sosie śmietanowym to pyszny obiad dla całej rodziny, który robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 400 g makaronu tagliatelle 300 g łososia 200 g szpinaku (liście) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 350 – 400 g jogurtu naturalnego 3 łyżki tartego(...)parmezanu 1 łyżeczkę soli himalajskiej 1 łyżeczkę świeżo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać liście szpinaku i smażyć kolejne 5 – 10 minut (do czasu, aż szpinak zmięknie). Łososia skropić cytryną i posypać solą oraz pieprzem. Na drugiej patelni
KuchniaWeDwoje.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze świeżym ogórkiem i makaronem to idealny pomysł na smaczny posiłek do pracy, kolację, czy też poczęstunek dla gości. Jeśli macie ochotę przygotować sałatkę, która jest smaczna, a jednocześnie szybka w przygotowaniu, to dobrze trafiliście. Sałatka ze świeżym ogórkiem należy do ekspresowych sałatek, którą każdy z Was może przygotować w kilkanaście minut. W czasie gotowania makaronu(...)możemy przygotować pozostałe składniki, a kiedy makaron będzie już przestygnięty, wystarczy je połączyć i sałatka gotowa. Do przygotowania sałatki wybrałam makaron kolanka, możecie także dodać kokardki lub rurki. Bardzo lubię przygotowywać takie proste i szybkie sałatki z podstawowych składników. Tę sałatkę można wyczarować z produktów, które większość z Was z pewnością z posiada w swojej lodówce. U mnie zawsze
Przepiski.plWłączyłam późnym wieczorem telewizor a w nim szedł program Jamie Olivera. Jednym z przepisów jakim się podzielił prowadzący był ręcznie robiony makaron pici ze szpinakiem. Dla mnie Jamie Oliver jest najlepszy. Od samego początku oglądam jego programy. Kupuję też książki. Czasami mam wrażenie jakiejś bliskości z nim. Nauczyciel, tv- przyjaciel? Jego przepisy są takie, że mam ochotę lecieć na zakupy(...)następnego dnia aby ugotować przepis, który właśnie zobaczyłam. W tym przypadku tak nie było ponieważ wszystkie składniki miałam w domu. Makaron pici ( toskański - więcej info w necie) robi się szybko, sam w sobie przypomina „zieloną fasolkę”. Przygotowanie trwa szybko. Smakuje nieziemsko. To prawdziwa włoska uczta, która można przygotować z dziećmi, z małżonkiem z przyjaciółmi. Oryginalny przepis
AZgotuj!sałatka okazała się hitem nie jednej imprezy. Pełna kolorowych warzyw z dodatkiem makaronu i pysznym sosem. Pięknie się prezentuje na imprezowym stole. Królowa na różnego rodzaju uroczystościach, świetna do lunchboxa. Na 1 duży półmisek około 6 -7 porcji 250 gramów (1 opakowanie) paluszków krabowych (surimi) 50 - 60 g dowolnego makaronu (kokardki, ryżowy, muszelki...) 2 garście(...)większe gruntowe 2 długie łodygi selera naciowego pół średniej cebuli czerwonej Sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka musztardy sok z połowy małej cytryny szczypta soli Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu ważne aby go nie rozgotować. Ja miałam makaron w kształcie serduszek który ugotowałam z dodatkiem soku z buraków. Dzięki temu zyskał piękny kolor. Można też zabarwić
Andzia PichciSałatka makaronowa z parmezanem to szybkie połączenie kilku składników, dzięki czemu mamy pyszną sałatkę na lunch. Pyszne połączenie grillowanej cukinii z makaronem razowym, parmezanem i oliwą z oliwek. Całość doprawiona ziołami prowansalskimi, co jeszcze bardziej podkręca smak kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdź przepis: Ryba ze szpinakiem i sałatką Składniki (2 porcje) 60g makaronu razowego 2 garści miksu sałat sól pieprz zioła prowansalskie(...)lubczyk 1 nieduża cukinia oliwa z oliwek 40g parmezanu Sałatka makaronowa z parmezanem – przepis Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu znajdującego się na opakowaniu. Makaron po ugotowaniu powinien być al dente. W czasie kiedy będzie się gotował makaron, cukinię kroimy w plasterki, skrapiamy oliwa z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami prowansalskimi. Cukinię grillujemy na patelni grillowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi to szybki i prosty sposób na obiad lub kolację. Oczywiście skorzystać można z gotowego pesto, ale czy domowe nie smakuje najlepiej? Makaron można jeść na ciepło, a także spakować jako lunch do pracy. Składniki: 3 szklanki liści bazylii 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki tartego parmezanu 2-3 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej(...)patelni 0,5 szklanki oliwy z oliwek szczypta soli makaron farfalle mix sałat, garść pomidorków koktajlowych Makaron z pesto i pomidorkami koktajlowymi – przepis Liście bazylii dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, następnie umieść w misie blendera. Dodaj obrane i przekrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, orzeszki piniowe, oliwę z oliwek i tarty parmezan, po czym całość zblenduj na jednolita masę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ponieważ uwielbiam grzyby oraz orientalne smaki, jedna z moich ulubionych zup musiała je w sobie połączyć – a ja musiałam się podzielić jej nieskomplikowaną recepturą. Porcja rosołu, makaron oraz jędrne i mięsiste grzyby, dzięki aromatycznym przyprawom zamieniają się tu w odżywcze oraz pełne smaku danie – bo w prostocie siła, a najwięcej sił czerpie się często z najprostszych pokarmów Azjatycki rosół uzyska(...)wyprzedzeniem, gorący przelewam do wyparzonego słoika, a po zamknięciu i wystudzeniu przechowuję do kilku dni w lodówce. Później wystarczy jedynie rosół podgrzać, doprawić sosem sojowym, usmażyć grzyby i ugotować makaron – co nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut – i pyszna zupa gotowa. Składniki na 3 porcje: 750 ml nietłustego rosołu lub bulionu warzywnego* 1 łyżka sosu sojowego tamari
Even Better Foodcałym domu zapach grzybów, cytrusów i przyprawy do piernika- od lat te same zapachy, te same potrawy, te same receptury, które tylko w TYM okresie smakują nader wyjątkowo. Makaron z makiem, łazanki z kapustą z grzybami, kremowy sernik czy piernikowe ciasteczka (i tu super patent- powstałe przy okazji robienia spodu do sernika! Świetna oszczędność czasu i super zajęcie(...)upieczeniu wyjąć (uwaga, ciasteczka są delikatne) i ostudzić na kratce. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Pierniczki zamaczać w czekoladzie, odłożyć do całkowitego wystudzenia polewy. Smacznego! 3. Makaron Gniazda z makiem, 4 porcje, przygotowanie 20 minut 300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki 200 ml mleka 150 g mielonego maku 70 g skórki pomarańczowej 70 g migdałów w płatkach
Kraina Miodem PłynącaŚwiąt 45,00 zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Jeśli lubicie włoskie dania i makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne(...)szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami RISOTTO Z PIECZARKAMI I GROSZKIEM Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 200 g ryżu do risotto – pół cebuli lub 2 szalotki – 5-7 pieczarek
nietylkopasta.plCavatelli con ceci e zafferano) Kolejny, niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis na makaron we włoskim stylu. I jak to na włoskie podejście do makaronu przystało, oferuje zestawienie składników dla nas, do kuchni polskiej przyzwyczajonych, cokolwiek egzotyczne. No, może nie aż tak egzotyczne jak np. makaron łączony z ziemniakami (wrócę do tego tematu kiedyś) jednak wciąż u nas cokolwiek(...)zaskakujące. I właśnie dla tego warto ten przepis wypróbować. Całość bardzo ładnie współgra ze sobą (szafran!) a do tego na prawdę syci. A zatem... Składniki: 200g makaronu cavatelli (najlepiej świeżego) 1 puszka cieciorki 10-15 pomidorków koktajlowych 2-3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu (ew. suszony) 2 niewielkie liście laurowe szczypta szafranu (10-12g) pół szklanki bulionu (jeśli użyjemy
Pasta Po PolskuSpaghetti al pesto di pomodori secchi ) Pesto alla Genovese już było, teraz czas na wersję sycylijską czyli pesto z suszonych pomidorów. Składniki: 300g makaronu - tym razem użyłem gotowego spaghetti , najlepszej chyba włoskiej marki: De Cecco. Ich pasta jest, w przeciwieństwie do większości producentów " trafilata al bronzo " czyli wyciskana przez trafile (sita) z brązu. 100g pomidorów suszonych (w oleju(...)trochę oliwy. Gotowe pesto, o ile nie będzie z miejsca wykorzystane, możemy przełożyć do zamykanego szczelnie pojemnika i schować do lodówki. Można je tak przechowywać kilka dni. 2. Przygotowujemy makaron: makaron gotujemy al dente w dużej ilości mocno osolonej wody. ugotowany makaron odcedzamy (nie zapominając o zachowaniu ok. 1/2 szklanki wody w której się gotował). do naczynia w którym makaron
Pasta Po PolskuPasta al limone czyli niesamowicie smakowite połączenie makaronu i cytryny. Oczywiście Pasta Fresca , czyli jedyny, prawdziwy makaron 😜 Ciasto: Takie jak robią Włosi czyli ci, którzy na makaronie się znają 200g mąki (najlepiej włoska, makaronowa Farina "00". Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć zwykłej - im drobniej mielonej tym lepiej - w miarę możliwości wybierając z dostępnych tę z najwyższą zawartością białka(...)bardzo twarde. Ale tak właśnie ma być.) poczym zawinąłem w folię i odstawiłem w temp. pokojowej na 30 minut. następnie podzieliłem na 4 części i rozwałkowałem na maszynce do makaronu do poziomu "6". Włosi, do tego przepisu używają tagliolini albo linguine , które są cienkimi makaronami ja jednak wolę trochę szersze wstążki, użyłem więc wykrojnika do fettuccine . Sos: 1 cytryna (wskazane
Pasta Po Polskupaelli, że często zjadał więcej niż przydział mu się należny, przez co inni żeglarze mieli mniejsze porcje. Próbując powstrzymać kapitana, przed taką chciwością i obżarstwem, Pascual zmienił ryż na makaron i tak narodziła się fideuá. Choć ciężko zweryfikować czy opowieść jest prawdziwa, czy jest tylko legendą, nie zmienia to faktu, że Fideuà jest pyszna. Różnic między Paellą a Fideuà(...)tylko ryż i makaron, pierwsze z dań można zrobić z mięsem, Fideuà jest tylko z owocami morza. Mój przepis jest domowy, nie z restauracji czy książek kucharskich, mam przyjemność pracować z koleżanką, która jest Hiszpanką i podała mi przepis, który robi Ona, jej mama czy też babcia. Od Paulli dostałem przyprawę „Golden powder” mieszankę przypraw z jej domu rodzinnego
RafalCookZupa z seeeera! Brzmi świetnie co? Krem serowy z miętą jest wyrazisty a przy tym klarowny z wyczuwalną nutą czosnku i cebuli. Krem serowy podkręcam dymką i miętą, dorzucam makaron ramen by jeszcze bardziej sycił. Przed tym jednak miksuję go na gładki krem. Ten krem jest mocny, esencjonalny i ma tylko jedną wadę nie da rady w siorbać go dużo(...)KREM SEROWY Z MIĘTĄ JEST: – Sycący i esencjonalny – Łatwy i szybki w przygotowaniu – Zgrany smakowo – Seeerowy i kremowy – Obłędnie pyszny ILOŚĆ PORCJI: 4 PORCJE CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Makaron Ramen – 4 porcje – Ser cheddar – 150g – Serek topiony śmietanowy – 150g – Ser grana padano – 50g – Cebula biała – 2 sztuki – Czosnek – 2 ząbki – Bulion warzywny – 500 ml / kiedy nie mam swojego używam
globuskulinarny