makaron - 33044 przepisów (strona:658/2203)

Penne zapiekane z cukinią 150

Zapiekanki z makaronu sprawdzą się zawsze, kiedy musimy zrobić coś z niczego, ale żeby było pyszne i wystarczyło na np.dwa dni. U mnie się to doskonale sprawdziło nieraz. Przepis jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej jakości. Składniki 2 cukinie baby puszka pomidorów krojonych bez skóry 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu sól(...)pieprz do smaku tarty parmezan makaron u mnie penne sporo świeżej bazylii, trochę tymianku kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę malutka cebula trochę czosnku olej kokosowy tłoczony na zimno  do smażenia olej z ostropestu plamistego tarty parmezan Najpierw ugotuj makaron al dente. Międzyczasie na oleju kokosowym podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem

Z Kuchni Do Kuchni
Jagnięca wątróbka po włosku z makaronem 164

Tani, pożywny i bardzo prosty w wykonaniu sposób na wykorzystanie wątróbki. W smaku wyśmienita, w towarzystwie warzywnego makaronu posmakuje nawet osobom nieprzekonanym do podrobów. Świetnie się komponuje podana z zieloną sałatą. Składniki (4 porcje) -500 g jagnięcej wątróbki -200 g makaronu -3 łyżki oliwy z oliwek -1 cebula -1 średnia cukinia -1 mała czerwona lub żółta papryka -puszka krojonych pomidorów(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego -100 g parmezanu lub żółtego sera -1 łyżeczki bazylii lub oregano -pieprz, sól Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy. Przesmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przykryć i na małym ogniu

Zielona Kuchnia
Makaron szpinakowy z dynią i fetą 191

Niezwykle proste i ekspresowe w przygotowaniu danie. Inspirowałam się innym ulubionym zestawem . Oba makarony mają lekką cytrynowo-ziołową nutę. Składniki: 300 g makaronu szpinakowego, dowolnego 250 g dyni, obranej, bez pestek i miąższu pół kostki fety skórka starta z cytryny i łyżka soku sól i pieprz zioła śródziemnomorskie Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie dynię zetrzeć(...)grubej tarce. Poddusić na niewielkiej ilości oleju i wody. Dodać zioła, sól i pieprz oraz skórkę sok z cytryny, odparować płyn. Miękką dynię wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłożyć na talerze, a na wierzchu rozkruszyć fetę. Można również posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni

Czerwień i błękit
Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami 171

przygotowałam szybką rolowaną lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, dość efektowna i bardzo smaczna. Pyszne kremowe nadzienie serowe, chrupiący jarmuż i pieczarki zawinięte w makaron lasagne dodatkowo zapieczone pod kołderką sosu serowego idealnie się skomponowało ze sobą. Przygotowanie tej lasagne nie zajmuje dużo czasu, więc nie macie wymówek, żeby nie wypróbować przepisu. Polecam(...)jest naprawdę pyszne!. #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami makaron Lubella Lasagne tarty ser mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego

Pieguskowa Kuchnia
Pierś z kurczaka w sosie sriracha 184

sriracha. Już od dawna miałam ochotę wypróbowania tego tajskiego, bardzo pikantnego sosu z papryczek chilli. Nie przepadam za zbyt ostrymi smakami dlatego przełamałam go miodem i całość podałam z makaronem “sojowym”. Wyszedł pyszny, wyrazisty i gęsty sos, który oblepił kawałki delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Polecam to zestawienie:). Pierś z kuczaka w sosie sriracha pierś z kurczaka makaron(...)rozgrzaną patelnie wlać 1-2 łyżki oleju i obsmażyć krótko mięso. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać do kurczaka. Smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do miseczki nałożyć porcję makaronu, dodać kurczaka w sosie sriracha, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Pierś z kurczaka w sosie sriracha pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 153

Zupa pomidorowa z mięsem mielonym i makaronem bądź ryżem. Czytelnicy bloga wiedzą, że oprócz mięsa uwielbiamy zupy i często je gotujemy. Zupa pojawia się u nas 2-3 razy w tygodniu. Zrobiło się chłodno, więc ostatnio na tapecie są u nas zupy z mięsem mielonym albo kiełbasą. Polecam zupę pieczarkową , zupę cygańską i zupę meksykańską . Tym razem postanowiłam ugotować ulubioną(...)Dzięki czosnkowi, oraz ziołom jest bardzo aromatyczna. Tak jak zupa cygańska, meksykańska ta pomidorówka z mięsem najlepiej smakuje na drugi dzień. Przepis na zupę pomidorową z mięsem mielonym i makaronem. Składniki: 300 g mielonego mięsa z karkówki wieprzowej 750 ml rosołu lub bulionu puszka pomidorów krojonych z czosnkiem i cebulą mały koncentrat pomidorowy (50g) 100 ml słodkiej śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKARON Z PEPPERONI 115

Propozycja szybkiego i smacznego obiadu z wykorzystaniem zapasów z lodówki i zamrażarki :D Makaron świderki z miksem chrupiących warzyw i plasterkami pepperoni ! SKŁADNIKI : 300 g makaronu świderki Opakowanie warzyw na patelnię (mix marchewka, groszek, brokuł, fasolka) Kiełbasa pepperoni 1 łyżeczka masła Przyprawy, pieprz, sól  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.  Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy(...)mrożone warzywa. Gdy warzywa zmiękną (będą chrupiące) dodajemy ugotowany makaron, plasterki salami.  Doprawiamy do smaku ziołami

Marcepanowa kuchnia
Kokardki z dynią pierzastą i pure z dyni Hokkaido-zapiekanka 137

Ostatnio nachodzą mnie zapiekanki makaronowe, dlaczego? Bo są pyszne, bo moje dzieci zjedzą dosłownie wszystko co jest podane z makaronem. Bo można przygotować więcej i odgrzać na drugi dzień. Ten przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu , a smak delikatny. Duża ilość parmezanu podkręci jego smak. Składniki makaron forma kokardki – ile chcesz dynia pierzasta ile chcesz puree z dyni , około(...)trochę oleju kokosowego. Wsyp dynię pierzastą pokrojona w kostkę. Dodaj przypraw, ziół. Podsmaż. Dodaj paprykę i pomidory . Przykryj pokrywką, duś. Kiedy pomidory się rozpadną dodaj puree z dyni. Duś. Makaron wymieszaj z gotowym gęstm dyniowym sosem. Formę dużą, prostokątną nasmaruj oliwą z oliwek i wyłóż makaron. Posyp gęsto parmezanem. Zapiekaj do pół godziny ,aż ser się rozpuści. Podawaj z parmezanem

Z Kuchni Do Kuchni
Papryka nadziewana sałatką. Papryki a’la dynie Halloween. 329

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka nadziewana sałatką, czyli papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Składniki: 5 pomarańczowych papryk ulubiona sałatka – ja akurat nadziewałam sałatką z makaronem chińskim, ale możecie ją podmienić na jakąś inną, Waszą ulubioną. Moje składniki na wypełnienie paprykowych “dyń”: 1 paczka makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) (100g) 1 duży(...)papryki “Dynie” na Halloween lub inną imprezę – Wykonanie: Wszystkie papryki dokładnie umyć, osuszyć. Przygotować sałatkę. U mnie to sałatka z tego przepisu: Sałatka z surimi i makaronem chińskim , ale do wypełnienia środka papryk można użyć jakiejkolwiek, innej, ulubionej sałatki. W każdej papryce odciąć “wieczko”, wydrążyć gniazda nasienne. Za pomocą dość ostrego noża wyciąć w papryce

Kulinarne Przeboje
Krem dyniowo gruszkowy z czekoladowym makaronem 128

Rozgrzewająca zupa krem idealna na jesienne chłody. Wersja lekko ostra z gruszką i dynią na mleczku koksowym. Krem podałam z bardzo fajnym i dobrym makaronem świderki mini Lubella z czekoladą . Makaron pachnie czekoladą i idealnie pasuje do zupy która jest syta i można się nią najeść. Dynia o tej porze roku króluje w mojej kuchni i różne rodzaje kremów które(...)cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka wina białego 1 szklanka mleczka kokosowego 2 szklanki  bulionu warzywnego pieprz, sól papryka ostra cynamon szczypta 7 orzechów pekan 150 g makaronu mini świderki z czekoladą Lubella olej rzepakowy 1/2 cytryny mięta Dynię myję dokładnie, kroję na kawałki ale nie obieram jej ze skóry. Pozbawiam ją tylko pestek i miąższu. Układam na blaszce

wesoła kuchnia
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 224

Ostatnio często na naszym stole gości dorsz. Bardzo mi smakuje, szczególnie jego najbardziej mięsista część bez ości, polędwica. Z racji tego, że tym tygodniu obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Makaronu, to do ryby proponuję makaron warzywny z cukinii na surowo, a jako dodatek faszerowane duże pieczarki portobello. Dzisiejszy wpis jest dosyć oryginalny, danie nie jest pospolite, a każdą jego część możecie zrobić(...)termoobiegiem. 1 porcja ryby j.w. to ok. 245kcal , węglowodany: 4g, białko: 27g, tłuszcz: 15g 0,4WW i 2,4WBT Cukinia to wszechstronne warzywo, jedno z moich ulubionych. Dziś proponuję makaron z cukinii na surowo, w orzeźwiającym cytrusowo-pietruszkowym dressingu. Zaskakująco smaczne połączenie. TAGLIATELLE Z CUKINII (2 porcje) 2 młode i twarde cukinie 1/2 łyżeczki soli 20ml dobrej oliwy (do użytku

Dietolog
Sałatka makaronowa z kabanosami 194

Zapraszam na smaczna i sycącą sałatkę z kabanosami. Ponieważ został mi makaron z poprzedniego dnia, postanowiłam smacznie go wykorzystać. Do sałatki dodałam również chrupiące ogórki konserwowe od Krakus. #krakus #sprytnieizdrowo Składniki: 2 szkl ugotowanego dużego makaronu 100 g kabanosów 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek rzodkiewek pół słoika ogórków konserwowych (0,9 l)- u mnie od Krakus 4 łyżki majonezu(...)łyżeczki soli, pieprzu czarnego, pieprzu ziołowego i suszonego czosnku Przygotowanie: Makaron kroimy na małe kawałki i przekładamy do miski. Cebulkę i rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy drobno oraz dodajemy do makaronu. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki a ogórki konserwowe w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy oraz doprawiamy przyprawami i majonezem. Mieszamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kalabria – przewodnik kulinarny 166

dobrej pogody, ale kuchnia kalabryjska też nie jest tu bez znaczenia. W Polsce Kalabria kojarzy się z wędlinami, potrawami smażonymi w głębokim tłuszczu oraz oczywiście z pizzą i makaronem.   A co naprawdę je się w Kalabrii? Pizzę i makaron A na serio. Kalabryjczycy sobie nie szkodują. Jeśli tylko ogarniecie godziny posiłków (obiad koło 12:00 – 13:00, aperitivo(...)ogóle to zwykle nie jem tak dużo o tej porze. Genialnym rozwiązaniem jest kupienie sobie zapasu lokalnych oliwek, serów i wędlin i posiłek w naturze np. na plaży. Makaron np. stroncatura albo fileja Jest milion lokalnych dań opartych na różnych rodzajach makaronu. Stroncatura to takie szerokie ciemne wstążki a fileja to długie kluski, których zakamarki dobrze pochłaniają sos. Typowe danie

Ugotowane pozamiatane
Pierś z kurczaka w sosie sriracha 309

sriracha. Już od dawna miałam ochotę wypróbowania tego tajskiego, bardzo pikantnego sosu z papryczek chilli. Nie przepadam za zbyt ostrymi smakami dlatego przełamałam go miodem i całość podałam z makaronem „sojowym”. Wyszedł pyszny, wyrazisty i gęsty sos, który oblepił kawałki delikatnego mięsa z piersi kurczaka. Polecam to zestawienie:). Pierś z kuczaka w sosie sriracha pierś z kurczaka makaron(...)rozgrzaną patelnie wlać 1-2 łyżki oleju i obsmażyć krótko mięso. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu i wlać do kurczaka. Smażyć, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do miseczki nałożyć porcję makaronu, dodać kurczaka w sosie sriracha, posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Artykuł Pierś z kurczaka w sosie sriracha pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
Wegańska harira 122

tylko od obszaru geograficznego, w którym jest przygotowywana, ale także jej skład zależy od kucharza, który ją przygotowuje. Albo od Kucharzycy ;) Moja harira jest pełna soczewicy, ciecierzycy i makaronu. Nie przygotowałam jej na bazie mięsa. Doprawiłam ją tak, aby spełniała swoje zadanie – rozgrzewa, pachnie, syci. 2-4 porcje: 70 g zielonej soczewicy 1 puszka (400 g z zalewą) ciecierzycy(...)łodyga selera 1 duża marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego przyprawy: sól, imbir (najlepiej świeży, starty na tarce, ok. 1 cm korzenia), kolendra mielona, papryka ostra 50-100 g drobnego makaronu Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Marchewkę i selera kroimy w plastry, gotujemy razem z soczewicą. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy, ciecierzycę razem z zalewą oraz pokrojonego

Kucharzyca