pomarańczowy kolor i może być przygotowana na bulionie warzywnym lub drobiowym. Zupę możemy podać z podsmażonym boczkiem, z pestkami dyni czy z grzankami. Ja swoja wersję jednak wzbogaciłam o makaron łezki Arc Pol . Składniki: 500 g dyni 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego imbiru szczypta imbiru w proszku 1/3 szkl. soku pomarańczowego bulion warzywny(...)śmietanki pieprz sól 1/2 szklanki makaronu łezki Arc Pol natka pietruszki do dekoracji Makaron łezki Arc Pol ugotować al dente. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle i oliwie z oliwek podsmażyć dynię ze świeżym imbirem. Po 2 minutach posolić dynię. Podsmażać jeszcze 3 minuty. Przyprawić imbirem w proszku, wlać sok pomarańczowy oraz zalać bulionem tak aby przykryć
Kuchnia w oparachmogliśmy powstrzymać się od połączenia tych składników. Pyszna zupa miso w połączeniu z grzybami shimeji i gryczanym makaronem soba, powala swoim smakiem. Składniki 1 cebula 100 g grzybów shimeji 2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej 3 łyżki oleju arachidowego 1,2 l wrzątku 2 łyżki pasty miso 2 liście kaffiru 150 g makaronu soba dymka ze szczypiorem natka kolendry 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej sos sojowy jasny Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez kwadrans. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym. Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry
R'n'G KitchenWłoski klasyk, czyli to co uwielbiam najbardziej... Neapolitański danie składające się z makaronu spaghetti oraz vongoli, czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy(...)sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, a otwarte wyrzucić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili wlać wino i wrzucić muszle. Przykryć i po kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie
wyzwania kuchenneoryginale z prawdziwkami - u mnie mieszanka prawdziwków i podgrzybków - bo tych pierwszych po prostu zabrakło - i tak wyszło pysznie - zapewniam :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400-500 g makaronu tagliatelle 500 g świeżych borowików (lub innych grzybów - mogą też być mrożone) 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz 3 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia(...)pęczka natki pietruszki starty parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z Grzyby tniemy w paski i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Dodajemy wino i odparowujemy na dużym ogniu 2-3 minuty. Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z posiekaną natką
Moje Kuchenne RewelacjePolub mnie na Facebooku Składniki: 500 g makarony (użyłam pełnoziarnistego ale można użyć dowolnego) 500 g fileta z kurczaka 350 g żółtego sera startego na tarce papryka czerwona 8 ogórków korniszonowych średniej wielkości Puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Przyprawa gyros 3 łyżeczki 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Przygotowanie(...)Makaron ugotować all dente. Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą gyros i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju. Paprykę pokroić w kostkę a ogórki z półplasterki. Kukurydzę odczepić na sitku. W miseczce przygotować sos. Wymieszać keczup z majonezem oraz śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego przesypać połowę makaronu. Następnie wsypać połowę
Kulinarne przygodyPowoli zaczyna się sezon na dynie, warto zrobić z niej coś więcej niż zupę dyniową. Dziś proponuję Ci dynię w wydaniu z makaronem. Danie niebo w gębie! Składniki ( 1 porcja): 1/4 małej dyni hokkaido 80 g makaronu 1 łyżka masła 80 g serka mascarpone sól i pieprz do smaku Przygotowanie: dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę makaron ugotuj(...)patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią dynię smaż do jej lekkiego zarumienienia, dodaj soli i pieprzu dodaj serek i wymieszaj dokładnie z dynią na końcu wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj wszystko razem Jak dla mnie w smaku bomba! Polecam fanom dyni ! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeśredniej grubości pora 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa) ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti Jak przygotować zupę? Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki lub drobniej. Papryczkę chilli przekroić, usunąć nasionka i posiekać jak najdrobniej(...)Wszystko razem mieszając smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Wsypać paprykę wędzoną i słodką - mieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wlać wodę, przyprawić solą. Kiedy się zagotuje wsypać ulubiony makaron. Kiedy makaron będzie prawie miękki, dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę (nie trzeba jej płukać) i pomidory z puszki razem z sokiem. Całość przyprawić finalnie do smaku i gotować razem
Codzienna kuchnia niecodziennaChyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść popularnego „chińczyka” – my również :) Z tego właśnie powodu postanowiliśmy przygotować w domu domowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!byłam mała uwielbiałam jeździć do babci, gdzie dostawałam najprostsze i najpyszniejsze danie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były(...)cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone. Kiedy już byłam trochę starsza rodzice zabierali mnie i siostrę nad Adriatyk, gdzie raczyłam się prawdziwą włoską pizzą, lodami i makaronem, a dostępność świeżych owoców i warzyw wprawiała w osłupienie. Szczególnie zapamiętałam świeże figi, których próżno było szukać w polskich sklepach w latach 90-tych. Dziś nie zjadłabym
Quinoa Raz!gotuję szybki obiad, który często przygotowuję wieczorem poprzedniego dnia. Mam swoich 10 top przepisów, które stosuję najczęściej w mojej kuchni w tygodniu. Szybki obiad to są niewątpliwie danie z makaronem. Bolognese ze spaghetti lub pyszny alfredo z makaronem to obiady w 30 minut, sprawdzone na medal. Oczywiście posiłki chociaż na szybkiego muszą być zdrowe, pożywne i co ważne dla mnie(...)bogate w warzywa. Mam to szczęście, że moje dzieci nie mają długich zębów na warzywa, przepadają wręcz za brokułami i kalafiorem. Dlatego kiedy robię makaron Alfredo to często dodaję do niego świeżo zblanszowane brokuły. Jeśli już mowa o warzywach to od razu przechodzę to zup, których są one głównym składnikiem. Moje dzieci od małego uwielbiają zupy. Podgrzać zupę
codojedzeniaprzygotowanych produktów, ale równie dobrze możemy zrobić tzw. przegląd lodówki: wykorzystując do niej kawałki mięs, kiełbas, pozostałe podsmażone pieczarki, itp. U mnie zwykle wszystko przygotowywane jest na świeżo, ale makaron wykorzystuję ten, który pozostaje z dnia poprzedniego. Po prostu dzień wcześniej gotuję go więcej i w ten sposób mam już gotowy do wykorzystania na następny dzień. Do tego ulubione warzywa(...)bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek, ja mogłam zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 150g małych pieczarek - 100g wędzonego boczku (nie trzeba) - słoik domowej passaty ok.400ml (można wykorzystać także dobre pomidory
Smaczne ZdroweWłochy to przede wszystkim makarony. Jak myślę Włochy to od razu mam obraz idealnie ugotowanego makaronu z perfekcyjnie przygotowanym sosem. Klimat za oknem typowo włoski więc przygotowałam szybką i sycącą sałatkę makaronową z orzechem, mozarellą, pomarańczą i suszonymi śliwkami. Sałatka w połączeniu z dressingiem smakowała każdemu. Rukola uzupełniła orzechową nutę sałatce. Do sałatki użyłam sera mozarella Galbani . Producent włoskich serów(...)Galbani najważniejsza jest jakość i zadowolenie klienta. Mozarella Galbani ma delikatnie mleczny smak. Bogata jest w wapń i fosfor oraz nie zawiera konserwantów. Składniki: SAŁATKA: 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego rurki garść rukoli garść roszponki 1 pomarańcza 6 suszonych śliwek 2 łyżki suszonych jagód goji 1 garść orzechów włoskich 1 op. sera Galbani mozarella mini kulki 2 łyżki sezamu
Kuchnia w oparachSzybki makaron z warzywami Pyszne danie w 15 minut. Składniki (porcja dla 4 osób): - opakowanie makaronu ryżowego (lub innego) - 2 średnie cukinie - garść suszonych pomidorów - 2 pomidory malinowe - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - sól morska - pieprz ziołowy - bazylia Opcjonalnie: garść parmezanu. Sposób przygotowania: - makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu; - warzywa umyj, pokrój w kostkę, następnie posiekaj suszone(...)pomidory; - na patelnię wlej olej, następnie rozgnieciony i posiekany czosnek, a na koniec wszystkie, pokrojone warzywa i dopraw przyprawami; - gdy warzywa się podsmażą, na patelnie dodaj ugotowany makaron. SMACZNEGO! Opcjonalnie można posypać całość parmezanem
MintTastekaczki. Składniki 1 filet z piersi kaczki (ok. 400 g) 3 łyżki pikantnego sosu kebab-gyros od Folwark 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 ml oleju rzepakowego 125 g makaronu chow mein 1 mała czerwona papryka 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju arachidowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego szczypior Przygotowanie(...)piersi kaczki usuwamy skórę. Filet dzielimy wzdłuż na pół. Następnie nakłuwamy, nacieramy sosem, obtaczamy w mące i odstawiamy. W tym czasie gotujemy makaron, który odcedzamy. Boczniaki i paprykę kroimy na paski. Na rozgrzany olej arachidowy wrzucamy grzyby i paprykę dodajemy sos sojowy, cukier palmowy i posiekane ząbki czosnku. Po chwili wrzucamy makaron, cały czas mieszając dodajemy sos ostrygowy. Składniki dokładnie
R'n'G Kitchen