Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią jeść na mieście, a w domu mają mało czasu na gotowanie. Trzy składniki i tyle dobrego jedzenia! Czasem przyda mi się odpoczynek od włoskiego jedzenia. Wtedy mam ochotę na dania inspirowane kuchnią azjatycką. Sięgam wówczas po makaron azjatycki i dodatki, które(...)ręką. Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim Składniki: 100 g makaron chow mein noodle 2 garście świeżego szpinaku 2 jajka 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (około 3-4 łyżki) opcjonalnie sezam czarny lub biały Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Na patelnię wylewamy
Moja smaczna kuchniaznów szparagi! Tym razem na obiad przygotowałam pyszny i kremowy makaron z wędzonym łososiem i szparagami. Doskonały na wiosenny, niedzielny obiad. Inne przepisy ze szparagami znajdziecie TU . Makaron z wędzonym łososiem i szparagami – Składniki: 200 g makaronu (u mnie kokardki) 8 zielonych szparagów 100 g wędzonego łososia w plastrach 1/2 białej cebuli 200 ml śmietanki 30% kilka listków świeżej(...)bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, pokroić na 1 cm kawałki, a główki zachować. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać szparagi (bez główek), smażyć razem przez 3-4 minut. Wlać śmietankę, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, zagotować
Pasja Smakułyżka do smażenia 2 łyżki nasion słonecznika 1/3 szklanki startego parmezanu i trochę do posypania 1 ząbek czosnku łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku 400g makaronu spaghetti Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Przed końcem gotowania polecam odlać pół szklanki wody spod makaronu, do późniejszego rozcieńczenia pesto. Odcedzony makaron nie przelewamy i zostawiamy gorący(...)smażymy, od czasu do czasu podrzucając je na patelni. Smażymy, aż zaczną się delikatnie rumienić – 3-4 minuty na dużym ogniu. Na patelnię z rzodkiewkami wrzucamy makaron, dodajemy pesto i tyle wody spod makaronu, aby wszystko dokładnie się wymieszało i nie było zbyt suche. Gotową potrawę od razu podajemy, posypaną odrobiną startego parmezanu. Powrót na górę
Smaczna StronaKtóż nie lubi po pracy szybko i smacznie zjeść. Wracam do wpisów „Obiad w 30 minut” – smacznie, szybko i zdrowo! Dzisiaj proponuję makaron spaghetti z tuńczykiem, zielonym groszkiem w pysznym śmietanowo musztardowym sosie! Ekstra szybkie i ekstra smaczne Składniki: 200 g makaronu spaghetti pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku polskiego(...)sól, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy papryka konserwowa 2 łyżeczki kaparów puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 125 ml śmietanki 18% 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu Makaron gotować w osolonej wodzie ok 8 minut, następnie doda zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty, odcedzić, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. W międzyczasie posiekać drobno czosnek, paprykę pokroić
Mój pomysł napyszne łazanki z kiszonej kapusty, z pieczarkami i boczkiem. Wyjątkowy, nowy przepis na łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami, boczkiem i podsmażoną cebulką. Łazanki z makaronem naleśnikowym, doprawione sosem sojowym i pieprzem. Przepis na łazanki jest prosty i pyszny . Makaron naleśnikowy robi się łatwo. Ciasto naleśnikowe przygotowujemy jak zwykle, tylko cukru dodajemy znacznie mniej niż(...)zamrozić, podobnie naleśniki i wykorzystać w razie potrzeby. Dzięki temu szybki i pyszny obiad zrobicie w mgnieniu oka. Korzystajcie z przepisu na łazanki z kapustą i ulepszajcie go :) Polecam. Makaron naleśnikowy. Składniki i przyprawy na łazanki z kiszonej kapusty i makaronem naleśnikowym: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mleka lub wody ok. 200g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru pudru
Moja Książka Kucharskamną” coś do jedzenia. Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje kubki smakowe, ale również moja dusza będą zadowolone. I dziś tak towarzyszył mi na każdym kroku makaron. Makaron w sosie śmietanowym. Boże, nie ma chyba lepszego (i bardziej niezdrowego) połączenia niż dobrej jakości makaron jajeczny - wstążki najlepiej i śmietana - tłusta, gęsta, aksamitna. Poszłam na targowisko, Stary Kleparz(...)tłuszczem. Warto było! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że danie zawiera też warzywa: grzyby, natkę, dymkę - samo zdrowie! Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki
W kuchni Katiedaleko mojego domu, jest miejsce gdzie rośnie mnóstwo czosnku niedźwiedziego, w związku z tym chciałam go jakoś smacznie wykorzystać w mojej kuchni. Dzisiaj makaron z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Spróbujcie kochani, moim bliskim bardzo smakował 😊 Składniki: czosnek niedźwiedzi 300 g, szpinak 2 garście, czosnek 3 ząbki, cebula 1 szt, śmietana 18 % 500 ml, oliwki czarne 1 mały słoik, suszone(...)pomidory 1 mały słoik, zioła prowansalskie do smaku, sos sojowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron świderki 500 g, płatki drożdżowe lub starty parmezan do posypania makaronu, Sposób przygotowania: Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki i drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy czosnek
kulinarne odsłony patiefektowne potrawy. Jedna wytrawna, z wykorzystaniem piersi z kurczaka, które otulone są szynką, dodatkowo nadziane serem i duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Druga propozycja zaś jest w słodkim wydaniu- makaron z twarogiem, borówkami i konfiturą wiśniową, który wyśmienicie smakuje podany na ciepło. Obie propozycje wpisują się w temat ‚niemarnowania żywności’, przy czym pierwsza propozycja zaplanowana jest od początku do końca(...)naszych potrzeb (czyli nic się nie marnuje), a z kolei druga, słodka, powstała z tych składników, które akurat miałam w lodówce- ser, borówki i konfitura. Obie również przygotowane z makaronem, który należy do produktów z długim terminem przydatności, zatem nawet długo otwarty się nie psuje. Piersi z kurczaka w szynce duszone w pomidorach, 2 porcje 1 puszka pomidorów krojonych Łowicz
Kraina Miodem PłynącaPonadto w jego składzie znaleźć można również wiele składników mineralnych. Są to m.in. potas, magnez, fosfor, cynk. Oprócz tego groszek zawiera cenny błonnik pokarmowy, a w połączeniu z razowym makaronem sprawia idealne połączenie po którym na pewno nie będziecie głodni. Przy wyborze razowych makaronów polecam makarony z mąki durum. Dlaczego? Mąka, która powstaje z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu(...)oraz kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Składniki: 300g razowego makaronu penne, ugotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu 200g zielonego groszku – ja użyłam mrożonego 6 większych pieczarek, pokrojonych w plastry łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz świeżo mielony, 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanego koperku oliwa
Życie ze smakiemDziś mam coś dla miłośników masła orzechowego! Czyli pewnie dla wszystkich (albo prawie wszystkich) :P Ale nie będzie to deser, a obiad z dodatkiem masła orzechowego. Dokładnie jest to makaron z warzywami w sosie na bazie masła orzechowego. Proste i szybkie danie, które możecie przygotować zarówno w wegetariańskiej jak i mięsnej wersji. Sos orzechowy jest kremowy i cudownie otula(...)warzywa i makaron nadając im pysznego, słodko-pikantnego smaku. Masło orzechowe jest częstym składnikiem w przepisach kuchni azjatyckiej. Mimo, że częściej kojarzy nam się z przepisami na słodko, to jego smak doskonale komponuje się ze słonymi i ostrymi składnikami, tak jak w przygotowanym przeze mnie sosie. MAKARON Z WARZYWAMI W KREMOWYM ORZECHOWYM SOSIE Czas przygotowania 20 minut Składniki
HealthyCreationsCzas Przygotowania : 15 min Czas Gotowania : 6 min Gotowe w : 21 min Liczba porcji : 6 Każdy rosół to wyzwanie ale podobno zrobienie makaronu sprawia wielu osobom kłopot, dlatego dziś szybki poradnik jak wykonać go samodzielnie. Jeśli raz zrobcie go sami, zapewniam Was, że nie będziecie już chcieli korzystać z tych sklepowych . Składniki 40 dkg mąki (typ 450) Łyżeczka soli(...)cienkie placki. 3 Rozwałkowany placek posypujemy mąką zwijamy i kroimy w wąski paski. 4 W dużym garnku gotujemy około 4 litry wody z dwoma łyżkami soli, wrzucamy połowę makaronu i gotujemy od momentu wypłynięcia około 3 min, mieszając od czasu do czasu (długość gotowania zależy od grubości makaronu). Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Gotowy makaron podajemy z rosołem
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyplanie oczywiście zakup książki "Jamie gotuje po włosku", bo czas na odświeżenie mojej kulinarnej biblioteczki. Dzisiaj w moim przepisie króluje nowy dla mnie ser czyli pecorino romano. Włoskim makaron, włoskie pomidory, ser, pieczarki, oliwa i suszone zioła, banalnie prosty i smaczny przepis. Spaghetti z pomidorami i pieczarkami z pecorino / 2 porcje Składniki: 200 g makaronu spaghetti 200 g pomidorów(...)ostrej papryki w proszku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku szczypta cukru (jeśli pomidory będą kwaskowate) skórka z parmezanu Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cały ząbek czosnku, bez skórki. W tej sposób aromatyzujemy oliwą tak, jak robią to prawdziwi Włosi
Moja smaczna kuchniaCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na moje ulubione danie kuchni tajskiej. Pad thai to smażony makaron ryżowy z ulubionymi dodatkami (kurczak, krewetki, tofu) z pastą tamaryndową, kiełkami fasoli mung. Danie jest niezwykle popularne w Tajlandii. Robi się je błyskawicznie. Najfajniejsze jest, że danie można zrobić w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej – i obie są pyszne! Dzisiaj zrobiłam(...)wypróbowania przepisu. Ps. Jeśli wolicie pad thaia w ostrzejszej wersji to dodajcie 1 łyżkę sosu sriracha do sosu pad thai lub posypcie danie płatkami chili na końcu. Ps. Makaronu nie gotujemy! Wystarczy moczyć go w zimnej wodzie przez pół godziny. Składniki (2 – 3 porcje): 200 g makaronu ryżowego (wstążki – u mnie 10 mm) 1 duża bądź 2 małe
Moja pasja smakudzisiaj mam chwilę na przedstawienie Wam przepisu. Zauważyłam, że lubicie przepisy na szybkie dania makaronowe, dlatego specjalnie dla Was kolejne tego typu. Polecam Wam także przepis na ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami Ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu Chow Mein Noodles 1/4 czerwonej papryki 1 garść groszku cukrowego 1/4 zielonej papryki(...)plasterki. Ziemniaki ze skórką kroimy w słupki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy ziemniaki, papryki i groszek cukrowy oraz czosnek. Smażymy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzy na patelni, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy jeszcze chwile, dokładnie mieszamy makaron z warzywami i sosem. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy
Moja smaczna kuchniamakaronów najbardziej lubię spaghetti. Dzisiaj na obiad przygotowałam spaghetti z bazyliowym pesto . Nie pamiętam, kiedy ostatnio raz jadłam makaron z pesto. Do dania zainspirował mnie i przypomniał o pesto Jamie Oliver. Przygotowanie pesto jest proste. Do pesto dodajemy zwykle orzeszki pinii, ale ja tym razem użyłam do przepisy przepysznych, prażonych migdałów ze skórką i solą. Wy możecie(...)garść prażonych migdałów, solonych, ze skórką 6 listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do blendera wkładamy listki bazylii. Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki. Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały. Miksujemy
Moja smaczna kuchnia