makaron - 33044 przepisów (strona:231/2203)

Makaron ze szpinakiem po włosku! 152

Obiad po włosku?! Makaron, a raczej powinnam powiedzieć pasta (bo makaron prosto z Włoch), w pysznym sosie na bazie białego wina i ricotty, z świeżym szpinakiem, orzechami laskowymi i parmezanem! Nie pamiętam już kiedy ostatnio jadłam makaron, raczej się go wystrzegam, z wiadomych przyczyn- ma zbyt dużo kalorii, ale od czasu do czasu możemy sobie na niego pozwolić. Jeśli już(...)przygotowuję to bardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny! Zapraszam do wspólnego gotowania! SKŁADNIKI: - makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek) - świeży szpinak 5 garści liści - 2 ząbki czosnku - 1 -2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - orzechy laskowe posiekane 4 łyżki - 1/2 opakowania ricotty włoskiej - 2 chlusty

SMYKWKUCHNI
Zupa dyniowa z imbirem i prażonym makaronem ryżowym 160

zjedzeniu ciepło w cudowny sposób rozchodzi się po całym naszym ciele. Nie zapomnijcie też o solidnej porcji mleka kokosowego, ono dodaje delikatności i dopieszcza ten dyniowy eliksir. A prażony makaron ryżowy to ciekawy i efektowny dodatek nie tylko do kremowych zup, ale także krewetek, mięs i orientalnych sosów. Składniki: 2 szklanki  puree z dyni 3 cm kawałek imbiru(...)ząbki czosnku 2 szalotki 400 ml mleka kokosowego 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka curry w proszku sól biały pieprz 2 łyżki oleju Dodatkowo: prażony makaron ryżowy* pestki dyni prażone na suchej patelni listki kolendry Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i starty na tarce imbir. Po chwili dodajemy puree z dyni i zalewamy bulionem

Smakowity Blog Kulinarny
Szybki makaron z jarmużem, cukinią i twarogiem 149

sobie raczej nijakie. A słyszałam, że to cukinia uważana jest za bezsmakowych ,,wypełniacz", chociaż osobiście uwielbiam właśnie jej SMAK i chętnie dodaję ją do wszelkich dań. W przypadku poniższego makaronu idealnie wpasowała się w połączeniu z jarmużem, papryczką i moim ulubionym, wszędobylskim twarogiem. Na pewno jeszcze powtórzę to połączenie. Jarmuż - pochodzi z zielonej rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew(...)odpowiedzialny jest za prawidłową krzepliwość krwi, a także mocne kości i zęby. Nie ma konkretnego smaku (a może to moje subiektywne odczucie) i może być stosowany praktycznie wszędzie - w makaronach, sałatkach, koktajlach itede itepe... Cukinia - z rodziny dyniowatych. Niektórzy nazywają ją kabaczkiem. Lekkostrawne warzywo, które może być pierwszym, jaki podamy małemu dziecku. Dlaczego? Ze względu na łatwą przyswajalność i bogactwo

Kuchnia Ellie
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem 750

KSałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – szybka, prosta i smaczna! Idealnie smakuje podawana z pieczywem czosnkowym. Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Składniki: 100g makaronu w kształcie ryżu (orzo) 230g wędzonego kurczaka (u mnie wędzona pierś z kurczaka) 1 długi ogórek zielony (ok. 260g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 pęczek koperku 2 pełne łyżki(...)majonezu 2 pełna łyżeczka musztardy chrzanowej pół łyżeczki czosnku granulowanego pieprz, sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem – Wykonanie: Makaron ugotować al dente wg opisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą i pozostawić do ostudzenia i odsączenia. Kurczaka pokroić w kosteczkę. Ogórka też pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać

Kulinarne Przeboje
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 160

Wczoraj wróciłam dość późno do domu i chciałam przygotować na szybko coś do jedzenia. Chwilę się zastanawiałam, zajrzałam do szafki i wybór padł na makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami. Mając w pamięci pyszny makaron z poprzedniego dnia dodałam do niego także anchovy i kapary, ponieważ wszystko to dobrze współgra z pomidorami. I tak w bardzo krótkim czasie powstał smaczny(...)sycący obiad. Polecam!  Składniki :  250g ulubionego makaronu 2-3 ząbki czosnku 1-2 szalotki 2 fileciki anchovy 1 papryczka chili 1 łyżka kaparów słoiczek suszonych pomidorów w oliwie kilka garści zielonych oliwek bez pestek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie :  Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać nieco oliwy z suszonych pomidorów, przesmażyć na niej wyciśnięty przez

Codzienne Gotowanie
SPAGHETTI ALLA CARBONARA 144

Tego dania chyba nie muszę nikomu przedstawiać, bo to klasyka w najlepszym wydaniu :) Kremowy, pachnący makaron spaghetti alla carbonara to jedno z tych dań, do których wracam bardzo często. Oczywiście nie oszukujmy się, do najbardziej dietetycznych to ono nie należy, jednak jego smak uzależnia: aksamitny jajeczno-śmietanowy sos, leciutko podsmażony, chrupiący boczek i duuuuużo parmezanu tworzą kompozycję idealną(...)Piątnicy) wymieszaną z odrobiną mleka i wyszła mi totalna bomba kaloryczna... o niebiańskim smaku! :D  Przygotowanie carbonary zajmie Wam maksymalnie 15-20 minut - dokładnie tyle, ile gotuje się makaron. Taki obiad lub kolacja to świetna opcja na tanie i szybkie danie, również do podania dla gości lub na imprezę - w lampką wina smakuje obłędnie! :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje

Słodko-Słony Świat Ilony
Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 109

długi tytuł tego posta ;-) Ale tak jak tytuł jest długi, tak potrawa jest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i makaron, i ziemniaki, i twaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula(...)ząbki czosnku - kubeczek jogurtu naturalnego - sól - pieprz - papryka ostra - olej słonecznikowy do smażenia I oczywiście najważniejszy składnik- makaron. U mnie są to  Makarony Polskie- duże rurki . Gotuję główki z brokuła przez ok. 10 minut. W drugim garnku gotuję ziemniaki pokrojone w plastry, a w trzecim garnku gotuję makaron ;-) Makaron gotuję krócej, niż zaleca producent, bowiem będzie on jeszcze zapiekany

Wielopokoleniowo
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 162

Bucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego(...)pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu i pieczarkami. Resztą sosu polej makaron

codojedzenia
Włochy: Spaghetti alla bolognese 137

Spaghetti to jedna z naszych ulubionych potraw, jadamy ją bardzo często w najróżniejszych postaciach, choć furorę robi u nas klasyczna wersja bolońska. Legenda głosi, że ten specyficzny rodzaj makaronu, nazywany przez nas dzisiaj spaghetti, czyli długich i dość grubych nitek, powstał w Chinach skąd wraz z Marco Polo przybył do Wenecji, jest jednak gro ludzi, którzy twierdzą, że spaghetti panowało(...)godziny i jak to zwykle bywa z sosami, najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy sos przejdzie smakiem wszystkich przypraw, czyli jak to się mówi "przegryzie się". Sam makaron natomiast powinien być ugotowany al dente (wł. na ząb), co oznacza, że powinien być lekko twardy, ale już nie durowy. Rozgotowanie spaghetti jest najczęstszym błędem popełnianym w trakcie przygotowywania tej potrawy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Lazagne z brokułami i szynką. 206

Uwielbiam makarony ale o tym już kiedyś pisałam. Lazagne też uwielbiam! pyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?!     Składniki; 15 dag serka ricotta 1 sredni brokuł pół szklanki startego sera np, gouda dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki 1 cebula 4 ząbki czosnku kilka listków swiezej bazylii 15 dag szynki pokrojonej w paski olej(...)smażenia sól pieprz makaron lazagne   Przygotowanie; Brokuły ugotować  w osolonej wodzie, odsaczyc, podzielic na rózyczki i wymieszać z serkiem ricotta i 3 łyzkami startej goudy. Całosc doprawić do smaku. Cebule obrac, zeszkilc na oleju, dodac czosnek starty na tarce, następnie dodac pomidory z puszki i pokrojoną bazylie. Doprawic do smaku i gotowac około 5 min. Szynke

Radość kipiąca uśmiechem.
Sajgonki po polsku 330

Część z Was już je na pewno widziała, ponieważ przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak naprawdę to świder), obtoczony farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki(...)Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka 1/2 dużej papryki czerwonej świeżej 1/2 dużej papryki zielonej 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii Dodatkowo: 1 łyżka oleju+ 1 łyżeczka soli do gotowania makaronu 12 płatów papieru ryżowego 1 małe jajko 3 łyżki mąki 6 łyżek

Kuchnia w czekoladzie
Rosół drobiowo- wołowy z domowym makaronem 192

Kolejne danie z cyklu "Jak u Mamy" Tym razem niezastąpiony niedzielny rosół z makaronem własnoręcznie "ukręconym".  A czy Wy robicie makaron, czy idziecie na łatwiznę jak i ja czasami i kupujecie gotowy? Składniki: Rosół: 4 udka 4 skrzydełka ok 30 dkg wołowiny z kością 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście(...)mały kawałek korzenia selera do smaku: 1 łyżka ziarenek smaku, szczypta vegety pieprz, przyprawa w płynie magi natka pietruszki Makaron: Dla ok 6 osób: 300g mąki 3 jajka 1 płaska łyżeczka soli Sposób przygotowania rosołu: Mięso drobiowe oraz wołowe myjemy i zalewamy ok 5 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu, w trakcie zbieramy szumowiny. Gdy rosół pogotuje się

Kuchnia w czekoladzie
Domowy makaron z natką pietruszki i masłem cytrynowym 152

Makaron domowy pietruszkę skleił idealnie i dzięki temu wydląda niebanalnie. Masło z cytryną jest podsmażane i nim danie jest polane, a ser i pieprz całość smakową wykończyły i daniem bez użycia soli, wszystkich zaskoczyły.  Składniki : 100 g mąki pszennej, 1 jajko, nać pietruszki, 3 łyżki masła, 10 g sera twardego bursztyn, 1/2 małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony(...)smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy, (najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu

Moniki Smakołyki
Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem 173

Tydzień zapowiada się na zielono. Wczoraj zrobiłam pesto z jarmużu , a dzisiaj już je wykorzystałam na obiad . Przyrządziłam pappardelle z rozmarynowym kurczakiem. Pappardelle…podoba mi się nazwa tego makaronu, który przypomina tagliatelle. Szerokie wstążki makaronu ładnie się prezentują na talerzu i pasują do grubo pokrojonych smażonych piersi z kurczaka . Niedzielny obiad przygotowany. Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem Składniki(...)porcje 350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu 4 łyżki pesto z jarmużu 1 czerwona chili 180 g szparagowej fasoli garść rukoli garść liści bazylii 2 piersi z kurczaka 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki utartego parmezanu czarny pieprz i sól do smaku Przyrządź pesto według przepisu w linku. Zagotuj wodę na makaron

codojedzenia
Japonia instant. Ramen 158

przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar mięsny lub rybny i makaron. Dzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy.   Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar- podobny do naszego polskiego(...)zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć.   Zupy z makaronem instant w takiej postaci, jak znamy je dziś, powstały w roku 1958. Ich wynalazca, Momofuku Ando, chciał w ten sposób zwalczyć niedobory żywnościowe

Karo in the Kitchen