ulubione składniki, zrobić sos i przygotować naprawdę pyszne danie. Są one idealne zwłaszcza na zimę- sycące i przyjemnie rozgrzewające. Do zapiekanki, którą dzisiaj przygotowałam użyłam filetu z kurczaka i makaronu z mąki durum. Całość zalałam pomidorowym sosem, a na wierzchu ułożyłam plastry sera mozzarella. Zapiekanka wyszła wyśmienita i bardzo zasmakowała mojej rodzinie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 szklanki(...)makaronu rurki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 5 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 g filetu z kurczaka 1 kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 pęczka oregano 1/2 pęczka bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Mięso pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone mięso
Danka PichciSpaghetti Bolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa mielonego i doprawiamy aromatycznymi ziołami. W zależności od regionu Włoch można spotkać się z różnymi wersjami tego dania. Spaghetti Bolognese jest proste i szybkie w przygotowaniu, może stanowić sycący(...)posiłek na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej sól, pieprz, pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy bazylia, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i smażyć
Danka Pichcimoje córki je uwielbiają i za ich namową skusiłam się je przygotować. Zrobiłam je w możliwie najprostszy sposób, bo w sosie śmietanowym z dodatkiem serka Brie i podałam z makaronem tagliatelle. Całość w efekcie bardzo mi zasmakowała i na pewno jeszcze nie raz przyrządzę krewetki na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g krewetek (ja użyłam koktajlowych) 1 opakowanie makaronu(...)ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki białego wina 125 g naturalnego serka Brie sól, pieprz garść pokrojonej natki pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzać olej, dodać krewetki. Smażyć je z każdej strony po 3 minuty do momentu, aż nie będą przezroczyste. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć
Danka PichciSpaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i dużej ilości ziół. Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cukru szczypta chili (opcjonalnie) 3 łyżki oleju parmezan do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory, passatę, zioła, chili
Danka Pichcimożecie mi wierzyć, ja na Święta nie umiem zdecydować się na kilka ulubionych potraw, zazwyczaj robię ich całą serię Samo danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Wybieramy ulubiony kształt makaronu, ja preferuję grubą wstążkę lub łazanki. Do ugotowanego makaronu dodajemy wcześniej przygotowaną masę makową. kluski z makiem Przepis na klasyczną masę makową znajdziecie tutaj . Przepis na masę makową(...)mielonego maku znajdziecie tutaj . Przed podaniem mieszamy ugotowany makaron z masą makową, w ilości takiej jaką lubimy. Część osób preferuje jedynie wyłożyć na masę mak, ja lubię solidną ilość masy makowej wymieszać z makaronem. Fajnie kluski smakują odgrzane w piekarniku następnego dnia lub kilka dni później, polane sosem waniliowym. Artykuł Kluski z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe
Mieszam w GarnkuSałatka, która powstała z powodu "czyszczenia" lodówki i szafek kuchennych. Składa się z selera konserwowego, ugotowanej piersi z kurczaka, makaronu pełnoziarnistego, kukurydzy i rodzynek. Smaczna, prosta i szybka do wykonania. Polecam. Składniki na 4 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 puszki kukurydzy 1 mały słoik selera konserwowego 100 g makaronu, np. świderki(...)wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w kostkę. Seler i kukurydze odsączyć z zalewy. Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka minut (powinny lekko zmięknąć i napęcznieć). Odcedzić. Makaron ugotować al dente. Do miski przełożyć pierś z kurczaka, kukurydzę, seler konserwowy, rodzynki i makaron. Dodać majonez i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać po schłodzeniu
UgotowaćNatalka wypije kubeczek raz na kilka dni lub nawet na tydzień. Dla mnie najważniejsze, że herbatka smakuje Natalce oraz ma bardzo fajny skład. Trójkolorowy makaron semolinowy dla dzieci Dalla Costa Moja córka bardzo uwielbia wszelkie makarony, choć lubi także wszystkie (!) kasze i ryże. Jednakże i w tym przypadku staram się, aby zwykły makaron zawierał troszkę zdrowych składników i sprawiał(...)każda potrawa wyglądała nietuzinkowo. Kolorowe księżniczki, zamki, kwiatuszki oraz autka wyglądają naprawdę zachęcająco! Ostatnio do zupy dodałam tego makaronu i uwierzcie, że poczułam się jak dziecko wcinając pomidorówkę z uroczymi kształtami. Podsumowanie: Chyba nie muszę pisać, że po raz kolejny jestem zadowolona z moich zakupów w sklepie Bee.pl . Z czystym sumieniem mogę Wam go polecić jako miejsce z szybką
Di gotujeMakaron pappardelle świetnie łączy się z sosami. Moja dzisiejsza propozycja do makaronu to sos serowo-pieczarkowy z klopsikami. 400g makaronu pappardelle 500g mięsa mielonego z indyka 400ml śmietanki 30% 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 300g pieczarek sól, pieprz, gałka muszkatołowa 150g serka topionego olej 100g startego żółtego sera do posypania 1. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe(...)pieczarek odparuje. Wtedy wlewamy śmietankę, dodajemy połamany na kawałki ser topiony. Dusimy na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku. Sosem polewamy ugotowany makaron, posypujemy startym, żółtym serem
Szefowa kuchniWarzywa francuskie w zapiekance Masz mało czasu, to przepis dla ciebie. Soczyste mięso z kurczaka połączone z warzywami oraz makaronem. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Makaron świderki · Warzywa na patelnie francuskie · 1 opakowanie mini marchewek(...)Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski. 2. Doprawiamy solą, papryką oraz tabasco, dokładnie mieszamy. 3. Następnie prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. 5. Na makaronie układamy usmażone mięso. 6. Warzywa oraz marchewki prużymy na rozgrzanym oleju, solimy
Kulinarna Chwila