makaron - 33044 przepisów (strona:233/2203)

Domowy makaron 181

kiedy sięgam pamięcią, moja babcia, a potem mama, zawsze robiły makaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju(...)chcą słyszeć o sklepowym produkcie :) I bardzo dobrze, gdyż przygotowanie makaronu nie jest takie straszne i polecam wszystkim, którzy mają wolne 30 minut :D  Własnoręcznie przygotowany makaron jest niezastąpiony do rosołu i nie tylko. Smakuje wybornie i jeśli ktoś raz spróbuje nigdy więcej nie spojrzy na produkt sklepowy. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 łyżka oliwy

Bea(u)ty kitchen
Makaron penne z wędzoną makrelą 116

Makaron penne z wędzoną makrelą... Trochę bawi mnie fakt, że mieszkając w nadmorskim mieście, w którym jest wiele sklepów rybnych... Ba! Nawet hala rybna! Najlepszą pod słońcem wędzoną makrelę kupuję w warzywniaku :) Tak było i tym razem. I chociaż miałam co do makreli inne plany wylądowała z makaronem w bardzo aromatycznym towarzystwie. Polecam na ekspresowy obiad lub kolację. Dodatkowo danie(...)można wzbogacić o kapary, ale wtedy dodajemy je na końcu, żeby nie straciły aromatu. Składniki na 2 porcje: 1 nieduża wędzona makrela (ok. 200-250 g) 200 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 8 kawałków suszonych pomidorów 2 łyżki oleju lub oliwy z zalewy z suszonych pomidorów ½ łyżeczki oregano 3 łyżki

Pełny talerz
Szybka i smaczna obiadokolacja 2559

dania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron z tuńczykiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym(...)oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej śmietanki (ja użyłam 12%) dużą garść świeżej bazylii przyprawy: sól morską, świeżo mielony, czarny pieprz Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie ok. 2 min. krócej, niż podają w instrukcji na opakowaniu. Ma pozostać mocno al dente. Czosnek siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski

Ratunku obiad
Spaghetti ze szparagami i prosciutto 197

Wielokrotnie już mówiłam, że uwielbiam makaron. Można do niego dodać w zasadzie wszystko o każdej porze roku. Jak tylko pojawiły się szparagi - pobiegłam na pobliski bazarek i zaopatrzyłam się w nie. Przyznam, że szparagi to jedna z rzeczy, które zimą leżakują na dnie mojej zamrażarki - a nuż widelec mi się ich zachce w środku zimy? ;) Makaron wyszedł przepyszny. Zrobiłam(...)myślę "będzie na dwa dni", ale plany zostały pokrzyżowane, bo wchłonęłam wszystko jednego dnia! :) A do tego - do zrobienia w jakieś 15-20 minut! Składniki: makaron spaghetti na 2 osoby - ja użyłam makaronu z mąki durum, ale każdy inny też będzie pasował 2-3 łyżki oliwy z oliwek 100 - 200 g prosciutto 100 - 200 g szparagów 2 duże ząbki czosnku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Carbonara 238

jeść Carbonarę codziennie! Dlaczego u mnie są dwa żółtka i jajko? Robiłam bezy i dwa żółtka mi zostały, po prostu chciałam je wykorzystać i nie żałuję tej decyzji, bo makaron wyszedł aksamitny! Koniec gadania, czas na gotowanie! Składniki: makaron tagiatelle około 10 - 15 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 żółtka 1 jajko sól pieprz około 3 łyżki(...)startego parmezanu 3 ząbki czosnku Wykonanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. W czasie, kiedy makaron się gotuje ja kroję boczek na plastry, a potem w drobną kostkę i wrzucam do woka i smażę. Potem wrzucam posiekany czosnek, lekko rumienię. W głębokim talerzu widelcem roztrzepuję jajko z żółtkami, doprawiam pieprzem i odrobiną soli, gdyż boczek wędzony jest słodki i nie chcę

Blondynka Gotuje
Makaron zapiekany z cukinią. 161

bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja dla 6-ciu osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz. Przygotowanie 20 minut, Gotowanie 50 minut(...)Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić na bok. Umyć cukinie, pokroić na plasterki, nie obierając ze skórki. Podsmażać delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dorzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Posolić, doprawić do smaku pieprzem. Jeszcze gotować na małym ogniu przez

MODA NA BIO
MAKARON Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM W ŚMIETANOWYM SOSIE 317

Dziś coś na szybko, gdyż wróciłam do domu baaardzo głodna.Nie mam czasu stać przy kuchni, moje danie jest więc kilkuminutowe i pyszne! Składniki: 2 garście makaronu świderki pełne ziarno Makarony Polskie  opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw mrożonej Iglotex 1/2 szklanki bulionu  1,5 szklanki śmietany 30 %  2 serki topione naturalne trójkąciki  sól,pieprz  Wykonanie(...)Makaron gotujemy al dente, osączamy. Na patelnię wrzucamy warzywa, przesmażamy, dolewamy bulion, dusimy ok 10 minut. Dodajemy makaron, doprawiamy sola i pieprzm do smaku. Dolewamy smietankę i wrzucamy serki. Mieszamy żeby nie przywarło do patelni. Śmietana zgęstnieje tworząc fajny sosik.  Do wykonanie dania użyłam mrożonych warzyw  IGLOTEX. Zapraszam na stronę firmy gdzie znajdziecie cały asortyment , wszystkie produkty

Z Majeczką w kuchni
Upały dokuczają ? 110

robią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy na dworze 35 C. Czas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy(...)makaron al dente.  W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki

vegetanie
Chiński makaron z warzywami. 129

zrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę(...)zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno twarde, wtedy gotujemy ok. 10 min. Teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie. Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie

vegetanie
Lazania ze szpinakiem i grzybami 182

Wbrew pozorom, zrobienie domowej lazanii nie jest wcale trudne. Zwłaszcza, że dziś makaron potrzebny do tego dania nie wymaga wcześniejszego gotowania. W żaroodpornym naczyniu układa się suche płaty makaronu, które przekłada się warstwami nadzienia. Na wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)straci smak surowizny. Porcjami wlewać mleko i trzepaczką rozprowadzać tak, żeby nie było grudek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne, prostokątne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć płaty makaronu w taki sposób, żeby zostało ono przykryte. Na nie wyłożyć porcję szpinaku, przykryć go kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron

W SMAK
Polędwiczki z Łososia na Pesto alla Genovese z Pomidorkami Śliwkowymi podpieczonymi z Oliwą z oliwek 153

Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często widuję(...)bazylii, czosnku, orzeszków piniowych.... Ja uwielbiam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: makaron spaghetti  Bucatini 2 puszki polędwiczek z łososia w oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu

Blondynka Gotuje
Słodkie środy - Ciasto makaronowe z daktylami 197

Dziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie  było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale  z dodatkiem ryżu(...)było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z łososiem 315

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z łososiem to szybki pomysł na obiad, który wykonacie w 30 minut. Cała moja rodzina się nim zajadała, a szczególnie dwuletnia córka, która uwielbia dania z makaronem :-). Do mojego dania użyłam makaronu „wstęgi ozdobne” z firmy Makarony Polskie . Makaron jest bardzo dobrej jakości(...)gotowania i miał żółto jajeczny kolor. Po raz pierwszy próbowałam ich produktów, ale na pewno nie po raz ostatni :-). Szczerze polecam produkty tej marki. Post Makaron z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Makaron razowy BARTOLINI z tuńczykiem 190

Dziś prezentuję danie, które robię zazwyczaj wtedy, kiedy chcę zjeść coś na szybko. Dla mnie makaron to podstawa w kuchni, zawsze mam kilka rodzai i łączę je po prostu z tym, co znajduje się w lodówce.                Absolutnym moim odkryciem są makarony BARTOLINI , niezwykle wyraziste, a przede wszystkim zdrowe (bez zbędnych dodatków(...)ekologiczny. Makaron świderki, którego użyłam w składzie zawiera mąkę żytnią razową typ 2000 (z upraw ekologicznych mielona na kamiennych żarnach) oraz wodę. A ilość błonnika już po ugotowaniu wynosi 9,5 g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g

Życie na widelcu
Domowy makaron jajeczny 187

próbowaliście robić makaron w domu ? Zapewniam, że nie jest to trudne zadanie, choć z pozoru nieco kłopotliwe.... I wcale nie trzeba mieć maszynki do makaronu, choć nie ukrywam, z nią o wiele łatwiej się pracuje. Domowy makaron najlepiej smakuje polany masełkiem i posypany pokruszonym twarogiem. Mmmmm......niam ! Składniki: * 3 jajka * 300 g mąki pszennej * szczypta soli Wykonanie: Podstawową zasadą przygotowywania(...)domowego makaronu jajecznego, jest zachowanie proporcji - na 100 g mąki/ 1 jajko. Mąkę wysypujemy na stolnicę/matę/blat, usypując kopczyk. Na środku kopca z mąki robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy jajka, solimy i zaczynamy zarabiać ciasto. Niekiedy potrzeba dosypać nieco więcej mąki - wszystko zależy od wielkości jaj. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto nakrywamy miską i odstawiamy

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania