makaron - 33044 przepisów (strona:285/2203)

KURCZAK CHOW MEIN 653

długie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je  tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje(...)makaronu chow mein 1 filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju np. kokosowego sok z ćwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu

cool and minty
Ragu z kaczki 162

Jeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie(...)czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem. Kiedy patelnia się nagrzeje obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor

Kolizje Smaków
Dyniowy makaron bez jajek i "Motyl" 146

Makaron dyniowy był dla mnie całkowitym eksperymentem w pewien swobodny weekend. Zostało mi trochę pieczonej dyni i natchniona cudownym filmem pt. "Paryż może poczekać" postanowiłam zrobić coś niestandardowego. W przepisie nie znajdziecie żadnych proporcji, bo w przypadku robienia makaronu trudno je zastosować, zwłaszcza że wilgotność mąki i powietrza bywa bardzo różna w zależności od pory dnia czy roku. Składniki : Makaron(...)gładkie ciasto. Będzie bardziej elastyczne, gdy dodamy więcej wody i dolejemy gorącą wodę. Nie trzeba się przejmować, że ciasto nie ma jednolitej barwy przy wyrabianiu ręcznym. Moim zdaniem makaronowi dodaje to uroku. Po wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy do pizzy i makaronu 178

oczywiście o zimowej porze, w sezonie bowiem zwykle sięgamy po świeże pomidory lub domową passatę.  Sos pomidorowy według tego przepisu możemy również wykorzystać jako bazę do dania z makaronem. My zwykle nie redukujemy go tak bardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką.  Jeśli(...)wykorzystamy całego przygotowanego sosu do pizzy, możemy przełożyć go do słoiczka i zapasteryzować, użyć zamiast ketchupu lub wykorzystać właśnie do makaronu - wystarczy rozcieńczyć go passatą lub pomidorami z puszki i gotowe. :) SKŁADNIKI: 500 ml passaty 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (do makaronu lepszy jest niedźwiedzi

Kuchnia od dwojga
Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem 118

Makarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1.  I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę. Potrzebujemy: 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva 550 g pomidorów(...)pelati bez skórki LaSelva 1/2 łyżeczki cukru szczypta ostrej papryki sól, pieprz 250 g makaronu bucatini garść startego twardego sera natka pietruszki Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier

MamaOskarka
Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym 1103

Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym Szybkie i pełne warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam!   Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu(...)użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej śmietanki 10 dkg żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia olej do smażenia   *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso w całości się zrumieni, na patelnię dodajemy

Blog z Apetytem
Z jednego gara: Makaron z brokułem i sosem alfredo 167

Składniki: 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty); 1 średni brokuł; 4 szklanki zimnej wody; 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3/4 szklanki startego parmezanu; 4 łyżki masła 6 ząbków czosnku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób(...)osuszyć, pokroić w niewielkie różyczki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miał). Na dużą patelnię wsypać makaron (surowy). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (6), oliwę z oliwek (1 łyżka), sól (1 łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wlać zimną wodę (4 szklanki) i gotując na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Koreańska pikantna zupa z makaronem 138

koreańska zupa podana z makaronem chow mein to pełen warzyw i przyjemnie rozgrzewający rosołek, smakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Polecam Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 1 bok choy 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki) 2 marchewki 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu(...)łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżka pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub według uznania) olej sezamowy do smażenia prażone ziarna sezamu makaron np. chow-mei Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki. Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy

Lamarida.pl
Makaron z pesto z awokado 126

Piękną zimę mamy! I choć nieco się spóźniła, to takie temperatury wcale mi nie przeszkadzają. Jest świeżej, zdrowiej, energiczniej, a po spacerze apetyt wzrasta co najmniej dwukrotnie. Porcję tego makaronu z awokado pochłonęłam w mig i gotowa byłam pójść po dokładkę. Czy to efekt zimy, czy może makaron był szczególnie pyszny? Chyba i jedno, i drugie:) Składniki (na 2 porcje(...)nieduże awokado sok z połowy cytryny garść liści bazylii 2 łyżki pestek słonecznika ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu) sól garść kiełków Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować pesto*. Awokado wydrążyć za pomocą łyżki, przełożyć do kielicha blendera. Dodać pozostałe składniki, zmiksować na sos. Spaghetti odcedzić, wymieszać

Obiad gotowy
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 138

podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek ugotowaliśmy(...)tylko makaron. Jeśli zabieracie jedzenie do pracy jak my, makaron ugotujcie rano i szybko połączcie z zimnym sosem. Dzięki temu pasta szybko się schłodzi i będzie można ją sprawnie zapakować do lunchboxa. Składniki: 250 gr mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego Makaron tagliatelle 4 plastry szynki prosciutto (w oryginalne jest panczetta, w Polsce mega trudna do kupienia więc

Niedzielny kucharz
Klopsiki cielęce w sosie grzybowym z pesto makaronem 146

Dzisiaj polecam cielęce klopsiki na obiad. Wspaniałe pełne smaku mięsne kuleczki w sosie grzybowym z pesto makaronem. Uwielbiam na obiad klopsiki w sosie , bo przyrządzam je na dwa razy i za każdym razem podaję inaczej. Oczywiście klasyczne klopsiki na obiad to te z ziemniaczanym puree. Uwielbia je cała rodzina. Ale klopsiki można również podać z pesto makaronem . Wydawałoby się(...)trochę za dużo smaków na talerzu, ale nie! Makaron wymieszany z pesto a do niego dodana porcja klopsików w sosie to przepyszne danie. Te same klopsiki i dwa różne obiady. Lubię gotować na dwa dni ale jakies urozmaicenie musi być. Klopsiki na obiad Składniki: 6-8 porcji 1 kg mielonej cielęciny 1 duża cebula 150 ml śmietanki 2 łyżeczki soli

codojedzenia
Makaron z białą kiełbasą 141

Przepis na błyskawiczny obiad gotowy w niecałe 15 minut. Dodatkowo prawie nie trzeba nic kroić. Makaron z białą kiełbasą jest bardzo sycący i idealny na takie zimowe, pochmurne dni. Koniecznie spróbujcie Makaron z białą kiełbasą 2 duże porcje Składniki: około 250 g makaronu spaghetti (około pół opakowania) 2-3 surowe białe kiełbaski 250 ml śmietany 30% 2 ząbki czosnku(...)żółtka 2 łyżki oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz sól tarty ser pecorino (lub inny podobny twardy ser) Gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Na gorącą patelnię z odrobiną tłuszczu wyciskamy z osłonki małe kawałki kiełbasek. Smażymy kilka minut aż się zarumienią. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy

PatiGotuje
Ekspresowa sałatka makaronowa z mieszanką meksykańską 187

Ekspresowa sałatka makaronowa z mieszanką meksykańską. Prosta, pyszna, do przygotowania dosłownie w kilka minut. A to wszystko dzięki wykorzystaniu pszenno-kukurydzianego makaronu bez gotowania. Tak, tak dobrze czytacie. Tego makaronu nie trzeba gotować. Wystarczy go zalać gorącą lub zimną wodą. Do makaronu dodałam kilka prostych składników i już mogliśmy się cieszyć pyszną sałatką. Polecam ją i Wam. Spróbujcie. Składniki(...)szklanka Pesso. Makaron bez gotowania, pszenno-kukurydziany Wodzisław 1 szklanka gorącej wody 6 łyżek mieszanki meksykańskiej z puszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: 1 szklankę makaronu zalewamy 1 szklanką gorącej wody. Mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 2 minuty. Po tym czasie znów mieszamy i odstawiamy do przestudzenia

Słodkie okruszki
Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą 105

Bardzo lubię takie obiady. Nawet zimą staram się jeść kolorowo! Nie patrząc na pogodę za oknem, przygotowałam dzisiaj danie inspirowane słoneczną Italią. Proste, sycące i bardzo smaczne. Makaron, szpinak i cieciorka to główne składniki mojego przepisu. Nie zabrakło oczywiście dobrego, włoskiego sera, tym razem grana padano. Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą / 2 porcje Składniki: 250 g makaronu świderki 1/2 szklanki(...)ciecierzycy z puszki 125 g szpinaku baby (drobnolistnego) 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki startego grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy. Kroimy na plasterki. Oliwę z oliwek wylewamy na patelnię. Po chwili dodajemy czosnek. Gdy zacznie już ładnie pachnieć, dodajemy do czosnku szpinak. Mieszamy

Moja smaczna kuchnia
Makaron w sosie szpinakowym 148

zostało już tylko lekko ponad 40 dni. My nie możemy się już doczekać końca zimy, dlatego również na talerzu coraz bardziej wiosennie :) Dzisiaj na obiad serwujemy zielony sos z makaronem. :) SKŁADNIKI: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet) 100 g serka topionego bez do - datków kubek śmietanki 12 lub 30 % (180 - 200 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka klarowanego(...)masła lub oleju szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego sól pieprz orzechy włoskie - do posypania kozi ser lub inny wyrazisty - do posypania  400 g makaronu rurki Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany oraz cebulę pokrojoną w małą kostkę. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli i dodajemy szpinak. Wsypujemy sól

Kuchnia od dwojga