Przepis na makaron z cukinią to pomysł na szybki i smaczny obiad - polecam szczególnie teraz, gdy trwa sezon cukiniowy :) SKŁADNIKI(...)350g makaronu (u mnie tagliatelle) 2 małe cukinie 3 ząbki czosnku sól chili w proszku oliwa z oliwek 50g tartego twardego sera (u mnie Dziugas) PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili
Moje Kuchenne RewelacjeNiedawno robiłam makaron z cukinią i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:) składniki: 250 g makaronu, użyłam kolorowego fettuccine Czaniecki 150 g wędzonego łososia Limito 2 nieduże cukinie (aby było bardziej kolorowo żółta i zielona) 2 łyżki posiekanego koperku 100 ml śmietanki 30% sól ziołowa Kamis do smaku(...)olej do smażenia Cukinie umyć odkroić końce, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Wstawić wodę na makaron. Rozgrzać patelnię i wrzucić cukinię, smażyć aż cukinia zmięknie ale pozostanie nadal chrupiąca. Do smaku doprawić solą ziołową. Gdy cukinia będzie gotowa dodać posiekany koperek oraz śmietankę. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić. Makaron ugotować al'dente.Osączyć i wrzucić do sosu
Monia miesza i gotujesię okazuje , nie tylko ja lubię obiady "szybkie" i pyszne . Na życzenie obiad w 20 min :) Makaron, krewetki, łosoś- czego chcieć więcej - tylko dopełnić to sosem śmietanowym i gotowe- pycha. Jeżeli nie lubicie owoców morza- krewetki i łososia możecie zastąpić upieczonym kurczakiem :) Polecam i zachęcam do sprawdzenia przepisu. Zaczynamy: Składniki: około 400 gr makaronu fusilli 2 łyżki natki pietruszki pęczek(...)szczypiorku 150 gr gotowych krewetek 400 gr łososia 500 ml słodkiej śmietany 50 gr startego sera 2 łyżeczki przyprawy cajun* 2 łyżki oleju Wykonanie: Gotujemy makaron. Do garnka nalewamy śmietany-zagotowujemy. Dodajemy pokrojony szczypior, natkę pietruszki i przyprawę cajun. Gotujemy na wolnym ogniu 5-7 min. Na małej patelni rozgrzewamy olej. Solimy i pieprzymy łososia. Kładziemy na rozgrzany
Smaki EdytyKolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek. Składniki: 200 g makaronu maccronelli 6 filecików anchois w oleju 3 ząbki czosnku łyżeczka kaparów garść czarnych oliwek bez pestek pół(...)puszki krojonych pomidorów 2 łyżki oliwy z oliwek chilli, sól morska, pieprz Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapary, czosnek i anchois drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać anchois i czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pomidory. Wymieszać i dusić na małym ogniu około 5 minut. Do sosu dodać kapary i całe oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odcedzony
wyzwania kuchenneLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem. Jako makaronu użyłam takie z zupki chińskiej - zalany wrzątkiem potrzebuje dosłownie kilku chwil, by być gotowym do jedzenia. Składniki: makaron z 1 zupki chińskiej (typu wonton) 1/2 cukini 30 dag mielonego mięsa (u mnie(...)minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka chwil. Odcedzić i dodać do mięsa i wymieszać. Posypać startym żółtym serem
Pasja SmakuPyszne letnie danie bez mięska - makaron i cukinia. Proste, smaczne danie z pierwszymi cukiniami zerwanymi z mojego warzywniaczka. składniki: 250 g makaronu, użyłam tasiemki Czanieckiej 2 nieduże cukinie, użyłam żółtej i zielonej 150 ml śmietanki 30% sól z pieprzem Kamis 20 g sera cheddar kolorowy pieprz Kamis olej do smażenia Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Cukinie umyć(...)cukinię. Smażyć aż cukinia zmięknie ale nadal będzie chrupka. Dodać słodką śmietankę, starty ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilkę jeszcze dusić aby smaki sie wymieszały. Dodać ugotowany makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze, na wierzchu oprószyć kolorowym pieprzem i podawać
Monia miesza i gotujeszparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu penne (ja miałam trochę rurek, trochę świderków więc wykorzystałam jedno i drugie - świderki były dużo lepsze) 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego(...)minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól. Gotujemy makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany makaron odcedzamy. Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej
Brzuszki Łakomczuszkiumyte i osuszone oraz pozbawione błon 3 łyżki startego imbiru 4 ząbki posiekanego czosnku 10 łyżek sosu sojowego 4 łyżki miodu sól pieprz łyżka soku z limonki opakowanie makaronu Wok Noodles olej sezamowy jedna marchew, pokrojona w słupki 2 papryki, pokrojone w paski brokuł, podzielony na różyczki 250 gram groszku cukrowego garść posiekanej dymki pół szklanki soku z puszki(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Polędwiczki pieczemy około pół godziny, co jakiś czas obracając. W międzyczasie możemy przygotować makaron z warzywami. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut, następnie przecedzamy go. Do woka wlewamy olej sezamowy. Na zimny olej wrzucamy łyżkę startego imbiru, dwa posiekane ząbki czosnku
Mango Papajajuż bogactwem smaków – ostra, słona, lekko słodkawa. Bez problemu można kupić ją w Polsce. Uwaga, z poniższego przepisu powstanie ostre danie. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein podwójna pierś z kurczaka duża cebula 2 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun szczypior 3 łyżki(...)kawałków kurczaka. Smażymy na dużym ogniu na półtwardo. Dodajemy pokruszone suszone chilli i grzyby mun (uprzednio zalewamy je wrzątkiem i gdy zmiękną kroimy w cienkie paski). Całość chwilę smażymy. Makaron zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na ok. 4 minuty, aż będzie al dente. Przekładamy makaron na patelnię do kurczaka i dodatków. Dodajemy pastę chilli hot beans, 1 łyżki sosu sojowego, ocet
OstryKęsPrzepis na makaron (trochę przeze mnie zmieniony) pochodzi z recenzowanej przeze mnie wcześniej na blogu książki "Łatwe makarony" . Zapraszam na trochę słońca. Źródło: Łatwe makarony, Warszawa 2012, 96 s. Składniki: pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki chili 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy "5 smaków" - nie miałam więc dałam pół łyżeczki cynamonu i kilka goździków, które wcześniej trochę(...)roztarłam por pół główki kalafiora 3 marchewki papryczka chili 2 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz makaron chiński Wykonanie: 1. Mięso pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać chili, sos sojowy i przyprawę 5 smaków. Wymieszać i odstawić do zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki
Pasja SmakuPyszne danie bez mięsa. Makaronik z dodatkiem brokuła w smakowitym sosie serowym - danie palce lizać. składniki: 250 g makaronu Czaniecki rurki 1 średni brokuł 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka 50 g sera żółtego gouda 50 g parmezanu (ja dałam ser Dziugas) sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis kolorowy pieprz Kamis Brokuła podzielić(...)różyczki, zalać wodą i ugotwać al'dente, osączyć na sicie. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozpuścic masło, następnie dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dolać mleko i gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starte sery, dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeSałatka z makaronem i tuńczykiem - bardzo smaczna i pożywna. Z podanych składników uzyskamy porządną miseczkę sałatki więc jest czym dzielić. składniki: 250 g makaronu Czaniecki kokardki 2 puszki tuńczyka w kawałkach 1 puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek majonezu Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć(...)Fasolę czerwoną przepłukać i również osączyć. Jajka pokroić w kostkę, dodać posiekaną natkę pietruszki i osączonego tuńczyka z puszki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać. Następnie wszystko wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujeMakaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom. składniki: 250 g makaronu Czaniecki pappardelle 450 g mrożonego szpinaku 2-3 ząbki czosnku pół kostki sera sałatkowego a'la feta sól z pieprzem Kamis 3-4 łyżki kwaśniej śmietany Wstawić wodę na makaron. Na patelnię wrzucić szpinak i rozmrozić, odparować nieco(...)wodę. Następnie dodać zmiażdżony czosnek i pokruszony ser. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą z pieprzem. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Makaron ugotować al'dente, osączyć z nadmiaru wody i dodać do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujePyszna, pożywna i bardzo kolorowa sałatka wieloskładnikowa. Do sałatki można użyć makaronu o dowolnym kształcie, może być zwykły lub kolorowy. składniki: 250 g makaronu u mnie kolorowe świdry Czaniecki Makaron 300 g chudej wędliny np. kiełbasy szynkowej 300 g czerwonej papryki konserwowej puszka kukurydzy puszka ananasa majonez ok 4-5 łyżek pęczek szczypiorku Makaron ugotować al'dente, przelać zimną
Monia miesza i gotujeTakie dania uwielbiam zamawiać w azjatyckich restauracjach i barach. Proste, wystarczy dodać takie warzywa jakie macie w lodówce, wybrać właściwie dowolny azjatycki makaron i z kilku składników zrobić sos. Mój sos jest lekko pikantny za sprawą sosu Sriracha, ale jeśli lubisz łagodniejsze dania, to użyj połowy porcji tego pikanego sosu. Też wyjdzie przepyszne. Do tego dania idealnie nadaje się także(...)makaron ryżowy, zarówno ten w grubszych paseczkach jak i taki bardzo cieniutki. Ja mój makaron przygotowałam na patelni, ale jak masz wok to jeszcze lepiej. Całość będzie szybsza, a efekt będzie jeszcze lepszy! Podczas przygotowania dania warto mieć odłożone nieco przegotowanej wody. Bo w zależności od rodzaju makaronu może on wypić sos, wchłonąć go do środka. Warto zatem dozować płynne
nietylkopasta.pl