Składniki na 3-4 porcje: 250 g mrożonych krewetek koktajlowych Makaron gniazdka (6-8 sztuk) 3 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki sezamu Sól, pieprz, oregano, bazylia Olej do smażenia Przepis: Krewetki wrzucamy do wrzątku na ok. 3 minuty. Odcedzamy. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (w osolonej wodzie). Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)skórki, następnie pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli i dusić przez ok. 10 minut. Krewetki dodajemy do cebuli i pomidorów, doprawiamy i smażymy przez ok. 5 minut. Makaron po odcedzeniu dodajemy na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Po nałożeniu makaronu na talerze posypujemy go ziarnami sezamu. insertCookd("9843b2af08039a5dd94d4dfb3404329d
Emcia PichciSkładniki: 250 g makaronu 4-jajeczny gwiazdki firmy Międzybrodzki 150 g kukurydzy konserwowej 110 g szynki drobiowej mielonej (w pudełeczku) 1 szt. papryki konserwowej 2 szt. ogórków konserwowych 10 szt czarnych oliwek 5 szt kaparów konserwowych 4 łyżki majonezu Przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie(...)ugotowaniu odcedzamy go i przekładamy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy makaron jest już wystudzony dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę konserwową , oliwki, kapary i ogórki. Całość dokładnie mieszamy z majonezem doprawiając sałatkę do smaku. Makaron gwiazdki firmy Międzybrodzki jest prześliczny! Idealnie nadaje się do sałatek - jest drobny, nie klei się i dodatkowo jest wyjątkowo efektowny
Emcia PichciSkładniki: 250 g makaronu pierożek firmy Międyzbrodzki 1 puszka pomidorów krojonych 200 g mięsa mielonego wieprzowego 2 szt. cebuli białej 2 ząbki czosnku 200 g sera żółtego Olej do smażenia Przyprawy do smaku: oregano, bazylia, cząber, sól i pieprz Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Następnie go odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy(...)przez ok. 15 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pomidory i przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie smarujemy naczynie żaroodporne olejem i przesypujemy do niego makaron, a następnie sos. Wszystko ze sobą mieszamy, a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Naczynie zakrywamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 150C na 15 minut. Gotowe! Makaron Międzybrodzki w kształcie
Emcia PichciSkładniki: 200 g makaronu gniazdka firmy Międzybrodzki 200 g brokułów mrożonych 1 cebula 100 g szynki 50 g masła Sos: 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. W tym samym czasie do gotującej się wody wrzucamy brokuły i gotujemy(...)mąkę. Następnie mieszankę mąki ze śmietanką dodajemy do sosu na patelni. Całość cały czas mieszamy, doprawiamy do smaku i trzymamy na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Po odcedzeniu makaronu i brokułów dodajemy je na patelnię, po czym całość dokładnie mieszamy. Makaron świetnie nadaje się do śmietanowego sosu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje ;) insertCookd("dbf8f4a867983bfb165ddb2ccfb4fe75
Emcia PichciDziś zapraszam na penne z boczkiem i brokułami w sosie z sera pleśniowego. Bardzo pyszne danie na szybki obiad. Jak dla mnie makaron idealny. Połączenie sera pleśniowego, brokułów i boczku to zdecydowani moje smaki J POLECAM!! Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego Składniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne(...)posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron al dente. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Przygotować sos. Śmietanę podgrzać na małym ogniu. Dodać ser pleśniowy. Najlepiej dodawać go partiami aby móc kontrolować smak sosu. Kiedy ser się rozpuści dodajemy
Mania Gotowaniasięgnęgałam po nie, twierdząc z góry, że pewnie nie będą mi smakować :) Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek(...)Grzyby przekładam za pomocą łyżki cedzakowej na sito i opłukuję zimną wodą z soli. Następnie bardzo delikatnie osuszam papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane grzyby kroimy na nieco mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajmy kurki oraz suszone
Mania GotowaniaKolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu(...)Upieczone warzywa, suszone pomidory, oliwę, pietruszkę, oraz orzechy dokładnie miksujemy. Doprawiamy octem, skórką z cytryny, chili, solą i pieprzem. Dymkę siekamy. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Makaron gotujemy al. dente. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zarumieni. Kiedy będzie gotowy dodajemy sos i cebulkę. Mieszamy dokładnie. Podajemy z makaronem i posypujemy parmezanem
Mania Gotowaniamakaronu można wyczarować rewelacyjne danie już wiecie. Dzisiaj propozycja z wykorzystaniem włoskiego makaronu Rigatoni. Pyszne połączenie smaków, które Wam polecam! Składniki : * szklanka ugotowanego makaronu Rigatoni * duża garść zielonej fasolki szparagowej * 5-6 suszonych pomidorów * 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów * pierś z kurczaka * dowolne przyprawy i świeże zioła Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie podsmażyć kurczaka pokrojonego(...)paseczki, dodać fasolkę. Wszystko przyprawić, dodać pokrojone suszone pomidory. Połączyć z makaronem ugotowanym al dente. Całość posypać np rzeżuchą
Magiczne Życie MartyDobrze wiecie, że ja makaron mogłabym jeść na okrągło i pod każdą postacią. Niestety musiałam troszkę odpuścić i teraz makaron już tylko raz w tygodniu króluje na moim stole. W tym wydaniu będzie podany z sosem na bazie warzyw i rewelacyjnego soku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół(...)czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek czosnku * pół pomidora * sól, pieprz do smaku * ulubione zioła * pół butelki soku pomidorowego bio * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Wymieszać z posiekanym pomidorem oraz pokrojoną w kosteczkę papryką. Całość lekko poddusić w soku pomidorowym, aż do odparowania nadmiaru wody
Magiczne Życie Martysię przygotować do jedzenia raczej coś szybkiego, co nie znaczy mniej smacznego :) Wczoraj powstało więc szybkie danie makaronowe z warzywami i szynką. Jest ono świetnym przykładem na to, że makaron wcale nie musi być podawany z ciężkim sosem żeby był smaczny. Do takiego dania możecie dodać właściwie wszystko to, co lubicie i akurat macie w lodówce. Najlepiej posypcie je świeżymi(...)danie aż się o to prosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje : 250-300g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 grube plastry szynki 2 cieniutkie kabanosy 1 łyżka suszonych płatków pomidorów 1 łyżka suszonych płatków czosnku
Ze smakiem i z pasjąMakaron z dodatkiem suszonych pomidorów, mozzarelli i bazylii. Można powiedzieć, że to taka wersja caprese z makaronem:) Lekkie i smaczne danie, można jeść na ciepło jak i na zimno. składniki: 250 g makaronu Czaniecki rurki 1 opakowanie mozzarelli małe kulki 200 g pomidorków cherry 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju kilka listków bazylii 1 łyżka przyprawy Kamis -suszone pomidory(...)czosnkiem i bazylią Makaron ugotować al'dente, osączyć i przestudzić. Małe mozzarelle przekroić na pół. Pomidorki cherry przekroić na połówki lub jeśli większe na ćwiartki. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Listki bazylii drobno posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Całość skropić zalewą z pomidorków lub oliwą i jeszcze raz wymieszać. I podawać udekorowane listkiem bazylii.Smacznego
Monia miesza i gotujeZielono mi! Nic dodać nic ująć :) Zainspirowałam się przepisem z Kwestia smaku , wyszło całkiem smacznie. Makaron z zielonymi szparagami i szpinakiem. Składniki 2/3 porcje: pęczek zielonych szparagów; 250 g umytego i drobno posiekanego szpinaku; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; ząbek czosnku; 150 g makaronu spaghetti, sól, pieprz; opcjonalnie: 1 - 2 łyżki śmietany 18%. Szparagi myjemy i urywamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy(...)gotujemy jeszcze minutkę. Szparagi powinny być al'dente. W tym samym czasie na patelnie z rozgrzaną oliwą dodajemy szpinak i przesmażamy go. Dodajemy zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą. Gotujemy makaron spaghetti. Do szpinaku dodajemy ugotowane i pokrojone w talarki szparagi. Mieszamy. W tym momencie możemy również dodać łyżkę śmietany. Do powstałego sosu dodajemy ugotowany al'dente makaron i mieszamy dokładnie. Wykładamy
MiksturownikMakaron ze szpinakiem to jest to co tygryski lubią najbardziej... Zdrowo, smacznie i dietetycznie. Może być samodzielnym daniem, ale doskonale smakuje z grillowaną piersią kurczaka. Makaron ze szpinakiem. Składniki dla 2 osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki(...)kropli oliwy, mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie, a z mrożonego odparuje woda dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodajemy serek i mieszamy dokładnie. Gotujemy makaron i wrzucamy na patelnie - danie gotowe. Smacznego
MiksturownikSkładniki: 1/2 opakowania makaronu Mamma Mia - kokardki 4 łyżki tartych orzechów Back Mit łyżeczka miodu łyżka oleju rzepakowego 4 jabłka 4 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka przełożyć do rondelka, posypać cukrem - smażyć 5 minut. Pod koniec smażenia dodać cynamon. Na patelni rozgrzać olej(...)miodem, wsypać makaron i tarte orzechy. Wymieszać. Smażyć do podgrzania składników. Gotowy makaron wykładać na talerze, na wierzchu kłaść jabłka. Można dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki : 1 pierś z kurczaka 4 pieczarki 1 łodyga selera naciowego mała cebulka 1 jajko 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz 1/2 opakowania makaronu kolanka Mamma Mia Cebulę, pieczarki, seler umyć, oczyścić. Filet z kurczaka umyć, oczyścić z błon i chrząstek, pokroić na kawałki. Warzywa i mięso wrzucić do blendera - zmiksować. Do mięsa dodać jajko, kaszę, doprawić do smaku(...)wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Przy pomocy łyżki formować z masy małe pulpeciki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Makaron Mamma Mia kolanka ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron podawać z pulpecikami drobiowymi. Dla urozmaicenia dania, można polać sosem serowo-musztardowym. Sos serowo-musztardowy 1/2 serka topionego Lactima Blue Chees lub śmietankowego serka topionego innej firmy 1 łyżka musztardy
kolorowotorcikowo