robią to ze śmietaną. Danie nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, co jest szczególnie przydatne, jeśli mamy na dworze 35 C. Czas przygotowania to zaledwie czas potrzebny do ugotowania makaronu. Spaghetti z ziołami i pomidorami w jogurcie. (4 osoby) Składniki : 1/2 paczki spaghetti 3 duże pomidory 1/2 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku roszponka Gotujemy(...)makaron al dente. W czasie kiedy makaron się gotuje, kroimy pomidory, najlepiej nieregularnie. Cebulę kroimy w cieniutkie płatki. Wszystko mieszamy z jogurtem naturalnym, najlepiej typu greckiego. Dodajemy świeżo zmielony pieprz i odrobinę soli, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek. Makaron al dente przelewamy wodą, aby powstrzymać proces gotowania. Odstawiamy, a na dużej patelni na małym ogniu rozgrzewamy trzy łyżki
vegetaniezrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę(...)zagotowaniu wody gotujemy ok. 8 min. nie będą super twarde a lekko miękkie w środku. Chyba, że lubicie mocno twarde, wtedy gotujemy ok. 10 min. Teraz wstawiamy wodę na makaron i gotujemy, solimy bardzo delikatnie. Duszące się warzywa doprawiamy pieprzem, tymiankiem i skrapiamy całość sosem sojowym, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić, bo będziemy mieć super słone danie
vegetanieWbrew pozorom, zrobienie domowej lazanii nie jest wcale trudne. Zwłaszcza, że dziś makaron potrzebny do tego dania nie wymaga wcześniejszego gotowania. W żaroodpornym naczyniu układa się suche płaty makaronu, które przekłada się warstwami nadzienia. Na wierzchu obowiązkowo musi znaleźć się beszamel. Nie liczcie kalorii ;) Składniki (na 6 porcji): 12 płatów makaronu ok. 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego(...)straci smak surowizny. Porcjami wlewać mleko i trzepaczką rozprowadzać tak, żeby nie było grudek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne, prostokątne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć płaty makaronu w taki sposób, żeby zostało ono przykryte. Na nie wyłożyć porcję szpinaku, przykryć go kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron
W SMAKSuper Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często widuję(...)bazylii, czosnku, orzeszków piniowych.... Ja uwielbiam! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki: makaron spaghetti Bucatini 2 puszki polędwiczek z łososia w oleju z pesto Super Fish Prestige 2 szklanki listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu
Blondynka GotujeDziś jak co środę zapraszamy na coś słodkiego, ale tym razem dość nietypowo. Do przygotowania ciasta użyłam makaronu, uprzednio ugotowanego. I zastanawiacie się pewnie jak ono smakowało. Ano dobrze smakowało, bo gdyby tak nie było przepis nie pojawiłby się na blogu. Lubię takie eksperymenty w kuchni i jakiś czas temu piekłam już podobne ciasto ale z dodatkiem ryżu(...)było pyszne. Już od dawna chodził mi po głowie pomysł, żeby dodać makaron i tak też zrobiłam tym razem. Makaron po upieczeniu ciasta nie jest w nim rozpoznawany, ale wyczuwa się że to nie jest zwykła babka kakaowa. Jest napewno cięższa, bardziej zbita i nie wyrasta wysoka. Zachęcam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania w kuchni z nowymi smakami. Ciasto makaronowe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z łososiem to szybki pomysł na obiad, który wykonacie w 30 minut. Cała moja rodzina się nim zajadała, a szczególnie dwuletnia córka, która uwielbia dania z makaronem :-). Do mojego dania użyłam makaronu „wstęgi ozdobne” z firmy Makarony Polskie . Makaron jest bardzo dobrej jakości(...)gotowania i miał żółto jajeczny kolor. Po raz pierwszy próbowałam ich produktów, ale na pewno nie po raz ostatni :-). Szczerze polecam produkty tej marki. Post Makaron z łososiem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDziś prezentuję danie, które robię zazwyczaj wtedy, kiedy chcę zjeść coś na szybko. Dla mnie makaron to podstawa w kuchni, zawsze mam kilka rodzai i łączę je po prostu z tym, co znajduje się w lodówce. Absolutnym moim odkryciem są makarony BARTOLINI , niezwykle wyraziste, a przede wszystkim zdrowe (bez zbędnych dodatków(...)ekologiczny. Makaron świderki, którego użyłam w składzie zawiera mąkę żytnią razową typ 2000 (z upraw ekologicznych mielona na kamiennych żarnach) oraz wodę. A ilość błonnika już po ugotowaniu wynosi 9,5 g/100 g, pamiętajmy, że dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi od 27g do 40g. Makaron razowy z tuńczykiem (dwie porcje) Składniki: 150 g makaronu Bartolini świderek (przed ugotowaniem); 200g
Życie na widelcupróbowaliście robić makaron w domu ? Zapewniam, że nie jest to trudne zadanie, choć z pozoru nieco kłopotliwe.... I wcale nie trzeba mieć maszynki do makaronu, choć nie ukrywam, z nią o wiele łatwiej się pracuje. Domowy makaron najlepiej smakuje polany masełkiem i posypany pokruszonym twarogiem. Mmmmm......niam ! Składniki: * 3 jajka * 300 g mąki pszennej * szczypta soli Wykonanie: Podstawową zasadą przygotowywania(...)domowego makaronu jajecznego, jest zachowanie proporcji - na 100 g mąki/ 1 jajko. Mąkę wysypujemy na stolnicę/matę/blat, usypując kopczyk. Na środku kopca z mąki robimy zagłębienie. W zagłębienie wbijamy jajka, solimy i zaczynamy zarabiać ciasto. Niekiedy potrzeba dosypać nieco więcej mąki - wszystko zależy od wielkości jaj. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Zagniecione ciasto nakrywamy miską i odstawiamy
kolorowotorcikowoMakaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem pomidorowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie ze sobą komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku(...)duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 300 g makaronu Sos Pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek tymianek sól pieprz olej pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób
Słodka StronaStandardowo testowany przeze mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje(...)zapłaci. Moim zdaniem wart jest swojej ceny, ale czy według was też tak jest, to już musicie ocenić sami. No i na koniec najważniejszy test... czyli test praktyczny Makaron gnocchi z tuńczykiem Porcja dla 2-3 osób. Cztery pierwsze składniki to baza i możemy zrobić tylko z nich sos do makaronu, ja dorzuciłam jeszcze oliwki i suszone pomidory
IMPRESJA SMAKUuwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne, treściwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam wszystkim miłośnikom makaronów. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 16,00 zł SKŁADNIKI: 300 g włoskiego makaronu Gramigna 3 białe kiełbasy parzone 400 ml śmietany(...)łyżki masła 80 g sera Grana padano natka pietruszki bazylia suszona sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy do gotowania wodę na makaron . Białą kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy białą kiełbasę. W między czasie wstawiamy makaron do gotowania na ok 7 min. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy suszoną bazylię i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem
kulinarnyJaMakaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę z lodówki, choć usłyszałam opinię, że to i tak danie wegetariańskie i kotlet by nie zaszkodził :) Dalej śmietana. Śmietany w oryginalnej carbonarze ponoć nie uświadczysz. Co innego w tej u mnie. No i ser oczywiście(...)Tutaj pozwolę Włochom mieć swój wkład. Wszystko solidnie doprawić pieprzem. Naprawdę solidnie. Inaczej carbon w nazwie należy wyrzucić i głowić się czym go zastąpić. Do makaronu warzywny dodatek, bo to dość zwarte, zapychające danie. Przepis w zasadzie umieszczam, by mieć podręczną ściągawkę proporcji składników sosie takich jakie najbardziej lubię. Składniki (dla 2 osób): makaron 2 żółtka 4 łyżki śmietany
W kuchni wieczoremczekam z wielką niecierpliwością na moment kiedy się pojawią. Ostatnio mam tak wielką ochotę na letnie owoce, że wyjęłam zamrożone latem jagódy i zjadłam je razem ze świeżym włoskim makaronem sprzedawanym w hipermarkecie w lodówkach. Tak sobie myślę, że spokojnie można byłoby użyć domowego makaronu z tego przepisu (tylko inaczej go pokroić :) ). A Wy? Też tęsknicie za latem? " Składniki(...)porcje: opakowanie świeżego makaronu (włoski) 100 g białego sera (typu włoskiego) 200 g świeżych jagód + łyżka cukru / ew. mrożone ew. śmietana 12% do polania Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według rozpiski na opakowaniu. Z mojego przepisu : makaron rozwałkowujemy na około 0,3 mm, kroimy na paski szerokości około 1,5 cm i gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie
Słodkie PrzyjemnościSpaghetti Napoli... Cienkie i długie nitki makaronu oblepione domowym sosem pomidorowym. Towarzystwo czosnku, cebuli i przypraw. Całość posypana parmezanem. Klasyka gatunku. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 300 g makaronu spaghetti; Puszka pomidorów (około 400 g z zalewą); 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka cukru; Sól; Pieprz Oliwa/olej do smażenia(...)Twardy, dojrzewający ser do posypania np. parmezan (około 20 g). Sposób wykonania: Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotować sos. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę. Pomidory wylać z puszki do miseczki i zmiksować blenderem na gładką masę, lub jeśli ktoś woli sos z kawałkami pomidorów, rozgnieść je widelcem
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym... Warstwa sprężystego makaronu. Zielone różyczki brokuła. Kawałki soczystego kurczka. Oblane sosem śmietanowo-serowym. Oprószone startym, żółtym serem. Pycha! Składniki: 500 g makaronu (u mnie sprężynki); 300 g filetu z piersi kurczka; 1 brokuł (o wadze około 500 g); 250 g żółtego sera; 200 g serka topionego; 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%; 125 ml zimnej wody; Przyprawa do kurczaka; Olej; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie. Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą
Gospodyni Miejska