czasu a głód jest silniejszy wybieramy szybkie opcje posiłków. Zazwyczaj jest to nie zdrowe jedzenie, które dostarcza pustych kalorii. Moją propozycją jest pierś kurczaka z papryką, czerwoną cebulką i makaronem. Danie, które przygotowuję się w mniej niż 20 minut. Składniki: 200g piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 50g suchego makaronu przyprawy: przyprawa do gyrosa, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy(...)dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z czerwoną cebulą. Między czasie do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 10 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Kolejno dodajemy pierś kurczaka i paprykę. Ugotowany i odsadzony makaron wrzucamy na patelnię. Pod koniec
Truskawkowa Fiestawobec, że ta zupa jest moją ulubioną. Zawiera bardzo dużo złożonych smaków i jej przygotowanie jest bardzo szybkie. Zupa zawiera dużo warzyw, kurczaka oraz dodatek skrobiowy w tym wypadku makaron orzo, który trochę przypomina ryż. Lekko pikantna, z nutą imbiru a świeżości nadaje jej kolendra. Mmmmmm, chyba jutro ją powtórzę. Składniki: 400g piersi z kurczaka szklanka makaronu orzo duża czerwona(...)wody lub bulionu 2 ząbki czosnku 1cm imbiru świeża kolendra łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, kurkuma ewentualnie cytryna do podania Sposób przygotowania: Makaron ugotuj w osolonej wodzie a następnie ostudź w zimnej wodzie. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Czosnek i imbir posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę
wysmienitypodstawą żywienia tego człowieka. Chcecie dowiedzieć się dlaczego zrezygnowałam z nabiału? Jak zbilansować dietę beznabiałową? Piszcie w komentarzach. Może wkrótce zdecyduje się na taki wpis. Powyżej zdjęcia makaronu, w pysznym sosie pomidorowym z rodzynkami i oliwkami. Dosłownie przesmaczna propozycja. Zdecydowanie beznabiałowa. Kluczem do sukcesu tego dania jest przede wszystkim powolne i długie gotowanie sosu na bazie czerwonej cebuli(...)pewnością Wasze dane zyska na aromacie i smaku. PS. U nas, w Sopocie, dziś świecie słońce i pada śnieg. Cudnie to wygląda! Składniki: dwie porcje makaronu, ja użyłam pełnoziarnistego jedna czerwona cebula oliwa z oliwek do smażenia lampka słodkiego wina garść rodzynek kubek herbaty czarnej earl grey szklanka oliwek czarnych garść
Mango PapajaDania chińskie są pyszne, aromatyczne i dobrze doprawione. Dzisiaj pomysł na smażony makaron z wieprzowiną. Makaron przepysznie smakuje i łatwo się go przygotowuje, a cały sekret smaku tkwi w marynowanej wieprzowinie. SKŁADNIKI : 200 g ugotowanego makarony Chow Men 300 g chudego mięsa wieprzowego 1 kapusta pak choi 1 mała marchew 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryka kawałek pora(...)minutach dodajemy warzywa. Wlewamy trochę wody i dusimy danie około 15 minut. Pokrywkę zdejmujemy, wlewamy pozostałą marynatę z mięsa, dodajemy wszystkie przyprawy i podpiekamy ciągle mieszając. Do patelni dodajemy makaron, mieszając podpiekamy danie i czekamy aż wszystkie płyny odparują. Nakładamy porcje na talerz, posypujemy sezamem i podajemy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolisubstancji odżywczych - ich ilość podobna jest do ilości w warzywach i owocach. Świetnie sprawdzają się w daniach jarskich, dziś przedstawiam przepis na bezmięsny, ale za to mocno serowy makaron z boczniakami. 200g makaronu 400g boczniaków 1 cebula 1 marchewka 50g sera gorgonzola 50g sera cheddar 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, papryka słodka olej(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchew i boczniaki, do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy koper, ser gorgonzola i starty na tarce cheddar. Przyprawiamy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. 3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy serem
Szefowa kuchniWłoski makaron z sosem na bazie zdrowego brokułu, pachnącej bazylii i soczystego kurczaka to świetny pomysł na przygotowanie błyskawicznego, sycącego i pełnowartościowego obiadu. Składniki: 300g makaronu pełnoziarnistego 250g sera mascarpone 500g brokuł 3 łyżki posiekanej bazylii 300g fileta z kurczaka 1 plaster cytryny sól i pieprz oliwa Wykonanie: 1. Brokuł umyć i podzielić na mniejsze różyczki, a następnie ugotować(...)osolonej wodzie z dodatkiem jednego plasterka cytryny (dodatek cytryny pozwoli brokułowi zachować piękny zielony kolor). Gotować aż będą miękkie. 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z jedną łyżką oliwy. 3. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na bardzo małej ilości oliwy. Dodać ugotowany brokuł, bazylię i serek mascarpone, gotować na wolnym
Szalona Kuchnia EwelinyNajszybsze obiady to chyba te z makaronem. U nas to na pewno najszybszy i najpyszniejszy pomysł na obiad. Zawsze się sprawdza kiedy nie chce nam się gotować, ale zjeść z miłą chęcią. Zdecydowanie jest to danie które możemy z łatwością wziąć do pracy, szkoły. Polecam spróbować kiełków, w których skład wchodzą kiełki soczewicy, fasoli mung i ciecierzycy. Składniki (2 porcje(...)mięsa z indyka 200 g makaronu rurki 120 g groszku konserwowego 60 g kiełków na patelnie "STIR-FRY" oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i zostawić w garnku. Na rozgrzanej patelni uprażyć kiełki, cały czas mieszając. Uprażone odkładamy do miseczki. Na patelni wlewamy odrobinę
Dominacja smakukolor jest odpowiedzialna opalona cebula. Mój rosół to zwykle połączenie gatunków mięs, drobiowego oraz wołowiny. Taki lubię najbardziej. Dodaję do niego jarzyny, cebulę, a podaję go z bardzo drobnym makaronem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Polecam Ci także inne przepisy na tradycyjne zupy: – rosół z kaczki – flaki – pomidorowa z makaronem – pomidorowa z ryżem – zupa kurkowa – kalafiorowa – przepis(...)być mieszane – 3 marchewki – 1 por – 2 pietruszki – kawałek selera – 1 cebula – pęczek natki pietruszki + siekana pietruszka do podania – przyprawy: 4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól, pieprz – makaron do rosołu do podania PRZYGOTOWANIE: Mięso umyj dokładnie i włóż do dużego garnka. Obierz warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora, selera. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika na gaz opal cebulę
nietylkopasta.plflageolet , lub innej 500ml wywaru warzywnego (kostka, lub bulionetka będzie w sam raz) + ewentualnie odrobinę więcej, w miarę potrzeby sól i pieprz, do smaku 1/2 łyżeczki cukru 60g drobnego makaronu W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć selera, marchewkę i cebulę. Smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do miękkości. Zmiksuj pomidory, razem z odrobina(...)garnka z warzywami, wsyp odcedzona i opłukana fasolkę. Dopraw do smaku (odrobina dodanego cukru ładnie równoważy kwaskowate pomidory), zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i zostaw na 20 minut. Dodaj makaron i gotuj na malutkim ogniu przez kolejnych 10-15 minut - do czasu, aż makaron będzie ugotowany, ale wciaż al dente (dolej ewentualnie więcej wody lub wywaru). Podawaj od razu, z kawałkiem
Lejdi of the houseZupa Pho to najczęściej spotykane uliczne danie Wietnamu, rozpowszechnione na całym świecie. Jest to rodzaj bardzo esencjonalnego rosołu podawanego z mięsem, makaronem ryżowym i rozmaitymi świeżymi dodatkami. Swój niepowtarzalny korzenny aromat zawdzięcza przyprawom takim jak anyż, goździki, cynamon a także sos rybny. Ja przygotowałam klasyczny wariant tej zupy, czyli tak zwany Pho Bo, którego podstawą jest bulion wołowy, a jeżeli(...)kawałek świeżego imbiru 2 gwiazdki anyżu 2 goździki laska cynamonu kilka ziaren pieprzu czarnego sól, cukier trzcinowy 50 ml sosu rybnego do podania: 100 g polędwicy wołowej 300 g makaronu ryżowego wstążki kiełki fasoli mung szczypior świeża kolendra limonka sos sriracha Wołowinę wstępnie obgotować: włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10 minut, po czym wylać wodę
wyzwania kuchennesłodyczy i innego śmieciowego jedzenia, ale był to proces, który trwał. Nie jesteśmy restrykcyjni, zdarza się nam „zgrzeszyć”, ale jest to wyjątkiem aniżeli regułą. Składniki na 4 porcje: 350g makaronu pełnoziarnistego lub bezglutenowego (u mnie penne)* 500g piersi z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 200g jogurtu greckiego 100g serka śmietankowego (u mnie Delicate jogurtowy) 1 łyżka oleju Sól(...)Pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj szpinak. Smaż do momentu aż brykiet się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody. Posól i popieprz do smaku. Na koniec dodaj jogurt naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu
Fabryka pomysłówsojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki, szczypiorek i kolendrę włóż(...)olejem i z masy utocz pulpety, mniejsze niż piłeczka pingpongowa – powstanie ich około 14. Włóż pulpety do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 12 minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał
Niedzielny kucharzsojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej marchwi Pół opakowania makaronu chińskiego lub linguini (jest tańszy) Papryczka chili Sok z limonki lub cytryny do smaku Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Krewetki, szczypiorek i kolendrę włóż(...)olejem i z masy utocz pulpety, mniejsze niż piłeczka pingpongowa – powstanie ich około 14. Włóż pulpety do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 12 minut. Krok 2 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania dodaj do niego umytego brokuła, podzielonego na różyczki. Odcedź i przelej zimną wodą, żeby makaron się nie posklejał
Niedzielny kucharzUwielbiam pulpeciki na jeden kęs, podane z makaronem i sosem. Prosto, szybko i pysznie. Delikatne mięso, soczyste pieczarki i śmietanowy sos to najprostsze danie świata. Możemy tutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów. Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka(...)pieczarek pół cebuli 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu i soli. Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy
Dominacja smakuPomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić(...)garnka wlewamy 1 szklankę wody, dodajemy podsmażone mięso, pieczarki, podsmażoną cebulę. Sosy rozpuszczamy w 1,5 szkl. wody. Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego
Jak u mamy