dodać gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do zupy, zagotować. Doprawić posiekaną natką pietruszki
Słodki Zakąteksuszone grzyby mun, pojedyncza pierś z kurczaka, świeża papryczka chilli, łyżeczka mąki pszennej, łyżeczka mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki kurkumy, jasny sos sojowy, sól, pieprz, olej, 100 gramów chińskiego makaronu chow mein . Zrób tak: czosnek i imbir najpierw posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na pastę – na przykład desce za pomocą widelca. W średnim ganku rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć(...)chilli (ilość według preferencji) gotuj około 3 minut. Oba rodzaje mąki rozrób w połowie szklanki ciepłej wody, dodaj do zupy, zagotuj cały czas mieszając. Na koniec do zuy włóż makaron, wyłącz ogień, odczekaj kilka minut i od razu podawaj. Artykuł Domowa zupka chińska bez chemii. Przepis, który pokochają nie tylko zabiegani pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaProponuję dziś kolejny prosty przepis na ciasto na niedzielę - to jest jabłecznik , wg przepisu mojej mamy , czyli z PRL'u - pyszności sprzed lat. Na moim blogu
Kawa z mlekiempietruszki 30 g masła 1500 g bulionu, może być drobiowy, wołowy lub warzywny 2 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu tymianek 40 g makaronu łazanki 20 g śmietany 18% natka pietruszki do posypania Zupa grzybowa z łazankami. Thermomix przepisy. Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i cebulę obieramy. Kroimy na duże kawałki. Grzyby oczyszczamy i również kroimy(...)podduszamy czas 5 min/Varoma/obr.1. Dokładamy grzyby. Zalewamy bulionem. Dodajemy ziele, liść, sól, pieprz oraz tymianek. Gotujemy czas 20 min/temp.100/obr. 1. 10 minut przed końcem czasu dosypujemy 50 g makaronu typ łazanki. Na pokrywę urządzenia Thermomix kładziemy kubek i odmierzmy 20 g śmietany. Dolewamy trochę goracej zupy i mieszamy. Rozmieszana śmietanę dolewamy do zupy i mieszamy czas 1 min/obr.1 . Gotowa zupę
Themo przepisyosób: 1 kg żołądków drobiowych 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka słodkiej papryki duża cebula, sól i pieprz do smaku olej do smażenia opcjonalnie: makaron, kasza, ziemniaki Jak przygotować gulasz z żołądków drobiowych? Cebulę kroimy w piórka. Umyte i oczyszczone żołądki kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy i dodajemy(...)mieszamy aż mąka straci swoją surowość, wlewamy ok. 300 ml wrzącej wody i dusimy do miękkości żołądków, ok. 45 minut aż sos zgęstnieje. Podajemy gulasz z żołądków np. z makaronem. Smacznego! The post Gulasz z żołądków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię