Dostałam jakiś czas temu miłą przesyłkę makaronową. Długo zastanawiałam się jakie powinno być pierwsze danie ugotowane z użyciem makaronu Omnomnom . Ponieważ na Durszlaku pojawił się konkurs z wykorzystaniem tego makaronu, postanowiłam wziąć w nim udział. Zadanie konkursowe to makaronowe danie fusion. Biała, polska, surowa kiełbasa, w moim przypadku własnej produkcji, świetnie wpisała się we włoskie smaki(...)powstała mieszanka kuchni polskiej i włoskiej:) Sos wyszedł bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam! Inspiracją był przepis ze strony All recipes składniki (4 porcje) 225 g suchego makaronu penne Omnomnom sos ok 300 g surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki
Stare GaryJeżeli mamy akurat upieczone buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos - i obiad gotowy! składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego(...)kurczaka 1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g makaronu sól i świeżo zmielony pieprz jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą świeżo starty parmezan do posypania przygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i dobrze wysuszyć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście jarmużu, obsmażać
Stare GaryTylko 3 główne składniki: makaron bez smaku- taki to 'urok' ryżowego- kwaskowate pomidorki i krewetki... Brzmi niezachęcająco, ale uwierzcie, że te składniki tak fantastycznie się ze sobą komponują, że tworzą bardzo smaczne danie- syte, maślane, bardzo proste w przygotowaniu i cóż mogę dodać więcej- po prostu warte przygotowania :) * makaron ryżowy- 200g * krewetki- 250g * suszone pomidory- 50g (bez zalewy) * masło(...)czosnek- 3 ząbki * sezam (u mnie była to garść) * skórka z połowy cytryny * natka pietruszki- do posypania * pieprz i sól Przygotować makaron- zalać makaron wrzątkiem i trzymać pod przykryciem ok 3 min. Na maśle podsmażyć przez chwilkę czosnek (uważać by się nie przypalił, bo wtedy jest gorzki). Dorzucić krewetki, a po chwili suszone pomidory i smażyć na małym ogniu przez
Kraina Miodem PłynącaŁosoś bardzo często gości na moim stole. Przygotowuję go w najróżniejszych postaciach, a tym razem chciałam Wam zaproponować jego bardzo prostą, słodką wersję pieczoną w foli, podawaną z makaronem pappardelle w pistacjowym pesto oraz z sosem żurawinowym. Danie przygotujecie ekspresowo, a na pewno nie będzie banalne. W takiej postaci możecie zaserwować również łososia na niedzielnym obiedzie, będzie smakowało zarówno dorosłym(...)pieprz SKŁADNIKI NA PESTO: 50 g obranych pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia
Słodko-Słony Świat IlonyBoloński jest jednym z bardziej popularnych sosów podawanych z makaronem. Warzywny sos z przewagą pomidorowego sosu i dużą ilością mięsa sprawia, że jest to syte i pożywne danie. Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Składniki: ok. 500 g makaronu (np. tagliatelle) parmezan ok. 50 g Sos: 500 g mięsa mielonego duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 100 g natki selera marchewka(...)pomidory w puszce krojone (400 g) 500 g bulionu warzywnego 200 g sosu pomidorowego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: słodka papryka, bazylia, oregano, tymianek rozmaryn, pietruszka Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, seler i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażamy, dodajemy czosnek i dalej smażymy na złoto. Połowę składników
Słodka StronaMakaron z sosem słodko-kwaśnym (sweet & sour sauce) to pożywne danie o charakterystycznym, niezwykłym smaku. Kompozycja owoców z ostrzejszymi składnikami nadaje mu wyjątkowości i dzięki temu potrawa ta zyskała popularność na całym świecie. W wersji "na szybko" możemy użyć gotowego sosu. Jednak gdy mamy ochotę na dłuższe spędzenie czasu w kuchni zachęcam do zrobienia go samemu, bo naprawdę warto(...)Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 2 piersi z kurczaka ok. 400 g makaronu czosnek w proszku, papryka słodka, przyprawa do kurczaka pieprz pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki
Słodka StronaMakaron z kiełbasą i pieczarkami to pomysł na szybki obiad z rzeczy, które prawdopodobnie zalegają nam w lodówce. Danie nie wymaga ani wymyślnych składników, ani poświęcenia zbyt dużej ilości czasu. Ponadto kiełbasa z pieczarkami idealnie ze sobą komponuje tworząc pożywny, smaczny obiad. Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Składniki: 300 g makaronu 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę(...)łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g) kostka bulionu warzywnego + 300 ml wody ok. 40 g żółtego sera przyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprz Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej smażyć. W ok. 300 ml wrzącej wody rozprowadzić
Słodka StronaMakaron z łososiem w sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad. Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g) 3 serki śmietankowe (typu kiri(...)łyżki masła przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól oliwa świeża bazylia, rozmaryn (opcjonalnie) Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie). Na maśle lekko podsmażamy odsączonego łososia. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i wykładamy
Słodka Stronaprzygotujemy jeszcze szybciej gdy użyjemy gotowego sosu, jednak ten z dodatkiem brie ma wyjątkowy smak i z pewnością warto spędzić troszkę więcej czasu w kuchni, aby osiągnąć pełny efekt. Makaron z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: ok. 400 g makaronu średni brokuł (ok. 500 g) bulion warzywny - kostka (lub ok. łyżkę vegety) Sos Serowy: 3 ząbki czosnku łyżka masła(...)wierzch 120 żółtego sera 200 g śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, biały pieprz, pieprz czarny, sól Makaron z Brokułami i Serkiem Brie - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki. Ok. litr wody zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny i wrzucamy brokuły. Gotujemy
Słodka StronaMakaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;) Makaron po Grecku - Składniki(...)ząbki czosnku 50 g czarnych oliwek 4 pomidory (ok. 400 g) szklanka sosu pomidorowego (passaty) ok. 2 łyżki oliwy przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, chili pieprz, sól pietruszka (do posypania) Makaron po Grecku - Sposób przygotowania : Makaron gotujemy w osolonym wrzątku - al dente. Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu, aby nie przypalić. Następnie wrzucamy pomidory pokrojone
Słodka StronaSKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 mała cebula natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml śmietany sojowej 4 łyżki wódki 500 g makaronu wstążki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do osolonej wrzącej wody wrzucić makaron. W międzyczasie podsmażyć na oliwie z oliwek ,utratą na tarce cebulę, podlać 3 łyżkami wódki i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać śmietanę, natkę pietruszki(...)odcedzony gorący makaron. Dokładnie wymieszac, dodać natkę pietruszki oraz drobno pokrojonego łososia. Całość zamieszać, w razie potrzeby podlać odrobiną wody z ugotowanego makaronu. Serwować od razu SMACZNEGO
zielonacukinkaZupa pieczarkowa z makaronem... Pieczarkowa, mocno pieczarkowa. Zabielona kwaśną śmietaną. Podana z makaronem. Pychota! Składniki: 800 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup lub 1 kostka rosołowa; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 2 łyżki oleju; 1 litr przegotowanej, ciepłej wody; 150 g makaronu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie(...)wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej wody. Wymieszać. Po tym czasie zupę ściągnąć z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z makaronem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,2 - 1,5 litra zupy. Ilość pieczarek można zmniejszyć do 600 g. Śmietanę można zastąpić lub pomieszać z jogurtem naturalnym
Gospodyni MiejskaHolandia kojarzy mi się z serami i z nich zrobionymi przysmakami. Z chęcią w podróż kulinarną do Holandii bym się wybrała i oryginalnych serów skosztowała. Na razie to makaron z trzema serami przygotowałam i marząc, daniem się tym rozkoszowałam. Sery smakami ze śmietaną się zmieszały, kremową konsystencję uzyskały, a makaron gniazdko pasował znakomicie i smakował wyśmienicie(...)Składniki: 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 6 ząbków czosnku, 1 filet z kurczaka, 150 g pieczarek, 1 cebula szalotka, 150 ml śmietany 30%, 10 g sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii
Moniki Smakołykilekko chrupiące... po prostu trzeba spróbować. Przepis i wykonanie zaczerpnęłam z warsztatów kulinarnych, w jakich miałam okazję i przyjemność brać udział. Powinien znaleźć się tu zamiast makaronu ryżowego makaron z bazylią. Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego 2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały(...)cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę, selera strugamy obieraczką do warzyw na cienkie wiórki. Można pobawić się nożem, ale to dłużej trwa i musi by zrobione naprawdę cieniutko. Pora kroimy również w cienkie plasterki. Wodę wlewamy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 120-150 gram makaronu, u mnie razowy, tagliatelle 12 krewetek, obranych 8-9 pomidorków daktylowych 70 gram sera gorgonzola 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy(...)długo aż zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Kiedy koper włoski zmięknie a płyn prawie całkowicie odparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki daktylowe oraz krewetki. Całość dusimy 3-4 minuty i dodajemy makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, makaron wykładamy na talerze i posypujemy pokruszoną gorgonzolą. Całość dekorujemy listkami bazylii, warto jeszcze posypać makaron grubo
Mango Papaja