paski ( lub ok.2-3 marchewki,pietruszka,kawałek pora) - 2 łodygi selera naciowego - ok. 2-3 łyżki pikantnego ketchupu - sól,pieprz,chili do smaku - natka pietruszki - kilka łyżek kremówki - ok.200g makaronu ( mogą być 2,3 rodzaje) - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego W garnku rozgrzać oliwę lub olej kokosowy bezwonny ( daję trochę oleju i trochę oliwy). Na rozgrzany tłuszcz(...)kostkę: marchew,pietruszkę i por. Ja często ratuję się mrożonymi warzywami w paski ( daję ich ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki, ale jest
Smaczne Zdrowesiebie i jedyną rzecz którą wiedziałam to to, że ma być sos pieczarkowy. W ciągu dnia pulpety wygrały z kurczakiem i tak powstał po wielkich "przemyśleniach " dzisiejszy obiad. Makaron z sosem rozpływa się w ustach , a pulpety stały się tak naprawdę tylko dodatkiem . Polecam. Zaczynamy : Składniki na sos: 200 gr drobnych pieczarek pół cebuli pęczek szparagów łyżka masła(...)pieczarek- około 5 min. Dodajemy mąkę, mieszamy by nie zrobiły się kluski. Dodajemy bulion i śmietanę i pokrojone szparagi - mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Sos gotowy. Gotujemy makaron - około 300 gr , najlepiej tagliatelle. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy i dodajemy sos- mieszamy. Do makaronu szykujemy pulpety- przepis znajdziecie tutaj :) Smacznego
Smaki EdytyProsta i smaczna sałatka...z makaronem ..składniki bardzo proste...tylko ogórek, pomidor i cebulka...polecam.. 1 opak.makaronu kokardki Czaniecki 1 ogórek zielony 1-2 pomidory 1 cebula majonez jogurt naturalny sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie,odcedzić.Ogórki ,pomidory i cebulę obrać i pokroić w kostkę.Jogurt wymieszać z majonezem.Wymieszać z makaronem i warzywami.Doprawi
Moje domowe kucharzeniewykonania tej sałatki użyłam makaronu świderki Mamma Mia , a reszta składników dowolna...u mnie ser , kiełbasa, papryka, ogórek..a wszystko delikatnie doprawione przyprawą do sałatek Prymat . 1/2 opakowania makaronu świderki Mamma Mia 20 dkg kiełbasy papryka [ różne kolory] ogórek zielony kawałek sera feta lub innego sałatkowego słonego przyprawa do sałatek Prymat sól oliwa Makaron ugotować
Moje domowe kucharzenieDanie jednogarnkowe...proste do zrobienia..dodatki dowolne...wedle gustu ..i tego co mamy w lodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone(...)posolić, aby puściły sok. Całość dusić, aż płyn odparuje.Następnie dodać pomidory z puszki , pokrojone ogórki i paprykę, odrobinę wody i przyprawy.Dusić chwilkę razem, a następnie dodać makaron i dusić, aż makaron nie będzie al dente.W razie potrzeby podlać wodą
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 200 g makaronu penne 1 puszka kukurydzy 200 g szynki drobiowej 1 papryka czerwona 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki bazylii Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut). Następnie odcedzamy makaron i pozostawiamy do ostygnięcia. Do dużej miski dodajemy odsączoną kukurydzę, szynkę i paprykę pokrojoną w kostkę(...)Następnie dodajemy makaron, bazylię, majonez oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i gotowe! insertCookd("7f397ed5bdb6de02e859c947998d5daf
Emcia PichciDzisiaj propozycja zupełnie niedietetyczna ;-). Sałatkę robiłam dla mojego K., który uwielbia wszystkie sałatki z dodatkiem majonezu i makaronu, czyli te których ja unikam jak ognia ;-). Sałatkę przygotowałam z włoskiego makaronu w kształcie muszli, które wyglądem nawiązują do smaku sałatki, składnikiem nadającym wyrazisty aromat i smak, są ośmiorniczki. Dodałam również niezastąpiony do sałatek -zielony groszek i ekologiczne jajka. Sałatka(...)wyszła extra! Szczerze polecam! SKŁADNIKI: - 5 JAJA UGOTOWANYCH NA TWARDO - PUSZKA OŚMIORNIC - PUSZKA ZIELONEGO GROSZKU - MAKARON WŁOSKI Z MĄKI DURUM - 2 ŁYŻKI MAJONEZU + 2 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO - SÓL MORSKA - PIEPRZ KOLOROWY Makaron ugotuj al dente, ugotowane jaja pokrój w kostkę. Składniki wymieszaj ze sobą. Odstaw do lodówki na minimum godzinę. Smacznego
SMYKWKUCHNI800g truskawek 500g makaronu 250ml kefiru cukier puder (wedle gustu ) Truskawki szypulkujemy i myjemy Wrzucamy do blendera i miksujemy Dodajemy cukier i kefir i znow razem mieszamy w blenderze Gotowy sos odkladamy Teraz gotujemy makaron, wedle przepisu na opakowaniu Ugotowany makaron nakladamy na talerze i polewamy sosem truskawkowym, jesli jest malo slodkie(...)dosladzamy Smacznego! Ps Mozna robic taki sos z innych owocow tj. maliny. Ciekawym pomyslem jest zrobic makaron z serem ( http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/07/makaron-z-serem.html ) i polac sosem owocowym
Klaudynkowa kuchniaSkładniki: - kapusta pekińska - grzyby Mun - makaron ryżowy nitki - sos sojowy - ząbek czosnku - 1/2 cebuli - przyprawa chińska - sos do sajgonek - papier ryżowy Wykonanie: Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie(...)jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami. Papier ryżowy moczymy wodą, nakładamy na środek farsz rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam
SMYKWKUCHNIchińszczyzna na obiad , a dokładnie kurczak z makaronem w sosie słodko-kwaśnym. Kuchnia azjatycka to ekslozja smaków, jak raz spróbujesz, nie sposób nie chcieć do niej wracać. Jedna z najbardziej lekkich I zdrowych kuchni. Uwielbiam I polecam. Co najważniejsze obiad jest gotowy w 30 min :) Zaczynamy Składniki: 2 łyżki oleju orzechowego lub kukurydzianego 1 cebula- pokrojona w piórka(...)piersi z kurczaka 2 marchewki- pokrojone w pół talarki 2 papryki- pokrojone w większą kostkę 300 gr grzybów chińskich marynowanych* 100 gr pędów bambusa 60 gr nerkowców 200 gr makaronu chińskiego-noodle Sos słodko-kwaśny: 250 ml wody 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 8 łyżek octu ryżowego lub winnego
Smaki EdytyDzisiejszy przepis nadal w kategorii szybkie i smaczne obiady. Okazuje się, że szparagi i pełnoziarnisty makaron to całkiem zgrany duet a dodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :) Składniki na 2 porcje: 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki") pęczek zielonych szparagów dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera oliwa(...)oliwek kolorowy pieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania szparagów Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut). Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków. Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części. Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami
Ze smakiem i z pasjąKiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre dania) 1 marchewka 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 3-4 łyżki(...)sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2-3 cm imbiru 2 ząbki czosnku 2 grzyby mun kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) olej do smażenia Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski, dodać 1 łyżkę oleju, 2 ząbki czosnku, starty na tarce, obrany imbir, 2 łyżki sosu
Obiad za dychęnadzieję, że chętnie będziecie do niego zaglądać by szukać inspiracji. Postanowiłam tradycyjne dania troszkę odchudzić dla liczących kalorie oraz dodać nowe propozycje dla wszystkich na dietach. Dzisiaj proponuję makaron z warzywami plus dodatek serka wiejskiego, który pod wpływem ciepła super się rozpuszcza. Do tego sezam i ulubione przyprawy. Czy ktoś mi powie, że dietetyczne dania nie mogą być(...)pyszne? Składniki : * makaron durum bądź razowy * łyżka oleju kokosowego * garść mrożonych warzyw - marchewka, fasolka szparagowa, kalafior * pół opakowania serka wiejskiego * przyprawy * sezam Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać warzywa i lekko poddusić by nie powstała z nich papka a były jędrne i w całości. Przyprawić. Dodać sezam i serek wiejski. Lekko
Magiczne Życie Martymuszę odreagować w kuchni. Wciągam więc sandałki. Odwiedzam osiedlowego rzeźnika. Kupuję porcję wątróbki. Idę do kuchni, idę się odprężyć, idę upichcić... WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULĄ I PIWEM NA MAKARONIE. (autorski;) 500g wątróbki dobiowej 2 duże cebule 1/2 szklanki piwa łyżka masła majeranek, pieprz, sól liść laurowy opakowanie makaronu (u mnie spaghetti) Wątróbkę dobrze oczyściłam, obrałam z błonek. Cebulę obrałam(...)dostatecznie usmażona, zmniejszam płomień, wlewam ostrożnie piwo. Dodaję sól, pieprz, liść laurowy i duszę pod przykryciem, aby płyn nie wyparował, około 10-15 minut. W międzyczasie gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oliwy, jak na opakowaniu podano, przecedzam go. Odkrywam pokrywkę, mieszam wątróbkę. Ewentualnie doprawiam. Podaję od razu, z makaronem. Smacznego
W kuchni Karmel-itkikoniec listopada, a nie październik. Zimno. Temperatura nie przekracza magicznej, piątej kreski na miarce. Nogą ani się śni zanieść mnie do sklepu. Muszę więc pomyśleć. CZOSNKOWY KREM DYNIOWY Z MAKARONEM. / autorski:/ 1kg pokrojonej w kostkę, obranej dyni 2 cebule 4-5 ząbków czosnku bulion warzywny (tyle, aby do 3/4 zakrył dynię) 1/2 szklanki śmietanki 12% (nie ukwaszonej) gałka muszkatołowa, lubczyk(...)pieprz makaron (najlepiej jakiś drobny) Ugotowałam paczkę drobnego makaronu (u mnie małe kolanka). Cebulę posiekałam, czosnek zmiażdżyłam i podsmażyłam wszystko na maśle. Kiedy już warzywa się zeszkliły, wrzuciłam dynię, wlałam bulion i gotowałam do miękkości. Dodałam też lubczyk. Następnie całość zmiksowałam dokładnie, dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam. Podałam z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam zimowo-jesiennie Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki