Szpinak możemy jeść na surowo , bądź poddany obróbce termicznej . Możemy wykorzystać zarówno szpinak świeży jak i mrożony, jednak ten pierwszy jest znacznie lepszy. Warzywo to świetnie komponuje się z makaronami, serami (na przykład parmezanem ), owocami (na przykład gruszką ), a obecnie coraz częściej zdobywa uznanie przy przygotowywaniu smoothie. Świetnie sprawdzi się również jako farsz do naleśników , albo pierogów . Sam w sobie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronowych dań. Robi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika. Przepis z serii - mało składników-expresowe przygotowanie. Polecam z czystym sumieniem. Smakować będzie również dzieciom. W oryginalnym przepisie należy użyć makaronu muszelki, ja, korzystając z tego, że zostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum . Polecam! 'makaron z kremowym sosem(...)Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku
CookYourselfnadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne, swoim smakiem i zapachem przenosi nas do słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre!!!;) Składniki: o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron(...)żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły. Możemy dodać
Kuchnia Pełna PasjiEfektowny,orginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut.To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje.Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość,łatwo się rozpuszcza,dlatego idealnie nadaje sie na szybki sos.Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą,delikatną w smaku dynią ,a dodatek(...)włoskich orzechów i szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję.Użylam zielonego makaronu szpinakowego,choć oczywiście nadaje się każdy inny.Bardzo pyszne,bardzo syte,polecam Składniki na 2 porcje: 400 g dyni Hokkaido 150 ml śmietanki kremówki 200g makaronu ( u mnie szpinakowe wstążki) 3 gałazki szałwi 30 g włoskich orzechów 100 g sera gorgonzola ( dalam 50-60 g) sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron chiński instant zawsze kojarzył mi się z expresowymi zupkami i przyznam się jadłam je bardzo często na studiach. Między zajęciami trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany. Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam(...)serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie, ale smaczne i zdrowsze od zupek chińskich. Składniki: 10 małych pieczarek, 100 g makaronu chińskiego instant, 1 łyżka kapary, 1 łyżka masła, 2 łyżki serka śmietankowego, 2 małe laski kabanosów, świeża bazylia, sałata np. karbowana, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy
Moniki SmakołykiPyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak. składniki: 250 g makaronu, użyłam fettuccine Czaniecki garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 10 łyżek oleju rzepakowego ser starty cheddar sól,pieprz Do rozdrabniacza wrzucić natkę pietruszki, ząbek czosnku oraz wlać olej rzepakowy i sezamowy(...)Wszystko zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę drobno startego sera, do smaku doprawić solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Makaron ugotować al'dente i osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pietruszkowe pesto. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać jeszcze odrobiną startego cheddara i podawać
Monia miesza i gotujesztuk. Potem koleżanka opowiedziała mi o cukiniowych kieszonkach z fetą. Kupiłam więc fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą. Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii(...)fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Podduszoną cukinię miksujemy na gładką masę. Przekładamy ponownie na patelnię
Sto kolorów kuchniMoje najsmaczniejsze danie w sezonie truskawkowym. Danie jest na zimno i na pewno każdy się na nie skusi. Makaron z musem truskawkowym SKŁADNIKI: makaron rurki - 500 g truskawki - 650 g cukier sól PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, al-dente. Odcedzić, przelać zimną wodą. Truskawki umyć, usunąć szypułki, osączyć, zmiksować blenderem. Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, dokładnie wymieszać(...)Wykładać makaron na talerze, polać makaron musem truskawkowym. Udekorować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusilubimy dania lekkie dlatego dziś naszła nas ochota na pyszną i orientalną sałatkę, która jest bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: 100 g zielonej fasolki, 2 cebulki dymki, 50 g makaronu ryżowego, 125 g krewetek koktajlowych, pół papryki, 100 g kiełek fasoli mung, parę łyżek sosu sweet chili do sajgonek . fasolkę obieramy i gotujemy, a makaron przygotowujemy jak na opakowaniu(...)Paprykę, dymkę kroimy całość. Na talerzu wykładamy przygotowany makaron i dokładamy warzywa i krewetki Wszystko z sobą mieszamy i polewamy sosem. Miłego weekendu
cookplDzisiaj chciałabym Wam polecić danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku(...)oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką
Czerwień i błękitmałych naczynkach do zapiekania więc każdy ma swoją oddzielną porcję ale można ją również zrobić w jednym dużym naczyniu. składniki: 350 g mięsa mielonego 350 g ugotowanego makaronu, użyłam kolanka z falbanka Czaniecki 1 nieduża młoda cukinia (ok 500 g) 1 cebula sol,pieprz 1 kulka mozzarelli ser żółty starty do posypania masło do posmarowania foremek olej do smażenia Małe(...)plasterki na jedno naczynko. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone, chwilę wszystko smażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany makaron, u mnie kolanko z falbanką. Wszystko wymieszać a następnie mięsno-makaronową masą napełnić naczynka. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z plasterków cukinii. Posypać startym serem, ułożyć plasterki mozzarelli. Wstawić
Monia miesza i gotujePrzyznać się proszę ! Kto uwielbiał to proste danie w przedszkolu ? I prosił dokładkę ? :-). Ten zestaw, tak prosty i smakowity, zawsze kojarzy mi się z początkiem latem... Makaron, ser, truskawki Składniki: 500 g truskawek 1 małe opakowanie śmietany 18% 4-5 łyżek cukru pudru 200 g białego półtłustego sera 1/2 opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Truskawki wrzucamy do blendera razem(...)cukrem. Miskujemy 2-3 minuty. Makaron gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, zgodnie z przepisem producenta. Odcedzamy, wykładamy na talerz, posypujemy pokruszonym białym serem, polewamy śmietaną i na koniec musem truskawkowym
Kulinarne przygody Gatitytego wszystkiego "jakiś Trynkiewicz" czy inny dziad, bo przecież oni też skądś się biorą. Tym czasem do garów. Dziś będzie szybko. Potrzebujesz: 1 cukinię kilka pomidorków koktajlowych makaron wstążki NA PESTO 1 dużą doniczkę bazylii 5-6 garści łuskanego słonecznika 1/3 trójkącika sera Parmigiano-Reggiano oliwę z oliwek Co robić? 1. Do blendera wrzucić umyte liście bazylii(...)Posmakować i jeśli jest za mało słone - dodać sera, jeśli za suche - oliwy. 2. Cukinię pokroić na ćwiartki i w plastry, zeszklić na oliwie z odrobiną soli. 3. Ugotować makaron w osolonej wodzie. 4. Połączyć pesto, cukinię i makaron w jednym naczyniu,a na wierzch położyć kilka pokrojonych na pół pomidorków
Matka Żywicielkaświeżej natki pietruszki, posiekanej 180 ml oliwy extra vergine 50 g solonego masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek świeżo startego sera cheddar sól i świeżo mielony pieprz 500 g makaronu tagliolini Wykonanie: Czosnek, orzechy, kapary i odrobinę soli wrzucamy do moździerza i ucieramy na grudkowatą masę. Dodajemy natkę pietruszki i ucieramy na gładką pastę. (Jeśli nie macie moździerza, możecie użyć(...)masło i doprawiamy pieprzem. Na koniec dosypujemy starty ser cheddar. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody. Gotujemy w niej makaron tak, by był al dente. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka (już nie podgrzewamy). Pesto dodajemy do makaronu i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie je z nim mieszamy. Jeśli
Gorący kąsekwiem co ugotowac dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem . Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki . Składniki: 300g makaronu penne 250ml tłustej śmietany 100g ostrego sera cheddar, startego 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 kulki sera mozzarella, odcedzone i pokrojone(...)kostkę 3 żółtka jajek 100g świeżo startego parmezanu sól i świeżo zmielony pieprz zioła świeże do posypania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek
Gorący kąsek