Składniki : • 1 mały bakłażan • 100 g makaronu w kształcie rurek, np. tortiglioni • 2 łyżki oliwy extra vergine • 2 duże ząbki czosnku • 1/2 szklanki passaty (przecieru pomidorowego) • 2 świeże pomidory (lub 1/2 puszki obranych pomidorów) • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz • 1 łyżeczka suszonego oregano • 1/2 łyżeczki cukru • 20 liści bazylii • tarty ser, około 10 g, np. twarda ricotta Przygotowanie(...)plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włożyć do miski, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron i gotować aż będzie al dente. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody. Do wody z gotującym się makaronem włożyć pomidory, wyjąć po kilkunastu sekundach, obrać ze skórki. Pomidory włożyć do głębokiego talerza
KUCHNIA POLSKAMagda Klasyczny sos kurkowy, przygotowany z prostych składników to klasa sama w sobie. Ten sos broni się sam – swoim smakiem, aromatem kurek i prostotą. Świetny dodatek do makaronu, do którego przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle(...)dokładnie je oczyszczamy z piasku, kroimy w mniejsze kawałki. Ich smażenie na patelni też znacznie się skróci do około 6-7 minut. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, dobrze ją solimy. Gotujemy makaron al dente, po czym odcedzamy, ale nie przelewamy. Gorący przerzucamy do garnka w którym się gotował i przykrywam, aby pozostał ciepły. Do odparowanych
Smaczna StronaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 300 g makaronu spaghetti, 300 g obranej dyni, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, 125 g boczku wędzonego, łyżka oleju, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, pieprz świeżo mielony, sól, 2 jajka, opakowanie serka tartego do makaronu (40 g), 1/4 szklanki wody z gotowania(...)makaronu. Przygotowanie: Czosnek drobno siekam, boczek kroję w cienkie paseczki, a dynię w małą kostkę. Makaron gotuję w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni podsmażam boczek. Kiedy się zarumieni, dodaję łyżkę oleju oraz czosnek z dynią, solę i smażę przez 10 minut co jakiś czas mieszając. Jajka roztrzepuję, dodaję do nich świeżo mielony pieprz i ser, mieszam. Do dyni dodaję
JejKuchniaSkładniki: - makaron pełnoziarnisty (50 g) - pierś z kurczaka (100 g) - papryka czerwona 1/3 szt. (70 g) - oliwki czarne – 5 szt. (15 g) - serek wiejski (150 g) Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić wedle uznania i poddusić na patelni pod przykryciem podlewając wodą. Do podduszonego mięsa dodać pokrojoną paprykę. Poddusić jeszcze chwilę. Z serka wiejskiego odlać(...)śmietankę. Następnie do kurczaka dodać ugotowany makaron. Podlać odrobiną wody (makaron nie może pływać). Poczekać aż nadmiar wody wyparuje lub odlać jeśli jest jej za dużo. Zdjąć z ognia, dodać serek i wszystko dokładnie wymieszać aż serek zacznie się ścinać WSKAZÓWKA à Pod koniec gotowania makaron powinien być suchy aby serek ładnie się ściął. Jeśli serek doda się do „wodnistego
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasFrittata z makaronem, to potrawa, która świetnie się sprawdzi dla zabieganych. Jest bardzo sycąca, więc można ją zaserwować również na obiad. Całego smaku i aromatu dodają jej zioła w połączeniu z śmietaną. Danie zrobiłam z myślą o moim dwuletnim synu, który kocha makaron w każdej postaci. Widać nie tylko ja mam ogromną słabość do włoskich smaków. SKŁADNIKI 6 jajek(...)śmietany 30% 1 duża cukinia oliwa 250 g makaronu (u mnie mini kółka) 2 łyżki masła sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano opcjonalnie: kilka liści bazylii WYKONANIE Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię obrać ze skóry i pokroić na małą kostkę. Na głębokiej patelni podgrzać dwie łyżki oliwy, dodać cukinię i smażyć ją od czasu do czasu mieszając
Passions hobbies lifekuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i z różnymi dodatkami. I nie tylko spaghetti, choć dziś, to akurat on rządził. Przygotowałam na obiad spaghetti w sosie cukiniowym, ale specjalnie wzięłam ugotowałam więcej, by zrobić nowy eksperyment. Gdyby się nie udał, zapewne(...)wspominała i nie pokazywała zdjęć. Wyszło jednak bardzo fajnie i wbrew pozorom- nie tak strasznie ciężko jakby się mogło wydawać biorąc pod uwagę smażenie w głębokim oleju. Tak przygotowany makaron, to moja kolejna propozycja na przekąskę, choć tu skłaniałabym się bardziej do tego, by podawać ją na ciepło, tuż po przygotowaniu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kuchnia w czekoladzieŚwietna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto, delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami. Składniki: 600g makaronu spaghetti 2 jajka 1 opakowanie mozzarelli Galbani 100g śmietany 18% masło do wysmarowania formy Warstwa zielona: 40g liści świeżej bazylii 60ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 50g orzechów nerkowca 40g startego parmezanu(...)łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oliwa z oliwek sól pieprz Wierzch: 1 opakowanie mozzarelli Galbani kilka pomidorków listki bazylii Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać jajka, mozzarellę pokrojoną na małe kawałki, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić
Szalona Kuchnia EwelinyDziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to kremowa propozycja na szybkie danie. Makaron z indykiem w sosie serowym Składniki: około 250 g makaronu penne lub fusilli (pół opakowania) 500 g filetu z indyka ulubione przyprawy do indyka (u mnie czosnek granulowany(...)koktajlowych świeżo mielony pieprz tarty ser np. parmezan drobno posiekana natka pietruszki Indyka kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem. Smażymy na złoty kolor na łyżce oleju. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masa. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko
PatiGotujedużo lepiej się kroi i wyjmuje z foremki . Patent na szybki , jednogarnkowy obiad . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , z czymkolwiek nie zrobię zawsze szybko znikają . Amerykańska , zapiekanka swoją nazwę zawdzięcza makaronowi z sosem serowym, tak tradycyjnym w tamtym rejonie świata Doskonale pasuje do smażonego ,mięsa mielonego z zielonym słodkim groszkiem… mniam Składniki : 1 opakowanie dowolnego makaronu 0,5 kg mięsa(...)cebulkę z czosnkiem . Następnie dodajemy mięso mielone , groszek i selera naciowego , sól do smaku . Smażymy dalej , do momentu aż wszystko pięknie się przyrumieni . Na koniec doprawiamy pieprzem i odstawiamy . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , tak wyjdzie najlepiej W garnku roztapiamy masło z mąką , cały czas mieszając aż utworzą gęsta zawiesinę . Dodajemy gałkę i cały czas mieszając dolewamy mleko
Ogrodnik w podróżyDziś kolejne danie inspirowane kuchnią włoską. Nie może w niej zabraknąć miejsca ma makaron i powolnie gotowany, aromatyczny sos. Ważna w niej jest również prostota i sezonowość. A że mamy sezon na śliwki, postanowiłam je połączyć z mozzarellą i makaronem. Przepis można wykorzystać przygotowując danie lub główne lub... deser. Składniki (na formę o średnicy dna ok. 21 cm): 19 sztuk(...)makaronu typu conchiglioni opakowanie mozzarelli mini Galbani 25 śliwek węgierek ok. 1 cm świeżego imbiru 2 listki szałwii sól W osolonym wrzątku ugotować al dente makaronowe muszle. Nie rozgotować, bo makaron będzie jeszcze zapiekany. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzu, by się nie sklejały i odstawić do lekkiego ostudzenia. W czasie gotowania makaronu wypestkować 15 śliwek i rozgotować je w niewielkiej
Weekendy w domu i ogrodzieMagda Świeży makaron z pieczonymi w piekarniku cukinią, pomidorkami i czosnkiem to przepyszne danie, które wymaga minimum wysiłku. Samo przygotowanie zajmuje 5 minut, resztę robi piekarnik, a nam pozostaje tylko rozkoszować się tym smakiem. Pieczone warzywa są niesamowite słodkie, a najbardziej zaskakuje smak pieczonego czosnku – delikatny, słodki, pełen aromatu. Wszystko wymieszane razem tworzy wielce smakowitą, letnią kompozycję. Składniki(...)porcje): 200g świeżego makaronu tagliatelle 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 1 średnia cukinia 6 mały ząbków czosnku 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka gęstego octu balsamicznego sól i pieprz do smaku parmezan w płatkach do podania Nagrzewamy piekarnik na 180°. Myjemy dokładnie cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Cukinię kroimy w średniej grubości półplasterki i przekładamy do naczynia
Smaczna StronaMakaron z oliwą i pomidorkami to pomysł na pyszne i bardzo proste włoskie danie. Takie proste potrawy są najlepsze, to danie przygotujecie w 10 minut, a jego aromat Was zachwyci 🙂 Składniki/2 porcje: – 200g dowolnego makaronu – oliwa z oliwek – 2 ząbki czosnku – 10 pomidorków koktajlowych – 1/2 szklanki tartego parmezanu – Czytaj więcej → Artykuł MAKARON
greengoodiesDzisiaj w końcu propozycja obiadowa - bardzo proste i smaczne danie z pełnoziarnistym makaronem tagliatelle w pysznym sosie pomidorowym. Chociaż trochę przypomina, nie jest to typowe spaghetti. Makaron gotowany jest w gęstym, kremowym sosie z dodatkiem papryki i różnych aromatycznych przypraw. Danie jest wegetariański, ale można dodać ulubione mięso. Całe danie robi się w głębokiej patelni i wykonanie nie zajmuje(...)więcej niż 20 minut. Naprawdę miła odmiana od tradycyjnego spaghetti. Polecam wypróbować. Składniki (3 porcje): ok. 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle Lubella puszka pomidorów krojonych (400 g) 1,5 szklanki wody 2 łyżki gęstego sosu pomidorowego (u mnie sos arrabbiata z papryczką chili) 1 cebula, drobno pokrojona pół czerwonej papryki, drobno pokrojonej pół zielonej papryki, drobno pokrojonej pół łyżeczki soli
Healthy food explorerUwielbiam wszelkie dania z makaronem, w tym także sałatki z dodatkiem tego składnika. Bardzo lubię też eksperymentować z kuchnią azjatycką, dziś danie inspirowane Japonią. Makaron soba pochodzi właśnie z tego kraju. Jest to cienki makaron pszenno-żytni, doskonały zarówno do dań na ciepło jak i na zimno. U mnie w formie sałatki z tuńczykiem, rukolą i cukinią(...)wszystko polane dressingiem na bazie sosu sojowego i posypane prażonym sezamem. Przepyszna i lekka sałatka, do której bardzo często powracam. Polecam wypróbować. Składniki (3 porcje): 80 g makaronu soba Puszka tuńczyka w sosie własnym Pół cukinii lub 1 mała 1/3 opakowania świeżej rukoli 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki oliwy 1,5 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu
Healthy food explorerObiad dosłownie w 5 minut! A do tego pyszny, pożywny i zdrowy. Danie jest nieco w stylu azjatyckim - użyłam makaronu gryczanego soba, do tego oczywiście łosoś i szpinak. Dla urozmaicenia jeszcze pieczarki i ser feta, który dodaje wyrazistego smaku. Taki obiad naprawdę robi się błyskawicznie - makaron wrzuca się do wrzącej wody, a w tym czasie można podsmażyć cebulę, szpinak(...)pieczarki. Na koniec dodajemy tylko jeszcze pokrojony ser feta oraz łososia. Po ugotowaniu makaronu wystarczy wyłożyć wszystko na talerz i gotowe. Pysznie, prosto i bardzo smacznie :) Składniki (2 porcje): 80 g makaronu gryczanego Soba 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 150 g łososia atlantyckiego wędzonego na gorąco 1/2 opakowania sera feta 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie
Healthy food explorer