rynek, który mam przyjemność odwiedzać, spowodował narodzenie się tego dania. Świeże, ogromne krewetki w pancerzach przemówiły do mnie: "Ten wywar będzie przepyszny" i tak się stało. Akcentami azjatyckimi są makaron ryżowy (u mnie są to grubsze nitki), pyszny sos ostrygowy oraz przyprawa pięciu smaków. Moja propozycja może być inspiracją do przygotowań na Święta oraz daniem rozgrzewającym w Nowy(...)fasoli mung 1 pęczek świeżej pietruszki albo kolendry przyprawa pięciu smaków sól mineralna do smaku biały pieprz 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 limonka 250 g makaronu ryżowego oliwa masło 1 łyżka maizeny Wykonanie: Krewetki opłukać, obrać ze skorupek, oczyścić, obrane opłukać ponownie i odłożyć na półmisek. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać posiekaną
Wino Francja KuchniaMakaron wymieszany z bakaliami, chrupiącymi orzeszkami, dużą ilością maku, pachnący migdałami i polany słodkim miodem to tradycyjny wigilijny deser goszczący od lat na naszym świątecznym stole. Składniki: 250g makaronu wstęgi pappardelle 200g maku 50g orzechów włoskich 40g orzechów nerkowca 40g rodzynek 40g żurawiny 40g miechunki peruwiańskiej 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 3 łyżki masła 4 łyżki miodu 1 aromat migdałowy(...)łyżki oleju sól Wykonanie: 1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. 2. Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin. Po tym czasie zmielić dwukrotnie. 3. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca drobno posiekać. 4. Rodzynki, żurawinę, miechunkę peruwiańską zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. 5. Masło roztopić i wlać do maku
Szalona Kuchnia Ewelinyblendujemy na gładko z odrobiną płynnej zupy. Dodajemy zblendowaną masę z powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku. Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie(...)sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron bardzo mięknie i puchnie, zagęszcza zupę i mocno ‘wysysa’ jej smak, a niewiele wnosi swoją ciapowatą teksturą na drugi dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo
Karo in the KitchenMAKARON PENNE Z PESTO ALLA CALABRESE Jeżeli chcecie zrobić domowy, szybki i bardzo smaczny obiad to zapraszam do zrobienia pysznej pasty z pesto na bazie czerwonej papryki i serów Pecorino Romano i Ricotty. Gdybyście chcieli zrobić własne, domowe pesto, to zapraszam do mojego przepisu . Kliknij, aby przejść do przepisu. Składniki makaron penne 500 g ser Pecorino Romano(...)pesto alla calabrese 200 g sól 1 szczypta woda 2 l czarny pieprz (opcjonalnie) Sposób przygotowania Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i ścieramy ser. Całość mieszamy. Dodajemy pesto i ponownie mieszamy. Makaron przekładamy do głębokiego talerza, doprawiamy solą i posypujemy startym serem. Opcjonalnie doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem
chefintheforestblendujemy na gładko z odrobiną płynnej zupy. Dodajemy zblendowaną masę z powrotem do zupy, mieszamy do rozprowadzenia, solimy i pieprzymy do smaku. Zjedzcie ją jak Włosi – z drobnym makaronem ugotowanym w zupie, albo jak my – z grzankami z chleba na zakwasie. Ja nie gotuję w tej zupie makaronu, zdecydowanie wolę ugotować go osobno i podać w miseczce – każdy weźmie(...)sobie sam tyle ile potrzebuje. Ugotowany i pozostawiony w zupie makaron bardzo mięknie i puchnie, zagęszcza zupę i mocno ‘wysysa’ jej smak, a niewiele wnosi swoją ciapowatą teksturą na drugi dzień i utrudnia odgrzewanie. A zupa na drugi dzień jest jeszcze lepsza w smaku – spokojnie możecie ją ugotować z wyprzedzeniem, a nawet zamrozić. SKŁADNIKI 4 bardzo duże porcje, albo
Karo in the Kitchenksięgarnia internetowa. Oferta sklepu jest na prawdę ciekawa, więc koniecznie musicie zajrzeć. Można znaleźć w nim produkty, których często nie znajdziemy na półkach sklepowych. I tak dla przykładu: makaron z groszku zielonego fusilli, makaron semolinowy dinozaury dla dzieci, czy też makaron gryczany świderki. Poruszanie się po stronie bee.pl. Interfejs sklepu internetowego bee.pl, jest prosty w obsłudze , intuicyjny i jak można(...)zakładką tematycznym można szybko odszukać interesujące nas produkty. Poza zakładkami możemy jeszcze skorzystać z dodatkowych filtrów znajdujących się po lewej. I tak na przykład wybierając zakładkę "zdrowa żywność" następnie "makarony", mamy do wyboru następujące dodatkowe kryteria wyszukiwania: filtr: nowości, pełnowartościowe, cena: od do, dostępność: tylko dostępne, w magazynie, dostawa: 24h, do 3 dni, producent (pominę wymienianie) i na końcu tagi
Passions hobbies lifeBardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku(...)olej sól pieprz Sos: 200g śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente
Szalona Kuchnia EwelinyZupa pieczarkowa z makaronem Jak już wielokrotnie podkreślałam , kocham zupy i nie ma tygodnia ,żebym jakiejś nie ugotowała . Oczywiście reszta rodziny żywi się inaczej , gdyż żadne z nich nie podziela mojej miłości do tego rodzaju dań Dzisiaj przepis na pyszną , szybką i sycącą zupę pieczarkową . Użyłam kostek rosołowych bo miało być szybko , ale ich przeciwnicy mogą użyć bulionu , będzie zdrowiej(...)wielkości 1 łyżka masła 1 marchewka 1 pietruszka korzeniowa 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu worcester 3 łyżki śmietany kremówki 30 % 1 ząbek czosnku garść dowolnego makaronu 3 kostki bulionowe cielęce pieprz , sól do smaku Pieczarki i cebulę kroimy w dowolne kawałki , podsmażamy na złoty kolor na patelni . Przekładamy do garnka . Dodajemy pokrojoną drobno marchew i pietruszkę
Ogrodnik w podróżyPrzepis z bloga Domowy Smak Jedzenia . Składniki: (na 2 hojne porcje) 100g krótkiego makaronu 400g puszka białej fasolki (u mnie 'butter beans', czyli 'Jasio', ale mniejsza sprawdziłaby się lepiej) 2 niewielkie pomidory 2 łyżki pesto 10 czarnych oliwek bez pestek sól i pieprz Ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedź, zostawiajac 2 łyżki wody(...)gotowania, i przelej zimna woda. Pomidory pokrój na kawałki, oliwki na połówki. Dokładnie odcedź, opłucz i osusz na ściereczce fasolkę. Pesto wymieszaj z woda z gotowania makaronu. W sporej misce wymieszaj przestudzony makaron z rozcieńczonym pesto. Wmieszaj pomidory, fasolkę i oliwki. Podawaj od razu - mnie smakuje najbardziej taka świeża, w temperaturze pokojowej, ale można przechować w lodówce
Lejdi of the houseZapiekanka z kulkami mięsnymi i warzywami 7. Zapiekanka makaronowa z warzywami - czyli nie marnujemy resztek 8. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą(...)mozzarellą 16. Zapiekanka z ziemniakami, indykiem, brokułem, cukinią i kukurydzą 17. Makaronowa zapiekanka z łososiem, oscypkiem i suszonym pomidorem 18. Pulpeciki z indyka z sezamem zapiekane z makaronem i warzywami 19. Pulpeciki z płatkami owsianymi w sosie pomidorowym zapieczone z makaronem i warzywami 20. Tarta z ciasta francuskiego z warzywami i indykiem 21. Musaka 22. Faszerowana mini cukinia zapiekana
kruche babeczkiBardzo smaczny sam, idealny jako baza do kulinarnych eksperymentów – prosty makaron z sosem mascarpone 🙂 Składniki (na 2 porcja): 200g makaronu tagliatelle 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane lub zmiażdżone) 4 łyżki mascarpone 1 łyżka masła pieprz sól cebulę zeszklij na maśle ugotuj makaron al dente. Gdy będzie gotowy [...] Artykuł MAKARON Z MASCARPONE pochodzi
SandraFrej.comKlasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna. Składniki: 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 cebula 6 ząbków czosnku 200 g żółtego sera 200 g szynki 6 łyżek oliwy z oliwek(...)szklanka makaronu literki Arc Pol 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Makaron literki Arc Pol ugotować al dente. Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie. Kiedy cebula będzie złota dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażyć aby czosnek nie zrobił się gorzki. Zalać cebulę i czosnek bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kuchnia w oparachmigdałów ( bez skórki całe) – 80 ml oliwy z oliwek – 50 ml białego wina – 4 ćwiartki cytryny – sól i pieprz – ok. 400g makaronu tagliatelle Przygotowanie: Migdały, czosnek, suszone pomidory, bazylię oraz ser drobno zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Cały czas mieszając dodaj oliwę ok. (50 ml). Masa musi być gęsta. Dorsz oprósz sola i pieprzem. Posmaruj(...)jednej strony pesto i ułóż w naczyniu żaroodpornym, którego dno wysmaruj pozostałą oliwą wymieszaną z winem. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 20 minut. Ugotuj makaron al dente. Odcedź. Wymieszaj z sosem pozostałym z pieczenia ryby. Ja często dodaję jeszcze pesto jeśli trochę zostanie.Serwuj z cząstkami cytryny. Artykuł Dorsz z pesto i makaronem pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEZapiekanka domowa z makaronem 1 cebula 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik przekąski gotowej pasty warzywnej (dowolny smak) 1 makaron kokardki (ok. 200 gram) 2 pomidory pieprz, sól 1 kiełbasa (dowolna) natka pietruszki Na patelni podsmażyć poszatkowaną cebulę. Gdy już będzie lekko podsmażona, dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Podsmażać. Kiełbasę pokroić w kostkę i wsypać na patelnię(...)Dodać pokrojone w kostkę pomidory. Dokładnie wymieszać. Międzyczasie zagotować makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy składniki na patelni będą ładnie podsmażone, dodać słoik gotowej pasty i przyprawy. Wymieszać dokładnie. Dodać zagotowany makaron. Wymieszać. Przełożyć ciepłe do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego margaryną. Posypać poszatkowaną natką pietruszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40-50 minut. Smacznego
Gotuję Testuję