głową :) - rzadko. Pewne jest jedno - samopoczucie jest dla mnie najważniejsze a gluten je niszczył. W mojej kuchni nie ma pszenicy, żyta i jęczmienia. Nie jadam pieczywa i tradycyjnego makaronu. Nie wpuszczam ich na mój talerz :P Stałymi bywalcami u mnie są: mąka ziemniaczana mąka kukurydziana skrobia ziemnaiczana mąka gryczana mąka ryżowa mix mąk bezglutenowych (sporadycznie(...)makaron kukurydziany (próbowałam różnych makaronów jednak makaron kukurydziany firmy Sam Mills - najbardziej przypadł mi do gustu -- polecam ) kasza jaglana Jak to jest z tym glutenem?? W ostatnich latach lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią. Coraz więcej osób spożywając żywność z glutenem zgłasza niepokojące objawy, a nie ma charakterystycznych dla celiakii przeciwciał
BezglutenowaIzabelakrwi. Posiada zdolność wiązania składników. Szeroko wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowywania przekąsek, zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do chleba i makaronów. K omosa ryżowa Ma delikatny, lekko orzechowy smak. Posiada bardzo dużą zawartość białka. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, żelazo, wapń, magnez, lizynę oraz witamię(...)witaminy z grupy B. Ma niski indeks glikemiczny. Stosowana m.in. do wypieku chleba i makaronów. Mąka jaglana Ma delikatny słodko–gorzki posmak o orzechowym aromacie. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, krzem i magnez. Jest lekkostrawna i odżywcza. Dobrze łączy
BezglutenowaIzabelaBardzo ważne by w diecie wegańskiej zadbać o odpowiednie dobranie produktów tak by potrawa zawierała pełnowartościowe białko. Dodatek orzechów, pestek dyni, makaronu pełnoziarnistego jest jak najbardziej wskazane. Makaron dyniowy można przygotować używając specjalnej tarki do tworzenia spiralek warzywnych lub po prostu kupić tak pociętą dynię w sklepie. Oczywiście alternatywnie można również dynię zetrzeć po prostu na tarce. Składniki: 250g dyni(...)spaghetti pełnoziarnistego, bezjajecznego mała cebulka 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 2 czubate łyżki pestek dyni 2 czubate łyżki masła orzechowego dobrej jakości sól, pieprz, chilli Sposób przygotowania: Makaron ugotuj. Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj dynię i podsmażaj około 2 minuty aż lekko zmięknie. Wymieszaj z ugotowanym makaronem, przyprawami oraz masłem orzechowym
wysmienityUwierzcie mi - takie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków:). 300g makaronu, u mnie rurki 150g sera gorgonzola 1 duża cukinia 2 cebule 150 ml śmietanki 18% olej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)cukinię. Dusimy do odparowania wody z warzyw. Dolewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną gorgonzolę, sól i przyprawy. Dusimy do momentu aż ser się rozpuści a sos zgęstnieje. Mieszamy z ugotowanym makaronem
Szefowa kuchniRIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI I FIGAMI leż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych(...)zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec... WIĘCEJ INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią przygotowywać obiadów, do robienia ich z uśmiechem na twarzy. Powodów jest kilka, to danie zrobisz w 20 minut, jest
SMYKWKUCHNILekki, wegetariański obiad - makaron czekoladowy polany sosem truskawkowym i podany z serkiem wiejskim. Proste i pyszne połączenie smaków. Warto dodać, że makaron czekoladowy pięknie pachnie - zarówno surowy, jak i ugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, lecz tylko kakaowy w smaku 😋 Składniki na 2-3 porcje: 1/2 paczki mini świderek czekoladowych (200 g) 0,3-0,4 kg truskawek mrożonych(...)łyżeczki ksylitolu 1 opakowanie serka wiejskiego (180-200 g) szczypta soli listki mięty do dekoracji Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Do rondelka przesypać rozmrożone truskawki (kilka sztuk pozostawić do dekoracji) i wsypać ksylitol. Za pomocą blendera zmiksować truskawki. Przygotowany sos truskawkowy lekko podgrzać. Gorący makaron przełożyć na talerze, od razu nałożyć serek wiejski
Ugotowaćmoich ulubionych warzyw. Dzięki temu spaghetti ma lekko słodki smak i piękny zielony akcent kolorystyczny. Jeśli lubicie możecie dodać do niego kawałek sera pleśniowego. Będzie równie smaczne! Składniki: makaron spaghetti kawałek boczku 2 małe cukinie łyżka śmietnay biały pieprz, sól, czosnek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę a cukinię ścieramy na drobnych oczkach(...)patelni podsmażamy boczek, a następnie dodajemy cukinię. Wszystko razem podsmażamy, przyprawiamy solą, pieprze, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa dyniowate na durszlak.pl
Życie ze smakiemprzygotowałam szybką rolowaną lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami. Potrawa bardzo prosta w wykonaniu, dość efektowna i bardzo smaczna. Pyszne kremowe nadzienie serowe, chrupiący jarmuż i pieczarki zawinięte w makaron lasagne dodatkowo zapieczone pod kołderką sosu serowego idealnie się skomponowało ze sobą. Przygotowanie tej lasagne nie zajmuje dużo czasu, więc nie macie wymówek, żeby nie wypróbować przepisu. Polecam(...)jest naprawdę pyszne!. #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Rolowana lasagne z gorgonzolą, jarmużem i pieczarkami makaron Lubella Lasagne tarty ser mozarella tymianek masło do wysmarowania naczynia Nadzienie 200 g sera gorgonzola 250 g sera ricotta 250 g mini pieczarek 100 g jarmużu pieprz młotkowany 3-4 łyżki oleju Sos serowy 200 ml śmietanki 30% 200 g serka topionego naturalnego 1 garść tartego
Pieguskowa KuchniaSzybko i pożywny sposób np. na pozostały z wczoraj ryż czy makaron. Na dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu(...)osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć kiełbasę, obsmażyć. Dodać cebulę, por i paprykę, mieszając podsmażyć 4-5 minut. Wsypać ryż, makaron i fasolę, oprószyć curry, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Danie można podlać niewielką ilością bulionu. Podawać na gorąco zaraz
Zielona Kuchniasmaki łączą się dokładnie tak, jak trzeba. Na dodatek prezentuje się całkiem efektownie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Składniki: 5 czerwonych lub żółtych papryk równej wielkości 150 g makaronu spaghetti 1 mała czerwona cebula 2 łyżki kaparów 4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka(...)ostudzenie. Z ostudzonych papryk odciąć wierzchy, wyjąć z nich gniazda nasienne i bardzo delikatnie obrać ze skórki (nie musi to być zrobione idealnie). Przenieść do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Makaron ugotować al dente. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości. Dodać kapary, pomidory i zioła. Smażyć jeszcze 2 - 3 minuty. Dodać ocet, cukier i sól do smaku. Wymieszać
zadanie-gotowaniegości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba(...)dente. Do wody można dodać trochę oleju. Pozlepiane plastry możemy rozdzielić palcami. Odsączamy i przekładamy od razu na dno formy lub najpierw odsączamy na ściereczce do wystygnięcia. Warstwę makaronu cienko smarujemy beszamelem. Następnie wrzucamy kolejną partię blatów do lasagne do garnka z wrzątkiem. W czasie kiedy się gotują, wracamy do pierwszej już gotowej warstwy. Dodajemy połowę ricotty i rozsmarowujemy
Ugotowane pozamiatanekcal) 400 g pełnoziarnistego spaghetti 300 g kurek 1 biała średnia cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, suszony tymianek\ 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy w kostkę, większe kurki kroimy na mniejsze kawałki. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy kurki i przesmażamy razem kilka minut. Wlewamy(...)doprawiamy łyżeczką tymianku, solą i pieprzem. Na średnim ogniu, często mieszając redukujemy sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę i 2 łyżki wody, w której gotował się makaron. Odcedzony makaron podajemy z sosem, możemy też dodać go na patelnię i wymieszać całość. Od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja - 565 kcal - białko - 16 g - tłuszcze
Moje Kuchenne RewelacjeKochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2 cebule 500g mięsa mielonego 100g sera camembert 100g sera cheddar 100g sera gouda 200ml śmietany 12% 3 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę(...)Smażymy do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz do smaku i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. 2. Camembert kroimy w kostkę, cheddar i goudę ścieramy na dużych oczkach tarki. Makaron mieszamy z mięsem ze szpinakiem oraz serami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniświeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie. Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio(...)zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy). Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę suszonych. Jeśli mam marchewkę z bulionu, to również ją dodaję. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu. Zabielam mlekiem. Dodaję ziemniaki
Karczma HonoriettyDziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na pieczarkową, taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem makaronu i obowiązkowo zabielana. Sam przepis jest banalnie prosty, a zupa bardzo sycąca. Polecam 😊 Składniki: 2 udka z kurczaka 500 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 liście laurowe(...)ziarenka ziela angielskiego 3-4 łyżki śmietany 18% masło do smażenia 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz dodatkowo makaron Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalać 2 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, całość gotujemy do miękkości mięsa. W międzyczasie oczyścić i pokroić pieczarki w plasterki
magiczna kuchnia Kasi