makaron - 33544 przepisów (strona:285/2237)

Makaron z pieczarkami i sosem „serowym” 330

Makaron z sosem „serowym” to jeden z moich, bardzo udanych, eksperymentów kulinarnych. Taki obiad robi się w ekspresowym tempie, a dzieciaki zajadają się nim ze smakiem. „Ser” z ziemniaka jest fantastycznie ciągnący i w smaku przypomina prawdziwy ser. Takie danie można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. 200 g makaronu (np. świderki) 2 średnie cebule(...)pieczarek 5 łyżek ziołowego „sera” z ziemniaka Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę aż się nie zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy. Do warzyw dodajemy 5 łyżek „sera” z ziemniaka

Dieta bez mleka
makaronowa zapiekanka z męsem mielonym, papryką i pieczarkami 219

regularnie wracam. Zwykle jesienią, kiedy papryka jest najpyszniejsza i jej zapach w całym domu cieszy najbardziej. Można zrobić wieeelką porcję, bo odgrzewana jest równie pysza. Pod warukiem, że użyjecie makaronu 100% durum i ugotujecie go al'dente.  Składniki: - opakowanie makaronu świderki 100% durum - 600g mięsa mielonego z łopatki - 1/2 kg pieczarek - 2 duże, czerwone papryki - średnia cebula - 400g ulubionego(...)sera żółtego - oliwa z oliwek - bazylia, oregano - sól, pieprz, czosnek granulowany Makaron gotuję al'dente w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą, wkładam spowrotem do garnka. Polewam 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaję oregano, bazylię, sól, 3/4 startego sera i 1/2 opakowania czosnku. Dokładnie mieszam.  3/4 tak przygotowanego makaronu wykładam na dno naczynia

Cook&Love
Spaghetti alla carbonara 157

domu a czas przygotowania jest bardzo krótki, więc ugotowanie tego dania nie wymaga wiele zachodu. Przepis pochodzi z bloga na dokładkę… Na pewno posmakuje wszystkim wielbicielom makaronu. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti alla carbonara: 200g makaronu spaghetti, 100g wędzonego boczku, 2 jajka, 1 mała cebula, 30g sera Pecorino lub Parmezanu, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki czarnego, świeżo(...)mielonego pieprzu, sól. Sposób przygotowanie spaghetti alla carbonara: Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroję w drobniutką kostkę, boczek – w nieco większą. Rozgrzewam oliwę na patelni i podsmażam boczek aż lekko się zrumieni, dodaję cebulę i smażę jeszcze chwilę. Jajka, wybijam do miski i roztrzepuję, dodaję do nich większość parmezanu oraz świeżo

Gotuj Się Kto Może
PIECZARKOWY TORT MAKARONOWY 154

mnie pierwszy Dzień Roku okazał się pechowy bo rozwaliłam sobie telefon. No ale ja nie o tym. Na sylwestra przygotowałam tort makaronowy. Wykorzystałam do niego duże świdry i rurki. Makaron jest z masą tymiankowo-cytrynową oraz pieczarkami. Był pyszny. Składniki: 1/2 op. Makaronu świdry 1/2 op makaronu rurki 200 g grzybów np pieczarek 1 ząbek czosnek 2 cebule pieprz sól(...)jajka 3 szklanki sera żółtego startego 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 gałązki tymianki 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojone w półplastry pieczarki.Dusimy ok 8 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka, śmietanę, śmietankę, tymianek, natkę

Kuchnia w oparach
Spaghetti alla puttanesca 184

Spaghetti alla puttanesca zachwyci każdego wielbiciela szybkich sytych dań. Prosty i aromatyczny makaron do przygotowania w 15 minut. Ciekawostką jest pochodzenie tego dnia. Spaghetti alla puttanesca nie znaczy nic innego, jak "spaghetti w stylu prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy(...)pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla. Składniki (4 porcje) -2 puszki pomidorów krojonych -1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek -3 ząbki czosnku -6-8 filecików anchois -1/4 szkl. kaparów -1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli -1 łyżeczka oregano -2 łyżki oliwy

Zielona Kuchnia
Spaghetti alla carbonara 149

carbonary? Najlepsza włoska pasta świata obchodzi swoje święto właśnie 6 kwietnia! Z tej okazji i ponieważ miałem zestaw produktów przywiezionych prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane z dobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię(...)czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie w mal di testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie parmezan równie dobrze się sprawdza), żółtek i świeżo mielonego pieprzu, któremu

Food Square
Spaghetti z oliwkami i rukolą 135

Makaron nie musi pływać w sosie. Dodając oliwę i przyprawy uzyskamy inny wymiar. Składniki 400 g makaronu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki otartej skórki z cytryny 1/4 szklanki czarnych oliwek 1/4 szklanki soku z cytryny 2 posiekane ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli pęczek rukoli pół szkalnki startego parmezanu sól pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem al. dente(...)osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko  Makaron  Makaron ugotowałem al. dente w osolonej wodzie. Odcedziłem. Na rozgrzanej oliwie krótko podsmażyłem czosnek i oliwki. Dodałem posiekane chilli, skórkę oraz sok z cytryny. Smażyłem 1 minutę. Rukolę umyłem, obciąłem ogonki. Makaron wymieszałem z sosem, rukolą i startym parmezanem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
KURCZAK CHOW MEIN 731

długie gotowanie. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki i marynujemy w sosie sojowym. Później wystarczy je  tylko krótko obsmażyć na dużym ogniu, dodać warzywa, sos sojowy i ugotowany makaron. Mięsko będzie mięciutkie i delikatne, a warzywa pozostaną jędrne i lekko chrupiące. Przed podaniem danie skrapiamy sokiem z limonki, posypujemy ziarnami sezamu i świeżą kolendrą. Polecam, bo warto;) SKŁADNIKI / 2 porcje(...)makaronu chow mein 1 filet z kurczaka po 1/4 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 ząbki czosnku 1 pęczek szczypiorku (tylko jasnozielona i biała część, tzw. dymka ) 1 marchewka 2 cm kawałek imbiru marynata: szczypta chili w proszku, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego lub 2 łyżki jasnego 2 łyżki oleju np. kokosowego sok z ćwiartki limonki SOS 2 łyżki sosu

cool and minty
Ragu z kaczki 222

Jeśli szukacie w swojej domowej kuchni nowych, ciekawych sosów do makaronu to jest to przepis dla Was. Ragu oznacza mięsny sos, który gotuje się niezwykle długo. My wykorzystałyśmy nogi z kaczki do jego przygotowania. Dodatkowo użyłyśmy cynamonu w trakcie gotowania co dało bardzo fajny efekt. Jako że nogi od kaczki nie są, aż tak drogie jak na przykład piersi wypróbujcie(...)czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi z kaczki oprószamy solą i pieprzem. Kiedy patelnia się nagrzeje obsmażamy mięso z każdej strony na złoty kolor

Kolizje Smaków
Dyniowy makaron bez jajek i "Motyl" 199

Makaron dyniowy był dla mnie całkowitym eksperymentem w pewien swobodny weekend. Zostało mi trochę pieczonej dyni i natchniona cudownym filmem pt. "Paryż może poczekać" postanowiłam zrobić coś niestandardowego. W przepisie nie znajdziecie żadnych proporcji, bo w przypadku robienia makaronu trudno je zastosować, zwłaszcza że wilgotność mąki i powietrza bywa bardzo różna w zależności od pory dnia czy roku. Składniki : Makaron(...)gładkie ciasto. Będzie bardziej elastyczne, gdy dodamy więcej wody i dolejemy gorącą wodę. Nie trzeba się przejmować, że ciasto nie ma jednolitej barwy przy wyrabianiu ręcznym. Moim zdaniem makaronowi dodaje to uroku. Po wyrobieniu ciasto odłożyć na 10-15 minut, by odpoczęło. Koniecznie przykryć wilgotną ściereczką! Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek. Odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy do pizzy i makaronu 233

oczywiście o zimowej porze, w sezonie bowiem zwykle sięgamy po świeże pomidory lub domową passatę.  Sos pomidorowy według tego przepisu możemy również wykorzystać jako bazę do dania z makaronem. My zwykle nie redukujemy go tak bardzo i wedle uznania dodajemy mięso, oliwki, tuńczyka lub to, na co mamy akurat ochotę lub to, co jest pod ręką.  Jeśli(...)wykorzystamy całego przygotowanego sosu do pizzy, możemy przełożyć go do słoiczka i zapasteryzować, użyć zamiast ketchupu lub wykorzystać właśnie do makaronu - wystarczy rozcieńczyć go passatą lub pomidorami z puszki i gotowe. :) SKŁADNIKI: 500 ml passaty 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (do makaronu lepszy jest niedźwiedzi

Kuchnia od dwojga
Makaron bucatini w sosie pomidorowym z boczkiem 186

Makarony wprost uwielbiamy, a te proste i szybkie w sosie pomidorowym to nasz numer 1.  I najważniejsze: czy jest coś lepszego od podsmażonego boczku? Coś lepszego w smaku? Chyba nie! :) Przynajmniej ja tak twierdzę. Potrzebujemy: 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 łyżka kremu balsamicznego pikantnego LaSelva 550 g pomidorów(...)pelati bez skórki LaSelva 1/2 łyżeczki cukru szczypta ostrej papryki sól, pieprz 250 g makaronu bucatini garść startego twardego sera natka pietruszki Na głęboką patelnię wlewamy oliwę i na niej podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy już zmiękną dodajemy, boczek i dalej podsmażamy. Boczek należy zarumienić. Teraz na patelnię dodajemy krem balsamiczny oraz pomidory, które lekko rozgniatamy szpatułką. Dodajemy również cukier

MamaOskarka
Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym 1171

Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym Szybkie i pełne warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam!   Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu(...)użyłam makaronu razowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka słodkiej śmietanki 10 dkg żółtego sera Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia olej do smażenia   *** Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą i dokładnie mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso ciągle mieszając *** *** Gdy mięso w całości się zrumieni, na patelnię dodajemy

Blog z Apetytem
Z jednego gara: Makaron z brokułem i sosem alfredo 216

Składniki: 450 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty); 1 średni brokuł; 4 szklanki zimnej wody; 1 szklanka słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 3/4 szklanki startego parmezanu; 4 łyżki masła 6 ząbków czosnku; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1 łyżeczka soli; 1/4 łyżeczki pieprzu. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób(...)osuszyć, pokroić w niewielkie różyczki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. drobne wiórki, nie na miał). Na dużą patelnię wsypać makaron (surowy). Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (6), oliwę z oliwek (1 łyżka), sól (1 łyżeczka) i pieprz (1/4 łyżeczki). Wlać zimną wodę (4 szklanki) i gotując na średnim ogniu

Gospodyni Miejska
Koreańska pikantna zupa z makaronem 194

koreańska zupa podana z makaronem chow mein to pełen warzyw i przyjemnie rozgrzewający rosołek, smakowicie pikantny dzięki koreańskim pastom: sojowej i sojowo-paprykowej. W sam raz na mroźne dni. Polecam Składniki: 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 por 1 bok choy 1/4 niewielkiej kapusty (około 2 szklanki) 2 marchewki 7 szklanek wody lub bulionu warzywnego np. według tego przepisu(...)łyżki pasty sojowej doenjang 1 łyżka pasty sojowo-paprykowej gochujang (lub według uznania) olej sezamowy do smażenia prażone ziarna sezamu makaron np. chow-mei Wykonanie: Cebulę, czosnek i marchewki obieramy i myjemy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, a marchewki i białą część pora w słupki. Kapustę szatkujemy na cienkie i podłużne kawałki. Bok choy rozdzielamy na liście, myjemy

Lamarida.pl