rzecznych można wywar ugotować na karpiu lub innym gatunku słodkowodnym. Zupa ma delikatny smak warzyw korzeniowych z subtelnym rybnym aromatem. W Zgodzie zupę rybną na Wigilię podaje się z makaronem typu łazanki lub innym drobnym makaronem. Za przepis bardzo dziękuję Pai Uli ze Zgody oraz jej synowej, Aleksandrze Małek, która mi go przekazała. Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Składniki(...)zagotowania, a następnie przecedzamy ją przez sito. Do wywaru dodajemy roztrzepane żółtko zahartowane gorącą zupą oraz masło. Doprawiamy do smaku solą. Zupę rybną podajemy z ugotowanym osobno drobnym makaronem lub z makaronem typu łazanki. Zupa rybna wigilijna - kuchnia podkarpacka Więcej dań regionalnych w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzPikantny sos do makaronów i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu tagliatelle 1 cebula 40dag mieszanego mięsa mielonego 1 czerwona papryka po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy olej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki szczypta chili 4 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cebulę obrać(...)fasolkę i kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pikantnie: solą, pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut. 2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 3. Gotowym sosem polać makaron. Można posypać startym żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciMięso z kurczaka jest chude i delikatne, nie wymaga długiego smażenia i dlatego świetnie nadaje się do przyrządzania szybkich dań. W połączeniu z makaronem, kukurydzą i śmietanką kurczak smakuje wyśmienicie. Jeżeli ktoś lubi pikantniejsze potrawy, może doprawić szczyptą chili. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g makaronu kokardki 1 filet z kurczaka 200g fasolki szparagowej 200ml śmietanki 30% 100g startego żółtego sera(...)garść łuskanego słonecznika kilka pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej sól, pieprz papryka słodka, ostra olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i paprykami. 3. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. 4. Na patelni
Danka PichciDania z makaronem są moimi ulubionymi, ponieważ zawsze się sprawdzają i każdemu smakują. Można je przygotować w krótkim czasie ze składników, które mamy w lodówce. Dzisiaj zrobiłam spaghetti z kurczakiem i warzywami. Sos do makaronu jest aksamitny i śmietankowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 300g makaronu spaghetti 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki ząbek(...)Potrawę na patelni zalać śmietaną, dodać przecier i dusić około 5 minut, aż powstanie gęsty sos. Jeżeli ktoś lubi ostre potrawy to można doprawić szczyptą chili. 4. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Podawać ze sosem, opcjonalnie można posypać startym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciulubione składniki, zrobić sos i przygotować naprawdę pyszne danie. Są one idealne zwłaszcza na zimę- sycące i przyjemnie rozgrzewające. Do zapiekanki, którą dzisiaj przygotowałam użyłam filetu z kurczaka i makaronu z mąki durum. Całość zalałam pomidorowym sosem, a na wierzchu ułożyłam plastry sera mozzarella. Zapiekanka wyszła wyśmienita i bardzo zasmakowała mojej rodzinie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 szklanki(...)makaronu rurki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 5 łyżek oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 g filetu z kurczaka 1 kulka mozzarelli sól, pieprz 1/2 pęczka oregano 1/2 pęczka bazylii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Mięso pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone mięso
Danka PichciSpaghetti Bolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa mielonego i doprawiamy aromatycznymi ziołami. W zależności od regionu Włoch można spotkać się z różnymi wersjami tego dania. Spaghetti Bolognese jest proste i szybkie w przygotowaniu, może stanowić sycący(...)posiłek na obiad lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 paczka makaronu spaghetti 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej sól, pieprz, pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy bazylia, oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać mięso mielone i smażyć
Danka Pichcimoje córki je uwielbiają i za ich namową skusiłam się je przygotować. Zrobiłam je w możliwie najprostszy sposób, bo w sosie śmietanowym z dodatkiem serka Brie i podałam z makaronem tagliatelle. Całość w efekcie bardzo mi zasmakowała i na pewno jeszcze nie raz przyrządzę krewetki na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g krewetek (ja użyłam koktajlowych) 1 opakowanie makaronu(...)ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki białego wina 125 g naturalnego serka Brie sól, pieprz garść pokrojonej natki pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzać olej, dodać krewetki. Smażyć je z każdej strony po 3 minuty do momentu, aż nie będą przezroczyste. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć
Danka PichciSpaghetti z sosem Napoli to jeden z najprostszych sposobów podania makaronu wywodzący się z kuchni włoskiej. Ten sos możemy przygotować ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki, z dodatkiem czosnku, cebuli i dużej ilości ziół. Całość posypujemy startym parmezanem i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 400 g pomidorów krojonych(...)łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cukru szczypta chili (opcjonalnie) 3 łyżki oleju parmezan do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i podsmażyć. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pomidory, passatę, zioła, chili
Danka Pichci