Spaghetti alla puttanesca zachwyci każdego wielbiciela szybkich sytych dań. Prosty i aromatyczny makaron do przygotowania w 15 minut. Ciekawostką jest pochodzenie tego dnia. Spaghetti alla puttanesca nie znaczy nic innego, jak "spaghetti w stylu prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy(...)pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla. Składniki (4 porcje) -2 puszki pomidorów krojonych -1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek -3 ząbki czosnku -6-8 filecików anchois -1/4 szkl. kaparów -1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy
Zielona Kuchniacarbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane z dobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię(...)czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie parmezan równie dobrze się sprawdza), żółtek i świeżo mielonego pieprzu, któremu
Food SquareMakaron nie musi pływać w sosie. Dodając oliwę i przyprawy uzyskamy inny wymiar. Składniki 400 g makaronu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki otartej skórki z cytryny 1/4 szklanki czarnych oliwek 1/4 szklanki soku z cytryny 2 posiekane ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli pęczek rukoli pół szkalnki startego parmezanu sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al. dente(...)osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko Makaron Makaron ugotowałem al. dente w osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyłem czosnek i oliwki. Dodałem posiekane chilli, skórkę oraz sok z cytryny. Smażyłem 1 minutę. Rukolę umyłem, obciąłem ogonki. Makaron wymieszałem z sosem, rukolą i startym parmezanem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchendługie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje(...)makaronu chow mein 1 filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju np. kokosowego sok z ćwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu
cool and mintyJeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie(...)czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem. Kiedy patelnia się nagrzeje obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor
Kolizje SmakówMakaron dyniowy był dla mnie całkowitym eksperymentem w pewien swobodny weekend. Zostało mi trochę pieczonej dyni i natchniona cudownym filmem pt. "Paryż może poczekać" postanowiłam zrobić coś niestandardowego. W przepisie nie znajdziecie żadnych proporcji, bo w przypadku robienia makaronu trudno je zastosować, zwłaszcza że wilgotność mąki i powietrza bywa bardzo różna w zależności od pory dnia czy roku. Składniki : Makaron(...)gładkie ciasto. Będzie bardziej elastyczne, gdy dodamy więcej wody i dolejemy gorącą wodę. Nie trzeba się przejmować, że ciasto nie ma jednolitej barwy przy wyrabianiu ręcznym. Moim zdaniem makaronowi dodaje to uroku. Po wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć
Weekendy w domu i ogrodzieoczywiście o zimowej porze, w sezonie bowiem zwykle sięgamy po świeże pomidory lub domową passatę. Sos pomidorowy według tego przepisu możemy również wykorzystać jako bazę do dania z makaronem. My zwykle nie redukujemy go tak bardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką. Jeśli(...)wykorzystamy całego przygotowanego sosu do pizzy, możemy przełożyć go do słoiczka i zapasteryzować, użyć zamiast ketchupu lub wykorzystać właśnie do makaronu - wystarczy rozcieńczyć go passatą lub pomidorami z puszki i gotowe. :) SKŁADNIKI: 500 ml passaty 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (do makaronu lepszy jest niedźwiedzi
Kuchnia od dwojgaMakarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1. I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę. Potrzebujemy: 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva 550 g pomidorów(...)pelati bez skórki LaSelva 1/2 łyżeczki cukru szczypta ostrej papryki sól, pieprz 250 g makaronu bucatini garść startego twardego sera natka pietruszki Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier
MamaOskarkaKurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym Szybkie i pełne warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu(...)użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej śmietanki 10 dkg żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia olej do smażenia *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso w całości się zrumieni, na patelnię dodajemy
Blog z ApetytemSkładniki: 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty); 1 średni brokuł; 4 szklanki zimnej wody; 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3/4 szklanki startego parmezanu; 4 łyżki masła 6 ząbków czosnku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób(...)osuszyć, pokroić w niewielkie różyczki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miał). Na dużą patelnię wsypać makaron (surowy). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (6), oliwę z oliwek (1 łyżka), sól (1 łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wlać zimną wodę (4 szklanki) i gotując na średnim ogniu
Gospodyni Miejskakoreańska zupa podana z makaronem chow mein to pełen warzyw i przyjemnie rozgrzewający rosołek, smakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Polecam Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 1 bok choy 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki) 2 marchewki 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu(...)łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżka pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub według uznania) olej sezamowy do smażenia prażone ziarna sezamu makaron np. chow-mei Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki. Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy
Lamarida.plPiękną zimę mamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co najmniej dwukrotnie. Porcję tego makaronu z awokado pochłonęłam w mig i gotowa byłam pójść po dokładkę. Czy to efekt zimy, czy może makaron był szczególnie pyszny? Chyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje(...)nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na sos. Spaghetti odcedzić, wymieszać
Obiad gotowypodzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy(...)tylko makaron. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc
Niedzielny kucharzDzisiaj polecam cielęce klopsiki na obiad. Wspaniałe pełne smaku mięsne kuleczki w sosie grzybowym z pesto makaronem. Uwielbiam na obiad klopsiki w sosie , bo przyrządzam je na dwa razy i za każdym razem podaję inaczej. Oczywiście klasyczne klopsiki na obiad to te z ziemniaczanym puree. Uwielbia je cała rodzina. Ale klopsiki można również podać z pesto makaronem . Wydawałoby się(...)trochę za dużo smaków na talerzu, ale nie! Makaron wymieszany z pesto a do niego dodana porcja klopsików w sosie to przepyszne danie. Te same klopsiki i dwa różne obiady. Lubię gotować na dwa dni ale jakies urozmaicenie musi być. Klopsiki na obiad Składniki: 6-8 porcji 1 kg mielonej cielęciny 1 duża cebula 150 ml śmietanki 2 łyżeczki soli
codojedzeniaPrzepis na błyskawiczny obiad gotowy w niecałe 15 minut. Dodatkowo prawie nie trzeba nic kroić. Makaron z białą kiełbasą jest bardzo sycący i idealny na takie zimowe, pochmurne dni. Koniecznie spróbujcie Makaron z białą kiełbasą 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 2-3 surowe białe kiełbaski 250 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku(...)żółtka 2 łyżki oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz sól tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu wyciskamy z osłonki małe kawałki kiełbasek. Smażymy kilka minut aż się zarumienią. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy
PatiGotuje