Lasagne ze szpinakiem Będę nudny i dla niektórych irytujący jak polityka, ale makaron UWIELBIAM niezmiennie! Tym razem postanowiłem ukręcić dla siebie i dla Was lasagne ze szpinakiem , czyli płaty makaronu przekładane podsmażonymi i doprawionymi liśćmi szpinaku, dodatkowo skąpanymi w beszamelu. Oj co to była za uczta… Lasagne ze szpinakiem bardzo często gości u mnie w domu. Jest delikatna, kremowa(...)odczekaniu przynajmniej 15 minut od momentu wyjęcia jej z piekarnika. W przeciwnym razie, może się delikatnie rozpadać. Użyłem szpinaku mrożonego w liściach. Prawdopodobnie rozdrobniony również się sprawdzi. Używamy makaronu w płatach, prosto z opakowania. Nie ma potrzeby podgotowywania go wcześniej. Możesz użyć makaronu do lasagne klasycznego lub pełnoziarnistego. Możesz posypać lasagne między warstwami oraz po wierzchu serem (u mnie wegański
Blendmanmożna połączyć makaron i kawę? Otóż można 😀 I tak oto mamy Linguine al caffè . Składniki (na 4 porcje): 400g Linguine (lub Spaghetti ) 120g Prosciutto (pokrojone w paski) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki mocnej, czarnej kawy 40g tartego Parmezanu 20g masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz(...)szczyptę soli i dusimy parę minut aż warzywa zmiękną. dodajemy Prosciutto i dusimy kolejne 1-2 minuty. dodajemy wino i redukujemy. dodajemy kawę i znów redukujemy. w międzyczasie gotujemy makaron, oczywiście al dente (darujemy sobie barbarzyńskie "hartowanie" zimną wodą, jesteśmy wszak ludźmi cywilizowanymi 😉). Makaron odcedzamy, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania. dorzucamy makaron na patelnię, dodajemy Parmezan i kilka
Pasta Po Polskusię zastanawiać nad sosem do tej pasty. I wyszło mi genueńskie Tocco de Funzi . Niekanoniczne, bo powinno być z taglierini ale co tam 😜. Czegóż zatem potrzebujemy? SKŁADNIKI: 300g świeżego makaronu 200g grzybów (ideałem byłyby prawdziwki ale może być dowolny miks, nawet suszone - wtedy 30g - oczywiście uprzednio namoczone) 300g pomidorów (obranych i wypestkowanych rzecz jasna) 1 cebula 1 ząbek(...)właśnie i redukujemy. dorzucamy pomidory i, opcjonalnie podlewamy cokolwiek passatą. dusimy przez pół godziny, w razie potrzeby z lekka podlewając wodą. Na koniec wrzucamy ugotowany w międzyczasie, odcedzony makaron (bo, jesteśmy ludźmi cywilizowanymi i dodajemy makaron do sosu a nie odwrotnie, i makaron jest tylko odcedzony, bez barbarzyńskiego "hartowania" zimną wodą) mieszamy, serwujemy i cieszymy się wspaniałym smakiem. Smacznego
Pasta Po Polskuprzeszkadza i skorzystacie z przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć(...)tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu, aż stanie się lekko zarumieniony. Następnie dodajemy cukinię lekko doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię
Niezły MłynekNieskomplikowana, sycąca,prosta,kolorowa. Szybki i smaczny pomysł na obiad. Składniki: 250 g makaronu(świderki lub muszelki) 200 g kiełbasy 1 cebula 1 cukinia p ól papryki czerwonej pół papryki zielonej 1 papryczka chili 1 puszka rozdrobnionych lub całych pomidorów 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 1 jajko(...)sól,pieprz żółty ser Makaron gotujemy,odsączamy.Kiełbasę kroimy w plasterki lub kostkę,podsmażamy.Dodajemy cebulę i cukinię pokrojone w półplasterki,następnie papryki pokrojone w kostkę i pomidory z puszki.Doprawiamy solą i pieprzem,mieszamy z makaronem,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę miksujemy z jajkiem,polewamy makaron z warzywami. Posypujemy startym żółtym serem Zapiekamy ok.20 minut
Przepisy mojej mamyFajny pomysł na naprawdę szybki obiad.Wystarczy podsmażyć mięso z warzywami,ugotować makaron i gotowe! Składniki: 1 pierś z kurczaka mała cebula 1 cukinia pól czerwonej papryki mała puszka kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 2 garście makaronu -u mnie świderki sól i pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Makaron gotujemy do miękkosci. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę(...)mieszamy z sosem sojowym i smażymy na oleju.Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinie. Następnie pokrojoną paprykę i kukurydzę. Gdy warzywa i mięso będą miękkie wsypujemy makaron,przeciskamy czosnek i mieszamy wszystko razem.Doprawiamy i podajemy od razu. Smacznego
Przepisy mojej mamyprzecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki i tylko latem robię ją z dojrzałych świeżych pomidorów. U mnie uwielbiana jest przez wszystkich, bez względu na to czy jest podana z makaronem, czy też z ryżem. Większość z Was zupę pomidorową podaje zgodnie z zasadą, że w niedzielę rosół to w poniedziałek pomidorowa ugotowana na rosole. U mnie niestety wspomniana zasada(...)łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka cukru 2 - 3 łyżki oliwy pieprz i sól do smaku Dodatkowo do podania: świeża bazylia lub natka pietruszki śmietana 200 g drobnego makaronu Jak zrobić szybką zupę pomidorową? Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. W 3 l garnku zagotować bulion, dodać podsmażoną cebulę i gotować około 5 minut. Następnie wrzucić pomidory
Kuchcik gotujeEuropie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” . Ragu Bianco to świetna alternatywa dla typowego ragu w stylu bolońskim. Będziesz potrzebować Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku(...)odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło. Etap III - makaron W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go do sosu mięsnego wraz z odrobiną wody z gotowania. Całość
Wylizany RondelEuropie "Indyk z Europy - pod skrzydłami jakości” . Ragu Bianco to świetna alternatywa dla typowego ragu w stylu bolońskim. Będziesz potrzebować Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu rigatoni 300 g mielonego udźca indyczego 80 ml wytrawnego białego wina 40 g masła extra 20 g selera naciowego 20 g marchewki 20 g białej cebuli 20 g zielonego groszku(...)odrobinę białego wina, zmniejsz źródło ciepła i stopniowo dolewaj uprzednio przygotowany wywar. Duś mięso aż do miękkości. Następnie dodaj przyprawy, świeże zioła, groszek zielony oraz masło. Etap III - makaron W osobnym garnku ugotuj makaron w delikatnie osolonej wodzie. Gdy będzie już prawie gotowy, ale jeszcze lekko twardy, dodaj go do sosu mięsnego wraz z odrobiną wody z gotowania. Całość
Wylizany Rondelodpowiednie przechowywanie. Nadmiar zupy lub sosów można zamrozić lub wlać do słoika i pasteryzować. Dzięki temu danie dłużej będzie przydatne do spożycia. Bardzo często z obiadu zostają ziemniaki, makaron czy ryż. Są to produkty, które szybko się psują oraz nie nadają się do mrożenia, dlatego koniecznie jest ich szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz(...)pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku czy cebuli. Sprawdzi się również jako dodatek do zapiekanek. Pozostały z obiadu ryż
ProstePesto.plDzień dobry :-) Uwielbiamy włoskie smaki. Nie tylko ja, mój mąż i syn też, córka jeszcze próbuje. Naszła nasz ochota na coś z bakłażanem i zrobiliśmy parmigiane z passatą i makaronem. Danie wyszło pyszne, jest proste w przygotowaniu i na pewno Wam też przypadnie do gustu. Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Składniki dla 4 osób: 2 średnie bakłażany 1 cebula(...)passaty 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru trzcinowego garść świeżej bazylii sól pieprz 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu 300 g makaronu u mnie kokardki oliwa z oliwek 1. Makaron gotujemy al'dente. Bakłażany myjemy, kroimy na plastry o grubości około 0,7 mm, z obu stron oprószamy solą i odstawiamy na około 15 minut, żeby
kruche babeczkiSałatki z makaronem lubię najbardziej. Na pierwszym miejscu jest makaron tortellini, którego bardzo często używam nie tylko do dań głównych, ale też do sałatek. Przedstawiam przepis na moją ulubioną:). 250g makaronu tortellini z serem 200g szynki konserwowej 150g sera cheddar 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki posiekanego koperku 4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu(...)naturalnego sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. 2. Szynkę kroimy w dość drobną kostkę, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem
Szefowa kuchnipołowa trafiła do lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż burgery. Zobacz przepis Środa: Udka z kurczaka zapiekane(...)główka czerwonej kapusty 1 puszka cieciorki + puszka na humus Boczniaki Sałata rzymska lub masłowa duża Papryka żółta Papryka czerwona Cebula 2 pomidory Garść pomidorków koktajlowych Kiszony ogórek Ogórek świeży Makaron /mąka/kasza Makaron soba 1 kg mąki chlebowej 1 szklanka pęczaku Nabiał/jaja 0,5 l jogurtu 2 jajka Ser haloumi lub tofu Natka pietruszki Szczypiorek Artykuł
Niedzielny kucharzSmaczna sałatka makaronowa z brokułem, jajkiem i kukurydzą. Mam wrażenie, że w przypadku makaronowych sałatek, makaron wchłania dodatek majonezu, dlatego też nie podaję Wam jego ilości. U mnie to były aż 3-4 duże łyżki, a i tak mąż po nałożeniu sałatki, polał ją sobie dodatkowo ketchupem. 250 g chińskiego makaronu Mie 1-2 brokuły puszka kukurydzy konserwowej(...)lekko osłodzonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. W razie potrzeby po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę. Makaron przygotowujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu (wcześniej można go pokruszyć na mniejsze części). Odcedzamy. Składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy do nich osączoną z zalewy kukurydzę. Majonez łączymy z musztardą. Doprawiamy
Smaki Na Talerzuzbyt długo dusić, bo się lubi ścinać. Poza tym brakuje mu aksamitności, jaką daniu zapewnia śmietana. Poza tym, żeby uniknąć nadmiaru kalorii w naszym przepisie użyliśmy pysznego, zdrowego, gryczanego makaronu sobą, zamiast linguini, które Amerykanie – balls stroganov to danie popularne w USA – wrzucają do sosu. Żeby dodatkowo podkręcić walory zdrowotne dania zrobiliśmy pulpety z kaszy orkiszowej, indyka i cukinii(...)znajdziesz przepis na burgery z kaszo-mięsno-warzywnej masy ). Są lekkie, bardzo smaczne i dostarczają dodatkowych elementów odżywczych. Przepis wzorowany na cooking.nytimes.com Składniki: ½ opakowania makaronu soba Pulpety 250 g mielonego indyka ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała cukinia 1 starty ząbek czosnku ½ startej cebuli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy Dijon lub innej 2 łyżki oleju
Niedzielny kucharz